Microsoft Navision
Microsoft Business Solutions, divizie a corporatiei Microsoft, ofera o gama larga de aplicatii de afacere integrate, precum si servicii destinate sa ajute companiile mici, medii si cele de dimensiuni mari sa isi consolideze relatiile cu clientii, angajatii, partenerii si furnizorii.
Aplicatiile Microsoft Business Solutions optimizeaza procesele de afaceri strategice din cadrul managementului financiar, al resurselor umane, al proiectelor, managementului relatiilor cu clientii, al retelei de aprovizionare, comertului electronic, productiei, precum si al vanzarilor cu amanuntul.
Aplicatiile sunt proiectate in scopul furnizarii elementelor necesare pentru a sustine clientii sa obtina succesul in afaceri.
Microsoft Navision permite lucrul cu Cartea Mare (contine inregistrarile contabile ale intreprinderii, urmarind partile de debit si credit), intretinerea acesteia, inventarierea, efectuarea de operatiuni in domeniul vanzarilor, lucrul cu active, resurse, stocuri. Microsoft Navison este proiectat special pentru companii mici si mijlocii, cautand o solutie pentru a ajuta la cresterea productivitatii fara perturbarea operatiilor zilnice de afaceri, asigurand functionalitate integrata pentru :
management financiar;
Supply Chain Management - SCM;
Customer Relationship Management - CRM;
eBusiness.
Microsoft Navision permite inlocuirea sistemului existent cu o solutie unica, complet integrata, care permite conectarea oricarui utilizator din cadrul organizatiei cu partenerii, furnizorii si clientii existenti, prin intermediul Internetului oricand si oriunde. Acesta este motivul pentru care mai mult de 40.000 de companii in peste 30 de tari folosesc Microsoft Navision.
Principalele beneficii ale folosirii Navision sunt:
cresterea productivitatii;
imbunatatirea laturii competitive;
cresterea afacerii;
cresterea si imbunatatirea relatiilor cu angajatii, clientii si partenerii;
realizarea accesului direct de la o tabela la alta tabela;
introducerea usoara a datelor;
oferirea informatiilor prin spectrul dimensiunilor multiple;
calculul automat al cantitatilor;
obtinerea informatiilor cu privire la semnificatia si structura unei cantitati calculate;
obtinerea informatiilor in urma filtrarilor executate;
sortarea dupa una sau mai multe caracteristici;
obtinerea de imagini cu item-uri sau logo-uri de companii pe ecran alaturi de informatiile corespunzatoare;
conectarea la e-mail, aplicatii pentru inregistrari financiare si programe de prezentare grafica.
Principalele componente oferite de solutia Microsoft Navision sunt:
Management Financiar
Informatiile destinate afacerii si cele financiare sunt permanent actualizate, fiind integrate cu informatii complete de vanzari si marketing. Astfel, se pot vizualiza cu usurinta informatiile specifice pentru luarea de decizii corecte.
Microsoft Navison este mai mult decat un instrument puternic de contabilitate, oferind posibilitatea automatizarii a numeroase practici financiare si procedurale in functie de nevoi, astfel incat sa se poata defini nivelul de control dorit.
Microsoft Navision inlesneste vizualizarea tendintelor si realizarea unei priviri de ansamblu asupra activitatilor de afaceri, astfel incat sa se poata dezvolta propriile cunostinte si sa se puna bazele unor noi oportunitati de afacere, care intr-un alt mediu ar fi greu de formulat.
Sistemul realizeaza cu usurinta conectarea la tranzactiile si informatiile financiare din cadrul companiilor afiliate si a diferitelor locatii prin intermediul Intercompany Posting. De la integrarea informatiilor legate de tranzactii pana la capabilitati complete de filtrare si afisare, Microsoft Navision asigura vizibilitate clara pentru toate tranzactiile financiare.
Supply Chain Management
Prin componenta Microsoft Business Solutions Supply Chain Management, Navison poate realiza adaptarea propriei afaceri la schimbarile rapide prezente in cadrul pietei. Functionalitatile de productie si distributie caracteristice Navison ajuta la cresterea loialitatii clientilor printr-o mai buna responsabilizare, permitand castigarea de noi oportunitati de piata si cresterea colaborarii cu partenerii cheie.
Productia
Solutia este destinata conducerii in mod eficient a procesului de productie, incluzand comenzi de productie, lista de materiale necesare realizarii produsului, planul de aprovizionare si cerintele de planificare.
Modulul destinat productiei permite imbunatatirea performantelor intreprinderii printr-un proces eficient de productie si posibilitatea de a folosi avantajele veniturilor suplimentare. Se pot modifica instantaneu metodele si procesele de productie pentru a reflecta schimbarile in nevoile clientilor.
Daca exista procese de productie mai putin complexe, modulul de productie (Manufacturing Foundation for Microsoft Business Solutions-Navision) asigura planul central si capabilitatile de management al procesului dorit, oferind un punct de inceput pentru producatorii mai mici, plus abilitatea de a adauga module si facilitati noi in cadrul propriului loc de munca.
Productia poate fi implementata in cadrul procesului curent cu putine intreruperi, avand posibilitatea inceperii cu o implementare de baza, dar cu beneficii imediate, putandu-se adauga ulterior noi facilitati, printr-o implementare in faze.
Distributia
Microsoft Business Solutions Distribution-Navison ofera posibilitatea cresterii responsabilizarii fata de cerintele clientilor, urmarirea si monitorizarea evenimentelor si proceselor din cadrul retelei de distributie si reducerea inventarierii si a costurilor de distributie.
Datorita functionalitatii avansate a depozitului de date inclus in Microsoft Navision Distribution, se pot reduce costurile si se poate creste eficienta. De asemenea, Microsoft Navision Distribution ajuta la cresterea si mentinerea acuratetei datelor legate de stocuri alaturi de caracteristici cum ar fi urmarirea produselor si sistemul automat de captura a datelor (Item Tracking and Automated Data Capture System - ADCS). Cu notificari specifice se poate mentine un control amanuntit asupra sistemului de distributie. Spre exemplu, se pot urmari si monitoriza evenimente critice in cadrul urmaririi obiectivului, potentiale diminuari in cantitatea de produse, procesele desfasurarii productiei sau probleme de cash-flow.
Customer Relationship Management
Customer Relationship Management - CRM reprezinta o strategie tot mai des promovata in mediul de afaceri, care ajuta la cresterea profitului, pozitionand nevoile clientului in centrul organizatiei. Nivelul succesului atins prin implementarea unei solutii CRM va corespunde gradului in care organizatia decide sa se implice.
Vanzari si marketing
Modulul ofera informatii complete si complexe pentru urmarirea si analiza interactiunii firmei cu segmentele preferate de clienti. Practicile recunoscute de marketing si vanzari sunt aplicate pentru a lua deciziile potrivite la timpul potrivit. In acest scop, trebuie controlate si sustinute toate eforturile din domeniile marketing si vanzari. Modulul conduce la solutia corecta de CRM, astfel ca sarcinile sa poata fi finalizate corect si cu succes si permite:
imbunatatirea relatiilor cu clientii pentru ca in final sa creasca productivitatea;
luarea de decizii bine documentate despre clienti pentru a imbunatati pozitia fata de competitori;
parametrizarea solutiei pentru a se potrivi proceselor existente si pentru a duce in final la cresterea afacerii.
Managementul Serviciilor
Solutia Microsoft Navision pentru Managementul Serviciilor ajuta la cresterea profitabilitatii in furnizarea de servicii clientilor, determinand multumirea si chiar depasirea asteptarilor acestora prin stabilirea unui control mai sever asupra costurilor si organizarea mai eficienta a resurselor. Solutia permite urmarirea operatiilor de service atat printr-un numar important de rapoarte, cat si prin folosirea de instrumente statistice si analitice pentru analize pe termen scurt si lung.
eBusiness
Solutia suporta caracteristici bazate pe Internet cum ar fi Microsoft Business Solutions-Navision Comerce Gateway si Microsoft Business Solutions -Navision Commerce Portal.
Commerce Gateway si Commerce Portal permit utilizarea fortei Internetului pentru a accelera interactiunile comerciale cu furnizorii si clientii. Commerce Gateway deschide Microsoft Navison pentru schimbul electronic de documente comerciale cu alte sisteme. Se reduc astfel erorile umane si timpul pierdut pentru introducerea datelor.
Commerce Portal este o solutie integrata cu Microsoft Navision prin care li se furnizeaza atat clientilor companiei, cat si partenerilor de afaceri un portal Web on-line ce contine informatii relevante si servicii necesare pentru ducerea la bun sfarsit a tranzactiilor comerciale.
Caracteristici aditionale
Dimensiuni
Microsoft Business Solutions -Navision Dimensions permite utilizarea unui numar nelimitat de atribute pentru tranzactiile contabile, care pot fi apoi utilizate pentru realizarea de rapoarte si analize in functie de dimensiunile relevante. Aria aplicatiei permite stabilirea de reguli pentru modul de combinare a dimensiunilor si a valorilor dimensiunilor. Acest lucru vine in sprijinul filtrarii si sortarii datelor din Cartea Mare.
