Banca Centrala, cu atributiuni specifice, legate de emisiunnea monetara, conducerea politicilor monetare sau supravegherea institutiilor de credit.
BANCA NATIONALA A ROMANIEI
Banca Nationala a Romaniei a fost creata ca institutie de interes public in urma cu 128 de ani. Legea care a fost publicata in Monitorul Oficial in aprilie 1880 viza "infiintarea unei banci de scont si circulatiune sub numele de Banca Nationala a Romaniei". Legea conferea acestei societati autoritatea de a emite moneda statului roman. Doua treimi din capitalul Bancii Nationale a Romaniei era la vremea respectiva detinut de persoane private.
In cei peste 120 de ani de existenta, Banca Nationala a Romaniei a cunoscut multe schimbari la nivelul regimului proprietatii, a functiilor economice sau ale dimensiunilor institutionale. Totusi, atributiunea de a emite moneda a existat in tot acest timp.
Dupa 1990 Romania a hotarat crearea unui sistem bancar pe doua niveluri:
Banca Nationala a Romaniei;
Bancile comerciale.
Scopul declarat este acela de a crea un sistem bancar modern adoptat noilor cerinte de functionare a economiei.
La 1 Decembrie 1990, prin infiintarea Bancii Comerciale Romane, au fost separate activitatile comerciale ale Bancii Nationale ale Romaniei de atributiunile specifice unei banci centrale.
Statutul Bancii Nationale a Romaniei a fost inspirat din statule istorice ale acesteia, dar in acelasi timp s-a cautat modernizarea sa si adoptarea la exigentele actuale. De asemenea, la adoptarea statului Bancii Natioanle a Romaniei s-a avut in vedere intentia Romaniei de integrare in spatiul de valori economic- occidentale si ca urmare statutul preia din caracteristicile bancilor europene similare.
Conform statutului sau, Banca Nationala a Romaniei, detine un grad mare de independenta fata de puterea executiva, raspunzand numai in fata puterii legislative (Parlamentul) printr-o dare de seama anuala asupra situatiei monetare si a creditului.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Consiliul de de administratie sunt numiti de Parlament cu posibilitatea reinnoirii mandatului si pot fi schimbati, de asemenea, numai de puterea legislativa.
In domeniul relatiilor externe, Banca Nationala a Romaniei are contacte intense cu Fondul Monetar International, participand in numele Romaniei la negocierile cu acesta.
De asemenea, Banca Nationala a Romaniei poate participa la programele Bancii Mondiale sau ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Obiectivele Bancii Nationale ale Romaniei si mijloacele de indeplinire a acestora
Banca Nationala a Romaniei stabileste si conduce politica monetara si de credit cu scopul de a mentine stabilitatea monedei nationale. Avand parghiile specifice unei banci centrale, Banca Nationala a Romaniei controleaza nivelul masei monetare si nivelul dobanzii, conducand, in acelati timp politica valutara si administreaza rezervele internationale ale Romaniei.
De asemenea, Banca Nationala a Romaniei este organismul care supravegheaza bancile comerciale din sistem si actioneaza ca imprumutator de ultima instanta pentru acesta.
Pentru a putea realiza aceste obiective, Banca Nationala a Romaniei utilizeaza mai multe instrumente de politica monetara:
Politica dobanzilor prin care se controleaza masa monetara.
Aceasta politica se aplica in concordanta cu politica fiscala a statului, in caz contrar existand posibilitatea agravarii unor probleme deja existente.
Controlul asupra masei monetare (agregatul monetar M2). Se utilizeaza pentru incercarea de combatere a inflatiei si se realizeaza in trei etape:
influentarea bazei monetare;
prin procesul de multiplicare a bazei monetare;
modificarea inflatiei ca urmare a modificarii la nivelul bazei monetare.
