Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » geografie » geologie
ROCI PSAMITICE

ROCI PSAMITICE


ROCI PSAMITICE

Definitie: sunt roci detritice mobile (nisipuri) sau consolidate (gresii) cu diametrul granulelor (clastelor) cuprins intre 0,063 si 2 mm.

Nisipuri (termenul are o semnificatie granulometrica).

Ele apar ca un amestec din diferite fractiuni granulometrice, mineralogice si petrografice. Nisipurile pot fi:

-oligomictice (nisipuri cuartifere, calcitice, glauconitice, organogene);

-polimictice (cuart + feldspat, mice, clorit, minerale grele precum zircon, rutil, turmalina, granati, aur).

Dupa origine, nisipurile pot fi:

- nisipurile marine: prezinta o sortare buna, indice de rotunjire (Ro) variabil. Contin frecvent bioclaste si minerale grele. Se intalnesc pe plaje si selful continental.

- nisipurile fluviatile: prezinta o sortare moderata si slaba, indice de rotunjire scazut. Sunt bogate in material argilos. Se gasesc in albia minora, majora, pe terase. Cele bogate in minerale grele poarta numele de "placers-uri".

- nisipurile eoliene: au sortare buna, indice de rotunjire foarte bun, suprafata mata. Au compozitie oligo- sau polimictica si contin fractiuni aleuritice. Formeaza dune in desert sau campie.

Gresii - Sunt nisipuri consolidate cu liant care poate fi: ciment (gresii propriu-zise) sau matrice (graywacke).

Sistematizarea se face in functie de participarea cuartului, feldspatului si fragmentelor litice, de natura liantului.

Gresii cuartoase:



Din punct de vedere al compozitiei, sunt formate din particule terigene alogene (cuart - 95%) si autigene (glauconit, pirita, calcita). Liantul este un ciment silicios, calcitic sau oxidic.

Acestea sunt roci compacte, dure, culoare deschisa, stratificatie normala sau inclinata. Granulele prezinta contacte suturale sau coroane de supracrestere.

Ele formeaza depozite cu grosime mica. Se asociaza cu calcare si dolomite in formatiuni de platforma. Prezinta sortare buna, un grad de maturitate avansat (prelucrare indelungata a materialului terigen in mai multe cicluri de sedimentare).

ex. Gresii de Kliwa - flisul extern din Carpatii Orientali;

Platoul Moldovei, Dobrogea.

Gresii litice

Din punct de vedere al compozitiei, sunt formate din cuart < 75%, feldspat < 25%, L > 25%, particule alogene (terigene), particule autigene (pirita, clorit, CaCO3). Liantul este un ciment calcitic, silicios sau oxidic.

Ele sunt roci compacte cu porozitate ridicata si au culoare cenusiu deschisa. Prezinta variate structuri mecanice (laminatii oblice, microondulatii, granoclasare mai mult sau mai putin accentuata), structuri postdepozitionale chimice (stilolite, concretiuni).

Formeaza depozite impreuna cu argile si marne (molasa si flis) sau insotesc depozitele deltaice si litorale, depozitele carbunoase (ex. Gresiile de Tarcau, Sotriile - Eocen, formeaza flisul extern al Carpatilor Orientali; Gresiile de Cabesti din fosa Muresului - in sudul muntilor Apuseni).

Gresii feldspatice (arcoze)

Sunt formate din cuart < 75%, feldspati > 25%, minerale litice < 25 %, particule autigene precum CaCO3, SiO2, feldspati si liant reprezentat de ciment calcitic sau silicios.

Gresiile feldspatice sunt roci compacte cu porozitate ridicata, uneori incomplet cimentate, de culoare galbena, roz sau rosie. Prezinta structuri mecanice (laminatii oblice, convolute) si structuri biogene. Se intalnesc varietati genetice cum ar fi arcoza reziduala (matrice argiloasa) care repauzeaza peste granite sau conglomerate granitice. Apar ca intercalatii in depozite detritice de moloasa.

ex. Gresiile de Siriu in Carpatii Orientali din Mezozoic.

Gresiile neogene din Transilvania si Dobrogea de Sud.

Graywacke

Ele sunt alcatuite din particule terigene din care cuartul este de 15 - 50 %, mineralele litice 35 - 40%, feldspatii 15 - 25%, particule autigene de tipul pirita, calcit, ankerit, iar liantul este de tip matrice. Graywacke este un termen care desemneaza gresiile cu matrice.

Sunt roci imature, slab dezvoltate, formate din plagioclaz albitic si litoclaste variate legate printr-o matrice argilo-cloritoasa. Ele prezinta structuri mecanice de tipul laminatii oblice, convolute, granoclasari, tasari diferentiate. Sunt caracteristice curgerilor gravitationale (transport in masa). Ele sunt considerate depozite turbiditice.

Se regasesc in zone instabile tectonic unde se intalnesc fose cu activitate vulcanica si intra in alcatuirea depozitelor de flis (Carpatii Orientali, M-tii Apuseni, Dobrogea de Sud).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.