Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Pasivele

Pasivele


Pasivele au urmatoarea strctura:

Capitalurile proprii: sursele proprii, pasive interne pentru finantarea activelor. Se constituie din aportul la capital sau prin capitalizarea profitului. Potrivit cadrului general conceptual, capitalurile proprii sunt definite ca fiind interesul rezidual al actionarilor in activele unei societati dupa plata datoriilor.

A = P

A = Cp +D

Cp = A - D

Din structura capitalurilor proprii fac parte:

a)     Capitalul social - valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale aportate; aportul la capitalul societatii - in natura sau in numerar. Poate fi majorat cand e insuficient si se face prin noi aporturi la capital sau diminuat cand trebuie sa restituim.

b)     Primele legate de capital cuprind: prime de emisiune, de fuziune, de aport, de conversie a obligatiunilor in actiuni.

Valoarea de emisiune = Cp/ Nr. de actiuni

Valoarea nominala = Cs/ Nr. de actiuni

Prima de emisiune = V. de emisiune - V. nominala

c)      Rezervele de capital - se constituie pe seama capitalizarii profitului sau din alte elemente ale Cp.. R. de capital se compun din:

rezervele legale (se constituie din Pb in limita a 5% din acesta si pana la 20% din Cs; se acopera eventualele pierderi viitoare)

rezervele statutare (se constituie din P.net)



rezervele pentru actiuni proprii (se constituie din profitul distribuit sub forma de dividende sau din rezervele disponibile

alte rezerve pentru finantarea activelor

d)     Rezervele din reevaluare - reevaluarea imobilizarilor corporale si financiare. In urma operatiunilor de reevaluare are loc o crestere a valorii activelor imobilizate si o crestere concomitenta a Cp sub forma rezervelor din reevaluare.

Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli - datorii incerte d.p.d.v. al exigibilitatii sau valorii acestora. Din categ. acestor provizioane fac parte:

prov. pentru litigii

prov. pentru garantii acordate clientilor

prov. pentru restructurare

alte prov.

Datoriile (pasivele straine) - obligatii de rez. in urma activitatii desfasurate si a caror decontare presupune iesirea unor sume de numerar/ resurse. Datoriile pot fi:

Datorii comerciale => din activitati desfasurate: datorii fata de furnizori; efecte de platit (datorii pe baza de credit comercial); avansuri incasate de la clienti; furnizori - facturi de intocmit

Datorii financiare => din sumele primite sub forma de imprumuturi, credite: imprumuturi din emisiunea de obligatiuni emise de soc. pe actiuni; creditele bancare; datorii legate de participatii

Datorii fiscale si sociale: impozit pe profit, TVA, taxe vamale, accize, taxe locale, impozit pe mij. de transport, pe salarii, pe dividende

Datorii fata de personal

Datorii fata de actionari asociati: dividendele de platit, reduceri de capital social

Datorii fata de alte unitati din cadrul grupului

Datorii fata de creditorii diversi

Pasivele tranzitorii/ de regularizare

Veniturile inregistrate in avans

Subventiile pentru investitii





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.