Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Apa potabila

Apa potabila


Apa potabila

Alimentarea cu apa a populatiei judetului Arad este asigurata in majoritate din subteran. Apele de medie adancime cantonate in conul aluvionar al Crisului si al Muresului constituie principala resursa de apa pentru populatie si aceasta satisface calitativ.

Exista 4 captari din ape de suprafata pentru alimentarea populatiei: la Sebis, Halmagiu, Casoaia si Moneasa care totalizeaza un volum de 564 mii mc/an.

Municipiul Arad dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apa, in cadrul unui sistem microzonal de alimentare cu apa. Sistemul se afla in operarea si exploatarea  SC Compania de Apa Arad SA.

Pe langa municipiul Arad, sursa alimenteaza cu apa potabila urmatoarele localitati: Mandruloc-Cicir, Vladimirescu, Horia, Sanleani, Livada, Zimand Cuz, Zimandu Nou, Andrei Saguna, Sofronea, Sanpaul, Curtici, Dorobanti, Macea, Sanmartin, Simand, Santana, Olari, Zadareni, Fantanele.

Sursa de apa pentru municipiul Arad este sursa subterana si anume - frontul de captare Nord: cu 92 foraje pe raza localitatilor Arad, Zimandul Nou si Simand.



Apa potabila distribuita prin sistemul centralizat este corespunzatoare din punct de vedere calitativ si in cantitate suficienta.

Conform informatilor SC Compania de Apa Arad, in anul 2008 populatia (numarul locuitorilor) racordata la reteaua de canalizare este de aprox. 127.839 locuitori ceea ce reprezinta aproximativ  77% din locuitorii existenti in municipiu.

Apa uzata menajera este colectata printr-o retea de canalizare cu lungimea totala de 457 km, apa uzata fiind descarcata in statia de epurare. Emisarul pentru statia de epurare este Raul Mures

SC Compania de Apa Arad mai are in exploatare si operare si alte localitati de pe teritoriul judetului Arad, si anume: Vinga, Iratos, Varsand, Gurahont, Pancota, Bocsig, Moneasa, Halmagel, Taut si Casoaia, Lipova, Pecica, Nadlac,

Lungimea retelelor de distributie a apelor potabile si a sistemului de canalizare exploatate de SC Compania de Apa Arad este redat in tabelul 1. (datele au fost preluate de la SC Compania de Apa Arad).

Tabelul 1.

Retele de alimentare cu apa si retele de canalizare

Nr. crt.

Statie de tratare apa

Nr. localitati

deservite

Retele alimentare cu apa potabila

Retele canalizare

Lungime retea

(km)

Volum apa distribuita,

(mii mc)

Populatie racordata

(nr. loc.)

Sursa de apa

Lungime retea,

(km)

Populatie racordata

(nr. loc.)

Arad

Front captare N Arad

Curtici

Vinga

Apa subteran

Iratos

Apa subteran

Varsand

Apa subteran

Gurahont

Apa subteran

Pancota

Apa subteran

Bocsig

Apa subteran

Moneasa

Apa suprafata paraul Bailor

Halmagel

Apa suprafata Valea Gainii

Taut

Apa subteran


Casoaia

Apa suprafata Valea Mare

Lipova

Apa subteran

Pecica

Apa subteran

Santana

Apa subteran

Nadlac

Apa subteran

Total

Din punct de vedere calitativ nu toata apa distribuita prin sistemul centralizat este corespunzatoare cu prevederile Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile. Situatia este centralizata, pentru anul 2008 in tabelul 2.

Tabelul 2.

Calitatea apei potabile deservite prin reteaua SC Compania de Apa Arad

Nr. crt.

Localitatea

Legea 458/2002

Nr. total probe analizate

Nr. probe conforme

% conformitate

Uzina apa 2 Arad

Uzina apa Curtici

Uzina apa Vinga

Uzina apa Iratos

Uzina apa Varsand

Uzina apa Gurahont

Uzina apa Pancota

Uzina apa Bocsig

Uzina apa Moneasa

Uzina apa Halmagel

Uzina apa Taut

Uzina apa Casoaia

Uzina apa Pecica

Uzina apa Santana

Uzina apa Lipova

Uzina apa Nadlac

Evolutia populatiei cu acces la surse de apa potabila din sistemul deservit de SC Compania de Apa Arad este prezentata in tabelul 3. si graficele din figurile 1.,2.

Accesul efectiv al locuitorilor la apa potabila este permanent, programul de distributie este 24h din 24.

Tabelul 3.

Evolutia numarului de locuitori deserviti cu apa potabila

Populatia deservita

Populatia deservita

% de acces la apa potabila

Din datele prezentate in tabelul 3. si graficele 1.si 2. se observa faptul ca an de an a crescut numarul de locuitori racordati la sistemul centralizat de distributie al apei potabile (operat de SC Compania de Apa Arad). In primii ani ai intervalului considerat, rata de crestere a fost mai mare, dupa care s-a diminuat si datorita faptului ca au fost preluate noi localitati in exploatarea acestui operator.

Fig. 1.

Fig. 2.

In judetul Arad sunt si alti operatori ai sistemelor de alimentare cu apa si canalizare:

SC Aquavest SRL ,

SC Termo-Construct SRL,

SC Urbiserv SA ,

SC Apoterm Nadlac SA.

O parte a localitatilor (orase si comune) din judetul Arad au ca operator al infrastructurii de apa canal, serviciul public organizat in cadrul primariilor locale. Astfel:

v    Serviciu Public aflat in subordinea Consiliului Local Chisineu Cris: furnizeaza servicii de alimentare cu apa si canalizare in orasul Chisineu Cris si asigura alimentarea cu apa pentru localitatile Socodor, Nadab, Sintea Mare;

v    Serviciu Public aflat in subordinea Consiliului Local Ineu: furnizeaza servicii de  alimentare cu apa si canalizare in orasul Ineu, asigura alimentarea cu apa pentru localitatile Mocrea, Sicula si Gurba.

Un numar de 22 comune au in exploatare si intretinere proprie sistemul de alimentare cu apa (si canalizare), in afara de cele care sunt in operarea si exploatarea operatorilor de pe teritoriul judetului Arad.

Alti operatori care au ca si activitate servicii de alimentare cu apa si canalizare sunt:

v        SC AQUAVEST SRL: servicii de alimentare cu apa din aria administrativa a comunelor Apateu, Covasant, Paulis, Ghioroc, Siria;

v        SC TERMO-CONSTRUCT SRL: servicii de alimentare cu apa si canalizare din aria administrativa a orasului Sebis si servicii de alimentare cu apa din aria administrativa a comunelor Barsa, Buteni, Chisindia;

v        SC URBISERV SA: servicii de alimentare cu apa din aria administrativa a comunelor Zabrani, Radna.

In tabelul 4. se prezinta situatia centralizata a retelelor de apa potabila si canalizare si a localitatilor (oraselor) care au ca operator al infrastructurii de apa - canal, serviciul public organizat in cadrul primariilor locale. Datele au fost primite de la primariile oraselor respective.

Tabelul 4.

Retele de apa potabila si canalizare

Nr. crt.

Statie de tratare apa

Nr. localitati

deservite

Retele alimentare cu apa potabila

Retele canalizare

Lungime retea

(km)

Populatie racordata

(nr. loc.)

Sursa de apa

Lungime retea

(km)

Populatie racordata

(nr. loc.)

Ineu

Subteran

Chisineu Cris

Subteran

Sebis

Captare r. Dezna





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.