Corespondenta pentru mai multe limbi si mai multe valute
Companiile internationale implicate in operatiuni de afaceri au nevoie sa lucreze cu mai multe tipuri de monezi in diferite tipuri de operatii. Cu Microsoft Navison, se pot seta si mentine cu usurinta mai multe tipuri de valute pentru o varietate de arii ale aplicatiei, incluzand operatii de plata sau incasare, rapoarte pentru diferite fise de conturi, conturi bancare si alte resurse. Solutia pentru functionalitate multi-lingvistica permite utilizatorilor sa selecteze limba in care comunica cu furnizorii, clientii sau partenerii.
Analiza afacerii (Business Analytics)
Analiza afacerii permite transformarea datelor in informatii critice. Analiza afacerii suporta servicii de Online Analitical Processing (OLAP) cu vizualizari grafice interactive pentru analiza indicatorilor de performanta principali si pentru vizualizarea tendintelor, modelelor si relatiilor. Analiza afacerii ofera simplitate si usurinta de utilizare, prezentand informatiile in cadrul familiar al interfetei de tip Outlook si asigurand instrumente usor de utilizat care permit tuturor utilizatorilor din cadrul organizatiei sa efectueze analiza si rapoarte dinamice pentru toate ariile de activitate ale afacerii.
Managementul de sistem
Aplicatia Navision System Management permite setarea si definirea activitatilor efectuate asupra bazei de date Microsoft Navision. Meniul principal din Navision este similar cu cel al aplicatiei Microsoft Outlook 2003, combinand informatiile din meniul usor de accesat cu optiuni posibil de personalizat. In plus, pot fi definite drepturi de acces pentru utilizatori, care sunt controlate de catre un administrator.
Mediul de dezvoltare C/SIDE
Mediul grafic de dezvoltare pentru Microsoft Navison este numit C/SIDE (Client Server Integrated Development Environment ).
C/SIDE este proiectat pentru arhitectura client/server, construit pe fundamentul de inalta tehnologie oferit de SGBD-lui relational. Microsoft Navison functioneaza cu Microsoft Navision Database Server sau Microsoft SQL Server. Ambele optiuni de baze de date sunt folosite pentru Miicrosoft Windows Server 2003.
Principalele beneficii ale C/SIDE sunt:
aria tuturor aplicatiilor pentru Microsoft Navison este dezvoltata in C/SIDE;
contine uneltele pentru construirea si parametrizarea aplicatiilor;
contine toate fisierele executabile din cadrul directoarelor programului de pe hard disk;
contine codul necesar interpretarii obiectelor aplicatiei si dezvoltarii instrumentelor de sistem (editoare, depanatoare etc.);
C/SIDE este compus din 3 sisteme centrale: un limbaj de dezvoltare a sistemului de generatia a 4-a (4GL)-C/AL, integrat cu SGBD-ul si bazat pe lucrul cu evenimente; un sistem de management al bazei de date si functii specializate ale bazei de date.
Limbajul de generatia a 4-a C/AL
este folosit pentru crearea functiilor;
controleaza modul de interactiune dintre obiectele individuale ale bazei de date,
include functii standard pentru citire, scriere si manipulare a datelor din tabele;
programarea in C/AL se bazeaza pe utilizarea de declaratii, care pot fi de diferite tipuri: compuse, conditionate, repetitive , declaratii EXIT si declaratii WITH.
Interfata grafica cu utilizatorul - Graphic User Interface (GUI)
Interfata destinata utilizatorilor este proiectata astfel incat sa fie simplu de utilizat, in special daca esti deja familiarizat cu produsele Microsoft. Interfata are multe beneficii incluzand faptul ca permite deschiderea mai multor ferestre in acelasi timp si ca urmeaza aceleasi principii de design in intreg mediul Microsoft Navison.
Object Designer
Acest instrument permite dezvoltarea de aplicatii C/SIDE. In cadrul Object Designer se pot rula aplicatii obiect sau se poate porni designer-ul unei aplicatii obiect, de exemplu prin intermediul Form Designer-ului. Exista mai multe tipuri de aplicatii obiect: tabele, forme, rapoarte, baze de date, porturi XML, module de cod (CodeUnits), suite de meniuri (MenuSuite) etc.
