Bancile pot primi imprumuturi de pe piata monetara sau de la Banca Centrala. Imprumuturile de pe piata monetara sunt utilizate atunci cand banca inregistreaza un deficit temporar de lichiditate. Termenul de acordare e cuprins intre 1 zi si cel mult o luna
Principala lor caracteristica:
sunt deosebit de costisitoare, dobanda depasind cu mult dobanda pietei.
Imprumuturile pot fi acordate
in mod curent sau au destinatii speciale, termenul de acordare este
cuprins intre 1 zi si 1 an de zile. Principalele imprumuturi pe care le
primeste o banca comerciala de la BC sunt :
- credite de scout cu
un termen de 90-180 zile si care sunt garantate cu cambii si bilete
la ordin;
-credite lombard sau
de descoperit de cont au termene intre 1 zi -;1 saptamana si sunt
garantate cu efecte publice emise de stat: bonuri de tezaur, obligatiuni
de stat;
-credite speciale
acordate bancilor cu situa tie financiara dificila
Imprumuturile de la banca centrala sunt imprumuturi de refinantare.
Bancile comerciale apeleaza pentru refinantare la banca centrala cel putin din doua motive:
v Pentru a-si asigura lichiditatea de care au nevoie pentru a face fata datoriilor exigibile;
v Pentru a-si optimiza structura portofoliului de titluri pe care il detin.
Principalele categorii de credite de refinantare a bancilor comerciale de catre BNR
Piata monetara in Romania, aflata in curs de formare, comporta refinantarea bancilor comerciale de catre BNR. Principalele categorii de credite de refinantare practicate de BNR sunt:
1. creditul structural,
2. creditul de licitatie,
3. creditul special
creditul lombard (overdraft).
Creditul structural este creditul acordat de BNR in cadrul unui plafon stabilit pentru fiecare banca comerciala si pentru fiecare tip de garantii. Creditele sunt garantate cu efecte comerciale sau publice. Creditul structural prefateaza creditul reescont, iar dobanda perceputa anticipeaza taxa oficiala a scontului. Totusi, desi creditul comercial si emiterea de inscrisuri cambiale au fost legal autorizate, recursul la acestea, in structura actuala de proprietate si a prezentei blocajului financiar atat de extins, nu este posibil in mod obiectiv.
Creditul de licitatie reprezinta actualmente principala cale de refinantare a bancilor comerciale. El prefigureaza operatiunile de open market. Acest credit se acorda pentru maximum 15 zile, este garantat cu titluri de stat, se acorda in cadrul unui plafon, la rate de dobanzi rezultate la licitatie. Dar mecanismul operatiunilor pe piata libera nu poate functiona corespunzator intr-o economie in care titlurile se emit doar ocazional, iar piata bursiera nu are capacitatea efectiva de a le evalua. De aici si evolutiile incoerente discrepante ale nivelului ratelor de dobanzi cu efecte perturbatoare pentru gestiunea bancara si activitatea financiara a intreprinderilor.
Creditul special se acorda bancilor comerciale aflate in criza de lichiditate pe o perioada de pana la 30 de zile in conditiile unor garantii financiare si in active reale, cu conditia prezentarii de programe eficiente de redresare.
Creditul lombard (overdraft) sau creditul "de pe o zi pe alta" (day-to-day) este menit sa sustina efectuarea platilor zilnice exigibile ale unei banci comerciale aflate in criza. Se acorda la nivelul soldului debitelor al contului curent al bancii la BNR in limita a 75% din fondurile proprii ale bancii beneficiare in conditiile garantarii cu anumite hartii de valoare.
Dobanzile practicate de catre banca centrala pentru refinantarea sistemul bancar si implicit a economiei nationale au devenit excesiv de pozitive daca nu chiar abuzive, depasind cu mult rata inflatiei fiind prohibitive pentru majoritatea agentilor economici. Impactul lor asupra gestiunii curente a intreprinderilor si mai ales asupra investitiilor a fost puternic resimtit. Terapia prin mijloace monetare a inflatiei se impune a se asocia cu actiunea asupra cauzelor structurale ale dezechilibrului inflationist.
Variatia nivelurilor de dobanzi, rar intalnita in alte tari in asemenea proportii, este expresia instabilitatii vietii noastre economice, a lipsei de sensibilitate a intreprinderilor etatiste la terapia prin instrumente valorice, a necesitatii unor masuri hotarate de restructurare a economiei romanesti.
In conditiile actuale pe piata noastra interbancara se efectueaza mai ales operatiuni de refinantare si mai putin operatiuni de creditare interbanci. O data cu cresterea ponderii proprietatii private in economie, criteriul eficientei va predomina, iar lichiditatile economiei vor creste. BNR va dobandi posibilitati mai largi de interventie prin operatiunile de open market. In cadrul acestor operatiuni banca centrala cumpara si vinde pe piata titluri ale imprumuturilor publice, cu scopul de a largi sau restrange lichiditatile bancilor, de a influenta volumul creditelor si evolutia generala a cursurilor titlurilor pe piata. In masura in care banca centrala cumpara titluri de pe piata, ea distribuie moneda, lichiditati. In situatia inversa, are loc un reflux de moneda si astfel scad lichiditatile de pe piata.
Tranzitia la piata monetara deschisa presupune privatizarea bancilor comerciale, intarirea dominatiei nete a unora dintre ele, cresterea numarului de banci, dezvoltarea retelei bancare
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |