Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura » viticultura
Podgoria Husi

Podgoria Husi


Podgoria Husi


Regiunea Dealurile Moldovei

Istoric

Vechimea culturii vitei de vie de pe teritoriul actual al podgoriei Husi se pierde an negura vremurilor. Numeroase descoperiri arheologice, care coboara pana an neolitic, dovedesc ca, pe langa alte andeletniciri, populatia de pe aceste meleaguri a practicat si cultura vitei de vie, care se pare a fi la fel de veche ca plugaritul. Migratia popoarelor se pare ca nu a afectat prea mult viticultura din aceasta podgorie. Cronicari timpului fac referiri an scrierile lor si la viticultura. Ei mentioneaza ca hunii si avarii, apreciind vinul, obligau localnicii sa angrijeasca viile si sa le culeaga la timp. Primele documente scrise, cunoscute pana an prezent despre existenta plantatiilor viticole pe teritoriul actual al podgoriei sunt semnalate anainte ca denumirea de Husi sa fi fost mentionata. Se admite ca numele de Husi provine de la un boier moldovean pe nume Husul, care a trait prin partea locului an secolul al XV-lea.



Localizare geografica : este situata a n partea sud-estica a Podisului Central Moldovenesc, antre Valea Crasnei la vest si Valea Prutului la este, respectiv antre paralela 46?51? la sud si 46?41? latitudine nordica. Administrativ, podgoria Husi se gaseste an judetul Vaslui si Iasi.

Cadrul natural

  • Soluri
    Principalele tipuri de sol antalnite an podgoria Husi sunt: cernoziomurile cambice, solurile cenusii, regosolurile, coluvisolurile si solurile antropice.
  • Relief
    Relieful este reprezentat de Depresiunea Husi, ancadrata la nord de Dealurile Ghermanestilor, la vest de Dealurile Crasnei si Lohanului, la sud de Dealurile Falciului si la est de Valea Prutului. Geomorfologic se pun an contact doua subunitati distincte: una deluroasa de 300 m altitudine absoluta si una colinar depresionara cu o medie altitudinala de 150 m.
  • Hidrografie
    Reteaua hidrografica este tributara raului Barlad si Prutului, prin totalitatea paraielor ce dreneaza Depresiunea Husiului. Dintre apele subterane, cele mai importante sunt: stratul acvifer de la Arsura Pahnesti, de la Vararia-Ghermanesti, de la baza terasei de Rabaia-Rasesti si stratul acvifer de la Albita-Poganesti.
  • Climat
    Climatul este de tip temperat-continental, cu nuanta moderat-continentala la nivelul dealurilor analte si excesiv-continentala la nivelul Depresiunii Husilor.

Centre viticole

  • Husi
  • Averesti
  • Vutcani
  • Murgeni
  • Bohotin

  Particularitati ale vinurilor

  • Feteasca Alba (soi recomandat) este vinul care se impune prin calitatea sa de a-si pastra originalitatea si autenticitatea, indiferent de locul unde este produs. Plasticitatea ecologica a soiului determina obtinerea an toate centrele viticole ale podgoriei a unui vin de calitate, relativ, constanta. In toate vinurile de Feteasca alba se regaseste aroma discreta a florilor de vita si gustul suav cu o nota de originalitate inconfundabila. Feteasca alba merita si astazi toata cinstirea cu care trecutul l-a annobilat.
  • Riesling Italian (soi autorizat) se gaseste la el acasa si an podgoria Husi. Este un vin fructuos, are un efect evident racoritor,lasandu-se asa cum se spune ?usor de baut?. Culoarea sa galben-verzuie, galben-pai si mai rar galben-aurie ai da o distinctie cu totul aparte.
  • Zghihara (soi recomandat si autorizat) este vinul care defineste podgoria Husi. Se spune ca nu se poate rosti numele orasului Husi fara sa te gandesti la vinul de Zghihara. Vinul are o culoare verde-galbuie si o aroma placuta, foarte discreta, asemnatoare antrucatva cu cea a unui mar proaspat cules. Gustul este acrisor, cu o nuanta de usoara de macris, si se impune printr-o evidenta prospetime si o nuanta de fructuozitate. Este un vin usor, care lasa capul limpede si dupa ce este consumat an cantitate mai mare decat cea recomandata de medici si nutritionisti.
  • Feteasca Regala (soi recomandat si autorizat) este un vin alb, apreciat mult pentru lejeritatea si armonia componentelor sale. Vioi, cu multa prospetime, aroma vinului este destul de intensa si seamana cu cea a fructelor de vara.
  • Aligota (soi recomandat si autorizat) este un vin cu aroma cu tenta minerala, specifica soiului, putin ierboasa cand vinul este tanar. Gustul este echilibrat, fructuos, cu multa prospetime, ambietor si revigorant.
  • Cabernet Sauvignon (soi recomandat) are o culoare rosie intensa, dominand din acest punct de vedere celelalte vinuri rosii din podgorie. In anii cu conditii favorabile pentru supramaturarea strugurilor, vinul poate fi ancadrat an categoria celor de calitate superioara, andreptatite sa poarte denumire de origine.
  • Feteasca Neagra (soi recomandat) vin rosu-rubiniu, impune prin catifelare si plinatate remarcabile. Aroma, specifica soiului, amintind de cea a prunelor uscate, este surprinzator de placuta si usor de recunoscut. La degustare lasa o impresie finala usor amaruie, mult apreciata de consumatori.
  • Pinot Noir (soi autorizat) se produce an podgorie an cantitati relativ mici, desi an de an realizeaza un nivel calitativ ridicat si relativ constant. Intr-un trecut nu prea andepartat, ampreuna cu Oporto realiza renumitul vin de Averesti.
  • Merlot (soi autorizat) se bucura de o buna apreciere an anii de mare favorabilitate climatica pentru producerea vinurilor rosii. Altfel este un vin lejer, catifelat si cu un gust placut si o astringenta moderata.
  • Oporto (soi autorizat) este un vin de culoare rosie-rubinie, cu aroma si gust asemanatoare strugurelui bine copt. Cel mai reprezentativ pentru podgorie este vinul de Averesti. Asa cum Zghihara este strans legata de Husi, prin istoric si compatibilitate cu conditiile de areal, tot asa si Oporto este legat, de aproape un secol, de centrul Averesti.
  • Muscat Ottonel (soi autorizat) asi are locul binemeritat an paleta vinurilor aromate de Husi. Cand contine zahar remanent, nota oarecum greoaie a vinului dispare aproape complet. Este de preferat nu numai ca soi pur ci si an cupaj cu Riesling italian si mai ales cu Zghihara, care al fac mai fructuos si mai usor de consumat.
  • Tamaioasa Romaneasca (soi autorizat) vin alb, aromat, demidulce, cu o aciditate mai pronuntata decat a vinului Muscat Ottonel are o nota de prospetime care al face mai atractiv si mai usor de consumat. La aroma tamaioasa a strugurelui, vinul adauga, an timpul maturarii si anvechirii, un buchet placut si rafinat.
  • Busuioaca de Bohotin (soi recomandat) de Husi este vinul renascut, ca si pasarea Phoenix, dintr-un trecut andepartat El este considerat un miracol al podgoriei. Poate fi uneori de culoare porfirie sau alteori roz, cu nuante de coaja de ceapa. Imbietorul sau parfum inconfundabil, un amestec de trandafir si busuioc, ai dau o nota aparte, rar sau deloc antalnita la alte vinuri aromate. Continutul ridicat de zaharuri, obligatoriu pentru ca vinul sa-si exprime tipicitatea de podgorie, este asociat unor compusi chimici care ai ridica valoarea. Maturarea si anvechirea aduc Busuioacei un rafinament, potentat de buchetul specific si de nuanta porfirie, apropiata castanelor coapte.




Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.