Bancile comerciale
Bancile comerciale sunt intermediarii financiari principali in relatia economisire - investire. Astfel, ele:
mobilizeaza (atrage) resusele financiare existente la nivelul economiei;
plaseaza resursele atrase prin acordarea de credite;
asigura buna desfasurare a mecanismului de plati prin efectuarea de viramente, plati in numerar sau prin utilizarea unor mijloace de plata. Deci, bancile comerciale sunt si centre de decontare , de stingere a platilor intre clienti
persoane fizice sau juridice.
Bancile comerciale au capital de stat, privat sau mixt. In statutele lor de functionare se prevad forma de organizare si forma capitalului propriu, operatiile pe care le pot desfasura. Operatiile bancare se pot transforma in operatii bilantiere si extrabilantiere.
In functie de specificul lor, bancile comerciale por fi clasificate astfel:
banci de depozit, care functioneaza ca banci universale, adica desfasoara toata gama de operatiuni. Principala lor activitate este legata de atragerea disponibilitatilor la nivelul economiei si plasarea lor sub forma de credite.
banci specializate, care au prevazute in statul lor de functionare anumite atributiuni. Sunt institutii de credit specializate fie in acordarea de imprumuturi anumitor ramuri ale economei, fie a creditelor imobiliare, creditarea colectivitatilor locale.
In afara bancilor comerciale functioneaza si socitati comerciale, care desfasoara operatiuni pentru care sunt abilitate prin lege sau conventii: leasing, factoring, gestionarea instrumentelor de plata, acordarea de credite de consum pe termene medii sau lungi pentru intreprinderi.
Operatiunile bancilor comerciale
Operatiuniile bilantiere detin ponderea cea mai mare in totalul operatiilor desfasurate de bancile comerciale. Acestea se impart in:
v Operatii pasive - sunt menite sa atraga disponibilitati monetare existente in economie.
In structura lor intalnim:
depozite la vedere si la termen;
imprumuturi de la banca centrala;
imprumuturi de pe piata monetara;
capitalurile proprii ale bancii.
Depozitele la vedere si la termen
Ele detin ponderea pincipala in totalul resuselor bancare. Acestea au un grad mare de lichiditate. Se pot face plati oricand la cererea clientilor fara ca bancile sa solicite un pret preaviz al banilor din cont. Rata dobanzii practicata la acest tip de depozite este mica, deoarece banca nu poate conta pe aceste plasamente pe perioade mari de timp. Acestea au ponderea cea mai mare in totalul pasivelor si reprezinta principala resursa a bancilor. Ele au o scadenta determinata, dar au un grad de maturitate diferit. Rata dobanzii este mai mare decat la depozitele la vedere, iar retragerea anticipata a sumelor aduce penalizari pentru clienti.
Imprumuturile de la banca centrala
Bancile comerciale se refinanteaza in cazul lipsei de lichiditati de la banca centrala. Apelul de refinantare se poate face nu numai pentru asigurarea de lichiditati, ci si pentru optimizarea portofoliului de catre titulari.
Principalele modalitati de refinantare sunt urmatoarele:
rescontarea efectelor de comert;
obtinerea de imprumuturi pe gaj de efecte publice (lombardare);
cedarea de titluri in pensiune cu contract de rascumparare la scadenta.
Imprumuturile de pe piata monetara
Astfel de credite se primesc pe termene scurte si sunt utilizate pentru acoperirea soldurilor creditoare rezultate in urma sedintei de compensare multilaterala interbancara.
Aceste credite au pondere relativ scazuta in totalul resurselor bancilor comerciale. In prezent se constata o scadere relativa a acestei ponderi ca urmare a cresterii volumului de operatiuni bancare. Totusi, pe plan international s-au impus niste reguli menite sa asigure in orice moment stabilitatea bacara. In acest sens se stabilesc nivele minime ale raportului intre capitalurile proprii ale bancii si activele bancare in functie de riscuri.
Capitalurile proprii ale bancii
In structura capitalurilor proprii includem:
- capitalul social investit de actionari atat in momentul infiintarii bancii, cat si ulterior cand au avut loc cresteri de capital prin emisiunea de actiuni;
- rezervele se constituie din profitul bancii si au menirea sa asigure lichiditatea si solvabilitatea bancii.
v Operatii active - sunt operatii de plasament, care au ca scop principal obtinerea de venituri . Se reflecta in bilant astfel:
numerar si rezerva minima obligatorie;
titluri;
credite;
active imobilizate.
Numerarul si rezerva minima obligatorie detin o pondere scazuta in totalul activelor bancare. Ele nu genereaza venituri, dar constituirea lor este absolut necesara pentru asigurarea lichiditatii bancare pentru a face fata obligatiilor din pasiv devenite exigibile.
Ponderea titlurilor in totalul bilantier cunoaste in prezent o crestere. Acestea sunt importante din doua puncte de vedere:
- contribuie la cresterea profitului bancar prin veniturile pe care le aduc sub forma de dobanzi sau dividende. In structura portofoliului de titluri intalnim valori imobliare cu venit fix, obligatiunile sau certificatele de trezorerie.
- asigura lichiditatea bancii, deoarece include in structura lor titluri pe termene scurte usor tranzactionabile.
Marimea unui portofoliu de titluri depinde de volumul resurselor totale ale bancii, de marimea resurselor ramase dupa acordarea de credite.
Se cunosc mai multe modalitati de constituire a portofoliului de titluri:
cumpararea directa;
scontarea efectelor comerciale;
luarea titlurilor in pensiune cu contract de rascumparare la scadenta;
lombardarea (acordarea de imprumuturi pe gaj de efecte publice).
Creditele detin o pondere mai mare in totalul activelor bancare. Reprezinta principala sursa de profit bancar si principalul factor de risc si de aceea dobanda practicata depaseste de regula dobanda incasata la titluri. Creditele au o importanta deosebita atat pentru managementul bancar, cat si pentru economie, intrucat contribuie la performantele bancare, ii sprijina pe agentii economici atunci cand acestia au nevoi temporare legate de atragerea de disponibilitati.
Activele imobilizate au o pondere diferita. Ele nu sunt generatoare de venituri, insa existenta lor este absolut necesara pentru desfasurarea activitatii bancare.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |