Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi » navigatie
Avaria comuna

Avaria comuna


Avaria comuna

Avaria comuna este un concept vechi ce dateaza de aproximativ 2000 de ani avandu-si esenta in Legea Rodiana.

Scopul avariei comune este:

sa egalizeze pierderile provocate cu intentia de a le face rezonabile fata de toate partile interesate

sa-l dea comandantului libertatea de actiune in incercarea de a salva nava si marfurile aflate in pericol, prin inchirierea de remorchere sau aruncarea marfii peste bord, fara a-si face probleme in legatura cu cine va plati



Avaria comuna implica existenta unui sistem prin care toate partile ce au un interes financiar intr-o expeditie maritima, platesc o despagubire partii care a suferit o pierdere intentionata sau a facut cheltuieli pentru a permite terminarea voiajului.

Avaria comuna este reglementata in conformitate cu regulile York-Anvers si cu toate ca acest principiu este recunoscut de multa vreme este inca necesar a fi introdusa in contract o clauza prin care sa se specifice respectarea regulilor York-Anvers.

Regulile York-Anvers stabilesc un sistem care:

dicteaza circumstantele si conditiile exacte in care se poate considera ca exista un caz de avarie comuna

stabileste ce pierderi si cheltuieli sunt permise a fi rambursate in situatia existentei avariei comune

explica cum sunt calculate si platite contributiile partilor implicate in avaria comuna

Regulile York-Anvers

Regulile sunt impartite in 3 parti si anume:

regula de interpretare

regulile literale A-G, avand caracter de principii generale

regulile numerice I-XXII, referindu-se la cazurile practice de avarie comuna

Regula de interpretare, a fost introdusa in 1950 pentru a inlatura unele dubii ce au aparut cu privire la aplicarea acestor reguli. Regula de interpretare prevede ca in situatia in care partile au convenit prin contractul de navlosire sau prin conosament ca avaria comuna va fi reglementata in conformitate cu regula York-Anvers, nu pot invoca dispozitii de ordin legislativ sau uzuri comerciale cand avaria nu este prevazuta in regulile I-XXII. In acest caz cauza se va solutiona in conformitate cu principiile generale cuprinse in Regulile A-G.

Regulile literale au urmatorul continut:

Regula A defineste avaria comuna produsa in cadrul transportului pe mare "Se considera un act de Avarie Comuna atunci si numai atunci cand se face in mod intentionat si rezonabil un sacrificiu sau cheltuiala neobisnuita, in scopul sigurantei comune, in vederea ocrotirii de pericole a proprietatii implicate intr-o expeditie maritima comuna"

Regula B, stabileste principiul contributiei in avaria comuna ( Sacrificiile si contributiile la avaria comuna vor fi suportate de toti participantii la expeditia maritima)

Regula C, stabileste ca in avaria comuna nu pot fi admise decat avariile, pierderile sau cheltuielile rezultate direct din actul de avarie comuna: mai mult se exclud din avaria comuna daunele provenind sin intarzierea navei, contrastaliile, pierderea pietei, acestea fiind considerate consecinte indirecte ale avariei.

Regula D, stabileste ca drepturile la contributia pentru avaria comuna nu pot fi afectate, chiar daca evenimentul care a cauzat sacrificiile sau cheltuielile poate sa fie datorat greselii uneia dintre partile implicate in expeditie.

Regula E, precizeaza ca sarcina probei revine aceluia care cere verificarea uni drept in justitie (Sarcina probei ca pierderile sau cheltuielile reclamate trebuie admise in avaria comuna, revina partii care solicita contributia)

Regula F, se refera la orice cheltuieli extraordinare facute in locul altei cheltuieli care ar fi admisa in avaria comuna, aceasta va fi considerata ca avarie comuna fara a se tine seama de eventualele avantaje aduse altor interese, daca este cazul insa numai pana la concurenta cheltuielii care a fost evitata in avaria comuna.

Regula G, instituie principiul ca avaria comuna se va reglementa pe baza valorilor curente la momentul si locul la care se refera voiajul. De obicei, avaria comuna se reglementeaza la locul in care se afla armatorul, dar nu este exclusa nici alegerea locului de catre parti.

Regulile numerice se refera la sacrificiile si cheltuielile admise in avaria comuna

In vederea studiului sistematizat al celor 22 de reguli, acestea pot fi grupate astfel:

Reguli privind avaria produsa la marfa sau navlu.

Sunt cuprinse in avaria comuna:

numai acele marfuri care au fost ambarcate pe punte conform uzantelor comerciale si care au fost aruncate in mare pentru salvarea comuna (I)

paguba datorata aruncarii marfii peste bord si sacrificiile pentru salvarea comuna se despagubesc prin contributie, chiar daca sunt cauzate de apa ce patrunde in hambarele deschise sau prin gaurile practicate in acest scop (II)

pierderea sau avariere marfurilor in timpul descarcarii, depozitarii, reincarcarii, chiar daca acestea datorate echipelor de stivatori (XII)

navlul pierdut de armator, numai daca marfa la care se refera a fost pierduta si numai daca pierderea marfii este admisa in avaria comuna la contributie (XV)

Nu sunt admise in avaria comuna, avariile si pierderile pricinuite marfurilor incarcate fara stirea armatorului sau agentului, sau descrise gresit in mod voit la data incarcarii, dar acestea raman pasibile de contributie la valoarea reala daca sunt salvate (XIX)

Reguli privind pagubele pricinuite navei cu ocazia avariei comune

Sunt cuprinse in avaria comuna

toate daunele produse navei si/sau incarcaturii prin aplicarea oricaror masuri de stingere a incendiului declarat la bord (III)

pagubele pricinuite prin esuarea intentionata a navei (V)

avarierea oricarei parti a masinii sau caldarilor unei nave esuate si aflate in pericol ca urmare a eforturilor de dezesuare (VII). Avariile produse in situatia in care nava se afla in stare de plutire nu mai este considerata avarie comuna

consumul de materiale si provizii arse drept combustibil din necesitate pentru siguranta comuna (IX), aceasta regula este mai greu de intalnit in practica de azi.

costul reparatiilor provizorii efectuate intr-un port de incarcare, escala sau refugiu pentru siguranta comuna (XIV)

sumele rezonabile ce se acorda in cazul reparatiilor si inlocuitorilor unor piese, sub-ansamble la instalatii si masini se include in avaria comuna

Nu este considerat act de avarie comuna taierea sau aruncarea partilor avariate, deoarece aceasta reprezinta o parte a unui sacrificiu in avaria particulara (IV) 

Reguli privind cheltuielile ocazionate de avaria comuna

cheltuielile de salvare, fie ca exista contract sau nu, pentru ocrotirea tuturor intereselor implicate in expeditia maritima in masura in care cheltuielile de salvare au fost facute in scopul ocrotirii de pericole a proprietatilor implicate in expeditia maritima (VI)

cheltuielile de ranfluare a navei esuate (VIII)

cheltuielile efectuate in portul de refugiu si care sunt necesare pentru siguranta comuna, cum ar fi: cheltuieli de intrare si iesire din port, cheltuieli de manipulare a marfii la bord, cheltuieli de descarcare, depozitare si reincarcare a marfii, rezervelor sau combustibilului, plus asigurarea suplimentara in timp ce marfa este pe uscat (X)

salariile si intretinerea echipajului precum si alte cheltuieli in portul de refugiu (XI)

reduceri de cheltuieli in cazul in care se inlocuiesc piese uzate cu piese noi la o nava mai veche de 15 ani (XVI)

sumele ce se recunosc pentru marfa pierduta sau avariata, datorita sacrificiului prin avarie comuna (XVI)

modul de contributie al partilor interesate la transportul pe mare (XVII)

modul de intrare in posesia fondurilor (XX). Presupunand admiterea in avaria comuna a unui comision de 2 %, cheltuielile ocazionate de procurarea acestor fonduri vor fi admise in avaria comuna, inclusiv asigurarea lor

dobanzile ce se acorda (XXI). Dobanda asupra pierderii admise in avaria comuna este de 7 % pe an. Aceasta va fi inclusa in avaria comuna si se va calcula pentru toate sacrificiile anticipate pana in momentul stabilirii dispasei

modul de depunere a sumelor necesare in numerar (XXII)

Conditiile in care se poate considera ca exista avarie comuna

Pentru ca un act, sacrificiu sau cheltuiala sa fie considerat avarie comuna sunt necesare a fi indeplinite urmatoarele conditii cumulative:

expeditia sa fie maritima si sa fie mai multi participanti

actul trebuie sa fie facut voluntar, adica intentionat

actul trebuie sa fie rezultatul unei actiuni a omului si sa nu fie rezultatul fericit al pericolelor normale si obisnuite ale marii

actul trebuie sa fie rezonabil si necesar

sacrificiul si cheltuielile trebuie sa fie extraordinare

sacrificiul si cheltuielile sa fie facute in timpul pericolului si cu toate ca pericolul nu trebuie sa fie imediat el trebuie sa fie real

sacrificiul si cheltuielile trebuie sa fie facute pentru a ocroti proprietatile puse in primejedie in expeditia maritima

sacrificiul sau cheltuiala sa aiba succes


Exemplu. Nava "Succes" este o nava cargou cu 4 magazii ce transporta pe punte containere si care naviga de la Glasgow si Rotterdam catre Singapore, Bangkok si Hong Kong. Nava este incarcata dupa cum urmeaza:

magaziile 1 si 2 sunt pline cu zahar in vrac ce apartine companiei Amalgamated Sugar

magazia 3 este incarcata cu grau in saci si exista 2 conosamente apartinand lui International Aid Ltd. si ISIS Food Relief corporation

magazia 4 este incarcata cu automobile, efecte personale si marfuri generale incarcate de Wee Wun din Auchtermuchty pentru Big Yin din Hong Kong

pe punte sunt incarcate containere din care 8 au fost incarcate de Honest Bob s Freight Forwarders of Maryhill.

Nava a navigat de la Rotterdam catre Orientul Indepartat si la intrarea in Stramtoarea Malacca s-a lovit de un tanc petrolier. Nava "Succes" a fost puternic avariata la magaziile 2 si 3 iar 4 containere apartinand lui Honest Bob s Freight Forwarders of Maryhill au cazut in mare in urma coliziunii. Intrarea apei de mare in magaziile 2 si 3 a condus la bandarea navei si dupa efectuarea unor reparatii temporare si aruncarea in a apa a doua containere apartinand lui Honest Bob s Freight Forwarders of Maryhill nava a plecat catre tarm si s-a pus pe uscat. In timpul esuarii nava, nava a suferit avarii importante la partea anterioara a carenei si la marfa din magazia 1. Dupa efectuarea altor reparatii temporare in timp ce nava se afla pe uscat si nava a fost ranfluata cu ajutorul unor remorchere, ancorelor navei si prin descarcarea unei parti din marfa din magazia 1 si a fost remorcata pana la Kuala Lumpur.

Dupa efectuarea unor reparatii la Kuala Lumpur si descarcarea si reincarcarea unei parti din marfa din magazia 2, nava a procedat catre Singapore unde a fost urcata pe doc si s-au efectuat reparatii amanuntite pentru a se mentine clasa navei.

Prima problema specifica Avariei Comune este  aceea a identificarii circumstantelor si conditiilor in care s-a produs pierderea.

avarierea magaziilor 2 si 3, pagubele produse navei si marfii din magaziile 2 si 3 prin coliziune sunt considerate ca fiind avarie particulara si sunt acoperite prin polita de asigurare H&M a armatorului si polita de asigurare cargo a proprietarului marfii. Acestia la randul lor vor incerca sa considere responsabila nava cu care aceasta a intrat in coliziune.

cele 4 containere cazute in mare, pierderea acestora poate fi recuperata de la asiguratorii marfii sau de la armator daca se poate dovedi ca acesta este responsabil

Se poate observa ca toate litigiile privind avarierea navei si marfurilor generata de coliziune ies de sub incidenta avariei comune. Avarie comuna pot fi considerate urmatoarele:

reparatiile temporare efectuate, acestea pot fi considerate avarie comuna daca ele contribuie la finalizarea expeditiei

aruncarea celor 2 containere peste bord, deoarece actiunea a fost intentionata, este foarte probabil ca ea sa fie considerata avarie comuna

avariile din prova si ale marfii din magazia 1 in timpul punerii pe uscat, acestea se incadreaza, fara dubiu, in avaria comuna in conformitate cu regula V

reparatiile temporare si ranfluarea navei, aceasta implica faptul ca se vor include in avaria comuna cheltuielile cu remorcherele, avariile suferite de masinile navei in timpul ranfluarii, pierderea ancorei sau lantului, descarcarea zaharului din magazia 1 in barje si aruncarea peste bord a marfii pentru usurare

