Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Principii contabile

Principii contabile


Principii contabile

Principiile contabile reprezinta " elemente conceptuale care ghideaza normalizatorul in elaborarea de norme contabile , plecand de la postulatele contabile ".

Prezenta principiilor in contabilitate , ofera avantaje majore , dintre care amintim : duc la ameliorarea practicii contabile pentru ca permit solutionarea cazurilor complexe care necesita interpretari si optiuni, ofera posibilitatea de solutionare de cazuri noi care necesita o anumita inventivitate contabila, evita o reglementare foarte abundenta a tuturor cazurilor posibile, permite normalizarea contabilitatii, si , prin aceasta, asigura transparenta informatiei contabile intr-un mediu economic concurential .

Principiul continuitatii activitatii. Acesta presupune ca persoana juridica isi continua in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil, fara a intra in stare de lichidare sau reducere semnificativa a activitatii. Daca administratorii persoanei juridice au luat cunostinta de unele elemente de nesiguranta legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea acesteia de a-si continua activitatea, aceste elemente trebuie prezentate in notele explicative. in cazul in care situatiile financiare anuale simplificate nu sunt intocmite pe baza principiului continuitatii, aceasta informatie trebuie prezentata, impreuna cu explicatii privind modul de intocmire a acestora si motivele care au stat la baza deciziei conform careia persoana juridica nu isi mai poate continua activitatea.

Principiul prudentei.  Valoarea oricarui element  trebuie sa  fie
determinata pe baza principiului prudentei. in mod special, se vor avea in vedere
urmatoarele aspecte:

  • se vor lua in considerare numai profiturile recunoscute pana la data incheierii exercitiului financiar;
  • se va tine seama de toate obligatiile previzibile si pierderile potentiale care au luat nastere in cursul exercitiului financiar incheiat sau pe parcursul unui exercitiu anterior, chiar daca asemenea obligatii sau pierderi apar intre data incheierii exercitiului si data intocmirii bilantului;
  • se va tine seama de toate ajustarile de valoare datorate deprecierilor,indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este profit sau pierdere.

Principiul permanentei metodelor. Acesta presupune continuitatea aplicarii acelorasi reguli si norme privind evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor de activ si de pasiv si a rezultatelor, asigurand comparabilitatea in timp a informatiilor contabile.



Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si de pasiv. In vederea stabilirii valorii totale corespunzatoare unei pozitii din bilant, se va determina separat valoarea aferenta fiecarui element individual de activ sau de pasiv.

Principiul independentei exercitiului. Se vor lua in considerare toate veniturile si cheltuielile corespunzatoare exercitiului financiar pentru care se face raportarea, fara a se tine seama de data incasarii sumelor sau a efectuarii platilor.

Principiul intangibilitatii. Bilantul de deschidere al unui exercitiu trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului precedent.

Principiul necompensarii. Valorile elementelor ce reprezinta active nu pot fi compensate cu valorile elementelor ce reprezinta pasive, respectiv veniturile cu cheltuielile, cu exceptia compensarilor intre active si pasive, permise de regle­mentarile legale.

Principiul pragului de semnificatie presupune ca orice element care are o valoare semnificativa pentru intreprindere sa fie prezentat distinct in situatiile financiare . Acestea se vor prezenta prin insumare, si nu separat in situatiile financiare , numai elementele cu valori nesemnificative care au aceeasi natura sau care prezinta functii similare.



N.Feleaga, Imblanzirea junglei contabilitatii, Ed. Economica, Bucuresti, 1996

I. Ionascu, Epistemologia contabilitatii, Ed. Economica, Bucuresti, 1997





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.