Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Ultrafiltrarea

Ultrafiltrarea


Ultrafiltrarea

Ultrafinisarea este un proces de separare a unor compusi aflati in solutie lichida utilizand membrane cu permeabilitate selectiva sub influenta unei diferente de presiune.



Membranele utilizate in acest procedeu se caracterizeaza printr-o permeabilitate selectiva pentru anumiti componenti ai unei solutii lichide. Procedeul se aplica mai ales pentru a separa substante dizolvate in lichide care au greutatea moleculara peste 500 si care la concentratii mici au presiuni osmotice mici si nu pot fi separate prin osmoza.

Prin ultrafinisare se pot indeparta din apa bacterii, virusi, amidon, proteine, pigmenti din vopsele. Limita superioara a greutatii moleculare a substantelor care pot fi retinute prin ultrafinisare este de circa 500.000, peste aceasta limita separarea se face prin filtrare clasica.

Principiul de functionare pe care se bazeaza acest procedeu este sitarea selectiva in functie de diametrul particulelor substantelor poluante si de diametrul porilor. Capacitatea de retinere a particulelor de catre o membrana pentru o anumita substanta depinde de dimensiunea, forma si flexibilitatea moleculelor ce constituire membrana, precum si de conditiile de exploatare. In cazuri industriale concrete membrane ce se utilizeaza la procesul de ultrafinisare trebuie sa manifeste retinere selectiva pe un domeniul relativ ingust de greutati moleculare si un flux relativ mare de solutie la o diferenta mica de presiune.

Din punct de vedere tehnico - economic procedeul se justifica numai atunci cand substantele retinute sunt foarte utile si pot fi valorificate, sau pentru cazul in care dorim eliminarea unor microorganisme din apa.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.