Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
Bolile cartofului

Bolile cartofului


Bolile cartofului

Innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor

Agentul patogen care produce innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor de cartof este bacteria Erwinia phytophthora. Aceasta bacterie are forma de bastonas, este peritricha, gram negativa, asporogena si descompune cu usurinta amidonul. Erwinia phytophthora rezista la uscaciune si la actiunea luminii solare, pastrandu-si vitalitatea in pamant 3-4 ani si chiar mai mult. Ea poate infecta si alte plante de familia Slanaceae, precum si plante din alte familii, ca: mazare, fasole, morcovi, etc., producand simptome asemanatoare. Temperatura optima de dezvoltare a acestei bacterii este de 28-30°C, iar temperatura mortala 47°C.

Vestejirea totala a tufelor de cartof.



Vestejirea totala a tufelor de cartof este produsa de bacteria Pseudomonas solanacearum. Aceasta bacterie traieste in vasele conducatoare ale plantelor infectate, unde se inmulteste atat de mult incat astupa vasele, producand o traheobacterioza. Pseudomonas solanacearum are forma unui bastonas cu un singur flagel polar. Aceasta bacterie este gram negativa, asporogena, aeroba; temperatura optima de dezvoltare variaza intre 28-30°C. Patrunderea agentului patogen in interiorul plantei este usurata de ranirile de orice natura.

Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof.

Agentul patogen care produce putregaiul inelr al turbeculilor este bacteria Corynebacterium sepedonicum. Aceasta bacterie are forma de bastonas, este lipsita de cili, gram-pozitiva, asporogena, aeoroba. Temperatura optima de dezvoltare este 20-25°C, iar cea mortala de 45-50°C. Bacteria nu rezista mult timp in pamant. De la un an la altul boala se transmite prin tuberculii infectati folositi ca samanta.

Raia comuna.

Agentul patogen care produce raia comuna a tuberculilor este bacteria Actinomyces scabies. Aceasta bacterie se prezinta sub forma unor filamente neregulat ramificate. Temperatura optima pentru dezvoltarea ei este 25-28°C. Actinomyces scabies traieste in sol, de unde patrunde in tegumentul tuberculilor numai in timpul vegetatiei.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.