remorcarea catre Kuala Lumpur, se va permite includerea acesteia in avaria comuna ca remuneratie de salvare (regula 6), la care se aduna eventualele cheltuielile asociate cu sosirea si plecarea din port deoarece acesta este portul de refugiu inainte de efectuarea reparatiilor finale. In aceste cheltuieli se include cheltuielile de pilotaj, cheltuielile de acostare, cheltuielile de descarcare, depozitare si reincarcare a marfurilor, orice avarii suferite de marfuri in timpul manipularii, salariile si intretinerea echipajului, reparatiile temporare efectuate. Deoarece reparatiile nu pot fi terminate in Kuala Lumpur toate cheltuielile aferente voiajului catre Singapore vor fi considerate ca avarie comuna, acesta fiind considerat al doilea port de refugiu 

Procedura reglementarii avariei comune

Estimarea pagubelor (sacrificiilor si cheltuielilor admise in avaria comuna) precum si repartizarea acestora intre partile interesate se efectueaza de specialisti in materie numiti dispasori. Documentul de lichidare a avariei comune, intocmit de acesti experti, poarta denumirea de dispasa.

Partile ce contribuie la avaria comuna sunt cele care au un interes in expeditia maritima si printre acestia se include: armatorul, navlositorul, proprietarul marfii, posesorul navlului, etc.

Cheltuielile si sacrificiile din exemplul anterior sunt:

Nava

US

Avarierea navei la esuare

Avarierea motoarelor principale

Pierderea ancorei si lantului de ancora

Descarcarea marfii in barje

Plata salvarii

Taxe portuare, pilotaj, etc la Kuala Lumpur

Descarcarea, depozitarea si reincarcarea marfii la Kuala Lumpur

Cheltuieli suplimentare aferente voiajului catre Singapore

Descarcarea, depozitarea si reincarcarea marfii la Singapore

Salariile si intretinerea echipajului in portul de refugiu

Total cheltuieli ale armatorului

Marfa

Magazia nr. 1: Amalgamated Sugar

Avarii la esuare

Avarii in timpul descarcarii in barje si aruncarii peste bord

Total

Pe punte: Honest Bob s

Aruncarea peste bord a 2 containere

Total cheltuieli aferente marfii

Total pagube

Contributii

Cea mai importanta parte a dispasei din punct de vedere practic este partea finala, privind lichidarea avariei. Aceasta se face prin calculul a doua mase: activa si pasiva.

Masa activa cuprinde:

- avarii, pagube aduse navei prin sacrificiu

- avarii, pagube aduse incarcaturii prin sacrificiu

- cheltuieli extraordinare efectuate de nava si /sau incarcatura

- pierderi de navlu

- comisioane, dobanzi

- cheltuieli ocazionate de reglementarea avariei comuna (expertiza, onorarii pentru avocati, intocmirea dispasei).

Masa pasiva cuprinde:

- nava, incarcatura si navlul.

Valorile contribuabile, conform regulii XVII, sunt calculate tinand cont de valoarea marfurilor si a navei la terminarea voiajului. Valoarea marfurilor este calculata pentru momentul descarcarii sau dedusa din factura comerciala sau valoarea incarcata, la care se va adauga costul asigurarii si valoarea navlului daca reprezinta un risc al partii interesate in expeditia maritima. Din aceasta valoare se deduce paguba produsa marfurilor inainte de incarcare sau pe timpul descarcarii. Valorile astfel calculate se adauga la valorile admise in avaria comuna.

Contributiile sunt calculate ca proportie sau pe baze procentuale din valoarea ce a participat la expeditia maritima. Odata stabilite cotele de contributie, se face compensarea lor cu valoarea daunelor si cheltuielilor suportate de fiecare participant la expeditie si trecute in masa creditoare, obtinandu-se pentru fiecare un cont personal din care rezulta situatia de debit sau credit a fiecaruia.

Raportul dispasorilor se incheie cu bilantul final in care se trec totalul debitelor unora si creditelor altora, totaluri care trebuie sa fie egale. Fiecare parte interesata in dispasa primeste un certificat de avarie cu rezultatul rezumat, precizandu-se situatia celui caruia i se elibereaza. Acest certificat foloseste la obtinerea despagubirilor de la asigurator.

Lichidarea se efectueaza intre terti prin ordine de plata emise de dispasori impotriva debitorilor, astfel ca partile sa poata executa dispasa.

Calculul contributiilor in cazul exemplului dat:

Partea

Masa pasiva

Procentul din pierdere

Suma aferenta

Masa activa

Contributia

Nava

A. Sugar

Int. Aid

ISIS

WEE Wun

f. mica

Hon. Bob's

Altii

Total

De exemplu:

Amalgamated Sugar are 5.000.000 $ implicati in totalul de 45.000.000 $.

Contributia va fi bazata pe 5/45 din pierderea totala (11,1 pct. din pierderea totala). Proportia sustinuta va fi: 5/45 x 1.300.000 $=143.000 $. Dar respectiva firma a suferit o pierdere prin avarie comuna de 220.000 $, deci, ceilalti participanti ii vor datora 77.000 $.

Garantii

Armatorul are un drept legal de sechestru asupra marfii pentru avaria comuna. Nu este normal pentru armator sa-si exercite acest drept, dar inainte de a lasa marfa sa iasa din posesiunea sa, comandantul trebuie sa obtina anumite acorduri sau garantii pentru contributia la avaria comuna. In caz contrar, armatorul poate fi facut raspunzator pentru pagubele pe care le are proprietarul bunurilor pierdute in avaria comuna.

Garantiile pot fi:

a)      Plata lichida (Cash payment) pentru suma anticipata, cand contributia la avaria comuna nu este prea mare

b)      Titlul de avarie comuna (General Average Bond), aceasta fiind un contract intre armator si participant stabilind ca proportia din contributia la avaria comuna va fi platita la cerere

c)      Depozit de avarie comuna (General Average Deposit), acesta va fi in legatura cu titlul de avarie comuna si reprezinta procentul din suma provizorie a avariei comune

d)      Garantia de avarie (Average Guarantee), este o intelegere de plata a proportiei complete din avaria comuna cand aceasta a fost calculata.

Cand una din aceste garantii a fost obtinuta, nava va elibera marfa catre destinatari si la o data ulterioara cand toate calculele finale au fost facute, armatorul va primi sumele complete in schimbul renuntarii la aceste garantii.

O problema se poate ivi in legatura cu marfa care este fie descarcata in momentul incidentului sau descarcata intr-un port de refugiu si nereincarcata din cauza ca portul este destinatia marfurilor sau ca este astfel hotarat din alte motive.

Aceasta situatie este acoperita de un acord de neseparare (non separation agreement) ca in eventualitatea ca marfa nu este readusa la nava, drepturile si obligatiile din avaria comuna nu sunt afectate.

De exemplu: Atunci cand marfa Companiei Amalgamated Sugar a fost incarcata din nava esuata in barje, a fost dusa la destinatia ei, deci drepturile si obligatiile implicate nu sunt afectate in timp ce actioneaza o intelegere de neseparare.

Similar, orice marfa descarcata la Kuala Lumpur care este transferata pe uscat catre Singapore va participa la avaria comuna si nu va fi eliberata pana cand nu sunt perfectate forme de garantie.

Cand contributia este mare, armatorul este sfatuit sa se asigure fie prin:

Titlul de avarie comuna si Depozit de avarie comuna, sau

Titlul de avarie comuna si Garantie de avarie comuna.

In cazul majoritatii marfurilor mai reduse, acestea sunt incarcate cu asigurare pe baza clauzei C.I.F. (COST INSURANCE FREIGHT) si Garantia de avarie comuna.

Acolo unde nu exista asigurare, armatorul este sfatuit sa retina marfa pana cand incepe efectuarea platilor.

Raspunderea armatorului

(Shipowner's Liability)

Daca o nava transporta o marfa care este pierduta sau avariata sau daca descarca petrol care polueaza zona de coasta sau daca loveste o alta nava sau structura, va apare un grad de responsabilitate in recuperarea pierderii, repararea avarierii sau inlaturarea distrugerilor facute mediului inconjurator.

Faptul ca va fi solicitata plata completa sau o plata redusa va depinde de circumstantele cazului, putand fi posibila situatia in care armatorul nu are nici o obligatie oricare ar fi avarierea sau pierderea.

Conform diferitelor conventii internationale si legilor nationale aceasta raspundere este definita ca:

- exclusa (Excluded Liability)

- limitata (Limited Liability)

- completa (Full Liability)

Raspunderea exclusa: apare cand incidentul care a cauzat pierderea cade sub incidenta legii care permite armatorului sa fie liber de orice responsabilitate de plata sau decontare.

Exemplu:

- marfa:  Conventia Haga - Visby - forta majora, atacatori, etc.

- poluare: Conventia Raspunderii Civile (CLC) - acte sau omisuri

facute cu intentia de a cauza avarii de catre terti

- bagajele  Conventia de la Atena - carausul nu este responsabil pentru pierderea sau avarierea bijuteriilor, banilor cu exceptia situatiei in care acestea sunt depozitate la bordul navei in locuri speciale

Raspunderea limitata: apare in situatia in care incidentul genereaza pierderi sau avarieri se incadreaza in operatiunile normale ale armatorului, astfel ca poate invoca regulile continute in conventii/legi pentru a se proteja impotriva rambursarii intregii daune. Conform acestor reguli armatorul poate reduce sumele pe care trebuie sa le plateasca persoanei care sufera o pierdere pana la o suma agreata pe baza greutatii marfii sau a tonajului brut al navei.

Exemple de posibile limitari ale raspunderii sunt:

marfa - pe langa toate exceptiile de la raspundere pe care le poate invoca armatorul, acesta isi poate de asemenea limita raspunderea chiar si in situatia in care este responsabil pana la o suma stabilita in functie de greutatea marfii sau de tonajul brut al navei

poluare - proprietarul unui tanc petrolier isi poate limita raspunderea daca avaria a fost cauzata de o scurgere accidentala datorita unei coliziuni sau punerii navei pe uscat (CLC 1969)

general - in situatiile de pierderi de vietii omenesti, pierderi sau avarieri ale proprietatii, ce se petrec la bord sau au o legatura directa cu exploatarea navei (Maritime Claims Convention 1976)

pasageri - carausul va fi considerat raspunzator pentru pagubele generate de decesul sau accidentarea pasagerilor

Sumele pana la care armatorul isi poate limita raspunderea sunt urmatoarele:

Haga-Visby - 666,67 SDR pe colet sau pe unitate sau 2 SDR pe kilogram

CLC - 133 SDR pe tona registru brut a navei dar nu mai mare de 14,000,000 SDR

Maritime Claims Convention - 167,000 SDR pentru o nava ce are un tonaj brut mai mic de 500 TR

Conventia de la Atena - 46,666 SDR per pasager

Raspunderea completa: apare in situatia in care apara elemente care nu permit limitarea raspunderii pe baza unor conventii sau pe baza dreptului comun si in acest caz armatorul trebuie sa-l despagubeasca complet pe cel care sufera o pierdere.

Foarte des, reclamantul va contesta intentia armatorului de a-si limita raspunderea. Dreptul la limitare a raspunderii poate fi restrans in cazul in care pierderea sau avarierea proprietatii reclamantului a aparut ca urmare a greselii persoanei care cauta sa-si limiteze raspunderea.

Foarte frecvent responsabilitatea completa este generata de ne-acordarea diligentei cuvenite de catre armator in exploatarea navei:

marfa - carausul este obligat ca inainte si la momentul inceperii voiajului sa exercite diligenta cuvenita pentru a aduce nava in buna stare de navigabilitate, iar in cazul in care nu se observa aceasta armatorul nu-si mai poate limita raspunderea

poluare - armatorul unui tanc petrolier nu-si mai poate limita raspunderea pentru pagubele produse prin poluare, daca incidentul a fost cauzat din vina armatorului

general - o persoana responsabila nu va fi indreptatita sa-si limiteze raspunderea daca se demonstreaza ca pierderea este rezultatul actiunii sau omisiunii comise cu intentia cu intentia de a cauza o pierdere sau avand cunostinta ca o astfel de paguba poate rezulta

pasageri - carausul nu va fi indreptatit sa beneficieze de limitarea raspunderii daca se dovedeste ca pagubele sunt rezultatul unui act sau omisiune a carausului facut cu intentia de a cauza pierderi sau avand cunostinta ca astfel de pagube pot sa apara.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.