Contabilitatea disponibilitatilor banesti ia in consideratie urmatorii factori: mijloace, instrumente si modalitati de plata.
Principalele mijloace de plata sunt in interiorul tarii: moneda nationala, iar in relatiile cu strainatatea: valuta, aurul si drepturile speciale de tragere.
Principalele instrumente de plata sunt:
Cambia;
Trata;
Biletul la ordin;
Cecul;
Ordinul de plata;
Iar modalitatile de plata explica mecanismul prin care se transmite de catre banca debitorului din contul acestuia suma datorata in contul din banca creditorului. Principalele modalitati de plata prin virament sunt:
Platile pe baza ordinului de plata;
Decontarile prin acreditiv;
Decontarile pe baza de efecte de comert.
In afara modalitatilor de decontare prin virament, in decontarile interne se mai utilizeaza decontarile in numerar. Atat decontarile in numerar cat si cele prin virament se supun regulamentului Bancii Nationale facut public prin Monitorul Oficial. Astfel, in ceea ce priveste decontarile in numerar, se impune:
agentii economici pot efectua plati in numerar catre alti agenti economici parteneri de afaceri in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 Ron, platile catre un singur agent economic, fiind admise in limita unui plafon zilnic in suma de 5.000 Ron. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 Ron. Facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 Ron se pot achiata astfel: o plata in numerar, de maxim 5.000 lei, diferenta putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar;
se admit plati catre un singur agent economic in limita unui plafon zilnic in numerar in suma de 10.000 Ron doar in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 10.000 Ron.
pentru facturile stornate, aferente produselor returnate, cu valori mai mari de 5.000 Ron, respectiv 10.000 Ron in cazul retelelor de magazine de tipul Cash&Carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuata astfel: 5.000/10.000 Ron in numerar, sumele care depasesc aceste plafoane putand fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar.
incasarile totale zilnice in numerar ale persoanelor juridice sunt neplafonate, in schimb incasarile zilnice in numerar de la un singur agent economic nu pot depasi plafoanele stabilite in cazul platilor cu numerar prezentate mai sus
totalul platilor dintr-o zi nu poate depasi 10 000 Ron cu exceptia salariilor;
In caseria societatii, pe langa numerar se mai pot pastra alte valori ca:
Bonuri cantitati fixe de benzina;
Tichete sau bilete de calatorie;
Bilete pentru tratament si odihna;
Timbre fiscale sau marci postale.
Tichete de masa
Numerarul pastrat in caserie poate fi exprimat in Ron si / sau in valuta.
Operatiuniunile contabile care se efectueaza in cazul biletului la ordin sau cecului pot fi:
1. La Furnizor:
acceptarea biletului la ordin sau cecului si evidentiarea contabila a acestuia:
413 "Efecte de primit" = 4111 "Clienti"
Prin aceasta inregistrare se stinge creanta asupra clientului, in sensul ca aceasta inregistrare va duce la sold 0 al contului 4111 "Clienti".
Incasarea biletului la ordin sau cecului in contul bancar:
512 "Conturi curente la banci" = 413 "Efecte de primit"
Prin aceasta inregistrare soldul contului 413 "Efecte de primit" va fi 0, insemnand ca biletul la ordin sau cecul respectiv a fost incasat.
2. La Client:
Emiterea biletului la ordin sau cecului si evidentierea contabila a acestuia:
401 "Furnizori" = 403 "Efecte de platit"
Prin aceasta inregistrare se stinge datoria catre furnizor, in sensul ca aceasta inregistrare va duce la sold 0 al contului 401 "Furnizori".
Executarea biletului la ordin sau cecului si afectarea contului bancar:
403 "Efecte de platit" = 512 "Conturi curente la banci"
Prin aceasta inregistrare soldul contului 403 "Efecte de platit" va fi 0, insemnand ca biletul la ordin sau cecul respectiv a fost executat de catre beneficiar.
Aplicatie practica: Presupunem ca societatea acorda un avans de trezorerie catre un salariat care urmeaza sa plece intr-o delegatie, o suma de 550 Ron
La intoarcerea din delegatie angajatul isi depune la contabilitate decontul care cuprinde urmatoarele cheltuieli :
- o factura de cazare in suma de 357 Ron inclusiv TVA;
- cheltuieli cu diurna 32,5 Ron.
In contabilitatea financiara au loc urmatoarele inregistrari:
- se inregistreaza iesirea avansului de trezorerie, numerarul dat angajatului pentru deplasare( delegatie):
542 " Avansuri de trezorerie" = 5311 "Casa in lei" 550
- se inregistreaza decontul angajatulu la intoarecerea din deplasare ( delegatie)inclusiv diurna cuvenita:
542 "Avansuri de trezorerie
"
389,5
625 "Cheltuieli cu deplasari detasari si transferuri" 300
4426 "TVA deductibila " 57 625 "Cheltuieli cu deplasari detasari si transferuri" ( analitic diurne) 32.5
- se inregistreaza restituirea
avansului neutilizat:
5311 "Casa in lei" = 542 "Avansuri de trezorerie" 160,5 Ron
Modul in care se realizeaza acest circuit : solicitare avans de trezorerie, depunere decont, restituire avans, modul de intocmire a documentelor si termenele de depunere sunt reglementate intern, prin decizii ale conducatorului compartimentului financiar contabil cu aprobarea directorului economic .
Din punct de vedere legal si fiscal, diurna poate avea o componenta deductibila si una nedeductibila . Conform Codului Fiscal, art. 21 pct.3 lit b) au deductibilitate limitata : "suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice "
Pentru institutiile publice nivelul diurnei se stabileste confrom HG 1860/2006 (la 13 ron ). Prin urmare diurna maxima deductibila pentru deplasari in tara va fi 13 ron*2,5 = 32,5 Ron.
In aplicatia practica prezentata mai sus, diurna este integral deductibila. Daca societatea insa decide, stabilirea unei diurne la un nivel superior acestei limite, la inregistrarea deconturilor diferenta intre suma stabilita de societate si plafonul de 32,5 Ron/zi va fi inregistrata ca si cheltuiala nedeductibila.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |