IMPOZITAREA MICROINTREPRINDERILOR
Ordonanta nr. 24 / 2001 privind microintreprinderile vrea sa vina in ajutorul micilor intreprinzatori prin simplificarea modului de calcul al impozitului pe profit, mai bine zis prin trecerea de la modul de impozitare pe profit la impozitarea pe venit. Astfel, din punct de vedere legal avem o noua categorie de persoane juridice, denumite microintreprinderi.
1 Microintreprinderile
Microintreprinderile sunt, potrivit prezentei ordonante, acele persoane care 'indeplinesc cumumlativ, la data de 31 decembrie a anului precedent, urmatoarele conditii:
a) sunt producatoare de bunuri materiale, presteaza servicii sau / si desfasoara activitate de comert;
b) au pana la 9 salariati
c) au realizat venituri reprezentand echivalentul in lei de pana la 100.000 euro inclusiv;
au capital integral privat.'
O persoana juridica infiintata in cursul unui an fiscal devine microintreprindere la sfarsitul anului respectiv daca indeplineste conditiile enumerate mai sus. 'Bancile, societatile de asigurare - reasigurare, societatile de investitii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de depozitare, societatile de intermediere de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior' nu pot fi incluse in sfera microintreprinderilor. De asemenea ramane problematic modul de incadrare a liber profesionistilor si a asociatiilor familiare, deoarece se pare ca ele nu pot adera la statutul de microintreprindere.
Agentii economici, cu statut de microintreprindere care, in cursul unui an fiscal, nu mai indeplinesc una din conditiile - maxim 9 angajati, venituri de pana la 100.000 euro si capital integral privat - continua sa fie considerate 'micro' pana la sfarsitul anului respectiv, dupa care va trece la regim de 'mica', 'midi' sau 'maxi' intreprindere, dupa caz.
Impozitarea microintreprinderilor
'Persoanele juridice care sunt supuse acestui regim de impunere nu mai calculeaza si nu platesc impozit pe profit conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 70 / 1994 privind impozitul pe profit, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare' (O.G. 24 / 2001, art. 2).
'Microintreprinderile vor organiza si vor conduce evidenta financiar-contabila in conformitate cu metodologia aprobata prin ordin al ministrului finantelor publice' (O.G. 24 / 2001, art. 3, alin. 1)
Impozitul se calculeaza si se plateste trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului expirat si anume 'impozitul se calculeaza prin aplicarea o cota de 1,5% asupra sumei totale a veniturilor trimestriale obtinute din orice sursa, respectiv asupra veniturilor inscrise in contul de profit si pierderi pentru microintreprinderi (O.G. 24 / 2001, art. 5, alin. 1).
Studiu de caz privind aplicarea
impozitului:
Venuturi realizate: 100 000 euro
Curs de schimb: 35 000 lei
Cota impozitului: 1 %
Impozit : 52 500 000
Dezavantajate sunt firmele care lucreaza 'in pierdere', deoarece ele trebuie sa plateasca cei 1 % din totalul de venituri, adica impozit si pe eventualele credite obtinute pentru redresarea firmei. De remarcat faptul ca se aplica o cota de 1,5% la suma totala a tuturor veniturilor si nu la cifra de afaceri.
3 Reduceri de impozit
Microintreprinderile care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii direct catre populatie, pentru care nu se emit facturi, sunt obligate sa-si achizitionaeze case de marcat electronice fiscale. In luna achizitionarii caselor de marcat, cota de impozit se aplica asupra veniturilor totale, din care se scade valoarea acestora din actele justificative.
De asemenea, microintreprinderile care desfasoara activitate de productie si / sau de servicii si care efectueaza investitii din profit, in active corporale amortizabile beneficiaza de scaderea acestora din impozitul datorat, dar suma reducerii nu poate depasi impozitul datorat pe intreg anul fiscal.
Microintreprinderile vor beneficia de reducerea impozitului cu 20% daca: vor creea noi locuri de munca, forta de munca nou angajata va ramane in intreprindere fara sa se faca disponibilizari si va reprezenta cel putin 10% din forta de munca existenta in intreprindere in momentul angajarii.
Impozitul calculat se va inscrie in formularul prezentat de Ministerul Finantelor 'Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat', paragraful denumit 'Impozit pe veniturile microintreprinderilor'
Studiu de caz privind acordarea de reducere la achizitionarea casei de marcat
Venituri la 31 octombrie 2001 390.000
Achizitie casa marcaj: 27.000 (Fct. 3752893/15 oct. 2001
Venituri impozabile: 36000
Taxa 1.5%: 5.445
Taxa datorata la 30 septembrie: 4.750
Taxa datorata pentru luna octombrie 695
Studiu de caz privind acordarea
de reduceri pentru crearea
de noi locuri de munca:
salariu tarifar al angajatului: 2 000 000 lei
impozite
a) sanatate 7% => 140 000lei
b) somaj 5% => 100 000lei
c) cas 23,33%=> 466 600lei
d) risc si handicapati 3%=> 60 000lei
e) invatamant 2%=> 40 000lei
total:806 600lei
venituri realizate: 1 750 000 000lei
impozit 26 250 000lei
reduceri 5 250 000lei
impozit de platit: 21 000 000lei
interpretare: angajatorul poate plati noului
angajat in urma acestei reduceri salariul pe
aproximativ 3 luni.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |