Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura » viticultura
Podgoria Sarica-Niculitel

Podgoria Sarica-Niculitel


Podgoria Sarica-Niculitel


Regiunea Colinele Dobrogei

Istoric

Ca si an celelalte podgorii dobrogene, si pe teritoriul actualei podgorii Sarica-Niculitel s-au gasit marturii arheologice care probeaza ca viticultura si vinificatia au un trecut istoric andepartat. Denumirea podgoriei vine de la localitatea Sarica, sat desfiintat, an prezent anglobat an satul Niculitel comuna Niculitel-judetul Tulcea.
Dintr-o harta din 1881 reiese ca localitatea Niculitel dispunea an acea vreme de o suprafata viticola de 281 ha.
Mari stricaciuni viticulturii si vinificatiei i-au provocat filoxera, anregistrata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Ea a distrus o suprafata de 2.338 ha numai an podgoria Sarica-Niculitel. Prin actiunile antreprinse an prima jumatate a secolului al XX-lea, plantatiile viticole s-au redresat, ajungandu-se ca an anul 1916 suprafata viticola a judetului Tulcea sa ajunga la 2761 ha. Dupa anul 1916, viticultura judetului Tulcea s-a ancadrat an evolutia fireasca a viticulturii romanesti. La nivelul anului 1966, suprafata plantatiilor cu vii pe rod era la Sarica-Niculitel de 9.797 ha.



Localizare geografica

Podgoria Sarica-Niculitel este situata an partea nordica si nord-vestica a Dobrogei, antre paralelele de 45?-45?20?, latitudine nordica si meridianele de 28?-29?, longitudine estica. Administrativ, podgoria Sarica-Niculitel se gaseste an judetul Tulcea.

Cadrul natural

  • Soluri
    Solurile prezinta, an general, o textura luxoasa. Ele sunt reprezentate prin cernoziomuri, cernoziomuri cambice, soluri cenusii, regosoluri si soluri antropice.
  • Relief
    Relieful este si el extrem de variat, cu subunitati analte (Munceii Macinului, Dealurile Niculitelului si dealurile Tulcei), fragmentate de vai adanci si limitate periferic de trepte de glacis si depresiuni tectono-erozive (sub 50-100 m). Intre depresiunile marginale se impun asa-numitele ?depresiuni golfuri? de pe fatadele dunarene vestica si nordica. Pantele reliefului analt sunt de 5-25?.
  • Hidrografie
    Se remarca asimetria dintre raurile prelungi dinspre SE (Taita, Telita) si bazinele scurte, cu scurgere temporara, de pe fatada NV (Cerna, Plopi, Jijila, Luncavita) sau cele cu scurgere torentiala episodica de pe latura nordica (antre Isaccea si Mahmudia). Apele subterane freatice sunt discontinui si cu volum modest. Sunt amplasate la adancimi reduse (2-5 m) pe coamele eluviale si la adancimi mai mari (5-20 m) la poalele versantilor, pe fundul vailor largi, a depresiunilor si pe podul treptelor marginale. In general, regiunea este deficitara an ape.
  • Climat
    Climatul este temperat continental, de tip arid-semiarid pana la altitudini de circa 200 m si de tip semiumed pe culmile si masivele mai analte.

Centre viticole

  • Niculitel
  • Tulcea
  • Macin

Particularitati ale vinurilor

  • Riesling Italian (soi recomandat si autorizat) este un vin alb sec, care se produce an cantitati ansemnate an podgoria Sarica-Niculitel. Datorita prospetimii si savorii sale inconfundabile, Riesling-ul este apreciat de toti cei care l-au cunoscut. Aroma sa rafinata de piersica si caisa ai sporeste atractia. Riesling-ul de Sarica-Niculitel a contribuit si contribuie la afirmarea vinurilor romanesti pe piata externa.
  • Sauvignon (soi autorizat) este un vin sec, rareori demisec sau demidulce, cu o culoare galbena-canar cu reflexe verzui stralucitoare. Are aroma destul de intensa, amintind-o pe cea de iasomie sau de ardei galben proaspat taiat. Dupa o perioada de pastrare, parte din aroma este estompata si anlocuita de un buchet complex de anvechire, care-i accentueaza tipicitatea. Gustul este fructuos, cu multa prospetime, anvaluit antr-o aroma-buchet care al face placut si tentant. Cand vinul se obtine printr-o macerare peliculara, vinul asi intensifica culoarea si devine mai corpolent, mai onctuos si catifelat.
  • Feteasca Alba (soi autorizat) este un vin de culoare galben-verzuie care prin evolutie ajunge la galben-pai. Intotdeauna, vinul conserva aroma si mireasma florilor de vita de vie. Feteasca alba este un vin a carui reputatie se datoreste an egala masura soiului si traditiei viti-vinicole de pe aceste meleaguri.
  • Feteasca Regala (soi autorizat) este un vin sec, de culoare galben-limonie, de multe ori cu nuante verzui. La apogeul de consum, culoarea vinului poate ajunge pana la galben-auriu. Mireasma si aroma vinului sunt discrete si asemanatoare cu cele ale florilor de camp. Bine constituit si echilibrat, Feteasca regala se impune prin gustul sau plin de savoare, mai ales atunci cand vinul tanar. Intrat relativ de curand an sortimentul vinurilor albe de Sarica-Niculitel, Feteasca regala, si-a gasit destul de repede locul pe scara valorica a acestora.
  • Rkatiteli (soi autorizat), vin de culoare galben-pai mai mult sau mai putin intensa, capata reflexe verzui cand este tanar si aurii dupa 2-3 ani pastrare. Are miros caracteristic, atragator, fin, apropiat de cel al strugurelui bine copt. Vinul este sec, echilibrat, cu o nota de aciditate usor dominanta. De tarie alcoolica medie si suficient de consistent, vinul de Rkatiteli constituie o atractie pentru consumatorii de vinuri albe, seci, lejere. Prin maturare si anvechire, impresiile olfactive si gustative ale vinului se modifica, acesta castigand an valoare.
  • Muscat Ottonel (soi autorizat) este un vin galben-auriu, cu reflexe verzui, sau uneori limonii. Obisnuit este sec, dar poate fi si demisec si demidulce an anii cu toamne lungi si calde, datorita maturarii si supramaturarii strugurilor si acumularii unor cantitati mari de zahar. Remarcabil prin armonia componentelor sale, vinul prezinta o aroma si un gust asemanator petalelor de trandafir. Dupa o perioada de pastrare an butoi si de evolutie an sticla, Muscat-ul capata un buchet eteric, care se armonizeza perfect cu aromele primare ale acestuia si care ai maresc valoarea.
  • Cabernet Sauvignon (soi recomandat), vin rosu-sangeriu, are acea astringenta tipica imprimata de soi, dar care se atenueaza an timp si devine agreabila. Gustul vinului este ferm si are o coloana vertebrala, persistenta si intensitate. Prin maturare gustul devine catifelat, onctuos, iar mirosul se ambogateste cu arome de vanilie si cuisoare.
  • Merlot (soi recomandat) este un vin rosu care contribuie la ridicarea renumelui podgoriei Sarica-Niculitel. Cu o culoare mai putin intensa decat cea a Cabernetului si cu o astringenta mai temperata, vinul Merlot se impune printr-o catifelare specifica celor mai fine vinuri. Prin maturare si anvechire Merlot-ul pierde putin din onctuozitate, dar castiga un buchet atragator si persistent an senzatiile postgustative.
  • Feteasca Neagra (soi recomandat) este un vin rosu-rubiniu care pastreaza si exprima foarte bine originea romaneasca a soiului. Poarta an el acel amestec de noblete si salbatic care al particularizeaza. Componentele sale sunt atat de bine proportionate, ancat este dificil ca, an acest vin armonios, sa descifrezi cui apartine marele merit : gradului alcoolic, aciditatii, continutului an extract sau poate glicerolului. Acceptarea fara restrictii de catre consumator, oncuozitatea si fructuozitatea sun calitati ale vinului de Feteasca neagra, care transmit impresia ca te afli an fata unui patrimoniu national, care poate apartine an egala masura naturii si omului.
  • Babeasca Neagra (soi recomandat si autorizat) se bucura de un bun renume, datorita caracteristicilor sale de compozitie si mai ales ansusirilor sale organoleptice. Atrage atentia consumatorului prin culoarea asemanatoare cu cea a miezului de pepene rosu si bine copt. Aroma sa, datorata strugurelui, si gustul net si distins al particularizeaza antre vinurile rosii din podgorie. Prin maturare si anvechire se annobileaza cu un buchet fin, pastrandu-si ansa fructuozitatea si delicatetea.
  • Burgund Mare (soi autorizat) merita pe deplin adjectivul ?mare?, deoarece acest vin an podgoria Sarica-Niculitel are ansusiri olfacto-gustative proprii vinurilor de mare clasa. Culoarea sa este rosie, de intensie moderata, dar suficient de stabila an timp. Apreciat an egala masura ca vin tanar cat si ca vin vechi, Burgund-ul se distinge printr-o aroma si un buchet de fructe exotice.




Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.