Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » finante banci
IMPOZITUL FORFETAR

IMPOZITUL FORFETAR


IMPOZITUL FORFETAR

Impozitul minim este un impozit direct, deductibil, aplicabil de la 1 mai 2009, pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Persoanele fizice autorizate (PFA), societatile infiintate in cursul acestui an (start-up) si cele aflate in inactivitate temporara-potrivit legii 31/1990, republicata, privind societatile comerciale nu platesc impozit minim. Firmele start-up au, insa, o perioada de gratie de numai un an. Dupa un an de la infiintarea firmei aceasta plateste impozit minim. De asemenea, firmele infiintate anterior acestui an si care la 1 mai 2009 sunt inactive, dar devin active in cursul acestui an , nu platesc impozit minim.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, prin care se instituie impozitul pe profit minim, intre 2.200 lei si 43.000 lei, determinat in functie de veniturile societatilor comerciale, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 249.
Potrivit OUG nr. 34/2009, impozitul pe profit minim, calculat in functie de venituri, va fi stabilit astfel, pentru:




- venituri totale anuale intre 0-52.000 lei - impozit minim anual de 2.200 lei;
- venituri totale anuale intre 52.001-215.000 lei - impozit minim anual de 4.300 lei;
- venituri totale anuale intre 215.001-430.000 lei - impozit minim anual de 6.500 lei;
- venituri totale anuale intre 430.001-4.300.000 lei - impozit minim anual de 8.600 lei;
- venituri totale anuale intre 4.300.001-21.500.000 lei - impozit minim anual de 11.000 lei;
- venituri totale anuale intre 21.500.001-129.000.000 lei - impozit minim anual de 22.000 lei;
- venituri totale anuale de peste 129.000.001 lei - impozit minim anual de 43.000 lei;

Conform OUG nr. 34/2009, impozitul minim se va aplica in cazul firmelor al caror impozit pe profit se situeaza sub nivelul aferent intervalului veniturilor in care se incadreaza.

Pentru incadrarea in transa de venituri totale anuale, se vor lua in calcul veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se vor scadea:
a) veniturile din variatia stocurilor;
b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentand cota -parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;
d) veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementarilor legale

e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;
f) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare;
g) veniturile neimpozabile, prevazute expres in acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.

Noua grila de impozitare minima se aplica si in cazul microintreprinderilor care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor. In prezent, cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor este de 3%.

Ideea de impozit fix pentru intreprinderi a fost avansata inca de prin anii 2003-2004. Introducerea acestui sistem prezinta avantaje atat pentru intreprinzatori, cat si pentru stat. Intreprinzatorii vor renunta la artificiile menite sa le diminueze scriptic profitul si sa le ajute sa plateasca un impozit mai mic. Deci statul va colecta bani mai multi la buget, pe care sa ii poata reiinvesti. Cel putin teoretic.

Un alt avantaj important este deschiderea IMM-urilor fata de creditare. Din cauza profitului declarat prea mic, acestea nu indeplineau deseori conditiile pentru a se obtine un credit.

Analistul Ilie Serbanescu declara: "Aceasta masura nu este una rea pentru ca intr-o tara in care evaziunea fiscala este libera de lege se poate combate intr-o anumita masura cu impozitul forfetar "

Marele sau dezavantaj este ca sunt nevoite sa plateasca acest impozit chiar si firmele care obtin pierderi. In urma introducerii impozitului forfetar, din ce in ce mai multi oameni ar putea fi nevoiti sa obtina autorizatii de persoana fizica autorizata (PFA) pentru a-si primi salariile. Daca pana acum, pe langa drepturile de autor, angajatii erau, mai mult sau mai putin, fortati sa-si faca o microintreprindere sau sa devina PFA pentru a‑si primi salariile, cea din urma modalitate ar putea deveni cea mai populara, avand in vedere noile cheltuieli cu impozitul forfetar.

Exceptati de la plata impozitului forfetar sunt:

- barurile de noapte, cluburile de noapte, discotecile, cazinourile sau pariurile sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere

- persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica

- persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane

- persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana

- trezoreria si institutiile statului

- fundatiile

- cultele religioase

- institutiile de invatamant particular acreditate

- asociatiile de proprietari

- ong-urile, sindicatele

- patronatele etc.

Firmele care inregistreaza profit vor plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

Din analizele efectuate de Ministerul Finantelor Publice rezulta ca, la nivelul anului 2007, din cei 617.525 de contribuabili persoane juridice, 2.000 asigura peste 85% dintre veniturile publice. Reprezentantii MF au aratat ca la nivelul tarii, numarul societatilor care au declarat pierderi la nivelul anului 2007 a fost de 242.106 (39,2% din numarul total al societatilor inregistrate), in conditiile in care cifra de afaceri a acestor intreprinderi se ridica la nivelul de 134 miliarde lei.

Potrivit oficialilor MFP, aproape 70% din cele 242.106 de firme care au raportat pierderi in 2007 se plaseaza in primele doua categorii de impozit minim anual. De asemenea, s-a mai aratat ca din numarul total al firmelor care au inregistrat pierderi, 109.617, respectiv 46%, au avut venituri de pana la 100 de milioane de lei vechi (10.000 de lei noi), in timp ce aproximativ 75.000 de firme au inregistrat venituri cuprinse intre 100 si 500 de milioane de lei vechi (50.000 de lei).

.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.