Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice » resurse umane
Populatia ocupata

Populatia ocupata


Populatia ocupata

Populatia ocupata este populatia care are un loc de munca, ea reprezentand cel mai important segment al populatiei active.

In functie de sursa de informatii folosita se utilizeaza doua criterii pentru cuprinderea persoanelor in populatia ocupata.

Folosind recensamantul care are drept criteriu numarul preponderant al saptamanilor lucrate in anul de referinta se determina populatia obisnuita ocupata.

Prin utilizarea anchetei fortei de munca in gospodarii (AMIGO) care are drept criteriu lucrul a cel putin o ora in saptamana de referinta se determina populatia curent ocupata.



Potrivit anchetei, populatia ocupata cuprinde toate persoanele in varsta de 15 ani si peste care in perioada de referinta (o saptamana) au desfasurat o activitate economica sau sociala producatoare de bunuri sau servicii in una din ramurile economiei nationale de cel putin o ora cu scopul obtinerii unor venituri sub forma de salarii, plata in natura sau beneficii.

Criteriul "cel putin o ora in timpul perioadei de referinta" este cel standard recomandat de BIM. Acest criteriu este utilizat pentru definirea populatiei ocupate din urmatoarele considerente:

- asigura comparabilitatea internationala a datelor;

- ofera posibilitatea cuprinderii activitatilor cu timp redus, ocazionale sau sezoniere;

- asigura corelatia timp lucrat-volum productie;

permite evaluarea subocuparii.

Pentru lucratorii pe cont propriu si cei familiali neremunerati, ancheta foloseste drept criteriu "cel putin 15 ore in perioada de referinta".

Populatia ocupata potrivit definitiei anchetei cuprinde urmatoarele persoane:

- salariati care in timpul perioadei de referinta erau la lucru;

- lucratori independenti;

- lucratori familiali neremunerati;

- persoanele temporar absente de la lucru in saptamana de referinta daca isi pastreaza legatura formala cu slujba;

- persoanele care temporar sau pe o perioada nedefinita desi nu sunt remunerate nu au fost concediate;

- persoanele care au un loc de munca cu timp complet sau partial aflate in cautarea altui loc de munca;

- persoanele care in cursul saptamanii de referinta au desfasurat o munca platita sau aducatoare de venit chiar daca era un curs de pregatire scolara obligatorie, la pensie, inscrisi in OFMS, primind sau nu ajutor de somaj ;

- lucratori familiali neremunerati, inclusiv cei temporar absenti in saptamana de referinta;

- ucenici si stagiari remunerati care lucreaza cu program complet sau partial;

- membri fortelor armate (cadre active si militari in termen).

In conceptia BIM populatia ocupata reprezinta persoanele in varsta activa care in decursul unei scurte perioade de referinta (o saptamana, o zi) se aflau in una din urmatoarele situatii:

- aveau loc de munca salariat, se gaseau la locul de munca si primeau un salariu sau remuneratie in bani sau natura;

- aveau loc de munca salariat dar in perioada de referinta erau absenti de la slujba, pastrand insa legatura formala cu aceasta;

- persoanele care efectuau o ocupatie nesalariata iar in perioada de referinta se gaseau la slujba si exercitau o activitate lucrativa aducatoare de venit pentru familie;

- persoanele care exercitau activitati pe cont propriu (patroni, asociati) dar nu erau la lucru.

Referitor la definitia BIM data populatiei ocupate se fac urmatoarele precizari suplimentare:

- in practica, munca efectuata in cursul perioadei de referinta este definita ca "o activitate remunerata sau aducatoare de venit cu o durata de cel putin o ora";

- persoanele absente de la locul de munca din motive recunoscute social sunt considerate ocupate cu conditia "mentinerii legaturii formale cu locul de munca";

- ucenicii care in perioada de referinta au fost remunerati sunt considerati salariati si clasificati dupa caz prezenti sau absenti de la locul de munca;

- membrii fortelor armate (permanenti sau temporari) sunt inregistrati ca salariati;

- persoanele care urmeaza cursuri de instruire in firme sunt persoane ocupate;


- legatura formala cu locul de munca poate fi apreciata prin raportare la diferite criterii (au lucrat deja la acel loc de munca, au avut plata neintrerupta a salariului, exista garantarea intoarcerii la lucru dupa incetarea unei situatii de exceptie, au respectat o anumita durata a absentei de la locul de munca. In populatia ocupata se includ populatia in varsta legala de munca ocupata in una din ramurile economiei nationale, precum si populatia in afara varstei legale de munca dar care lucreaza.

Populatia ocupata (PO) impreuna cu somerii (S) formeaza populatia activa (PA):

PA=PO+S

Populatia ocupata cuprinde atat personalul salariat, cat si personalul nesalariat. Structura populatiei ocupate dupa statutul socio-profesional este urmatoarea :

- salariati civili;

- patroni;

- lucratori pe cont propriu;

- lucratori familiali neremune-membrii asociatiilor cooperatiste (mestesugaresti si de credit);

- militarii de cariera;

- militarii in termen.

Salariatul civil este persoana care isi desfasoara activitatea pe baza unui contract de munca, intr-o unitate economica sau sociala, inclusiv elevii si studentii incadrati in munca precum si pensionarii reincadrati in munca pe baza unui contract de munca;

Patronul este persoana care conduce activitatea in propria sa unitate si are unul sau mai multi angajati (salariati); Lucratorul pe cont propriu este persoana care exercita activitatea in propria sa unitate si nu are angajati(salariati).

Lucratorul familial neremunerat este persoana care desfasoara o activitate aducatoare de venit in cadrul gospodariei din care face parte, dar pentru care nu primeste remuneratie in bani sau natura (de exemplu gospodaria taraneasca);

Prin folosirea anchetei, definirea populatiei ocupate are un caracter extensiv. Criteriul impus este indeplinit si de alte persoane inscrise la oficiile de forta de munca si somaj, care desfasoara activitati pe timp redus, ocazionale sau sezoniere. Asa se explica faptul ca intre populatia ocupata inregistrata la recensamant si la ancheta exista - in general - o diferenta in defavoarea recensamantului.

In populatia ocupata se includ atat persoanele prezente la lucru, cele temporare absente de la lucru, dar care isi pastreaza legatura formala cu locul de munca (concedii de odihna, de boala, de maternitate, fara plata, de studii, pentru incapacitate temporare de munca; greve; cursuri de perfectionarea profesionala; suspendare temporara a lucrului datorita conditiilor meteorologice, conjuncturii economice, penuriei de materii prime si energie etc).

De multe ori, in practica economica sunt evidente cazurile in care intre volumul productiei de bunuri si servicii si populatia ocupata (in calitate de resursa de munca utilizata) nu exista intotdeauna o legatura directa.

Aceste situatii anormale din economie si activitatile de evidenta statistica conduc la ideea ca populatia ocupata nu este cea mai buna estimare a fortei de munca pentru a fi utilizata la calculul productivitatii sociale a muncii.

Inaceste conditii, este de preferat ca productivitatea sociala a muncii sa se determine pe baza timpului efectiv de munca la nivelul economiei nationale (in ore om), insa acest indicator nu se calculeaza decat la nivelul unor ramuri (industrie, constructii).

In majoritatea cazurilor se calculeaza populatia ocupata civila (POc). Balanta fortei de munca foloseste indicatorul populatie activa civila ocupata (PACO). Aceasta cuprinde toate persoanele care au o ocupatie aducatoare de venit, incadrate intr-o activitate economico-sociala, in baza unui contract de munca, sau in mod independent in scopul obtinerii unor venituri in bani sau in natura.

In PACO se includ urmatoarele categorii de persoane:

- salariati din sectorul public, mixt, privat, cooperatist, obstesc;

- patroni sau conducatori de unitati private care folosesc munca salariata;

- lucratori pe cont propriu;

- lucratori familiali neremunerati.

In categoria PACO nu se includ:

- cadre militare si persoane asimilate acestora (MapN, MI, SRI, militari in termen);

- detinuti;

- salariati ai organizatiilor politice si obstesti.

Volumul POc se calculeaza scazand din populatia ocupata (PO) populatia incadrata in fortele armate (A) si salariatii din organizatiilor politice si obstesti (O) si detinutii (D):

POc=PO-A-O-D

In cadrul analizelor economice, populatia ocupata este corelata cu populatia totala sau segmente ale acesteia, obtinandu-se indicatorii:

- rata bruta de ocupare, care exprima ponderea populatiei ocupate in populatia totala;

- rata specifice de ocupare, calculate pe sexe, pe grupe de varsta si pe medii;

- rata de ocupare a populatiei potential active, care exprima ponderea populatiei ocupate in populatia in varsta legala de munca (acest indicator atenueaza diferentele dintre tari privind limitele varstei legale de munca avand o larga utilizare in comparatiile internationale).

Un fenomen determinat de timpul de participare a populatiei la activitatea economica il reprezinta subocuparea.

Subocuparea exprima un grad de ocupare al unei persoane mai mic in raport cu o norma prestabilita (durata normala a timpului de lucru) sau cu o alta slujba care necesita acelasi nivel de formare profesionala.

Deoarece fenomenul subocuparii poate fi apreciat si masurat dupa criterii si cu instrumente diferite, el apare ca subocupare vizibila si subocupare invizibila.

a) Subocuparea vizibila reprezinta persoanele in varsta activa, salariate sau nesalariate, prezente sau dupa caz absente de la locul de munca, aflate in urmatoarele situatii:

- lucreaza mai putin decat durata normala a muncii;

- sunt in cautarea unei munci suplimentare pentru completarea venitului;

- sunt in cautarea unei slujbe cu timp complet.

Pentru masurarea subocuparii vizibile se folosesc cumulativ trei criterii:

- durata muncii inferioara celei normale;

- caracterul involuntar;

- cautarea unei surse suplimentare de venit.

b) Subocuparea invizibila releva fie o defectuoasa alocare a fortei de munca fie un dezechilibru fundamental intre forta de munca si ceilalti factori de productie. Simptomele cele mai frecvente ale subocuparii invizibile sunt: veniturile foarte mici, subutilizarea competentelor si productivitatea scazuta;

Potrivit recomandarilor celei de-a XIII-a Conferinte Internationale a Statisticienilor Muncii (1982) in practica se masoara subocuparea vizibila cu exprimare in numar de persoane sau in unitati de munca.

Populatia subocupata reprezinta persoanele care au loc de munca, dar independent de vointa lor au lucrat mai putin decat durata obisnuita (normala) de lucru si cauta fie o activitate cu program complet, fie una suplimentara fiind disponibile in urmatoarele 15 zile pentru asemenea activitati .



I.Capanu, C.Anghelache, Indicatori economici pentru managementul micro si macroeconomic-calcul, prezentare,analiza-, Ed. Economica, Bucuresti, 2000, p.33.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.