Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi » navigatie
Abc-ul vitezei

Abc-ul vitezei


ABC-UL VITEZEI

Sa navighezi repede este tinta tuturor velistilor de top ! Este grozav sa depasesti linia de start si sa simti barca cum te trage inainte, privind inapoi si stiind ca ai viteza iar celelalte barci nu te vor putea prinde. Dar cum sa dobandesti o asemenea viteza ?


Unii oameni par sa navigheze rapid intr-un mod natural, in timp ce altii niciodata nu reusesc sa intre intre primii zece. Singurul lucru care te va ajuta sa mergi mai repede este sa petreci cat mai mult timp navigand. Invata sa-ti simti barca - cum raspunde ea la schimbarea tariei vantului si a starii valului. Vei incepe sa simti cand barca este in echilibru, cand aceasta navigheaza singura doar miscand usor bara carmei. Vei recunoaste cum se modifica echilibrul prin orientarea barcii fata de vant, inclinarea catargului si a derivorului, reglajul velei si, mergand cu vant strans, cum sa navighezi rapid si lansat sau sa urci mai mult in vant dar sacrificand viteza.



Invata cum sa navighezi in vant si sub vant pe vant slab, mediu si tare, pe ape line sau agitate, pe lacuri si pe mare deschisa. Invata cum sa stai deasupra centrului de pivotare al barcii, cum sa te apleci inapoi, echilibrand barca, mentinand bustul in echilibru in timp ce barca se deplaseaza usor printre valuri. Invata cum sa manevrezi eficient  barca, cum sa stai in chingi si cum sa scoti apa din barca. Cauta sa-ti formezi reflexul de controla automat barca. Lasa-ti corpul sa navigheze liber iar tu concentreaza-te in acest timp la schimbarile de vant, reglarea velei, tactica, curent, etc. Invata sa navighezi relaxat, mergand pe drumul cel mai scurt !

Viteza ! Simte-o, traieste-o si elimina orice lucru care ar putea sa o afecteze !

ECHILIBRU

O barca se afla in echilibru cand aceasta navigheaza singura avand carma orientata pe directia axei barcii, producand o frecare

minima. O barca in echilibru este o barca rapida; intotdeauna cauta echilibrul.

CLR se deplaseaza inapoi cand derivorul este ridicat.

CLD este pozitionat cam in acest punct.


O barca este ardenta (prova tinde sa se roteasca, sa urce in vant) atunci cand bara carmei trebuie sa fie trasa spre bordul din vant pentru a mentine dreapta directia de inaintare a barcii.

O barca este moale (prova tinde sa se roteasca, sa se lase sub vant) atunci cand bara carmei trebuie sa fie impinsa catre bordul de sub vant pentru a mentine dreapta directia de inaintare a barcii.

Folosirea carmei pentru a mentine directia de inaintare a barcii constituie o frana !

O barca ardenta

 
Centrul de rezistenta laterala al carenei* CRC (sau CLR - in limba engleza - centrul tuturor fortelor care se opun deplasarii laterale a barcii), este punctul de sub barca in care actioneaza forta reactiva rezultanta (R) dintre rezistenta la inaintare (Z) si rezistenta la deplasarea laterala a barcii (A).

Centrul velic CV (sau CLD - in limba engleza - centrul tuturor fortelor laterale care actioneaza asupra velei), este punctul din vela in care actioneaza forta activa rezultanta (F) dintre forta utila (U) care propulseaza barca si forta de deriva a barcii (D). Daca CV este aliniat cu CRC, barca este in echilibru. Daca CV este inaintea CRC, prova barcii va tinde sa se lase sub vant. Daca CV este in urma CRC, prova barcii va tinde sa urce in vant. Acest lucru inseamna o barca 'ardenta'.

( vezi pag.109 - ANEXA 2 )

* carena sau opera vie, este partea din barca care intra in apa

O barca in echilibru.

 


Inclinarea catargului

Inclinarea este importanta atunci cand urmaresti echilibrul unei barci. Daca   catargul este inclinat inapoi, CV se muta in spatele CRC si barca se roteste in vant. Daca catargul este inclinat inainte, CV se muta inaintea CRC, iar barca se lasa sub vant.

Inclinarea si inaltimea derivorului


Cand derivorul este complet scufundat, poti folosi sandoul (atasat de marginile cutiei derivorului) pentru a-l pastra fie vertical, fie inclinat inainte sau inapoi. Cand partea scufundata a derivorului este inclinata inainte, CRC se muta spre prova, iar cand este inclinata inapoi, CRC se muta spre pupa. Daca presupunem ca barca se afla initial in echilibru cu derivorul in pozitie verticala, atunci, inclinand partea scufundata inainte, vei avea o barca ardenta si inclinand-o inapoi, vei avea o barca moale.

