FASOLE VERDE
■ 1 kg fasole verde, 1 kg rosii, 1 ceapa mare, 300 g ulei,
■ 4 kg fasole verde, 4 kg rosii, 4 cepe mari,
1 litru de ulei,
Avem nevoie de o oala de cel putin 12 litri pentru 4 kg fasole.
Asezam
intr-o cratita un strat de felii de ceapa, un strat de fasole verde curatita si rupta, un strat de felii de rosii, printre ele
□ Cine vrea poate pune rosiile fara coaja. Este suficient sa le oparim si se curata foarte usor: le introducem in apa clocotita, cu o lingura gaurita si le scoatem imediat ce s-au oparit.
■ Alegem pastai de fasole verzi, fragede si proaspete. Le spalam bine, le curatim de capete si de ate. Asezam pastaile in strecuratoare si introducem strecuratoarea intr-un vas cu apa in clocot, pe soba. Le tinem acolo 5-10 minute, ca sa se inmoaie fara a se sfarama. Apoi le lasam sa se zvante de apa. Asezam pastaile frumos in borcane, indesandu-le usor cu mana. Dupa aceea umplem borcanele cu zeama calda de rosii fierte si strecurate, in care am adaugat sare si salicilat. Borcanele calde le legam cu pergament si le acoperim cu paturi pana a doua zi. Apoi le asezam in pivnita.
□ Daca umplem borcanele cu apa in loc de zeama de rosii, atunci trebuie sa le fierbem in aburi 15-20 de minute. Pastaile de fasole se pot pastra si uscate. Dupa ce le-am oparit si scurs bine de apa, le insiram pe o ata, la loc umbrit. Iarna, inainte de intrebuintare, punem pastaile la inmuiat in apa calduta.
■ Fierbem pastaile de fasole verde in apa sarata. Le scoatem si le lasam sa se zvante. Apoi le asezam in borcane. Punem din nou la fiert apa in care a fiert fasolea si ii adaugam otet, ca sa fie potrivit de acra. Dupa aceea o turnam peste fasolea din borcane si punem salicilat. Astupam borcanele cu celofan dublu si le fierbem 30 de minute in aburi.
■ 5 kg fasole verde, 250 g sare si 100 g zahar. Alegem pastaile si le crapam in doua, in lungime. Le amestecam cu sarea, cu zaharul si le lasam asa pana a doua zi. A doua zi le stoarcem bine si le intindem la soare, ca sa se usuce.
■ Fierbem fasolea in apa sarata, impreuna
cu
■ Alegem fasole verde tanara. Curatim pastaile la capete si le asezam in borcane de 1 litru. Turnam peste ele apa rece, o lingura de otet si o lingura de sare. Deasupra punem putin salicilat. Legam borcanele cu celofan dublu si le fierbem in aburi 2 ore.
Fiertul in aburi sau in dunst. Asezam borcanele pe un gratar de lemn, intr-o oala mare. Separam borcanele intre ele prin carpe sau ziare. Punem o carpa curata si imprejurul borcanelor, pentru a le separa de peretii oalei mari. Turnam apa intre borcane si le fierbem in dunst (sau in aburi, sau in baie de apa).
■ Fierbem fasolea verde vreo 5 minute in apa sarata, astfel incat sa nu fie numai oparita (caci atunci fermenteaza), dar nici prea tare fiarta. O scurgem de apa si o punem la zbicit pe o fata de masa. Fierbem din nou apa respectiva si o lasam sa se raceasca. Asezam fasolea in borcane si turnam peste ea aceasta solutie sarata si putin otet. Legam borcanele cu celofan dublu si le fierbem in dunst mai mult de o ora. Mai intai le lasam pe marginea sobei pentru a fi patrunsa de caldura si fasolea. Apoi dam oala cu borcanele la foc mai bun si le fierbem in dunst. Scoatem borcanele si le acoperim cu paturi, pana a doua zi. A doua zi le mai putem fierbe o data in dunst.
■ Alegem fasole verde lata. Curatim pastaile la capete, le spalam si le taiem in doua, oblic, in asa fel incat sa nu iese boabele din ele. Cantarim cate 1 kg de fasole pentru fiecare borcan de 1 litri. Preparam o solutie de sare in apa - 1 lingura de sare la 1 litru de apa si o fierbem. Oparim fasolea in solutia care fierbe, tinand in ea, pe rand, timp de 5-6 minute, cate 1 kg de fasole. Scoatem apoi fasolea si o racim imediat cu apa rece de la robinet. Dupa aceea scurgem fasolea de apa si, cand s-a racit, o asezam in borcane.
Punem la incalzit bulion, adaugand cate o lingura rasa de sare la fiecare litru de bulion. Introducem in borcane straturi succesive de fasole si de bulion, pana le umplem. Intr-un borcan de 1 litri, cu fasole, incap ¾ de litru de bulion. Doua sticle de bulion de cate ½ de litru ajung pentru 3 borcane de 820 g. In fiecare borcan punem putin salicilat. Legam borcanele de doua ori, cu celofan dublu si apoi le fierbem in dunst 50 de minute.
