Cambia
Cambia este inscrisul care cuprinde ordinul dat de o persoana numita tragator, unei alte persoane, numita tras de a plati unei terte persoane, numita beneficiar, la scadenta sau la ordinul acesteia o suma de bani stabilita. In operatiunea cambiala participa trei persoane:
- tragatorul, creditorul sau expeditorul care emite titlul;
- trasul, debitorul sau importatorul caruia ii este adresat ordinul sau mandatul de a plati o anumita suma;
beneficiarul sau terta persoana catre sau la ordinul careia se face plata.
Creanta tragatorului catre tras reprezinta previziunea sau acoperirea cambiei, iar creanta beneficiarului contra tragatorului, valoarea furnizata.
Conditii de validitate a cambiei
- Conditii de fond
Cambia este un act juridic, asa incat si in cazul ei trebuie respectate conditiile de validitate prevazute de Codul civil, respectiv art.948 Cod civ. Aceste conditii de validitate se analizeaza in functie de particularitatile cambiei ca operatiune (fapt) de comert, potrivit art. 3 Cod com. Cambia este valabila daca emitentul are capacitatea juridica necesara unui comerciant.
- Conditii de forma
Cambia se intocmeste in forma scrisa, forma rezultand implicit din continutul art.l din Legea nr.58/1934 Cambia contine atat mentiuni obligatorii cat si facultative.
- Elemente sau notiuni obligatorii ale cambiei
Denumirea de cambie
Potrivit Legii nr.58/1934, inscrisul cambial trebuie sa contina denumirea de "cambie' ceea ce inseamna ca orice alta mentiune adica "trata' sau "polita' nu poate fi folosita pentru indicarea unei cambii.
. Ordinul neconditionat de plata a unei sume de bani determinate. Ordinul de plata dat de tragator (emitentul cambiei) trasului trebuie sa fie pur si simplu si nicidecum afectat de o conditie indiferent de natura ei. "Ordinul de plata' se exprima, de regula, prin cuvintele "veti plati', "platiti' sau "autorizati sa platiti'. Suma de bani care se va plati trebuie sa fie determinata in moneda de plata si sa se faca mentiunea in litere.
. Numele trasului
Trasul, cel care va face plata cambiei, poate fi o persoana fizica sau o persoana juridica, aratandu-se numele sau denumirea (ori numele comercial) acesteia. Poate fi indicat ca tras insusi tragatorul.
De asemenea, pot fi indicate mai multe persoane care sa faca plata, situatie in care aceste persoane vor raspunde in mod solidar.
Trasul indicat va face plata numai dupa acceptarea de catre el a cambiei.
. Indicarea termenului de plata (scadenta)
Cambia trebuie sa contina indicarea scadentei sau a termenului la care se va plati cambia. Scadenta trebuie sa fie certa (adica sa se mentioneze ziua sau termenul limita la care se va face plata).
Cambia nu poate sa contina o mentiune cu privire la plata in rate a sumei aratate in cambie. Potrivit art. 36 din Legea nr.58/1934, cambia cu mentiunea privind plata in rate este lovita de nulitatea absoluta. Daca in cambie nu se precizeaza scadenta, inseamna ca plata ei se va face ,,la vedere '.
Modalitati de stabilire a scadentei
O cambie poate fi extrasa la vedere, la un anumit timp de la vedere sau la un anumit timp de la data emisiunii, la o zi fixa.
Indicarea locului platii cambiei
Cambia trebuie sa prevada locul unde se va face plata cambiei indicandu-se numai localitatea si nicidecum domiciliul ori sediul debitorului. Pot fi indicate mai multe locuri de plata la alegerea posesorului cambiei[2]. Daca in cambie nu se prevede locul platii legea prezuma ca acesta este locul aratat langa numele trasului (art.2 alin.3).
Cambia poate sa contina o clauza prin care sa se indice ca loc de plata fie domiciliul unui tert, fie localitatea unde domiciliaza trasul sau alta localitate. O astfel de cambie poarta denumirea de cambie domiciliata[3].
. Numele aceluia caruia sau la ordinul caruia se va face plata. Cambia trebuie sa contina numele beneficiarului, adica a persoanei careia sau la ordinul careia se va face plata. Pot fi indicate mai multe persoane in calitate de beneficiar, dupa cum poate fi beneficiar chiar tragatorul insusi .
. Data si locul emiterii cambiei
Data emiterii cambiei inseamna ca trebuie sa se indice ziua, luna si anul emiterii ei. Cambia este importanta pentru a se stabili exigibilitatea platii cambiei daca exista mentiunea efectuarii platii "la un anumit termen de la emiterea cambiei' si pentru a se verifica capacitatea juridica a tragatorului in momentul emiterii ei. Locul emiterii cambiei inseamna ca trebuie sa se indice localitatea unde a fost emisa cambia. In lipsa mentiunii cu privire la locul emisiunii legea prezuma ca acesta este locul indicat langa numele tragatorului.
. Semnatura tragatorului
Tragatorul este obligat sa semneze cambia, indicandu-se numele, prenumele, respectiv denumirea (firma). Semnatura trebuie sa fie autografa ("manu proprio'). Aceeasi conditie trebuie a fi indeplinita si cu privire la semnaturile celorlalti debitori cambiali, respectiv, tras, girant si avalist. Semnatura tragatorului si celelalte semnaturi aplicate pe cambie au caracter independent asa incat, daca una din ele este valabila, celelalte nu sunt afectate de aceasta situatie.
Investirea cambiei
In vederea executarii cambiale, legea impune investirea cambiei cu formula executorie. Aceasta trebuie investita de judecatoria in a carei raza se gaseste locul de plata, sau, in lipsa indicatiei, la locul domiciliului trasului. Rolul instantei judecatoresti se va limita la verificarea conditiilor formale ale cambiei si scadenta cambiei, precum si daca au fost efectuate actele de conservare a drepturilor cambiale.
Investirea cambiei cu formula executorie se ordona printr-o incheiere, conform conditiilor art. 269 Cod procedura civila, incheierea de investire a cambiei cu formula executorie nu este supusa apelului.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |