Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Contul

Contul


Contul

Necesitatea si continutul economic al conturilor

Necesitatea contului este impusa si de limitele ,acestea reflectand doar existentele patrimoniului la un moment dat.

In procesul decizional este necesar sa cunoastem si volumul activelor desfasurat intr-o anumita perioada; acest lucru se realizeaza cu ajutorul contului care pe langa existentele la un moment dat reflecta si modificarile produse intr-o anumita perioada.



Pentru fiecare element patrimonial se deschide un cont in care se reflecta la inceputul perioadei existentele initiale; in cursul perioadei, in conturi se inregistreaza cresterile si micsorarile, urmand ca la sfarsitul perioadei respective sa se determine noile existente

( finale

Orice cont are un continut economic determinat de elementele patrimoniale a carei situatie o reflecta. Astfel continutul este reprezentat de : a) o categorie de active; b) o categorie de pasive : o datorie; un element al Cp; c) un venit; d) o cheltuiala

Forma grafica a contului

Are o forma grafica speciala.

Necesitatea formei grafice este determinata de faptul ca modificarile oricarui element patrimonial sunt de 2 feluri : crestere si micsorare

Tehnica pozitionala : intr-o parte + si in cealalta parte -

Sold initial 10000 +

Incasari  5000 +


Plata 7000 -

8000

Incasare 12000 +

20000

Plata 5000 -

Numerar in casierie -

70000

5000

a)     Forma grafica bilaterala sau clasica - contul se prezinta sub forma unui tablou cu doua situatii; datele generale se trec in ambele situatii; aceasta forma nu permite stabilirea existentelor la un

moment dat, acestea determinandu-se extracontabil.

Numerar in casierie

Date generale

Date generale

Nr.crt.

Data

Document

Explicatie

Nr.crt.

Data

Document

Explicatie

1

Inventar

Sold initial

3

Factura

Plata

2

Chitanta

Incasare

4

Chitanta

Incasare

b)     Forma grafica unilaterala - elimina dezavantajele formei grafice bilaterale

Numerar in casierie

Date generale

Nr.crt.

Data

Document

Explicatie

1

Inventar

Sold initial

2

Chitanta

Incasare

5.000

3

Factura

Plata

7.000

8.000

4

Chitanta

Incasare

5

Factura

Plata

5.000

c)      Forma grafica cu duble valori - se caracterizeaza prin faptul ca alaturi de coloeane cu sume in moneda nationala exista si coloane cu sume in valuta. Se foloseste pentru a reflecta operatiile de import export.

Functiile contului

Contul ca procedeu al metodei contabile are mai multe functii :

functia economica consta in faptul ca fiecarecont reflecta un element patrimonial respectiv un element de rezultat ( venit, cheltuieli)

functia statistica si de informare - pe baza acestor reflectari in conturi, se obtin o serie de indicatori necesari in activitatea unitatii : cifra de afaceri, productia fabricata, productia vanduta, volumul consumurilor, valoarea adaugata

functie de calcul consta in faptul ca pe baza conturilor se determina valoarea datoriilor, a creantelor, profitul etc

functie de control - cu ajutorul conturilor se controleaza integral patrimoniul unei unitati respectiv legalitatilor operatiilor defasurate, incadrarea in normele legale in momentele de consum.

functie de grupare - conturile grupeaza operatiile economice omogene care se refera la un element patrimonial

functie de sistematizare - consta in faptul ca in cadrul conturilor, inregistrarile se fac in functie de sensul acestora, separat pentru existente si cresteri si separat pentru micsorari

functie contabila - orice cont are si o functie contabila care este determinata de continutul economic al acesteia

Elementele / structura conturilor

a)     Denumirea sau titlul si simbolul contului - orice cont are o denumire care e legata de elementul aptrimonial a carei situatie o reflecta. Ex : " Materii prime", "marfuri","furnizori", "capitalul social". Pentru a usura munca de inregistrare si puii mei contabila, conturile au si un simbol cifra ( 3 sau 4 cifre ). Simbolizarea se face dupa sistemul zecimal.

b) Explicatia operatiilor economice inregistrate in cont. Orice operatie care se inregistreaza in conturi e insotita de o explicatie. Aceasta e de doua feluri: descriptiva (utilizata pentru inregistrarea cronologica cu ajutorul registrului jurnal si consta in prezentarea pe scurt a continutului operatiei economice si indicarea documentului justificativ) si contabila ( utilizata pentru inregsitrarea sistematica cu ajutorul registrului cartea mare si consta in indicarea contului corespondent).

c) Debitul si creditul contului

debere = a datora  credere = a crede, a avea incredere

debet = el datoreaza  credet = el crede

Debitul e situatia sau coloana din partea stanga a contului in care se reflecta fie existentele si cresterile unei categorii de active, fie micsorarile unei categorii de pasive.

Creditul e situatia sau coloana din dreapta contului in care se reflecta fie micsorarea unei categorii de active, fie existentele si cresterile unei categorii de pasive.

D  Conturi de active C

Existente si cresteri de active

+

Micsorari de active

-

D Conturi de pasive C

Micsorari de pasive

+

Existente si cresteri de pasive

-

d) Rulajul contului ne arata miscarea elementelor patrimoniale pentru care s-a deschis acel cont. A debita un cont inseamna a inregistra o suma in debitul acelui cont. Suma inregistrata in debitul unui cont e una debitoare. A credita un cont inseamna a inregistra o suma in creditul contului. Suma e numita creditoare. Rulajul contului se obtine prin adunarea sumelor debitoare si reprezinta cresterea unei categorii de active pentru care s-a deschis contul sau micsorarea unei categorii de pasive. Rulajul se obtine prin adunarea sumelor creditoare si reflecta fie micsorarea unei categorii de active, fie cresterea unei categorii de pasive.

e)Totalul sumelor

1. Debitoare

- la conturile deschise pentru active se determina prin adunarea soldului initial cu rulajul debitor si reprezinta existentele si cresterile unei categorii de active pentru care s-a deschis acel cont.

TDS = SIC + RD

la conturile deschise pentru pasive totalul se identifica cu rulajul debitor si reprezinta micsorarile unei categorii de pasive pentru care s-a deschis acel cont.

TSD = RD

2. Creditoare

- la conturile deschise pentru active reprezinta micsorarile unei categorii de active pentru care s-a creat acel cont.

TSC = RC

la conturile deschise pentru pasive reprezinta existentele si cresterile unei categorii de pasive pentru care s-a creat acel cont.

TSC = SIC + RC

f) Soldul contului ne arata exercitiile la active si pasive la un moment dat. Se determina ca scadere intre TSD si TSC.

TSD > TSC => SD = TSD - TSC = TSD - RC Soldul contului pentru activ

TSC > TSC => SC = TSC - TSD = TSC - RD Soldul contului pentru pasiv

TSD = TSC => S = 0

Contul e un procedeu specific metodei contabilitatii care reflecta intr-o forma grafica speciala valoric si uneori cantitativ, cronologic si sistematic existentele si modificarile intr-o anumita perioada pentru fiecare element patrimonial.

Conturile de V si Ch se soldeaza la sfarsit de luna. Ele nu prezinta sold, iar totalul sumelor se identifica cu rulajul.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.