■ Curatim pastaile de fasole si le crapam in lung. Preparam o solutie din apa, 1 lingura de sare si 1 lingura de zahar, putin mai sarata decat pentru mancare. Fierbem in ea fasolea, dar nu complet. Scurgem fasolea si o asezam in borcane, aruncand apa in care a fiert. Fierbem alta apa cu sare, zahar si 1 lingura de salicilat, pentru cate 4 borcane de 1 litru. Cand clocoteste, o turnam peste fasolea din borcane. Legam borcanele cu celofan dublu si le fierbem in dunst mai mult de o ora.
■ 5 kg fasole verde, 2 kg rosii curatite de
pielita, ½ litru de ulei, sare, frunze de patrunjel si de telina. Punem intr-o cratita uleiul, un strat de fasole
rupta in doua, un strat de felii de rosii, sare,
■ Alegem fasole verde lata. Curatim pastaile la capete, le spalam si le taiem in bucati mai mici. Apoi le asezam in borcane de 3 litri si le indesam bine. Turnam apa rece peste fasole. In fiecare borcan introducem cate 3 tablete de aspirina - una la fund, alta la mijloc si ultima deasupra. Legam borcanele cu celofan dublu si le fierbem 2 ore in dunst.
■ Punem intr-o cratita 5 kg de fasole verde curatita si ¾ de litru de ulei. O calim, pe marginea sobei, la
foc mic, pana se
inmoaie. Dupa ce s-a inmuiat, adaugam 3
kg de rosii curatite de coaja si taiate marunt,
■ 4 kg de fasole verde, 3 litri de apa ½ linguri de sare, 7½ linguri de zahar si 7½ linguri de otet. Punem la fiert apa cu sare, zahar si otet. Cand clocoteste, introducem fasolea, pe rand, cate putina odata, ca sa pluteasca pe apa. Dupa ce este fiarta toata fasolea - dar nu zdrobita - o scoatem cu o lingura gaurita, o scurgem de apa si o asezam in borcane. Punem din nou la fiert apa scursa de pe fasole si, fierbinte, o turnam peste fasolea din borcane. Legam borcanele cu celofan dublu si le fierbem 30 de minute in dunst. Apoi le tinem acoperite cu paturi, pana a doua zi.
■ 6 kg fasole verde curatita de codite si spalata, 800 g sare si 600 g zahar.
Taiem (sau rupem) fasolea in bucati. Amestecam sarea cu zaharul si apoi cu fasolea. Lasam compozitia asa pana a doua zi, mestecand in ea din cand in cand, ca sa se dizolve sarea si zaharul. A doua zi asezam fasolea in borcane. Turnam peste ea zeama care a lasat-o. Deasupra punem putin salicilat. Astupam borcanele cu celofan si le depozitam in camara.
Iarna, cand o folosim, o scoatem de seara din borcane. Mai intai o spalam in cateva ape, apoi o lasam in apa pana a doua zi, ca sa se desareze. A doua zi punem apa la fiert in doua cratite. Punem fasolea la fiert in prima cratita. Dupa un timp o scoatem, cu o lingura gaurita si o introducem in apa clocotita din cea de-a doua cratita, unde o vom pregati.
■ Luam cantitati
egale de fasole verde si
de rosii. Spalam fasolea, o curatim de codite si o rupem in bucati. Taiem rosiile in felii, fara a le curati
de coaja si de seminte. Turnam putin ulei intr-o cratita, cat sa-i acopere fundul. Punem
straturi alternative de rosii
si de fasole, pana cand le terminam, iar intre straturi
■ Alegem fasole tanara, fara ate si o curatim. Nu o spalam. Pentru 5 kg de fasole amestecam 1 kg de sare cu 500 g de zahar. Asezam in borcane straturi alternative de fasole si de amestecul sare cu zahar, pana umplem borcanele. Apoi lasam borcanele asa, pana a doua zi. A doua zi completam spatiul gol din borcane cu aceleasi straturi: fasole si sare cu zahar. Apasam continutul borcanelor cu doua scandurele, asezate in cruce, in asa fel incat fasolea sa fie cuprinsa de zeama pe care a lasat-o. Legam borcanul cu pergament. Se pastreaza la loc uscat si racoros.
Inainte de intrebuintare, punem apa la fiert in doua cratite. Cand apa da in clocot, introducem fasolea in prima cratita. Dar punem odata numai cate o mana de fasole pentru ca apa sa nu inceteze sa fiarba. Lasam fasolea sa fiarba 15 minute. Dupa aceea o scoatem cu lingura gaurita si o introducem in cea de-a doua cratita, unde o lasam pana este fiarta. Fasolea astfel pregatita este frageda si potrivit de sarata.
■ 6 kg de fasole verde, 3 kg de rosii, sare,
Curatim pastaile, le spalam foarte bine si
le rupem in bucati
potrivite. Le punem la fiert, pe rand, in apa clocotita si usor sarata,
pana se inmoaie bine, fara sa se zdrobeasca.
In aceeasi apa
continuam fierberea
intregii cantitati
de fasole. Scurgem fasolea de apa si o introducem in borcane. Umplem borcanele cu suc de rosii fara seminte. Pentru aroma adaugam
□ In loc de suc de rosii putem folosi apa in care a fiert fasolea, in care adaugam cate o aspirina la fiecare borcan. Legam borcanele si le fierbem in dunst, ca mai sus.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |