Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi » navigatie
Porturile Romaniei

Porturile Romaniei


Porturile Romaniei

Constanta

- este situat pe coasta de W a Marii Negre, in jur de 179Mm de la Bosfor si 85Mm de la gura de varsare a sucursalei Sulina prin care Dunarea se varsa in mare, circa 250 km E din Bucuresti.

- este principalul port al Romaniei si cel mai mare de pe Marea Neagra. El acopera o suprafata de 3926ha si capacitatea de operare a portului este 115000000t anual.

- portul de Nord este in intregime operational si este format din 12 bazine, adancimea apei intre 2.0m si 17.6m, 16.1 km de chei si danele 89, si a terminalelor specializate pentru minereuri, carbune, titei si produse petroliere, cereale, produse chimice, metale laminate, containere, marfuri generale pentru platforme si depozite.



- portul de Sud este partial operational.Sunt 13.7 km de dane, 56 de dane de operare si de manipulare a marfurilor cum ar fi :minereuri, carbune, fosfat, containere, cereale, laminate , bitum, marfuri generale, platforme si depozite. Partea din trafic este gestionat in Ro-Ro si de sistemul feribot.

- portul de sud cuprinde intrarea in Canalul Dunare-Marea Neagra, care face parte din cele mai importante cai navigabile europene, coridorul Rin-Main-Dunare.

- in conformitate cu clasificarea europeana de cai navigabile interioare, Canalul Dunare-Marea Neagra este clasificat 'VLC' clasa de canale interioare(64.4 km lungime, 90m latime, adancimea apei 7.0m, inaltimea de siguranta pentru poduri 17m, 2 incuietori duble de la Cernavoda si Agigea) si permite convoaie de 6 barje de 3000t fiecare sau nave de pana la 5000dwt.

- din marfurile manipulate la Constanta, 74% sunt marfuri in vrac. 29% sunt marfuri lichide, in principal titei si produse derivate si 45% sunt marfuri solide in vrac, in principal, minereul de fier si minereuri neferoase, carbune, cocs, fosfat, produse din otel si cereale.

- in general, incarcatura consta din importurile de echipamente industriale, produse alimentare, ingrasaminte si produse chimice, haine, aparatele electrice si export, constand din mobilier si produse din lemn, produse din otel, ingrasaminte si produse chimice, produse alimentare, textile, produse de sticla, ciment si de autoturisme.
 - cifrele de trafic: cca 40524000t de marfuri manipulate anual, inclusiv 18141000t uscat vrac, 11897000t de marfuri lichide in vrac si 10486000t de marfuri generale.

- ETA-ul se va comunica cu 24 de ore inainte de sosirea in portul Constanta de catre toate navele maritime.Anuntul va include :numele navei, numarul IMO, numarul de apelare, tipul navei, pavilion, proprietar, agent, GT, NT, Dwt, LOA, lungime, pescaj, ultimul port de escala si pescajul la sosire.

- documete necesare la sosire :declaratia genarala,declaratia de marfa,declaratia de sigiliu a navei,declaratia obiectelor de valoare a echipajului,lista echipajului,lista pasagerilor,planul marfii,declaratia de sanatate a echipajului,declaratia sanitar-veterinara

- comunicatiile se fac cu VTS Constanta Port, callsign 'YQI', frecventa de lucru: 500, 461 si 2478kHz.Port control Constanta canalul 67, Constanta pilotaj canalul 14, serviciul de remorcaj canalul 11.

- pilotajul este obligatoriu in port, nava luand pilot la bord in raionul de ancoraj.

- orice poluare in port este obiectivul unor masuri drastice.

Planul 1

Planul 2

Planul 3

Planul 4

Planul 5

Galerie Foto portul Constanta 

Mangalia

- este situata la Marea Neagra, aproape de granita cu Bulgaria la S, si peste 260 km la N de Istanbul.

- este unul dintre porturile secundare ai Constantei, sprijinind-o de catering pentru nave de pana la 10000DWT. Portul are o suprafata de 50.4ha si 16.6ha suprafata terestra. Santierele navale de la 3 Mai construiesc toate tipurile de nave comerciale de pana la 260m lungime si 110000DWT.

- traficul in zona se rezuma la 70 de nave anul, care vin sa opereze aici.

- ETA-ul se va comunica cu 24 de ore inainte de sosirea in portul Mangalia de catre toate navele maritime.Anuntul va include :numele navei, numarul IMO, numarul de apelare, tipul navei, pavilion, proprietar, agent, GT, NT, Dwt, LOA, lungime, pescaj, ultimul port de escala si pescajul la sosire.

- documete necesare la sosire :declaratia genarala,declaratia de marfa,declaratia de sigiliu a navei,declaratia obiectelor de valoare a echipajului,lista echipajului,lista pasagerilor,planul marfii,declaratia de sanatate a echipajului,declaratia sanitar-veterinara

- pilotajul este obligatoriu in port, nava luand pilot la bord in raionul de ancoraj, la 0.2 Mm S de capatul digului din NE

- ancorajul este disponibil la 3.5 Mm NE de intrarea in port, cu o adancime a apei de la 23 la 29 de m. Zonele de ancorare au si ele o adancime de la 23 la 29 de m.

- portul beneficiaza si de dane pentru reparatii minore.Portul dispune de 3 docuri uscate care pot opera nave de pana la 322 m lungime si 48 latime,pescajul este de 18.2.

- buncherajul este disponibil, el realizandu-se cu ajutorul barjelor 24 de ore din 24.

Planul Portului

Galerie Foto portul Mangalia

Midia

- este situat in zona de coasta a Marii Negre, aproximativ 13.5nm N de Constanta.

- este unul dintre porturile secundare ale Constantei si a fost proiectat si construit pentru a servi adiacent facilitatilor industriale si petrochimice.La N si S digurile de protectie au o lungime totala de 6760m. Exista 12 danele cu o lungime totala de 1477 m

- principalele marfuri manipulate sunt ambalate produse chimice, amoniac si produse petroliere. Traficul este de aproximativ 200000t de marfuri manipulate anual.

- pescajul maxim este de 9 m

- ETA-ul se va comunica cu 24 de ore inainte de sosirea in portul Midia de catre toate navele maritime.Anuntul va include :numele navei, numarul IMO, numarul de apelare, tipul navei, pavilion, proprietar, agent, GT, NT, Dwt, LOA, lungime, pescaj, ultimul port de escala si pescajul la sosire.

- documete necesare la sosire :declaratia genarala,declaratia de marfa,declaratia de sigiliu a navei,declaratia obiectelor de valoare a echipajului,lista echipajului,lista pasagerilor,planul marfii,declaratia de sanatate a echipajului,declaratia sanitar-veterinara

- comunicatiile radio : Radio Constanta, callsign 'YQI', frecventa de lucru: 500kHz; 461kHz; 2748kHz.

- inspectia sanitara se face imediat dupa acostare,Comisia verifica starea de sanatate a tuturor personalului de la bord,natura incarcaturii, specificatiile privind posibilele boli, vaccinari etc. Daca nu exista nici un pericol de contaminare,libera practica este acordata navei.

- cntitati mici de marfuri sunt permise pentru fiecare membru al echipajului. Cantitatile, timp de 5 zile de sedere in port, sunt dupa cum urmeaza: pentru comandant 400 de tigari si 2 sticle de alcool; pentru fiecare membru al echipajului 200 de tigarete si 1 sticla de alcool.
  Cantitatile in exces de uz personal sunt puse sub sigiliu vamal si poate fi eliminat doar cu aprobarea Vamal.Biroul de Imigrare din port poate acorda vize de tranzit pentru marinarii care se debarca,pentru repatriere.

- obligatoriu pentru toate navele, cu exceptia navelor Marinei Militare, navele utilizate pentru un serviciu public, cum ar fi intretinerea, controlul si supravegherea Navigare, nave de salvare, de formare, de spital si a navelor de agrement. Pilotaj este obligatoriu pentru a intra, a parasi portul, precum si pentru manevrare a navelor in interiorul portului, de-a lungul de 24 de ore.Comandantul navei trebuie sa notifice pilotilor, cu cel putin 12 de ore inainte de sosirea navei. Nava va contacta Port Control Constanta, la intrarea in zona de 12nm la N de dig, apeland la VHF canalul 14. Obligatiile in zona in care se lanseze / debarca pilotii este, dupa cum urmeaza:
din punct de vedere meteorologic (vant vforta 4), aproape de punctul de coordonate: 44 ° 05.1 'N 028 ° 43.1' E.
  Iar in caz de vreme rea (vant peste forta 4), aproape de punctul de coordonate: 44 ° 06.2 'N 028 ° 42.3' E.

- portul beneficiaza si de dane pentru reparatii minore.Portul dispune de 3 docuri uscate care pot opera nave de pana la 322 m lungime si 48 latime,pescajul este de 18.2.

- buncherajul este disponibil, el realizandu-se cu ajutorul barjelor 24 de ore din 24.

- orice poluare in port este obiectivul unor masuri drastice. Portul are dreptul de a aplica sanctiuni in conformitate cu reglementarile locale si internationale.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.