Cursul actiunii
Pentru toate actiunile cotate la bursa se stabileste un curs unitar, realizat ca o medie a cursurilor optime de vanzare/cumparare a respectivelor actiuni, comunicate de mai multi agenti de bursa, predominand cursul tranzactiei celei mai importante a zilei sau cursul zilei anterioare. Cursul unitar este fix in ziua respectiva. Exista si actiuni cu curs variabil (desemnate de Consiliul de Administratie al Bursei), care fluctueaza in cursul zilei; acestea sunt in genere actiuni cu volum mare al tranzactiilor.
Cursul actiunilor - este in general influentat de dividendele platite de firma si de dobanzile pe piata de capital.
Cac = , unde:
Cac = cursul actiunii
a = rata dobanzii de capital pe piata de capital.
De exemplu, o actiune cu valoarea nominala de 1000 de dolari si care aduce anual 160 de dolari sub forma de dividende, iar rata dobanzii pe piata de capital este de 8%, va avea un curs de:
Ca = de dolari.
In general, detinatorii de fonduri disponibile fie le imprumta, fie achizitioneaza actiuni.
In exemplul de mai sus, daca pentru 1000 de dolari dati cu imprumut se asigura un venit anual de 80 de dolari (8%), iar pentru o actiune de 1000 de dolari se asigura un venit de 160 de dolari anual (16%), egalitatea si necesitatea echilibrului intre aceste doua variante va conduce la modificarea cursului actiunii si implicit la castigul sau, dupa caz, pierderea investitorului.
Diferenta intre pretul actiunilor la valoarea platita de actionari si cursul actiunilor pe piata se materializeaza (teoretic) in profitul sau pierderea fondatorilor.
Daca, de exemplu, pentru un capital investit de 1000000 de dolari s-au emis 10000 de actiuni a cate 100 de dolari (valoare nominala), in conditiile platii unui dividend de 10 dolari, iar rata dobanzii de capital pe piata este de 4%, cursul fiecarei actiuni va urca la 250 de dolari, iar valoarea totala a acestora - la 2500000 de dolari. Daca fondatorul ar vinde toate actiunile la pretul pietei, diferenta de 1500000 de dolari ar constitui profitul fondatorului.
Indicatori de performanta ce influenteaza
cursul actiunii
Evident, exemplificarea de mai sus reprezinta o modalitate simplista de a evalua cursul unei actiuni. In general, cursul actiunii la bursa este rezultanta intregii activitati a companiei, reflectata in performantele ei economice si financiare, prin intermediul unor indicatori de performanta, identificati dupa cum urmeaza:
1. Marja economica a vanzarilor (Return On Sales)
ROS =
BENEFICIUL ECONOMIC = PROFITUL NET, calculat fara a se tine seama de costurile de finantare, dar evaluat dupa deducerea impozitului cuvenit pentru acest profit net transformat.
2. Viteza de rotire a activelor (Active Turnover)
AT =
Raportul dintre cifra de afaceri (CA) si activele economice (AE)
3. Randamentul activelor economice (Return On Assets)
ROA = ROS x AT =
4. Levierul financiar (Financial Leverage)
FLE = (D/E) x
Kd - costul capitalului; t - rata de impozitare; D - Datorii; E = capital propriu
5. Randamentul capitalului propriu - ROE (Return On Equity)
ROE = ROA + FLE
Randamentul actiunilor in bursa
Urmatorul pas in determinarea cursului actiunii il reprezinta determinarea raportului intre valoarea de piata a companiei si valoarea sa contabila, respectiv M/B, unde M reprezinta valoarea de piata a companiei (Market Value") iar B reprezinta valoarea sa contabila ("Book Value").
M/B =
reprezinta valoarea raportului M/B pentru o anume industrie data, atribuita functie de perspectivele de crestere a acelei industrii, functie de conventiile contabile si de alte particularitati ale industriei respective. Spre exemplu, industriei de telefonie celulara nord americane i se atribuia in anii 1990 un =4, in timp ce industria de bauturi afisa un de 0,09.
VCI reprezinta Indicele de Crearea de Valoarea Economica a firmei ("Value Creation Index)" si se determina ca raport intre randamentul capitalului propriu obtinut de o firma (ROE) si valoarea asteptata de investitori a acestui randament - respectiv speranta randamentului asteptat, E(ROE).
VCI = ROE/E(ROE)
Evident, speranta randamentului asteptat va fi in concordanta cu rata medie de randament a pietei. De exemplu, daca un investitor poate cumpara obligatiuni guvernamentale garantate cu o dobanda de 10% anual (sau, de exemplu, in Romania, de 70% anual), de ce ar risca el sa cumpere actiuni ale unei firme? Se presupune ca el si-ar asuma un risc numai daca acest risc ar fi "remunerat" cu un randament superior, respectiv cu o "prima de risc". Prin urmare, expresia randamentului asteptat, calculata cu metoda CAPM (Capital Asset Pricing Model) devine:
E(ROE) = Rr + x (Rm - Rf)
Rf reprezinta rata randamentului fara risc
Rm reprezinta rata randamentului mediu in bursa a respectivelor actiuni pe o anume perioada de timp (de regula 5 ani);
reprezinta o masura a riscului de investitie in actiunile respectivei firme - valoarea sa determinandu-se statistic in bursa.
reprezinta o masura a volatilitatii unei actiuni, conform figurii 11.
O curba de forma >1 semnifica o volatilitate a actiunii respective superioara volatilitatii medii a pietei. Aceasta implica faptul ca acea firma se va comporta mai bine decat media pietei daca conditiile sunt favorabile; cu alte cuvinte, daca industria respectiva vafisa randamente crescatoare, rata sa de crestere va fi superioara ratei medii. Daca insa industria va avea un comportament negativ (randamente descrescatoare), firma cu >1 se va comporta mai rau decat media pietei (randamentul sau va scadea mai rapid decat randamentul mediu al industriei). Spre deosebire de aceasta situatie, o firma cu <1 se va comporta mai putin volatil; la o crestere rapida a randamentului pietei, randamentul sau va creste mai putin, dar si la o scadere brusca a acestuia, randamentul sau va scadea mai putin.
Figura 11 Volatilitatea actiunilor in bursa
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |