Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Fondul funciar

Fondul funciar


Fondul funciar

Fondul funciar reprezinta totalitatea suprafetelor de teren cuprinse intre granitele tarii inclusiv cele de sub ape, constructii si cai de comunicatie, reprezentand conditia de baza a existentei unui popor sau stat. Fondul funciar prezinta diferite caracteristici in functie de zonele geografice ale tarii.

In judetul Arad, structura fondului funciar, dupa modul de folosinta, in anul 2007 este prezentata in tabelul 5.2.1. si graficul din figura 5.2.1.

Tabelul 5.2.1.

Structura fondului funciar

ha

Modul de folosinta

Suprafata agricola, din care:

- arabil



- pasuni

- fanete si pajisti naturale

- vii si pepiniere

- livezi

Suprafata nelucrata

Suprafata agricola reprezinta 66% din totalul suprafetei judetului si 3,4% din cea a tarii. Structura proprietatii asupra terenurilor este majoritar privata.

Suprafata arabila a judetului reprezinta 68,46% din suprafata agricola in timp ce pasunile sunt in proportie de 24,75%. Livezile si viile impreuna cu pepinierele de vii si livezi ocupa impreuna un procent de 1,79% din suprafata agricola a judetului in timp ce fanetele reprezinta 5%. Suprafata nelucrata reprezinta o pondere destul de mare din suprafata agricola, respectiv 9,71% si 14,19 % din suprafata arabila.

Fig. 5.2.1.

In judetul Arad suprafata nelucrata este mai mare fata de anul trecut cu aproximativ 21,3%.

Principalele culturi care s-au practicat in judetul Arad sunt: cereale pentru boabe, grau, orz, si orzoaica, porumb boabe, leguminoase pentru boabe, legume, varza, pepeni verzi si galbeni, vii pe rod, furaje verzi.

Din datele primite de la DADR Arad, in anul 2008 suprafetele scoase din circuitul agricol au fost de 206 ha, valoare mereu in crestere. In judetul Arad au fost o serie de solicitari pentru scoateri de suprafete din circuitul agricol in vederea construirii de hale industriale (zona industriala din nord-vestul municipiului Arad, Zona Libera Curtici si altele) si de diferite constructii in extravilanul localitatilor (case, grajduri, constructii anexe). In majoritatea cazurilor terenurile scoase din circuitul agricol au fost din clase inferioare de calitate a solului (IV-V).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.