Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Normalizarea contabila

Normalizarea contabila


Normalizarea contabila

In marea majoritate a tarilor lumii, contabilitatea este supusa procesului de normalizare.

Normalizarea contabila este definita ca fiind activitatea prin care se armonizeaza prezentarea situatiilor financiare, metodele contabilitatii si terminologia contabila.

Rezultatele normalizarii se concretizeaza in definirea de principii si de norme contabile.

Procesul de normalizare contabila din diferite tari a condus la sintetizarea a 3 tipuri de normalizare :

Normalizare de tip statal (publica) in care ansamblul  de norme este definit de un organism de stat ; toate intreprinderile trebuie sa se supuna acestui ansamblu de norme (se intalneste in Franta, Germania, Romania) ;



Normalizare de tip pragmatic : in acest tip de normalizare, normalizarea este infaptuita de catre asociatiile profesionale contabile liberale care preiau initiativa elaborarii si punerii in aplicare a normelor (Marea Britanie) ;

Normalizarea de tip mixt in care normele contabile sunt elaborate de organisme ale profesiei contabile libere, dar sunt puse in aplicare prin interventia statului (SUA).

Dispozitivele normalizarii contabile

Dispozitivele normalizarii contabile sunt in stransa dependenta de dimensiunea normalizarii contabile.

Principala dimensiune a normalizarii contabile este cea la nivel national, iar instrumentul folosit il reprezinta planul contabil general elaborat pe fiecare tara.

Fenomenele de mondializare au condus in timp la o alta dimensiune a normalizarii , si anume normalizarea la nivel regional, cazul comunitatilor economice europene care, printr-o comisie pt norme elaborate ca instrumente de normalizare , directivele contabile de la 4 si 7.

Ulterior, fenomenelor de regionalizare, o data cu mondializarea economiilor, s-a ajuns la o a treia dimensiune si anume normalizarea la nivel international infaptuita de catre un comitet al standardelor internationale de contabilitate (IASC). Acest comitet elaboreaza ca dispozitive de normalizare standardele internationale de convalidare denumite, in prezent, standarde internationale de raportare financiara (IFRS).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.