Imobilizarile necorporale
Se mai numesc si active intangibile intrucat sunt reprezentate de acele bunuri economice care nu imbraca forma de bun concret.
Un activ necorporal este un activ identificabil, nemonetar, fara suport material si detinut pentru utilizare in procesul de productie sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative.
Imobilizarile necorporale se impart in 7 denumiri contabile : |
1.cheltuieli de constituire |
2.cheltuieli de dezvoltare |
3.concesiuni,brevete,licente,marci de fabricatie,,alte drepturi si valori similare |
4.fond comercial |
5.alte imobilizari |
6.imobilizari necorporale in curs de executie |
7.avansuri acordate pentru imobilizari necorporale. |
1.Cheltuielile de constituire sau extindere-sunt ocazionate de cheltuieli ocazionate de infiintarea societatii pe de o parte,iar pe de alta parte de cheltuieli ocazionate de extinderea obiectului de activitate. Aceste cheltuieli se recupereaza prin amortizare intr-o perioada de timp de maxim 5ani. Acest cont are urmatoarele caracteristici:
- dupa continutul economic este un cont de imobilizari necorporale;
- dupa functia contabila este un cont de activ;
se debiteaza cu cheltuielile ocazionate de infiintarea si extinderea unitatii prin
creditul conturilor care arata plata sau obligatia de plata si anume 5121 " Conturi la banci
in lei ", 5311 "Casa in lei", 542 "Avansuri de trezorerie" si 404 "Furnizori de
imobilizari";
In practica contabila se pot intalni doua situatii:
a) cand plata se face imediat
201 "Cheltuieli de constituire" = %
5121 "Conturi la banci in lei"
5311 "Casa in lei"
542 "Avansuri de trezorerie"
b) cand plata nu se face imediat, la infiintare
201 "Cheltuieli de constituire" = %
404 "Furnizori de imobilizari"
462 " Creditori diversi"
- se crediteaza cu cheltuielile de constituire amortizate integral (intr-o perioada de
maxim 5 ani) prin debitul contului 2801" Amortizarea cheltuielilor de constituire".
Exemplu :taxe de timbru ;taxe de inmatriculare ;cheluieli cu publicitatea ;si cheltuieli cu infiintarea unui punct de lucru ;cheltuieli cu obligatia de emisiune.
2.Cheltuieli d dezvoltare-sunt reprezentate de cheltuieli efectuate de un agent cu scopul dezvoltarii societatii,aceste sunt generate de aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostiinte in scopul obtinerii produselor noi sau substantial imbunatatite inaintea stabilirii productiei,proiect de investitii,noi tehnologi etc.
Pentru a fi considerate imobilizari, cheltuielile de dezvoltare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
sa fie precizata intentia unitatii de a produce si a comercializa sau de a utiliza produsul sau procedeul obtinut prin cercetare;
proiectele in curs de cercetare trebuie sa fie net individualizate, iar costul lor sa fie stabilit distinct;
fiecare proiect de cercetare trebuie sa aiba serioase posibilitati de realizare tehnica si de rentabilitate comerciala.
Cheltuielile de dezvoltare se recupereaza prin amortizare intr-o perioada de cel mult cinci ani.
Contabilitatea sintetica a cheltuielilor de dezvoltare se realizeaza cu ajutorul contului 203 "Cheltuieli de dezvoltare";
dupa continutul economic este un cont de imobilizari necorporale;
dupa functia contabila este un cont de activ;
se debiteaza cu cheltuielile de cercetare si dezvoltare achizitionate de la terti prin creditul 404 "Furnizori de imobilizari", efectuate pe cont propriu (dupa ce in prealabil cheltuielile care le privesc se inregistreaza cu conturile pe elemente din clasa 6 "Cheltuieli") prin creditul contului 721 "Venituri din productia de imobilizari necorporale", 233 "Imobilizari necorporale in curs", cu valoarea imobilizarilor in curs terminate si receptionate;
se crediteaza cu valoarea cheltuielilor de dezvoltare amortizate integral prin debitul contului 2803 "Amortizarea cheltuielilor de dezvoltare", cu brevetele, licentele obtinute din cercetare prin debitul contului 205 "Concesiuni, brevete si alte drepturi si valori similare", cu valoarea neta contabila (valoarea neamortizata) trecuta pe cheltuieli a brevetelor, licentelor vandute prin debitul contului 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital";
soldul debitor al contului reprezinta valoarea cheltuielilor de dezvoltare existente.
3.Concesiuni,brevete,marci de fabricatie,alte drepturi si valori similare - sunt genereate de preluarea bunurilor in concesiune de achizitionarea brevetelor,licentelor,marcilor de fabricatie si a altor drepturi de proptietate intelectuala.
Concesiunea - ia nastere pe baza contractului de concesiune incheiat intre concedent si concesionar .Concedentul cedeaza concesionarului in schimbul unor plati ,pe o perioada determinata ,dreptul de folosinta a unui bun sau de executare a unei activitati .
Brevetul - reprezinta dreptul de a folosi (exploata) un bun al carui autor sunt.
Licenta - reprezinta dreprul de a exploata un bun produs de un tert.
Marca de fabricatie(marca comerciala)- este dreptul unei persoana juridice de a-si diferentia produsele si serviciile pe piata .
Alte drepuri si valori similare- cuprinde dreptul unei persoane juridice asemanatoare cu cele de mai sus dar care nu se regasesc sub nici una denumirile contabile mentionate anterior.
4.Fond comercial -reprezinta diferenta dintre valoarea de achizitie a unui bun si valoarea justa(stabilita de expertiza tehnica)a celui bun.Fondul comercial include elemente necorporale care contribuie la mentinerea sau dezvoltarea potentialului de activitate al unei firme.
5.Alte imobilizari necorporale- cuprind toate elementele necorporale care nu se gasesc in nici una din denumirile contabile mai sus mentionate.
6.Imobilizarile necorporale in curs de executie - se refera la toate imobilizarile necorporale inca nefinalizate pana la sfarsitul perioadei.
7.Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale- sunt reprezentate de sumele platite in avans viitorilor furnizori de la care urmeaza sa se achizitioneze bunuri sau servicii de natura imobilizarilor necorporale.
Amortizarea- este o depreciare ireversibila cauzata de uzura fizica si uzura morala..Din punct de vedere economic amortizarea reprezinta trecerea esalonata pe cheltuieli a valorii de intrare a imobilizarilor.
Cheltuielile de dezvoltare se amortizeaza pe o perioada egala cu durata de utilizare sau cu durata prevazuta in contract in functie de caz.
Concesiunea se amortizeaza pe o perioada stabilita in contract
Brevetele,licentele,marcile de fabricatie au durata de amortizare egala cu durata de folosinta a lor.
Fondul comercial generat de achizitionarea actiunilor de la alte entitati,periada de amortizare este de 5ani.De asemenea exista alternativa potrivit careia fondul comercial se poate amortiza pe o patre mai mare de 5ani cu conditia ca perioada de amortizare sa nu depaseasca durata de utilizare a bunului in cauza.
Alte imobilizari necorporale au perioada de amortizare de 3 ani.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |