Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Sistemul osos

Sistemul osos


SISTEMUL OSOS

Totalitatea oaselor din corp (208 la numar), legate intre ele prin articulatii, formeaza scheletul

corpului. El reprezinta partea pasiva a aparatului locomotor;

Forma, structura si modul de legatura a oaselor pentru a forma scheletul corpului uman reprezinta expresia adaptarii la statiunea bipeda si locomotie;

In exterior osul este acoperit de o membrana conjunctiva fina, numita periost. Osul este captusit pe dinauntru de o membrana mai fina numita endosteum.

Conform formei se observa oase lungi, scurte si late. Anumite oase contin cavitati umplute cu aer si se numesc oase pneumatice. Oasele lungi (humerus, femur, clavicula, falangele etc) au o parte interioara numita diafiza si doua capete numite epifize.



Substanta spongioasa si canalul medular contin maduva osului. Se observa maduva rosie si maduva galbena. Maduva rosie este capabila sa creeze (hematiile). Odata cu cresterea si dezvoltarea organismului, maduva rosie este treptat inlocuita de maduva galbena. Maduva galbena este mai putin activa si joaca un rol de rezerva, dar in anumite conditii ea poate fi activata.

SCHELETUL CORPULUI UMAN

Totalitatea oaselor din corp (208) formeaza scheletul corpului. Scheletul cuprinde urmatoarele parti: scheletul capului, scheletul trunchiului, scheletul membrelor.

1. Scheletul capului

Totalitatea oaselor craniului formeaza oasele craniul acesta este alcatuit din 23 de oase dintre care numai mandibula si osul hioid sunt mobile.

Craniul este alcatuit din neurocraniu (adaposteste encefalul) si viscerocraniu (adaposteste unele organe ale organelor de simt si segmentele initiale ale sistemului digestiv si respirator).

Neurocraniul formeaza cutia craniana ce prezinta o bolta craniana si o baza craniana.

Oasele neurocraniului sunt in numar de opt:

doua perechi: temporale si parietale;

patru neperechi: frontal, etmoid, sfenoid si occipital.

Fig. 9. Oasele craniului - vedere anterioara

Fig.10. Oasele craniului - vedere laterala

Viscerocraniul este format din 14 oase, din care:

6 sunt perechi: maxila, palatinul, lacrimalul, nazalul, cornetul nazal inferior, zigomaticul

2 neperechi: vomerul si mandibula

2. Scheletul trunchiului

Scheletul trunchiului este format din:

coloana vertebrala

coaste

stern

pelvis (bazin) si articulatiile dintre ele.

Fig. 11. Scheletul corpului

Coloana vertebrala

Este segmentul axial al scheletului corpului fiind alcatuita din 33-34 vertebre dispuse metameric si impartite dupa regiunile carora le apartin:

cervicale (7)

toracale (12)

lombare (5)

sacrale (5)

coccigiene (4 sau 5)

Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: cervicala, toracala, lombara si sacrala. Aceste curburi cresc rezistenta si elasticitatea coloanei vertebrale, mentinand pozitia normala a corpului.

Coastele

Sunt 12 perechi dintre care primele 10 perechi din regiunea toracala a coloanei vertebrale se unesc cu sternul.

Sternul

Este un os lat, situat pe linia mediana, in partea anterioara a toracelui. La partea superioara a sternului se articuleaza claviculele, iar pe marginile laterale se articuleaza direct primele 7 perechi de coaste. Urmatoarele 3 perechi se articuleaza prin coasta a 7-a; ultimele 2 perechi sunt libere.

Scheletul membrelor

Membrele superioare se leaga de scheletul toracic prin doua oase, omoplatul si clavicula, care formeaza centura scapulara.

Membrul superior propriu - zis are trei segmente: bratul, antebratul si mana.

Scheletul bratului este alcatuit din humerus; cel al antebratului, din doua oase: radius si ulna. Scheletul mainii este format din oasele carpiene, metacarpiene, si falange.

Membrele inferioare se leaga de coloana vertebrala prin centura pelviana, formata din cele doua oase coxale care se articuleaza intre ele anterior prin pe linia mediana, la nivelul simfizei pubiene, iar posterior se articuleaza cu osul sacrum, formand scheletul bazinului (pelvisul), care la femei este mai larg.

Scheletul membrului inferior este format din scheletul coapsei, scheletul gambei si scheletul piciorului. Scheletul coapsei este reprezentat de femur. In zona articulatiei genunchiului se afla un os mic, patela (rotula).

Scheletul gambei este alcatuit din tibie si fibula. Scheletul piciorului este format din oasele tarsiene (7), metatarsiene (5) si falange.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.