Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » finante banci
Cauzele inflatiei

Cauzele inflatiei


Cauzele inflatiei

  1. Inflatia prin cerere isi are geneza intr-un dezechilibru de pe piata bunurilor si serviciilor. Concret, majorarea preturilor este urmarea cresterii cererii agregate de bunuri si servicii in raport cu o oferta globala lipsita de elasticitate. Extinderea cererii globale poate fi rezultatul cresterii cantitatii de moneda de pe piata datorata comportamentului societatilor bancare, populatiei, etc., ceea ce duce la o sporire a creditului in economie. De asemenea, la originea majorarii cererii aggregate poate sta un anumit tip de politica financiara si economica a unei tari care poate viza majorarea veniturilor unor ramuri economice prin alocarea de resurse cu precadere intr-un anumit domeniu.

Inflatia prin cerere se manifesta mai intai intr-un cadru sectorial, cu timpul insa fenomenul cererii sporite deplasandu-se si angajand intreaga economie. Dezechilibrele aparute in acest fel se extind prin canale de transmisie specifice:

-relatiile interindustriale (ramurile economice care se bucura de sprijinul statului au costuri mai mari, venituri mai mari pentru salariati, ceea ce implica o crestere a cererii;



-cresterea cheltuielilor populatiei duce la majorarea cererii solvabile in raport cu productia de bunuri si servicii din economie;

-efectul de contagiune privind cresterea veniturilor.

Cumularea acestor tensiuni inflationiste se datoreaza si comportamentului agentilor economici si populatiei (spre exemplu au loc stocari de marfuri in reteaua de desfacere in scopul de a profita de cresterile preturilor; cumparatorii constituie depozite de bunuri, alimente,etc. in vederea prevenirii cresterii preturilor; accelerarea vitezei de circulatie a banilor ca urmare a deprecierii monetare). Aceste fenomene sunt corelate cu alte situatii dificile ce pot aparea in unele tari (razboi, seceta).

  1. Inflatia prin costuri - fenomen legat de capacitatea de presiune a unor grupuri sociale care doresc modificarea in interesul lor a modului de distribuire a venitului national. Astfel, inflatia prin costuri are la origine solicitarile privind cresterea veniturilor din partea unor grupuri sociale bine organizate din punct de vedere sindical. Cresterea veniturilor acestor categorii de populatie antreneaza cresterea preturilor, apoi alte solicitari privind majorarea salariilor, s.a.m.d., declansandu-se astfel spirala inflationista (in mod normal, intr-o economie de piata majorarea veniturilor salariale trebuie sa aiba corespondent in cresterea productivitatii muncii)

Observatie: Inflatia prin cerere si cea prin costuri se antreneaza una pe cealalta.

  1. Inflatia importata -nivelul preturilor interne este influentat de evolutia preturilor din alte tari. De exemplu, cresterea pretului titeiului pe plan international genereaza cresteri de preturi in tara importatoare nu numai la produsele petroliere, ci si la alte bunuri si servicii. In prezent mecanismul inflatiei importate este generalizat, el afectand in mod special tarile dependente de importuri.
  2. Libera circulatie a capitalurilor poate reprezenta un stimul pentru cresterea inflatiei, astfel fluxurile investitionale sunt orientate in special catre tari cu inflatie scazuta, care ofera rate ridicate de rentabilitate, in timp ce tarile mai slab dezvoltate "beneficiaza" de un capital mai scump. In lipsa resurselor financiare necesare derularii unor proiecte de investitii, aceste din urma tari pot utiliza solutia emisiunii de moneda, care genereaza cresterea inflatiei.




Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.