Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » diverse » personalitati
Joseph Haydn (1732-1809)

Joseph Haydn (1732-1809)


Joseph Haydn (1732-1809), compozitor austriac, a fost unul dintre cele mai influente personaje in dezvoltarea muzicii clasice c.1750-1820).
De origine modesta ,nascut pe 31 martie in 1732 in Rohrau an der Leitha, aproape de Viena,fiu unui rotarului Mathias Haydn. Se presupune ca a fost descendent al unei familii de croati. Franz Joseph Haydn, la varsta de opt ani a intrat in corul scolii din Catedrala Sfantul Stefan din Viena unde, in aceea perioada Haydn a facut primii pasi in muzica. La varsta de 17 de ani avand vocea in schimbare a fost nevoit sa paraseasca corul si a inceput sa studieze individual ca mai tarziu luand lectii cu prestigiosul compozitor italian Nicola Porpora. In anul 1755 a inceput sa lucreze pentru Baronul Karl Josef von Fürnberg, perioada in care a compus primele sale cvartete de coarde. In 1759, el a fost numit de catre Contele Ferdinand von Maximilian Morzin compozitor si dirijor la o mica orchestra din Boemia. In anul 1760 s-a casatorit cu Anna Maria Keller.
Soarta lui Haydn s-a schimbat in anul 1761,atunci cand a fost numit asistent de concert maestro la curtea printului Esterházy . In anul 1762, el a fost numit prim concertmaestro,lucrand pentru trei familii principiale. Printul Esterházy Miklós József, a fost un mare iubitor de muzica. In Esterházy (Ungaria), situata langa malul marii, Miklós avea o fundatie muzicala indrumata de catre Haydn. Pe langa simfonii, opere, operete,scenete cu papusi, muzica bisericeasca, lucrari de muzica de camera , Haydn avea de asemenea raspunderea fata de orchestra si de muzicieni .In atributiile sale ii mai revenea o sarcina nu tocmai usoara de a indruma componentii orchestrei(muzicienii) , avand o mai mare grija de instrumente si notele muzicale fiind si violonist,violist,organist etc.



Haydn se plangea de munca pe care o depunea si de faptul ca era si se simtea izolat la palatul Esterházy desi pozitia lui a fost invidiata de muzicienii a acelei perioadei Un important aspect in anul 1779 a fost atunci cand Haydn a avut libertatea si permisiunea de a-si putea valorifica operele sale editurilor primind comisioanele cuvenite.Ca rezultat, in anul 1780 operele sale au inceput sa fie cunoscute dincolo de granitele faimosului tinut Esterházy raspandiindu-se considerabil.

Dupa moartea printului Miklós in anul 1790, fiul sau, printul Antal,a micsorat contributia orchestrei de la palatul Esterházy. Desi Haydn isi mentine titlul si salariul fiind eliberat de atributiile si indatoririle pe care le avea nu a mai putut calatori asa des in afara Vienei. Haydn a raspuns invitatiei violonistului,impresarului si omului de afaceri britanic pe nume Johann Peter Salomon facand un turneu la Londra sustinand o serie intreaga de concerte. Cele doua calatorii pe care Haydn le-a efectuat la Londra in anii 1790 -1792 si in anii 1794-1795 moment in care cunoaste succesul pentru ultimele simfonii, cunoscute sub numele de Salomon simfonii sau Londra simfonii, inclusiv unele din cele mai faimoase lucrari: Surpriza (Nr. 94), militare (nr. 100), Ceas (nr. 101), El si tambur (nr. 103) si Londra (Nr. 104 ).
In ultimii ani petrecuti la Viena, Haydn a inceput sa se compuna cantece bisericesti, oratorii precum La creazione (1798) si de asemenea Anotimpurile 1801, bazat pe poemul cu acelasi nume James Thomson). De asemenea, in aceasta perioada a fost compus si il Quartetto dell'Imperatore (1797), care mai tarziu a devenit imnul national german. Dupa ce a obtinut faima si avere, Haydn a murit la Viena pe 31 mai 1809.

Haydn a fost un compozitor prolific si versatil, in aproape toate genurile muzicale:de la voce la instrument, de la sacru la profan. Lucrarile sale se miscau foarte repede iar influenta lui era foarte mare. Multe din operele lui nu au fost cunoscute in afara palatului Esterházy, in special cele 125 de trio-uri si alte piese compuse pentru viola bariton, un instrument cu coarde hibrid la care obisnuia sa cante printul Miklós. O serie intreaga din cele 19 opere ale sale si lucrarile pentru copii le-a compus in functie de preferintele printului. Haydn a recunoscut superioritatea operelor tanarului sau prieten Wolfgang Amadeus Mozart.

107 de simfonii (104 numaratoarea traditionala la care au fost adaugate recent alte trei simfonii) si 83 de cvartete de coarde, care au revolutionat muzica, sunt dovezi clare ,originale de abordare a tematicii de noi materiale si forme muzicale. Cele 62 de sonate pentru pian si 43 de trio-uri cu pianul atesta evolutia muzicii sale care pleaca de la eleganta abordabila a muzicienilor amatori ajungand la o virtuozitate concertistica pana la ultimele sale.

Influenta exercitata in dezvoltarea sonatei a fost decisiva. Aceasta a fost forma predominanta a clasicismului, pe care au folosit-o compozitorii pana in secolul XX, pentru a crea structuri muzicale din ce in ce mai extinse.Pe de o parte, influenta lui Haydn se manifesta pe o simpla expansiune de repetare a temei in tonalitati diferite, cu o interactiune din ce in ce mai sofisticata de grupuri tematice ale caror tonuri construesc un tempo si o miscare de simfonie.

In al doilea rand, activitatea sa a deschis o cale mai echilibrata pentru a utiliza materiale tematice. In prima miscare a simfoniei nr 104, de exemplu, primul si al doilea grup tematic sunt la fel, schimband doar tonalitatea. La o diferenta mai mare de un secol, influenta acestei ultime tendinte, inca este prezenta in tematica ultimelor simfonii de Sibelius.

Haydn avea capacitatea de a transforma un simplu motiv cu evolutiile tematice deosebit de complicate, subiecte inovate ce au fost admirate de catre contemporanii lui. Caracteristica a stilului sau era trecerea de la momentele dramatice la cele umoristice intalnite in melodiile sale populare. Haydn avea in realitate puterea si abilitatea de a transforma muzica instrumentala a secolului al-XVIII-lea combinand cu intelepciune traditia si experimenta muzicala.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.