Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert » merceologie
Calitatea produselor

Calitatea produselor


Calitatea produselor

Definitiile diferitilor termeni care intereseaza domeniul calitatii trebuie bine intelese si insusite intrucat utilizarea gresita a unor notiuni poate crea mari confuzii, cu consecinte negative in managementul procesului.

Dupa ISO, Calitatea reprezinta totalitatea performantelor si caracteristicilor unui produs sau serviciu care determina capabilitatea acestuia de a satisface cerintele directe sau implicite ale consumatorului.

Mai sunt si alte definitii date de diferiti autori dintre care amintim:

Potrivirea pentru un scop sau o utilizare (Juran)



Calitatea:

Suma totala a caracteristicilor unui produs sau serviciu referitoare la tehnologia de fabricatie, productie, mentenanta, servicii de piata prin care produsul sau serviciul utilizat va corespunde asteptarilor clientului (Feigenbaum)

Conformitatea cu cerintele (Crosby)

Calitatea trebuie sa aiba in obiectiv nevoile consumatorului prezent si viitor (Deming)

De mentionat ca unele moduri de utilizare, destul de uzuale, ale termenului de calitate pot da nastere la confuzii considerabile. Doua din acestea sunt:

Calitatea

- conformitate cu conditiile

- grad de excelenta

Caracterul complex al calitatii. Din definitia calitatii rezulta ca un produs sau serviciu, pentru a-si indeplini rolul pentru care a fost creat , deci sa aiba o anumita utilitate, trebuie sa indeplineasca un "complex" de conditii: tehnico - functionale, economice, psihosenzoriale, ergonomice, ecologice.

Caracterul dinamic, deriva din caracterul dinamic al nevoilor si utilitatii. Factorii care determina caracterul dinamic sunt: progresul tehnico - stiintific, exigentele crescute ale consumatorilor, competitivitatea tehnica ( concurenta dintre produsele vechi si noi).

Ridicarea continua a calitatii produselor si serviciilor, respectiv modernizarea si adaptarea cat mai fidel posibil la cerintele pietei se realizeaza folosind una sau doua cai:

extensiva, concretizata prin cresterea in timp a numarului de caracteristici utile produsului (de exemplu, cresterea gradului de confort, siguranta in exploatare);

intensiva, prin imbunatatirea nivelului unor caracteristici de calitate ( de exemplu, micsorarea consumului de carburant la autoturisme, reducerea poluarii, cresterea vitezei de rulare etc).

Cunoscand caracterul complex si dinamic al calitatii, se poate conchide ca, la evaluarea nivelului calitativ al produselor si serviciilor trebuie sa se ia in calcul marimea caracteristicilor din cele mai multe grupe, ponderea dupa importanta pe care o au la un moment dat.

Caracterul dinamic al calitatii produselor, accentuat in ultimele decenii, odata cu explozia sortimentala a produselor, este dat nu numai de nivelul proiectat si realizat, determinat de actiunea conjugata a factorilor enumerati, ci si de evolutia in timp a nivelului principalelor caracteristici, de constanta lor in circuitul tehnic al produselor de la furnizor - comert -consumator. Pe acest traseu, calitatea proiectata si realizata se poate modifica, de regula in sens negativ, datorita actiunii unor factori specifici circulatiei marfurilor: ambalare, transport, manipulare, pastrare. De aceea, la aprecierea calitatii produselor trebuie sa se specifice momentul si locul determinarii acesteia.

In activitatea practica, legata de productia si circulatia marfurilor, au aparut notiuni concrete, uzuale, aplicative, care deriva din notiunea teoretica a calitatii. Astfel, calitatea este cunoscuta in mai multe ipostaze a caror ignorare poate produce confuzie in relatiile dintre producator si beneficiar:

Calitatea proiectata reflecta valorile individuale ale proprietatilor la un nivel ales in urma compararii mai multor variante, in scopul satisfacerii intr-o anumita masura a nevoilor consumatorilor. Acestei ipostaze i se acorda mare atentie, intrucat ponderea ei in obtinerea unui produs de calitate este de circa 70%, deci are un rol hotarator in prevenirea defectelor si in economisirea de resurse materiale si umane.

Calitatea potentiala, reflecta calitatea produselor dupa proiectare, dar inainte de fabricatie.

Calitatea omologata exprima valorile individuale ale proprietatilor produsului, avizate de o comisie de specialisti, in vederea realizarii seriei "0", si care are caracterul de etalon.

Calitatea prescrisa a unei marfi indica nivelul limitativ al valorilor individuale (selectionate) ale proprietatilor produsului, inscrise in standarde norme, specificatii. Pe baza ei se face receptia calitativa a loturilor de marfuri intre producatori si beneficiari (comert, turism).

Calitatea fabricatiei desemneaza gradul de conformitate a produsului cu documentatia tehnica.

Calitatea contractata exprima valorile individuale asupra carora s-a convenit intre partile contractante. De regula este apropiata de cea prescrisa in standarde, dar poate sa fie la un nivel superior acesteia.

Calitatea livrata presupune nivelul efectiv al calitatii produselor livrate de furnizor.

Calitatea reala exprima nivelul determinat la un moment dat pe circuitul tehnic (receptie, transport, pastrare ,etc.) si se compara cu calitatea prescrisa sau contractata.

Calitatea tehnica sau industriala a unei marfi exprima gradul de conformitate a valorilor individuale ale proprietatilor( de regula tehnice si functionale), fata de prescriptiile standardelor si normelor in vigoare, lasandu-se pe planul secund celelalte proprietati. Este punctul de vedere al producatorului.

Calitatea partiala reprezinta raportul dintre calitatea ceruta si cea obtinuta.

Calitatea comerciala exprima nivelul, caracteristicilor psiho-senzoriale, varietatea gamei sortimentale, marimea termenului de garantie, activitatea de "service", modul de prezentare si ambalare ,volumul cheltuielilor de intretinere si functionare, etc. Aceasta ipostaza este de mare importanta in luarea deciziei de cumparare, ea reprezentand punctul de vedere al consumatorului. El priveste produsul prin prisma serviciului pe care-l aduce in timpul utilizarii si al costului global al acestuia. Calitatea comerciala este cea care are impact major pe piata. Ea este punctul de plecare in aprecierea marfurilor si se intelege implicit in orice discutie care vizeaza calitatea.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.