Pe vant tare va trebui sa ridici derivorul pentru a micsora cuplul de rasturnare si a elimina ardenta barcii.

Deoarece portiunea scufundata a derivorului scade, CRC se deplaseaza in sus si spre pupa, catre carma. Pentru a mentine barca in echilibru, catargul poate fi inclinat inapoi deoarece derivorul este ridicat. Velistii usori se vor banda pe vant tare, asa ca mentine echilibrul barcii ridicand derivorul cu catargul drept sau inclinat inainte.

Reglajul din vela

Pe masura ce vela este stransa catre axul barcii, CV se muta catre pupa si face ca barca sa urce in vant. Acest lucru poate fi folosit pentru a face volta in vant cu o barca aflata in repaus - pur si simplu tragi usor ghiul si barca va gira in vant. In mod similar, echilibrul se modifica in sens invers atunci cand vela este slabita pe rafale.

Forma velei

Datorita croielii sau a modului in care este reglata, forma velei poate influenta considerabil echilibrul barcii. Un bord de scurgere exagerat de intins va muta CV catre pupa, in timp ce o unul deschis va avea un efect contrar. Picul si palanul sunt importante datorita efectelor pe care le produc asupra bordului de scurgere.

Bandarea (reglajul lateral)

Asimetria portiunii scufundate a barcii si in special efectul presiunii apei asupra portiunii scufundate din vecinatatea provei, provoaca rotirea barcii in sens opus portiunii scufundate. Bandarea poate fi folosita pe toate laturile cursei pentru a echilibra barca si a naviga mai rapid.

Daca stai prea in spate, oglinda (pupa), franeaza barca din cauza curentilor si a scurgerii turbulente a apei.

De exemplu, poti banda barca catre bordul din vant pe strans pentru a echilibra tendinta acesteia de urcare in vant; pe pupa, bandarea catre bordul din vant echilibreaza forta de rotatie a velei; lasarea sub vant la ocolirea balizei este mult mai usoara daca barca este bandata catre bordul din vant.

Daca stai prea in fata, prova loveste valurile si te vei opri.

PRESIUNEA APEI

 

Aceasta parte a cocii este in apa

 
Dedesubt: Lasand barca sa se bandeze (careneze), aceasta va tinde sa gireze .

FUNDUL BARCII VAZUT DIN APA

Reglajul inainte-inapoi (fata -spate)


Cele doua obiective in reglajul inainte-inapoi sunt de a incerca sa impiedici lovirea provei de valuri si de a incerca sa impiedici oglinda sa se scufunde prea adanc in apa. Acestea pot fi obtinute cand barca naviga pe linia de plutire proiectata. Sportivii usori vor trebui sa stea cat mai in spate pe vant moderat spre tare, pentru a impiedica scufundarea provei. Sportivii grei vor trebui sa stea mai in fata, acceptandu-se o usoara scufundare a pupei in timp ce barca este tinuta perfect dreapta, lucru care permite provei sa urce cat mai mult posibil in vant.

NAVIGATIA FARA CARMA

Folosirea carmei intotdeauna incetineste barca. Puteti controla barca fara carma, folosind urmatoarele tehnici:

O barca moale poate fi echilibrata, sau o barca echilibrata poate fi facuta sa urce in vant prin :

Bandarea acesteia (inclinarea) catre bordul de sub vant.

Mutarea CV catre pupa - inclinand catargul catre inapoi, strangand mai mult vela, sau tensionand (inchizand) bordul de scurgere al velei.

Mutarea CRC catre prova - inclinand partea scufundata a derivorului inainte.

O barca ardenta poate fi echilibrata, sau o barca echilibrata poate fi facuta sa se lase sub vant prin :

Bandarea acesteia catre bordul din vant.

Mutarea CV catre prova - inclinand catargul catre inainte, slabind vela, sau detensionand (deschizand) bordul de scurgere al velei.

Mutarea CRC catre pupa - inclinand partea scufundata a derivorului catre inapoi, sau ridicandu-l.

Leaga strans bara carmei pe centrul barcii cu ajutorul unui sandou de jur imprejurul chingilor si apoi pune in practica tehnicile prezentate mai sus.

FOARTE IMPORTANT !

Tine prelungitorul ca pe un pumnal, cu degetul mic cel mai aproape de capatul dinspre bara.

Tine scota velei in acelasi mod, cu degetul mic cel mai aproape de scripete.

Iesi in chingi aplecat spre spate, tragand scota randei pana la nivelul cotului.

Mentine barca si greementul in echilibru, iar carma pe axul barcii

Nu lasa prova sa loveasca valurile. Scoate apa si navigheaza astfel incat sa o pastrezi uscata.

 





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu