Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Muschii cotului

Muschii cotului


Muschii cotului

Articulatia humero-cubito-radiala este pusa in miscare de muschii flexori si extensori.

Muschiii flexori sunt: bicepsul si brahialul anterior, ca flexori principali si muschii epicondilieni, ca accesorii:

Biceps brahial este un muschi fusiform cu doua capete superioare (de unde si numele de biceps) si unul inferior.

Are doua origini: pe procesul coracoid al scapulei si pe un tubercul situat deasupra cavitatii glenoidale a scapulei.

Se insera distal printr-un tendon puternic pe tuberozitatea bicipitala a radiusului. Cand ia punct fix pe omoplat, bicepsul brahial are mai multe actiuni: proiecteaza inainte si roteste inauntru bratul; flecteaza antebratul supinat pe brat; face miscarea de supinatie; prin portiunea scurta este un adductor al bratului, iar prin portiunea lunga un abductor.



Cand ia punct fix pe antebrat (ca in pozitia atarnat), bicepsul brahial flecteaza bratul pe antebrat si apropie omoplatul.

Brahialul anterior este un muschi aplatizat situat sub biceps, intre acesta si jumatatea inferioara a humerusului.

Se insera proximal pe corpul humerusului, sub tuberozitatea deltoidiana si se insera distal pe procesul coronoid al cubitusului.

Cand ia punct fix pe humerus, brahialul anterior flecteaza antebratul pe brat; cand ia punct fix pe cubitus flecteaza bratul pe antebrat.

Muschii epicondilieni sunt in numar de patru:

Brahio-radialul (lungul supinator)

Se insera proximal pe marginea laterala a humerusului in portiunea ei distala, deasupra epicondilului lateral si se insera distal pe procesul stiloid al radiusului.

Este flexor al antebratului pe brat. Este supinator numai cand antebratul este in pronatie si pronator cand antebratul este in supinatie.

Primul radial extern se insera proximal pe marginea externa a humerusului, sub lungul supinator, se indreapta vertical in jos si se insera distal pe fata posterioara a bazei celui de-al doilea carpian.

Este un extensor si abductor al mainii pe antebrat.

Al doilea radial extern se insera proximal pe epicondil si distal pe fata posterioara a bazei celui de-al treilea metacarpian.

Este extensor al mainii pe antebrat si, accesoriu, abductor al mainii pe antebrat.

Scurtul supinator se insera proximal pe o fateta rugoasa situata sub mica cavitate sigmoida si pe marginea externa a cubitusului, se indreapta oblic in jos, inconjura treimea superioara a radiusului si se insera pe fata anterioara si externa a radiusului, deasupra rotundului pronator.

Este supinator al antebratului.

Muschii extensori

Sunt: tricepsul, ca si extensor principal, anconeul si muschii extensori ai degetelor, ca muschi accesorii.

Tricepsul brahial este un muschi voluminos, care ocupa singur fata posterioara a bratului. Prezinta trei capete superioare (de unde si numele de triceps) si unul inferior.

Cele trei capete de origine sunt: unul se prinde pe un tubercul situat sub cavitatea glenoida a scapulei, celelalte doua, vastul extern si vastul intern, pe fata posterioara a humerusului, de o parte si de alta a santului de torsiune.

Se insera distal pe olecran.

Cand ia punct fix proximal, tricepsul este un extensor al antebratului pe brat. Prin lunga lui portiune este un adductor al bratului. Cand ia punct fix pe olecran, tricepsul este fie un coborator, fie un ridicator al omoplatului.

Anconeul este un muschi scurt si triunghiular, situat pe fata posterioara a corpului. Se insera proximal, prin baza sa, pe fata posterioara a epicondilului. Se indreapta in jos si inauntru si se insera distal, prin varful sau, pe marginea externa a olecranului.

Cand ia punct fix pe humerus, anconeul este extensor al antebratului pe brat; cand ia punct fix pe cubitus este un extensor al bratului pe antebrat. El joaca un rol important in miscarile de lateralitate ale cubitusului, in timpul prono-supinatiei.

Muschiul extensor comun al degetelor este un muschi aplatizat. Se insera proximal pe fata posterioara a epicondilului lateral, se indreapta vertical in sus, formeaza patru tendoane pentru degetele II - V. Fiecare tendon are trei ramuri aponevrotice.

Insertia distala: ramura aponevrotica mediana se prinde de falanga media a degetelor II - V, iar ramurile aponevrotice, pe falanga distala de la aceleasi degete.

Este extensor al falangei distale pe cea medie, a falangei medii pe falanga proximala, a degetelor pe metacarpiene si a mainii pe antebrat. Este si adductor al mainii.

Muschiul extensor propriu al degetului mic este lung si subtire, se insera proximal pe fata posterioara a epicondilului, se indreapta vertical in jos si la nivelul degetului mic se uneste cu tendonul extensor comun al acestui deget.

Muschiul cubital posterior (extensorul cubital al mainii) este fusiform si subtire, se insera proximal pe fata posterioara a epicondilului, pe fata si marginea posterioara a cubitusului, se indreapta in jos si inauntru si se insera distal pe fata interna a bazei metacarpianului al cincilea.

Este extensor si abductor al manii pe antebrat.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.