Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » calculatoare
Organizarea fisierelor

Organizarea fisierelor


Organizarea fisierelor

1.Concepte

Informatia este dispusa pe hard-dick intr-un mod organizat fiind continuta de catre directoare, subdirectoare si fisiere.

Directoarele suntdispuse pe hard-disk sub forma unei structuri organizate ierarhic (strctura arborescenta). Exista un director radacina (ex.C:) pe primul nivel, apoi nivelul 2 cu directoarele si fisierele dispuse pe radacina, si tot asa pana la ultimul nivel care este reprezentat de fisiere.

Exemplu de structura arborescenta:

ECDL


Curs Teste

2.Locul de stocare al fisierelor.Capacitatea unitatilor de stocare.

Fisierele se pot stoca in calculator pe hard-disk sau se pot pastra pe dischete Zip sau CD-ROM. Diskul ZIP este un dispozitiv asemanator dispozitivului de discheta, dar are capacitatea de memorare mult mai mare (100-300 Mb). Floppy disk-ul are capacitatea de stocare de 1 Mb, CD-ROM 650-700 Mb, DVD-ul 4-6 Gb.

3.Lucrul cu directoarele

Localizarea unui director sau fisier

Pentru a ajunga la un director sau fisier aflat pe hard-disk sunt mai multe posibilitati.Una dintre aceste cai este folosint utiliotarul Windows Explorer: Start-Programs-Accessories-Windows Explorer. (sau apeland la pictograma aplicatiei)



Pentru a selecta un director din lista afisata dati un clic pe semnul din partea stanga a ferestrei, sau dublu clic pe director in partea dreapta a ferestrei.

Crearea unui director sau a unui subdirector

Cu ajutorul programului Explorer, alegeti din meniul File optiunea New-Folder, dupa ce ati selectat directorul din partea stanga indicand locul unde doriti sa creati noul director.

In partea dreapta va apare o pictograma de forma , iar in locul textului New Folder veti scrie numele dorit.

O alta metoda este de a selecta directorul dorit dupa care prin apa sarea butonului drept al mouse-ului din meniul afisat vom alege optiunea New-Folder obtinandu-se acelasi rezultat. Crearea unui subdirector se realizeaza in acelasi mod cu diferenta ca un subdirector se va crea in directorul parinte.

De exemplu creez directorul Parinte iar in acesta voi crea subdirectoarele Copil 1 si Copil2.

Parinte


Copil 1 Copil 2

Deschiderea unei ferestre pentru a vedea numele directoarelor, dimensiunea acestora si locul unde se gasesc

Cu ajutorul aplicatiei Explorer putem afla toate aceste informatii apeland optiunea Details din meniul View, in partea dreapta a ferestrei in partea superioara vati avea afisate urmatoarele: Name arata numele directorului sau fisierului, Size arata marimea fisierului, Type va arata tipul documentului, Modified arata data ultima la care a fost modificat fisierul sau directorul respectiv.

Acelasi lucru il puteti obtine folosind pictograma View din bara cu instrmente:





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.