Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice » jurnalism presa
Corpul textului

Corpul textului


Corpul textului

Intre 'teza' initiala si concluzie, se afla 'paragrafele de sprijin'. Fiecare, intr-o succesiune logica, trebuie sa dezvolte paragraful initial. Un paragraf trebuie sa conduca la urmatorul in chip firesc, fara poticneli. Trecerea lina se obtine prin cuvinte de legatura (vd. supra), prin paragrafe de legatura, prin pronume personale sau demonstrative, prin reluarea cuvantului final din paragraful care se incheie, la inceputul celui care urmeaza.

'Scriitorul are nevoie de paragraf pentru control. Cititorii, pentru acces. Fiecare paragraf este o idee, un spatiu distinct pentru dezvoltarea un ui punct de sprijin. () Cititorul e nevoie sa stie in fiecare moment unde se afla, si incotro merge.' [subl. n.] [John M. Lannon, 1986; 86-87].



Ca parte a unui intreg, ' fiecare paragraf are o uniate. Este Qoerent. Are propriul accent. Pe scurt, este un text in miniatura.' [Brooks, Warren, 1979; 217].

in aceeasi ordine de idei, Carole Rich [1997; 184-l85], indica 'tehnicile tranzitiei'.

'Foloseste constructia cauza-efect. Daca un paragraf da nastere la o intrebare, raspunde in urmatorul sau introdu un exemplu sau un citat, incearca sa anticipezi intrebarile pe care si le-ar putea pune cititorii.

Pentru a introduce in text un nou vorbitor, care vine dupa un altul, spune mai intai ceva despre acest al doilea vorbitor, apoi il citezi sau ii parafrazezi cuvintele.

. Pentru a introduce background-ul, poti folosi formulari de genul «cu doua luni inainte».

Pentru a trece de la o idee la alta, poti folosi «in alta ordine de idei».

Un cuvant sau o fraza dintr-un paragraf poate fi repetat(a) la inceputul paragrafului care urmeaza! [subl. n.]

Asadar, textul, in totalitatea lui, se articuleaza prin inlantuirea paragrafelor (id est - unitatea externa) si prin unitatea interna a fiecarui paragraf (propozitiile/asertiunile care il formeaza se grupeaza, 'imbraca' ideea-cheie).

Unitatea externa a textului nu este altceva decat ordonarea ideilor in conformitate cu un plan.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.