Operatiunile de open - market (piata libera), care reprezinta operatiuni de tranzactionare a titlurilor de stat intre banca centrala si bancile comerciale si este instrumentul predilect de politica monetara utilizat in tarile cu economie dezvoltata. Este mijlocul ideal de sterilizare a excedentelor de lichiditate de pe piata sau dimpotriva de injectare a lichiditatii pe piata.
Rezervele minime obligatorii. Acest instrument permite controlarea lichiditatilor pe piata monetara si controlarea expansiunii creditului.
Functiile Bancii Nationale a Romaniei
Functia de unic emitent de moneda
Banca Nationala a Romaniei este singura institutie autorizata sa emita bancnote si monede metalice pe tot cuprinsul tarii. Ea este singura in drept sa stabileasca valoarea nominala, dimensiunile, greutatea, desenul si alte caracteristici tehnice ale bancnotelor si ale monedelor metalice.
Bancnotele sunt semnate de guvernator si de casierul central al bancii.
Banca Nationala a Romaniei, inca din 1880, a detinut privilegiul legal al emisiunii monetare a statului roman, chiar daca in unele perioade acest drept a fost impartit cu alte institutii. Spre exemplu, situatia de la inceputul anilor '50 cand Ministerul de Finante emitea moneda din metal si chiar unele copiuri ale bancnotelor.
Functia de banca a bancilor
Banca Nationala a Romaniei gestioneaza riscul de sistem in activitatea tuturor bancilor comerciale, autorizandu-le pe acestea sa functioneze verificand existenta unui capital minim si chiar verificarea persoanelor din conducerea bancilor.
Tot in aceasta calitate, Banca Nationala a Romaniei supravegheaza prudential celelalte banci, verificand permanent situatia privind expunerea la risc a acestora.
Functia de casier si bancher al statului Romaniei
Potrivit acestei functii Banca Nationala a Romaniei participa la procesul executiei bugetare, tine evidenta contabila a contului curent al trezoreriei statului fara a plati comisioane sau dobanzi pentru acestea.
Poate acorda in limitele stabilite de lege imprumuturi bugetului de stat pentru acoperirea decalajului dintre veniturile si cheltuielile bugetului de stat.
Poate emite, vinde sau rascumpara obligatiuni emise de stat pe termen lung, actionand ca agent al acestuia.
4. Functia de conducator al politicilor monetare
Cele mai importante obiective ale politicilor monetare sunt diferite in raport cu volumul, structura operatiunilor monetare desfasurate de Banca Nationala a Romaniei cu celelalte banci comerciale: volumul si structura masei monetare, nivelul ratei dobanzii, raportul de schimb dintre moneda nationala si monedele altor tari, situatia balantei de plati externe.
Instrumentele utilizate sunt cele descrise anterior.
5.Functia de conducator al politicii valutare a tarii.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei are atributiuni importante in stabilirea regimului valutar al tarii. In aceasta calitate Banca Nationala a Romaniei asigura trezoreria balantei de plati externe.
Banca Nationala a Romaniei detine rezervele oficiale internationale ale Romaniei in aur si in valuta si poate utiliza aceste rezerve in scopul sustinerii monedei nationale in momentele de criza.
Banca Nationala a Romaniei a initiat crearea pietei valutare interne bancare ce permite in prezent convertibiltatea monedei nationale in valuta fara restrictii cantitative in scopul realizarii tranzactiilor curente. Din martie 1998 s-a realizat liberalizarea integrala a pietei valutare, determinarea libera a cursului prin intermediul raportului cerere - oferta.
6. Functia de supraveghere si participare la reglementarea sistemului de plati
Supravegherea platior fara numerar reprezinta un mijloc de politica monetara si de asigurare a stabilitatii monedei nationale.
In aprilie 1995 s-a introdus sistemul de compensare multilaterala pe baze nete a platilor interbancar. Sistemul se derula prin intermeiul caselor de compensatie deschise la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei.
7. Functia de reprezentant al Romaniei in relatia cu organismele financiare internationale.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |