Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » finante banci
Echilibrul financiar-valutar

Echilibrul financiar-valutar


Echilibrul financiar-valutar

Echilibrul financiar-valutar este o componenta a echilibrului economic general si este influentat de intrari si iesiri de fonduri financiare. Resursele interne se pot majora prin primirea de credite sau de fonduri financiare din exterior, exporturi, investitii sau se pot diminua prin acordarea de fonduri financiare, prin rambursarea de credite, importuri, plati de dividende, dobanzi, etc. Pentru ca un stat sa nu inregistreze pierderi este necesar sa existe un echilibru intre operatiunile care duc la majorarea venitului national si cele care duc la diminuarea lui.

Echilibrul general are in componenta: echilibrul monetar, echilibrul fiscal, echilibrul financiar-valutar si echilibrul valutar.



Echilibrul monetar presupune existenta unui rapot optim intre masa monetara si volumul de marfuri si servicii existente pe piata.

Echilibrul financiar-valutar consta in corelarea intre intrarile si iesirile de fonduri financiare si de credit.

Echilibrul valutar presupune realizarea unui echilibru intre incasarile si platile in valuta, determinate, in principal, de activitatea de import-export, turism, credite acordate si primite etc. Acesta este influentat de factori, cum sunt evolutia cantitativa si calitativa a productiei, echilibrul fiscal,echilibrul monetar, evolutia preturilor interne si externe etc.

Echilibrul valutar poate fi realizat partial (doar la o anumita categorie de operatiuni) sau total (atunci cand incasarile si platile in valuta sunt egale).

De exemplu, echilibrul valutar partial al unei tari cu o alta tara poate fi realizat astfel:

E = I + Ca,

E + Cp = I

unde:

E = exporturile unei tari X,

I = importurile tarii X,

Ca = credite acordate,

Cp = credite primite.

Daca se pune problema realizarii unui echilibru in relatiile cu un grup de tari atunci:

E + Cp = I + Ca

Echilibrul valutar nu urmareste neaparat egalitatea dintre incasari si plati, mult mai important este ca aceasta egalitate sa se realizeze fara imprumuturi din exterior.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.