Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice » jurnalism presa
Formatele radio

Formatele radio


Formatele radio

Posturile de radio s-au impartit de-a lungul timpului in doua mari categorii: radiourile generaliste si cele tematice (Franta)[1]. Cele dintai pot avea un statut public sau privat, cu emisiuni variate, alternand in functie de orele de difuzare, adresate unui public cu asteptari variabile. Americanii numesc aceasta categorie block , insemnand ca programele sunt impartite in segmente de timp, fiecare dedicat unui material diferit. Defectul acestui tip de post o constituie pauzele dintre programe, care, daca sunt mai mari de 6 secunde, intrerup continuitatea audientei si determina publicul sa-si indrepte atentia catre alte frecvente. Din aceasta cauza programele de tip block au fost abandonate in favoarea celor specializate. Existenta lor se mai face foarte rar simtita doar la nivel local, in cazul statiilor mici. Radiourile tematice sunt structurate dupa segmentarea publicului si sunt specializate intr-un singur tip de continut (de exemplu, statii muzicale). In SUA, acestea poarta numele de format, terminologie care a fost preluata si in Europa.



Formatul modern de radio a fost descoperit accidental. Prezentatorul de radio Todd Storz a remarcat repetarea acelorasi melodii preferate de oameni ale unui tonomat muzical (jukebox) si a venit cu ideea de a difuza un top muzical cu cele mai populare piese . Drept urmare, audienta a crescut semnificativ, iar ideea a fost preluata de mai multe posturi de radio.

Formatele radio[4] se impart in trei categorii, in functie de continutul dominant: formate bazate pe informatii (news-talk), formate de muzica și formate de muzica specializata (country, jazz, disco), care la noi nu exista. Aceste tipuri de radio nu au un program echilibrat, insa atasamentul publicului este consolidat datorita sunetului (muzica) si serviciilor oferite (informatie). In cazul ultimelor doua categorii, muzica domina timpul de difuzare, multe formate fiind identificate dupa genul de muzica promovata. Formatele de News/Talk, cum sunt la noi Realitatea FM și InfoPro, iși bazeaza programele pe discuții, știri, dezbateri și talk-show-uri. Scopul lor este informațional și interpretativ, iar muzica este neglijata sau chiar inexistenta.

Radiourile specializate pe muzica și care concureaza pentru acelasi segment de public (cum ar fi Radio 21, Pro FM, Radio Zu) apeleaza la numeroase tehnici competitive pentru a se diferentia. Printre acestea, de mentionat sunt ordinea diferita de difuzare a melodiilor, concursuri, topuri - multe dintre acestea votate de catre ascultatori, personalitati pe post de prezentatori, obtinerea de exclusivitate in difuzarea unui album, a unei piese, interviuri in exclusivitate cu diferite personalitati ale muzicii. In urmare, fiecare canal audio a incercat sa-si construiasca o personalitate proprie, ținand cont de preferintele publicului dorit.

In continuare, imi voi indrepta atentia catre formatele cele mai des intalnite si anume, cele bazate pe muzica. Acestea, la randul lor se impart in alte trei grupuri: Contemporary Group, Middle-of-the-road si Beautiful Music.

Contemporary Group: Top 40, Contemporary Hit Radio, Adult Contemporary, Urban Contemporary și Album-Oriented Rock.

Top 40 nu mai este adoptat in zilele noastre. El este precedentul formatului Contemporary Hit Radio, care difuzeaza doar "hit-uri" contemporane, acele piese care au cea mai mare cautare la momentul respectiv si care se bucura de popularitate. Desfasuratorul muzical cuprinde aproximativ 30 - 40 de titluri ale pieselor aflate in topuri. Principiul acestui tip de post este mentinerea notei alerte, iar piesele vechi sunt excluse sau difuzate foarte rar, la fel si piesele aflate in declin. Lista de difuzare cunoaste o rotatie rapida, in unele cazuri ordinea fiind schimbata, iar informatia trece in plan secund.

Intreruperile de transmisie sunt cel mai de temut inamic al acestui format, deoarece publicul isi indreapta atentia catre alte posturi cu acelasi profil. Pe plan mondial acest tip de radio este cel mai cautat. El se adreseaza tinerilor intre 14 si 25 de ani si difuzeaza. In Romania, il putem identifica cu posturi precum Radio 21, Radio Zu si Pro Fm.

Adult Contemporary a fost un format faimos in anii '80, pastrat pana astazi, si reprezinta o continuare a formatului Top 40. Muzica difuzata este mai putin alerta si reprezinta o combinatie variata intre melodii vechi si hituri actuale. Informatia (stiri, informatii mondene) ocupa un spatiu de aproximativ 30% din programe. Publicul-tinta sunt persoanele intre 25 si 49 de ani. In plus, acest tip de post este atragator si pentru publicul feminin.

Urban Contemporary se caracterizeaza prin ritmul mai dinamic al muzicii, luand in considerare structura demografica a populatiei din zona de emisie a postului. Muzica alerta se adreseaza publicului intre 18 si 34 de ani. Si aici, emisiunile de stiri au timp de emisie scazut[5].

Album- Oriented Rock functioneaza dupa conceptul unui stil de viața. Scopul sau a fost sa promoveze si acele piese muzicale care fusesera neglijate sau nedescoperite de celelalte posturi de radio. Postul difuzeaza selectii rock si nu hituri, precum formatul Contemporary Hit Radio. Programele sunt mai putin spontane, iar listele de melodii sunt restranse. Pretul este pus in special pe calitatea muzicii. Acest format are mare succes la barbatii intre 18 si 34 de ani.

Middle-of-the-road este formatul echilibrat și tine cont de melodicitatea pieselor, mai mult decat de topurile muzicale si care difuzeaza informatii intr-un volum considerabil. "Acest format este pentru nimeni si pentru oricine. Muzica nu este nici prea noua, nici prea veche, nici prea agresiva, dar nici linistita"[6]. El ocupa o pozitie centrala intre Contemporary Rock si Easy Listening, ce urmeaza a fi prezentat.

Middle-of-the-Road este adesea denumit si "locul de nastere al personalitatilor in lumea radiofonica"[7], formatul care a oferit o libertate considerabila prezentatorului pentru a se desfasura. Din perspectiva informatiei, acesta cuprinde stiri ample, meteo, sport si informatii rutiere. Cu multe ocazii transmite competitii sportive, precum meciuri de fotbal sau handbal. Aici, publicul-tinta este mai in varsta decat in cazul grupului Contemporary, avand varsta peste 40 de ani. (Europa Fm)

Beautiful Music al anilor '60 a devenit formatul Easy listening din anii '80-'90.   Muzica promovata este deconectanta, fiind mai degraba o muzica de fundal decat sa atraga atentia. Animatorul capata un rol secundar, deoarece acest format este caracterizat de automatizare. Publicul-tinta este situat in preajma varstei de 50 de ani. (Magic Fm, Romantic Fm)



Clasificare dupa Lochard, Guy; Boyer, Henri, op. cit., p. 72.

Howard, Herbert H.; Kievman, Michael S., op. cit., p. 235.

De aici, si ideea de Disc Jokey, cel care pune discurile. Ibidem, p. 60.

Clasificare dupa Herbert Howard și Michael Kievman. (Howard, Herbert H. și Kievman, Michael S., op. cit., p. 237).

Traciuc, Vasile, op. cit., p. 154.

Haas, H. Michael; Frigge, Uwe ; Zimmer, Gert, op. cit., p. 125.

Ibidem.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.