Folosirea designer-ului pentru aplicatii obiect se face atunci cand se doreste modificarea unei aplicatii obiect existente sau crearea uneia noi. Pentru folosirea acestui instrument este nevoie de privilegii speciale de acces.
Tabelele
Toate informatiile din baza de date sunt stocate in tabele. Fiecare tabela contine un anumit tip de informatie, cum ar fi: linii de jurnal, intrari postate si informatii de baza.
Exista patru tipuri diferite de tabele:
tabele normale: afiseaza informatia pe baza careia utilizatorii pot lucra. Tabela Clienti (Customer) este un exemplu in acest sens;
tabele de sistem: sunt cele pe care sistemul le creeaza in mod automat. SGBD-ul foloseste tabele de sistem pentru gestionarea, printre altele, a securitatii sistemului si pentru stabilirea permisiunilor;
tabele temporare: se comporta ca buffere pentru toate tabele de date din programele C/AL. Asupra unei tabele temporare se pot realiza aceleasi operatii ca si in cazul unei tabele normale din baza de date. O tabela temporara nu este stocata in baza de date, insa este pastrata rezidenta in memoria calculatorului cat timp acesta este pornit.
tabele virtuale: contin informatiile pe care le furnizeaza sistemul. Continutul acestor tabele nu poate fi schimbat. Tabelele Date si Session reprezinta exemple de tabele virtuale.
Dataport
Dataport reprezinta un tip de obiect care este folosit pentru importarea si exportarea datelor in si din fisiere text externe.
Porturi XML
Obiectul de tip port XML este conceptual legat de informatii (dataport). De asemenea, se folosesc porturi XML pentru a importa si exporta date in format XML. Aceste obiecte fac ca procesul de schimb al datelor XML dintre sisteme sa fie mai simplu si mai rapid.
CodeUnit-uri
O unitate de cod este un tip de obiect care contine functii scrise in cod C/AL.
MenuSuite
Obiectul de tip MenuSuite contine meniurile care sunt afisate in ferestrele aplicatiei Navison. Fiecare meniu este personalizat in functie de departament.
Mediul Client/Server in Navison
Microsoft Business Solutions-Navision este o aplicatie cu doua niveluri:
un SGBD care se afla rezident pe server si
componenta Graphical User Interface (GUI) care se gaseste stocata pe fiecare client.
Clientul se poate configura pentru a fi o aplicatie de sine statatoare, ceea ce inseamna ca va functiona in acelasi timp ca server, dar si pe post de client.
Pentru baze de date, Navison are doua optiuni:
baza de date standard Navison - Se poate alege folosirea bazei de date care este construita pentru fiecare client (baza de date standard Navision) ca pe o instalare "stand-alone". Dar baza de date poate fi folosita si direct de pe server, lucru care permite mai multor clienti sa se conecteze simultan la aceasta. Serverul ruleaza pe un anumit calculator cu care toti clientii comunica. In optiunea de Navison Database Server, clientul foloseste protocolul TCP/IP pentru a comunica cu serverul.
baza de date SQL Server - Daca se doreste rularea optiunii SQL Server ca si instalare client/server, se va instala SQL Server pe calculatorul server, dupa care trebuie instalat clientul Navision pe fiecare calculator. In optiunea SQL Server, clientul foloseste de obicei un protocol TCP/IP pentru a comunica cu serverul, cu toate ca se poate folosi si o conexiune ODBC.
Clientul de Navision este responsabil pentru interfata cu utilizatorul. Clientul se poate conecta direct la o baza de date standard fara intermediul unui server (din aceasta cauza clientul reprezinta o aplicatie "stand-alone"). De asemenea, clientul este responsabil pentru executia intregii logici a aplicatiei. Clientul citeste obiecte din baza de date si este responsabil pentru executia acestora si controlarea comportamentului lor. Cele mai multe aplicatii Navison ruleaza pe clienti individuali.
Functiile de baza pentru serverul Navision sunt:
controlul numarul de utilizatori care se conecteaza la baza de date la un moment dat;
controlul accesul la date prin restrictionare;
evidenta tuturor tranzactiilor de citire si scriere efectuate de fiecare utilizator;
trimiterea date la fiecare client, pe masura ce sunt solutionate cereri;
filtrari bazate pe cheie si calculul campurilor SumIndexFields;
retinerea datelor care pot fi solicitate din nou.
Puterea si eficienta tehnologiei SumIndexField Technology (SIFT) asupra serverului de baze de date Navision consta in efectuarea de calcule (sume pentru coloanele numerice din tabele) intr-un mod extrem de rapid, indiferent de numarul de inregistrari. Aceasta caracteristica avansata este folosita la nivelul intregii aplicatii Navision. In sistemele traditionale de baze de date astfel de operatii implica efectuarea unor serii de interogari ale bazei de date si a unor calcule inainte de ajungerea la un rezultat final.
