Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice » jurnalism presa
Enthymemul

Enthymemul


Enthymemul.

Pentru Aristotel si aristotelicieni, enthymemul este un silogism bazat pe verosimil sau pe semne [=aparente], nu pe adevar si pe elemente verificabile (cazul silogismului stiintific).

incepand cu Quintilian (si triumfand in Evul-Mediu), se impune o noua definitie a enthymemului: un silogism incomplet, prescurtat, in secolul al XVIII-lea, iezuitii (Port-Royal) definesc enthymemul, pare-se, pentru totdeauna, intrucat aceasta este definitia unanim admisa astazi:

'Enthymemul este un silogism trunchiat prin suprimare (in enunt) a unei propozitii [premise] care pare incontestabila si care, din acest motiv, este pastrata in minte'. [ApudRolandBarhes, 1985; 131]. [Vd. Opinia Comuna, Opinia Primita, Stereotipul in Cristian Florin Popescu, 2002].



Pe scurt, logicienii de la Port-Royal indica o serie de variante de enthymem: prosilogisra, sorit, enthymem aparent, maxima.

in ce consta deliciile enthymemului, silogism retoric, ne explica tot Roland Barthes [1985; 132-l35], rezumandu-i pe Aristotel si pe logicienii de la Port-Royal:

'Enthymemui are agrementele unui drum, ale unei calatorii. Pornim dintr-un punct care nu are nevoie sa fie demonstrat, si de acolo mergem spre alt punct, care are nevoie sa fie demonstrat. Avem sentimentul placut ca descoperim ceva nou printr-un fel de contagiune prin care ceea ce este cunoscut se amplifica spre ceea ce este necunoscut. [Dar] rationamentul nu trebuie sa porneasca de prea departe, [pentru ca] acest lucru ar plictisi publicul. () Ignoranta publicului trebuie exploatata, dandu-i sentimentul ca el singur o inlatura prin propria lui forta mentala.

Ceea ce il flateaza. Iata pur si simplu, o adevarata arta a seductiei pe care publicitarii - de exemplu- o cunosc atat de bine.

Enthymemul porneste de la o premisa care nu mai este enuntata, intrucat toata lumea este de acord asupra ei. Cu trei categorii de fapte suntem cu totii de acord, fara sa simtim nevoia nici unei demonstratii:

1) Lucrurile pe care le vedem si auzim;

2) Lucrurile cu care oamenii sunt in general de acord (Exemplu: 'Parintii trebuie respectat/); adica verosimilul;

3) Semnele (Semeia) - un lucru care ne face sa intelegem alt lucru.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.