Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Transportul deseurilor

Transportul deseurilor


Transportul deseurilor

In conditiile oraselor moderne, transportul deseurilor este strict necesar sa se faca cu autovehicule care sa asigure si usurarea muncii fizice la incarcarea si descarcarea din containere sau saci. O prezentare a tuturor sistemelor si mijloacelor de transport si manipulare mecanica a benelor si a containerelor de toate tipurile nu se poate face, avand in vedere marea varietate a acestora. Totusi, vom incerca sa enumeram principalele autovehicule pentru transportat reziduuri existente in Romania[1]:

A) autogunoiere;

B autoplatforme pentru transportul containerelor;



C automaturatoare-colectoare pentru reziduurile stradale.

Alte genuri de autovehicule ca: autoplatformele, autobasculantele si altele de acest tip nu sunt indicate pentru transportul reziduurilor, decat daca precolectarea se face prin schimb de pubele sau saci.

A) Autogunoierele

Autogunoierele cu actionare hidrostatica tip 861 sunt destinate colectarii reziduurilor menajere, stradale si industriale. Autogunoiera are bena prevazuta cu dispozitiv de compactare si perete mobil pentru descarcare, toate acestea fiind actionate hidraulic; este echipata cu un dispozitiv mecanizat pentru golirea pubelelor.

B) Autoplatforma pentru incarcat si transport containere

Este destinata incarcarii, transportului si golirii prin basculare a containerelor de 0,8 m3, sau a altora mai mari pana la 8.000 dm3, incarcate cu reziduuri menajere, stradale si industriale. Cadrul ridicator executa prin actionare hidraulica operatiile de: incarcare, descarcare si golire a containerelor prin basculare.

C) Automaturatoarele colectoare de tip AC-5

Pot fi utilizate pentru intretinerea starii de curatenie a strazilor cu suprafete impermeabile si functioneaza automat. Peria disc si peria cilindrica, actionate hidraulic, strang reziduurile stradale catre axa autovehiculului de unde este aspirat in interiorul benei cu ajutorul instalatiei de absorbtie (aspiratie), dotata cu un ventilator. Pentru ca praful sa se ridice in atmosfera, autovehiculul este prevazut cu o instalatie de umectare a acestuia.

1 Specificul transportului in mediul urban

Masinile de colectare si transport al deseurilor urbane trebuie sa satisfaca, conform directivei si normelor europene, urmatoarele exigente fundamentale de performanta:

- masinile trebuie sa poata fi pornite si respectiv oprite de catre operatori, prin comenzi simple, prompte, ferme si de o inalta fidelitate.

2)-autogunoierele trebuie sa fie dotate cu dispozitive de incarcare eficiente, fiabile si de inalta productivitate, care sa poata manipula mecanizat intreaga gama de pubele si cu dispozitive de compactare care sa poata realiza, cu o mai mare fiabilitate, un grad ridicat de compactare;

3)- automaturatoarele trebuie sa fie dotate cu perii si valturi care sa asigure o maturare eficienta a strazilor, cu un inalt grad de colectare a deseurilor stradale;

4)- prin sistemul de constructie, trebuie sa se asigure un cat mai redus pericol de avarie, atat la autosasiul de baza, cat si la echipamentul de gospodarire comunala;

5)- masinile trebuie sa asigure:

securitatea muncii pe timpul lucrului la incarcare, transport, descarcare;

microclimatul din cabina;

amplasarea comenzilor in campul fiziologic al operatorilor;

eforturi cat mai reduse, prin asistarea comenzilor;

zgomot redus, sub 80 dB(A), in cabina;

vizibilitatea optima de la postul de comanda;

iluminarea corespunzatoare pentru lucrul pe timp de noapte;

vibratiile transmise operatorilor trebuie sa fie amortizate pentru a se incadra sub limitele admise pentru lucrul continuu pe durata unui schimb.

Referitor la termenele de stationare a autogunoierelor, mentionam urmatoarele cerinte;

a) Dimensiunile terenului necesar trebuie determinate in functie de numarul vehiculelor si atelierelor necesare pentru intretinerea si repararea acestora, cat si de numarul magaziilor si personalului muncitor necesar;

b) La amenajarea statiilor trebuie realizate unitati organizate, luand in consideratie si functiile auxiliare. Este indicata realizarea comasata, intr-o singura constructie, a birourilor, incaperilor sociale, atelierelor si magaziilor. Vehiculele, echipamentele si utilajele trebuie sa fie amplasate in spatii acoperite. O atentie deosebita trebuie acordata realizarii drumurilor de circulatie interioare. In toate cazurile, trebuie evitate aglomeratiile si asigurat un teren de rezerva usor amenajabil pentru dezvoltarea ulterioara. Pe conturul de limitare a intreprinderii trebuie realizata o zona verde de protectie.


2 Tehnici si metode de transport

Cerintele principale sanitare impuse fata de constructia vehiculelor de transportat gunoaie care trebuie intretinute si pe perioada exploatarii lor sunt urmatoarele:

sa asigure incarcarea gunoaielor rapid si pe cat posibil fara imprastiere, degajare de praf sau zgomot;

sa asigure transportarea gunoaielor complet inchise si o descarcare rapida;

sa asigure obtinerea unui factor util de incarcare si a unui grad de completare care permite exploatarea si folosirea la maximum a capacitatii de incarcare utila in concordanta cu raporturile densitatii volumetrice a gunoaielor din zona de colectare, respectiv cu volumul util al vehiculului;

sa fie echipate cu dispozitive de avansare continuua a gunoaielor incarcate si de repartizarea lor uniforma;

constructia sa fie simpla si fiabila, exploatarea sigura, fara deranjamente;

caroserie rotativa la arc mic, si luand in consideratie desele opriri si porniri, sa aiba instalatii de pornire si frane sigure;

vehiculele sa corespunda prescriptiilor viabile privind circulatia pe drumuri publice si siguranta circulatiei, luand in considerare si conditiile de teren.

In prezent, nu se mai poate concepe o activitate de colectare si transport a deseurilor din centrele urbane fara masini specializate, avand in vedere cantitatile foarte mari de deseuri menajere si stradale ce trebuie colectate si evacuate zilnic, de distantele din ce in ce mai mari de transport pana la rampele de colectare, de exigentele riguroase privind protectia sanatatii publice si a mediului, si nu in ultimul rand, necesitatea asigurarii eficientei economice a functionarii sistemului cu costuri globale minime.

3 Conditii de transport a deseurilor periculoase

Colectarea, transportul, manipularea si depozitarea deseurilor periculoase reprezinta o actiune tot atat de importanta ca activitatea de baza a unei societati, care utilizeaza si prelucreaza materiale periculoase, produce si comercializeaza produse de acest fel. In Romania, manipularea si transportul se va realiza respectandu-se normele de transport si instructiunile in vigoare, care in prezent sunt armonizate cu cele existente in tarile U.E.

Spiritul gospodaresc si normele tehnologice impun ca mijloacele de transport sa fie intotdeauna adecvate deseului periculos, in sensul ca benele, containerele, cisternele sa fie executate din materiale ce nu pot fi corodate de materialul transportat. Totodata, este obligatoriu sa existe instructiuni specifice pentru personalul care insoteste transportul astfel incat acesta sa actioneze calificat in caz de accidente neprevazute (coliziuni, deraieri, etc.), evitandu-se ori minimalizandu-se ecologic orice eventuale deversari ale deseurilor.

Se vor elabora totodata instructiuni  specifice pentru cei ce repara mijloacele de transport, pentru a preveni accidentarea acestora si a se evita eventuale accidente ecologice prin incendii, explozii, stropiri sau intoxicari de la vapori.

Deseurile periculoase care se supun regimului special de transport sunt[2]:

deseuri de natura chimica, provenite din spitale, centre medicale si clinici;

deseuri rezultate din productia si prepararea produselor farmaceutice;

deseuri farmaceutice si ale produselor medicamentoase;

deseuri de la fabricarea si utilizarea biocidelor si produselor fitofarmaceutice;

deseuri de la fabricarea si utilizarea produselor chimice de conservarea lemnului;

deseuri de la producerea, prelucrarea si utilizarea solventilor organici;

deseuri de la procese de tratare termica si alte operatii de tratare, continand cianuri;

deseuri de uleiuri minerale, care nu corespund scopului initial de folosire;

deseuri petroliere, hidrocarburi in amestecuri cu apa, emulsii;

substante utilizate in articole continand sau contaminate cu P.C.B. (terfenile policlorinate) sau P.B.B.(difenile polibromurate);

reziduuri gurdonat, provenind de la rafinare, distilare si orice tratament pirolitic;

deseuri de la productia si utilizarea cernelurilor, colorantilor, pigmentilor, lacurilor si vopselelor;

deseuri din utilizarea rasinilor, latexului, plastifiantilor si a adezivilor;

substante chimice uzate provenite din cercetare si dezvoltare sau activitati din invatamant, care nu sunt identificate sau sunt noi si a caror efecte asupra omului si/sau mediului inconjurator nu sunt cunoscute;

deseuri de natura exploziva care nu fac obiectul altor legislatii;

deseuri de la productia, prelucrarea si utilizarea chimicalelor fotografice si materiale de lucru aferente;

deseuri rezultate de la procesele de tratare a suprafetei metalelor si materialelor plastice;

reziduuri provenind din operatii de eliminare a deseurilor industriale.

In cazul exportului sau importului acestor deseuri, se aplica prevederile actelor normative convenite international si normelor nationale[3]. Romania, ca tara care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana, trebuie sa-si asume armonizarea legislatiei interne cu normele comunitare. Totodata, trebuie schimbate gunoierele cu unele din C.E., conform Directivei Europene 89-332 CEE si pe fiecare masina sa fie inscriptionata sigla CE, urmata de anul de punere in fabricatie.



Petre Trofin, V. Contineanu, op. cit., pag. 47.

Art.17 din Legea 137/1995 privind protectia mediului, republicata si art.20 din O.U. nr.78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea 426/2001 privind deseurile periculoase supuse controlului.

A se vedea Legea 6/1991 pentru aderarea Romaniei la Conventia de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deseurilor periculoase si al eliminarii acestora, publicata in M.O. nr.27, partea I, din 26.01.1991.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.