Impozitele directe
Impozitele directe sunt impozitele care se percep periodic (lunar, trimestrial, anual),direct si nominal de la persoanele fizice si juridice pe baza venitului constant sau asupra valorii bunurilor ce le apartin .Avand in vedere criteriile ce stau la baza asezarii si incasarii lor , acestea se pot clasifica in :- impozite reale
-impozite personale
Impozitele reale au urmatoarele caracteristici : se aseaza asupra bunurilor care constituie avutia materiala a cetatenilor -terenurile ,fabricile, imobilele, constructiile- fara a se tine seama de veniturile pe care acestea le produceau ; activit atile industriale ,comerciale, desfasurate in grup sau individual , tinandu-se seama de forta de munca utilizata , felul si cantitatea de materie prima prelucrata, volumul productiei realizate, marimea localitatii in care se desfasoara, comertul cu ridicata sau cu amanuntul practicat. ,indiferent de situatia personala a platitorului. Exemplu : impozitul funciar, cel datorat de mestesugari si negustori(patenta). Mai poarta si denumirea de impozite obiective sau pe produs.
Impozitele personale se aseaza asupra veniturilor sau a averii subiectului impozabil , avandu-se in vedere atat marimea venitului impozabil realizat ,cat si , in primul rand de situatia personala si sociala a contribuabilului( casatorit sau nu, cu sau fara copii, divortat, vaduv, are sau nu persoane in intretinere are merite deosebite fata de tara). Obiectul impunerii il constituie veniturile dobandite sub forma de salarii, din profesii libere, beneficii din activitati industriale, bancare, venitul net obtinut din exploatarea pamantului, din arenzi, chirii, dividende pentru actiuni, succesiunile, donatiile, aportul la capital la societati etc.
Se mai numesc si impozite subiective.
A. Impozitul pe profit
o Agentii economici platitori de impozit pe profit
- persoanele juridice romane , pentru profitul realizat in Romania ,dar si-n strainatate
- persoanele juridice sau fizice nerezidente, pentru profitul realizat in Romania
- persoanele juridice si fizice rezidente pentru veniturile realizate din asocieri care nu dau nastere unei noi persoane juridice.
o Agentii economici neplatitori de impozit
trezoreria statului si institutiile publice
- cultele religioase , pentru veniturile obtinute din valorificarea obiectelor de cult
persoanele juridice romane fara scop lucrativ ,pentru veniturile obtinute din activitati economice pana la nivelul echivalentului in lei de 10.000 euro pe an, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile.
- institutiile de invatamant particulare acreditate sau autorizate
-organizatiile si cooperativele care functioneaza ca unitati protejate ale persoanelor cu handicap
asociatiile de proprietari ,pentru veniturile utilizate la imbunatatirea confortului si eficientei cladirii ,intretinerea si repararea proprietatii comune
-venituri din alocatii bugetare nerambursabile, ajutoare materiale si banesti primite cu titlu gratuit etc.
o Stabilirea bazei de calcul
Rezultatul contabil brut reprezinta diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora intr-un an fiscal.
Acest impozit are ca baza de calcul rezultatul impozabil ,care se obtine prin corectarea rezultatului contabil brut astfel:
Rezultat impozabil =rezultat contabil + cheltuieli nedeductibile - deduceri fiscale
Cheltuielile nedeductibile
-cheltuieli cu impozitul pe profit
-amenzi, penalitati, confiscari, majorari de intarziere datorate autoritatilor romane , altele decat cele prevazute in contract
-cheltuieli de protocol care depasesc plafonul legal de 2% din profitul brut calculat prin excluderea din calcul a cheltuielilor de protocol
-cheltuieli de sponsorizare care depasesc plafonul legal de 5% asupra profitului brut mai putin cheltuielile de sponsorizare si cele cu impozitul pe profit
-cheltuieli cu diurna ce depaseste 2,5 ori limita admisa pentru institutiile publice
-perisabilitati care depasesc limitele legale
-cheltuieli sociale care depasesc limitele deductibile ,conform legii anuale a bugetului de stat
- cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile
- sumele utilizate pentru constituirea sau majorarea provizioanelor si a rezervelor peste limitele legale
-valoarea stocurilor constatate lipsa la inventariere sau degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare
-cheltuielile determinate de diferentele nefavorabile de valoare ale titlurilor imobilizate , cu exceptia celor determinate de vanzarea acestora.
Deducerile fiscale (venituri care se scad din profitul brut si care nu se impoziteaza)
-sumele folosite pentru constituirea si majorarea rezervelor legale in limita a 5% din profitul brut anual ,pana cand rezervele ating 20% din capitalul social.
-pierderea fiscala din anii precedenti
-dividendele primita de la o alta persoana juridica romana
-veniturile rezultate din anularea sau recuperarea datoriilor care au fost considerate cheltuieli nedeductibile ,din provizioanele pentru nu s-a admis deducerea
-diferentele favorabile de valoare ale titlurilor de participare inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor ,beneficiilor, primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante de la societatea de la care se detin participatiile.
Pentru determinarea profitului impozabil , contribuabilii sunt obligati sa intocmeasca un Registru de evidenta fiscala, care are 100 file si care trebuie numerotat ,snuruit, parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial.
o Cotele de impozitare a profitului
Cota procentuala de baza privind impozitul pe profit este 25%, exceptand :
in cazul Bancii Nationale a Romaniei cota de impozit este de 80%
contribuabilii care obtin venituri din activitatile desfasurate pe baza de licenta in zona libera : 5% pentru profitul impozabil care corespunde acestor venituri, pana la data de 31 decembrie 2004
contribuabilii care au incasat printr-un cont bancar din Romania venituri in valuta din exportul bunurilor si din prestari de servicii : 25 %
in cazul contribuabililor care obtin venituri din activitatea cazinourilor, discotecilor, barurilor si cluburilor de noapte , impozitul pe profit nu poate fi mai mic de 5% din veniturile respective; daca impozitul aferent acestor venituri este mai mic,contribuabilul este obligat la plata unui impozit de 5% din acestea.
o Calcularea impozitului pe profit si inregistrarea se face trimestrial.
In functie de fluctuatia rezultatului impozabil de la un trimestru la altul, diferenta trimestriala privind impozitul poate fi :
pozitiva, daca in trimestrul respectiv s-a realizat profit
negativa, daca in trimestrul respectiv s-a realizat pierdere
Daca rezultatul impozabil la sfarsitul exercitiului este negativ ,acesta reprezinta pierdere fiscala si se va recupera din profiturile obtinute in exercitiile urmatoare .
Daca din profitul contabil brut se scad cheltuielile cu impozitul pe profit , rezulta profitul contabil net, care reprezinta soldul creditor al contului 121 "Profit si pierdere".
Varsarea la buget a impozitului pe profit se face pana in data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului. Achitarea cu intarziere atrage plata unor penalitati de intarziere calculate in functie de suma datorata, numarul de zile de intarziere si cota de penalizare reglementata prin lege.
Documente utilizate : Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat
Decontul privind impozitul pe profit,
Ordin de plata,
Extras de cont
o Conturi utilizate
Evidenta se tine cu ajutorul contului 441 " Impozit pe profit/venit" ,care este dupa continutul economic un cont de datorii fiscale ,iar dupa functia contabila este un cont bifunctional.
o Operatii specifice :
- inregistrarea impozitului 691 = 441
"Cheltuieli cu impozitul pe profit" "Impozitul pe profit"
-virarea cu ordin de plata a impozitului 441 = 5121
"Impozitul pe profit" "Conturi la banci in lei"
B. Impozitul pe veniturile microinreprinderilor
o Calcularea impozitului pe venit
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 1,5% asupra sumei totale a veniturilor trimestriale, evidentiate in conturile din clasa a 7-a, cu exceptia celor inregistrate in conturile 711 "Variatia stocurilor", 721/722 "Venituri din productia de imobilizari necorporale /corporale", 781 "Venituri din provizioane privind activitatea de exploatare", 786 "Venituri financiare din provizioane", care nu prezinta venituri efective , ci au rolul de echilibrare a unor cheltuieli efectuate anterior . Microintreprinderile sunt unitati producatoare de bunuri materiale ,care au o cifra de afaceri anuala de pana la 100.000 euro, au maxim 9 salariati cu carte de munca si capital integral privat. Acestea pot beneficia de reducerea impozitului daca achizitioneaza case de marcat ,astfel cota se aplica asupra veniturilor impozabile totale din care se scade valoarea caselor de marcat, in luna inregistrarii achizitiei. Reducerile se calculeaza lunar ,iar sumele aferente diferentei de impozit se repartizeaza ca surse proprii de finantare.
Plata impozitului se face trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a primei luni din trimestrul urmator.
o Operatii privind impozitul pe venit
698 = 441 100.000.000* 1,5% = 1.500.000 "Alte cheltuieli cu impozitul care " Impozitul pe venit"
nu apar in elementele de mai sus"
C. Impozitul pe veniturile din salarii
o Impozitul pe veniturile de natura salariilor reprezinta o prelevare obligatorie catre stat a unei parti din veniturile realizate de persoane fizice ,din diferite surse.
o Platitorii acestui impozit sunt angajatorii , iar suportatorii impozitului sunt persoanele fizice, romane sau straine, cu sau fara domiciliu in Romania , care realizeaza venituri de natura salariala. Metoda de percepere este stopajul la sursa.
o Obiectul impozitarii il reprezinta :
- veniturile din salarii ,care in contextul legislatiei privind impozitul pe venit sunt definite ca toate veniturile in bani sau /si in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca ,indiferent de perioada la care se refera ,denumirea veniturilor sau de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca ,de maternitate si concediul de ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani .Sunt asimilate salariilor in vederea impunerii:
-indemnizatii din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica
-veniturile din activitati independente
-drepturile de solda lunara ,indemnizatiile ,primele ,premiile si alte drepturi ale cadrelor militare
-venituri din dividende si dobanzi
-venituri din drepturi de proprietate intelectuala
Nu se impoziteaza : ajutoarele si indemnizatiile acordate de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, sume incasate din asigurari, despagubirile primite.
o Cota de impozitare este prevazuta in grile, procentele sunt diferentiale pe transe de venit. (conform anexei 1)
o Baza de impozitare este salariul impozabil ,dupa formula :
SI = Venit brut - Retinerile obligatorii:
CAS -Contributia personalului la asigurari sociale 9,5%
CFS -Contributia personalului la fondul de somaj 1%
CASS -Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate 6,5 %
-Cheltuieli profesionale 300.000
-Deduceri personale 2.000.000
o Documente utilizate in evidenta impozitului pe venit : Statul de plata, Fisa fiscala FF 1, Fisa fiscala FF 2, Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, Ordin de plata tip trezorerie , Extras de cont.
o Conturi utilizate si operatii specifice
Contabilitatea impozitului pe veniturile salariale se tine cu ajutorul contului 444 " Impozit pe salarii" , cont de datorii fiscale ,iar dupa functia contabila cont de pasiv.
"Personal -remuneratii datorate" 421 = 444 "Impozit pe salarii"
"Personal- ajutoare materiale datorate" 423 = 444
"Participare personalului la profit " 424 = 444
D. Impozitul pe dividende
o Dividendele reprezinta remuneratia capitalurilor puse la dispozitia societatilor comerciale de catre actionari sau asociati.
Impozitul pe dividende este un impozit direct datorat de actionari si asociati pentru dividendele repartizate din profitul net .Este un impozit stopaj la sursa. Se retine de la beneficiarii de dividende si se plateste de catre unitate.
Cota legala de calculare a impozitului pe dividende este :
- 5% pentru dividendele obtinute de persoane fizice
10% pentru dividendele obtinute de persoane juridice.
Baza de impunere o reprezinta valoarea dividendelor brute.
Impozitul pe dividende se retine si se vireaza la data platii dividendelor, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului urmator celui pentru care se datoreaza dividendele.
Documente utilizate : -ordin de plata
-extras de cont
-declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat
o Contabilitatea impozitului pe dividende se tine cu ajutorul contului 446 "Alte impozite , taxe si varsaminte asimilate" .Dupa continutul economic , este un cont de datorii fiscale , iar dupa functia contabila un cont de pasiv.
E . Impozite si taxe locale
Pentru a-si putea exercita functiile si sarcinile , organele locale ale puterii si administratiei de stat au nevoie de anumite resurse financiare.
Impozitele si taxele locale reprezinta venituri ale bugetelor locale , ale unitatilor administrativ -teritoriale si se folosesc pentru finantarea cheltuielilor.
Majoritatea impozitelor si taxelor bugetelor locale provin de la populatie. Cu toate ca bugetele locale au un numar mare de impozite si taxe , cuantumul lor este sub cerintele de resurse financiare ale acestor bugete. De aceea ,in vederea echilibrarii acestor bugete, li se pun la dispozitie din bugetul de stat transferuri de fonduri.
Principalele impozite si taxe locale sunt :
- impozit pe profit de la regiile publice autonome locale
- impozitul pe venitul agricol
- impozitul pe cladiri
- impozitul pe terenurile ocupate de cladiri si alte constructii
- impozitul realizat din lucrari literare, de arta si stiintifice
- impozitul pe venitul realizat din exercitarea unor profesii libere
- impozitul pe veniturile realizate din inchirieri de imobile Veniturile - impozitele pe spectacole si altele;
bugetelor
locale - taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat in alte
scopuri decat productia agricola si silvica
-taxa asupra mijloacelor de transport
-taxa pentru folosirea locurilor publice de desfacere
-taxe pentru eliberarea certificatelor ,avizelor si autorizatiilor in
domeniul constructiilor
-taxe pentru folosirea mijloacelor de publicitate, afisaj si reclama
-taxa pentru sederea in statiuni balneoclimaterice
-taxa pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale ,
monumentelor istorice, de arhitectura si arheologie;
- alte taxe locale.
Evidenta acestor categorii de taxe se tine cu ajutorul contului 446 " Alte taxe, impozite si varsaminte asimilate" .
F . Fonduri speciale-taxe si varsaminte asimilate
Aceasta structura cuprinde fonduri constituite la nivelul societatilor comerciale pentru sprijinirea activitatilor sociale, culturale, stiintifice, prin varsaminte efectuate catre diferite organisme publice :MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII si TINERETULUI, INSPECTORATUL TERITORIAL de MUNCA, MINISTERUL SANATATII si FAMILIEI, MINISTERUL TURISMULUI ,etc.
Obiectul impunerii difera in functie de natura fondului respectiv .
comisionul datorat INSPECTORATULUI TERITORIAL DE munca: 0,75 % asupra fondului de salarii brute (daca evidenta cartilor de munca este tinuta de ITM), sau 0,25% (daca societatea isi conduce evidenta propriilor carti de munca prin personal specializat).
FONDUL SPECIAL PENTRU PROMOVAREA SI MODERNIZAREA TURISMULUI se constituie prin aplicarea cotei de 3% asupra veniturilor realizate din activitatea turistica . Se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare.
FONDUL SPECIAL AL DRUMURILOR PUBLICE se datoreaza de societatile comerciale care produc sau importa carburanti auto, livrati la intern, indiferent de forma de plata. Se constituie prin aplicarea cotei de 4,5% asupra pretului cu ridicata la rafinarie (exclusiv accizele), pentru cantitatile de carburantii auto din productia interna, sau asupra valorii in vama stabilita, conform legii, pentru carburantii auto importati. Se vireaza pana in data de 10 a lunii urmatoare.
FONDUL SPECIAL PENTRU SANATATE PUBLICA
Contributia se calculeaza astfel :
-o cota de 12 % din incasarile privind publicitatea la produsele din tutun si alcool
-o cota de 2% din veniturile obtinute din producerea si vanzarea produselor din tutun si alcool
-o cota de 2% din adaosul comercial aferent vanzarii marfurilor din categoria tutunului si alcoolului.
Fondul de sanatate se vireaza trimestrial, pana in data de 15 a lunii urmatoare incheierii trimestrului.
FONDUL SPECIAL PENTRU DEZVOLTAREA SISTEMULUI ENERGETIC. Contributia se datoreaza de agentii consumatori de energie electrica din economie. Baza de calcul o reprezinta costul energiei electrice facturat la care se aplica un procent de 12% si costul energiei termice facturate consumatorului la care se aplica procentul de 3%.
ALTE CONTURI SPECIALE
-Fondul special pentru dezvoltarea si modernizarea punctelor de control si a trecerii frontierei, precum si a celorlalte unitati vamale (se datoreaza de agentii economici care efectueaza operatii de import- export definitive).Baza de impozitare -valoarea in vama a marfurilor importate sau exportate la care se aplica un procent de 0.5%.Plata se efectueaza odata cu decontarea taxelor vamale.
-Fondul special pentru protejarea asiguratilor
-Fondul special de riscuri si accidente pentru protectia speciala a persoanelor handicapate , datorat de persoanele juridice cu un numar de peste 250 salariati care refuza sa incadreze cel putin un procent de 3% persoane handicapate.
-Fondul special al aviatiei civile
-Fondul national de solidaritate
-Fondul cultural national
-Fondul cinematografic national.
Contabilitatea se tine cu ajutorul contului 447 "Fonduri speciale-taxe si varsaminte asimilate", cont de datorii fiscale ,dupa continutul economic, iar dupa functia contabila ,un cont de pasiv.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |