Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice » resurse umane
Definirea postului

Definirea postului


Definirea postului

Cuprins

1 Introducere

2 Sunt posturile intr-adevar definite?

3 Modelul caracteristicilor postului

4 Metoda sistemelor socio-tehnice

5 Implicarea si imputernicirea angajatilor

6 Rezumat

Obiective

Obiectivele acestei sectiuni sunt:

sa evalueze modelul caracteristicilor postului si implicatiile acestuia pentru definirea postului;

sa demonstreze ca un post evolueaza in timp, iar acest lucru are implicatii pentru motivarea ocupantului lui;

sa examineze critic practicile actuale adoptate in definirea posturilor.

Dupa ce veti studia aceasta sectiune, veti sti care sunt principiile definirii postului si veti putea sa le aplicati in practica. Veti aprecia, de asemenea, importanta echilibrarii intereselor pe care la au oamenii in munca lor cu interesele organizatiei.

Aceasta sectiune este impartita in patru capitole principale. In primul vom analiza daca un post este intr-adevar definit in mod deliberat sau daca doar se contureaza din mers. Apoi vom explora modelul caracteristicilor postului, care ne ajuta sa intelegem complexitatea inerenta multor activitati. In al treilea capitol, vom studia abordarea sistemelor socio-tehnice, care accentueaza importanta echipelor semi-autonome. In al patrulea capitol vom examina in mod critic practicile implicarii si imputernicirii angajatilor, care au devenit in prezent notiuni obisnuite in organizatii.



Rezumat

Am inceput aceasta sectiune intrebandu-ne ce anume face ca un post sa poata fi considerat bun. Folosind ceea ce se poate numi teoria clasica a definirii postului, am sugerat ca un post bine definit incearca sa sporeasca la maximum recompensele intrinseci obtinute de angajat, cum ar fi sentimentul responsabilitatii, al realizarii, al dobandirii de noi cunostinte si atitudini, si, in acelasi timp, sa reduca la minimum costurile inutile, cum ar fi oboseala, supraincarcarea si stresul.

Se poate spune ca schimbarile actuale in domenii ca implicarea si imputernicirea angajatilor se sprijina pe abordarile clasice, desi uneori sunt adoptate pentru motive si scopuri diferite. Prin urmare, discutia despre definirea postului subliniaza tensiunile din relatia de munca, ce insotesc evolutiile actuale din mediile concurentiale si economice.

Indiferent daca puteti sau nu influenta direct modul de definire a posturilor dumneavoastra sau ale altor angajati, in acest moment intelegeti mai bine importanta definirii postului pentru orice organizatie. Recunoasteti importanta cresterii sau controlarii diversitatii muncii. De asemenea, sunteti constient de faptul ca folosirea unor notiuni privind implicarea si imputernicirea angajatilor le creeaza acestora asteptari legate de participarea lor reala la procesele organizatiei. In fine, sunteti constient de importanta revizuirii periodice a fiecarui post si cunoasteti cateva dintre principiile definirii acestora.

Puncte cheie

Conceptul de definire a postului poate uneori sa creeze impresia incorecta ca posturile ar fi rationale si statice.

Definirea posturilor ar trebui revizuita in mod regulat; cele mai potrivite prilejuri sunt evaluarile periodice ale performantelor sau actiunile de recrutare.

Modelul lui Hackman si Oldham privind caracteristicile esentiale ale postului permite determinarea unui indice SPM (scorul potentialului de motivare) pe baza urmatorilor factori:

- diversitatea aptitudinilor;

- identitatea sarcinii;

- importanta sarcinii;

- autonomia;

- feedback-ul.

Exista si alte modele ale imbogatirii postului, care mai adauga cateva caracteristici.

Abordarea definirii postului pe baza sistemelor socio-tehnice priveste organizatia ca pe un sistem deschis care mentine un echilibru intre nevoile sociale si cele tehnice.

Conceptul grupurilor de lucru semi-autonome (participative si cu atributii de auto-reglementare) se incadreaza intr-un curent al 'umanizarii muncii', dar poseda si unele limitari in privinta definirii posturilor.

Imputernicirea, implicarea angajatilor si grupurile pentru imbunatatirea calitatii pot fi vazute ca instrumente de imbogatire a posturilor, desi recurg la un limbaj legat de orientarea spre client si de asigurarea flexibilitatii.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.