In tabelul 1. se evidentiaza cateva dintre caracteristicile celor 2 servere pentru baze de date ale Microsoft Navision:
Navision Database Server |
Microsoft SQL Server Option |
Relational |
Relational |
Versiune Management |
Versiune Management |
Commit/Rollback |
Commit/Rollback |
Tehnologie SIFT |
Tehnologie SIFT |
Client/Server |
Client/Server |
Optimistic Concurrency | |
Transaction Logs |
|
Database Level Security | |
Record Level Security |
Tabelul 1. Analogii si diferente intre Navision Database Server si Microsoft SQL Server
Securitatea in Navision
Sistemul de securitate din Navison permite controlul asupra obiectelor pe care fiecare utilizator individual le poate accesa in oricare dintre bazele de date. Se poate specifica tipul de acces pe care fiecare utilizator il are asupra fiecarei tabele (citire, modificare, adaugare de date), iar in optiunea SQL Server permisiunea poate fi alocata atat la nivel de tabela, cat si la nivel de inregistrare.
Informatiile despre permisiunile acordate fiecarui utilizator care includ rolurile atribuite fiecarui utilizator, dar si orice permisiune particulara pe care au obtinut-o ca utilizatori individuali.
Sistemul de securitate Navison poate fi structurat pe patru niveluri de securitate (figura 4.1):
securitate la nivel de baza de date;
securitate la nivel de companii;
securitate la nivel de obiect;
securitate la nivel de inregistrare.
Figura 7. Nivelurile de securitate in Microsoft Navision
I. Securitatea la nivel de baza de date - este primul nivel de securitate care intra in functiune cand se deschide baza de date Navison, moment in care sunt verificate drepturile de acces. Navision suporta doua tipuri de autentificare:
autentificare Windows;
autentificare la nivel de baza de date.
Autentificarea Windows se adreseaza utilizatorilor de Windows si grupurilor de utilizatori din domeniul Windows. Acestea sunt administrate si listate in tabele si ferestre separate.
In momentul in care un utilizator incearca sa se conecteze la server si sa deschida o baza de date, Navison in mod automat interogheaza Windows-ul, pentru a i se confirma daca este sau nu un utilizator valid (daca are sau nu un cont Windows valid sau daca acel cont ii da permisiunea de a accesa un server particular). Daca utilizatorul are acces la server, Navision verifica daca utilizatorului i s-a atribuit o autentificare Windows pentru Navision. Daca utilizatorul are drept de autentificare Windows, i se va asigura accesul la baza de date.
Autentificarea la nivel de baza de date vizeaza utilizatorii care au acces la baza de date, in cazul in care poseda un ID si o parola proprii. Pentru optiunea SQL Server acestia vor trebui sa se autentifice si la nivel de server, acesta facand propria verificare.
Sistemul de securitate de la nivelul bazei de date valideaza apoi permisiunea utilizatorului, verificand contul de pe server. Permisiunea pe care o are utilizatorul asupra diferitelor obiecte din baza de date, cum ar fi tabele este determinata de informatiile continute in contul pentru acces la baza de date.
II. Securitate la nivel de companie - dupa permisiunea de a accesa baza de date, se poate apela compania pentru care se doreste accesul. O baza de date Navision poate contine mai multe companii. Aceste companii pot utiliza propriile lor tabele sau pot partaja aceleasi tabele.
III. Securitate la nivel de obiect - odata accesata o companie, posibilitatea de a lucra cu elementele sale este data de sistemul de securitate Navision, care contine roluri si permisiuni atribuite fiecarui utilizator cu drept de acces la companie si care determina operatiile ce pot fi efectuate asupra obiectelor existente in baza de date.
Navision are un numar standard de roluri de securitate predefinite. Se pot folosi aceste roluri sau se pot crea propriile roluri, carora li se pot atribui permisiunile dorite.
IV. Securitatea la nivel de inregistrare - permite limitarea accesului unui utilizator la datele dintr-o tabela, specificand faptul ca utilizatorul are permisiune de acces doar pentru anumite inregistrari din tabela. Securitatea la nivel de inregistrare este valabila numai in optiunea SQL Server pentru Navision. Acest tip de securitate este implementata aplicand filtre de securitate tabelelor si datelor din tabela la care utilizatorii au acces.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |