Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » excel
Referintele celulelor

Referintele celulelor


Referintele celulelor

O referinta existenta intr-o foaie de calcul identifica o celula sau un grup de celule si ii specifica programului Excel unde sa caute valorile sau datele pe care sa le utilizeze in formule. Cu ajutorul referintelor puteti utiliza date existente in diferite parti ale foii de calcul sau puteti utiliza rezultatul unei formule in alta formula. De asemenea cu ajutorul referintelor puteti accesa date existente in alta foaie de calcul, registru de calcul sau puteti utiliza date existente in alte aplicatii.

Referintele la celulele din alte registre de calcul se numesc referinte externe. Referintele la datele existente in alte aplicatii se numesc referinte indepartate.

In Excel exista mai multe tipuri de referinte folosite in declararea formulelor:

- Referinta de tipul A1 - aceasta referinta este utilizata implicit de Excel si cu ajutorul ei puteti referi toate cele 256 de coloane si toate randurile de la 1 la 65536 dintr-o foaie de calcul. Pentru a adauga o referinta la o celula introduceti litera corespunzatoare coloanei si cifra corespunzatoare randului. De exemplu adresa D50 se refera ia celula aflata la intersectia coloanei D cu randul 50. Pentru a va referi la un grup de celule, introduceti prima celula corespunzatoare grupului de celule, urmat de ':' si apoi ultima celula din grupul care doriti sa fie selectat.



Pentru a va referi la celula din coloana A randul 10 va trebui sa scrieti: A10.

Pentru a va referi la un grup de celule din coloana A si randurile 10 pana la 20 va trebui sa scrieti: A10:A20.

Pentru a va referi la grupul de celule de pe randul 15 si coloanele B pana la E va trebui sa scrieti: B15:E15.

Pentru a va referi la toate celulele existente in randul 5 va trebui sa scrieti: 5:5.

Pentru a va referi la toate celulele existente in randurile 5 pana la 10 va trebui sa scrieti: 5:10.

Pentru a va referi la toate celulele existente pe coloana H va trebui sa scrieti: H:H.

Referinta de tipul R1C1 - puteti utiliza tipul de referinta in care atat randurile cat si coloanele sunt numarate, in acest tip de referinta Microsoft Excel indica pozitia celulei R urmata de un numar de rand si a coloanei C urmata de un numar de coloana.

De exemplu:

Pentru a realiza o referinta la o celula aflata doua randuri mai sus pe aceeasi coloana va trebui sa scrieti: R[-2]C

Pentru a realiza o referinta la o celula aflata doua randuri mai jos si doua coloane la dreapta va trebui sa scrieti: R[2]C[2]

O referinta absoluta catre celula de pe randul al doilea si coloana a doua va trebui sa scrieti: R2C2

Pentru a crea o referinta relativa catre intreg randul de sub celula curenta va trebui sa scrieti: R[-1]

Pentru a crea o referinta absoluta catre randul curent va trebui sa scrieti: R

Referinta relativa - Aceasta se numeste relativa deoarece daca la un moment dat aveti nevoie ca in celula B1 sa aveti datele existente in celula A1 puteti crea in celula B1 o referinta catre celula A1 prin introducerea in celula B1 a semnului egal si apoi selectarea celulei A1 si apasarea tastei Enter.

Atunci cand copiati formula Excel modifica formula automat in sensul ca daca se efectueaza copierea formulei pe coloana, se va modifica automat numarul randului iar daca se realizeaza copierea formulei pe un rand se va modifica denumirea alfabetica a coloanei corespunzatoare, in exemplul precedent formula din celula B1, =A1, a fost copiata in celula B2, care acum refera celula A2.

<Fig.>

<Caseta nume>

B2

</Caseta nume>

<Bara de formula>

=A1

</Bara de formule>

<Registru>

A

B

C

200 //selected

</Registru>

</Fig.>

Referinta absoluta - care refera intotdeauna aceeasi celula Pentru a realiza acest lucru va trebui sa puneti semnul $ in fata randului si coloanei care doriti sa ramana constanta Pentru a referi intotdeauna celula A1 va trebui sa scrieti $A$1.

Acelasi lucru il obtineti si daca apasati tasta F4 dupa ce ati selectat celula careia doriti sa i[ adaugati o referinta absoluta

Referinta mixta - in cadrul acesteia se pastreaza constanta doar o parte din intreaga adresa a celulei De exemplu pentru a pastra constanta coloana A, dar randurile nu, va trebui sa scrieti $A1 si daca veti copia formula in alta celula coloana A va ramane constanta, modificandu-se numai numarul corespunzator randurilor Semul $ pus in fata literei din cadrul adresei unei celule pastraza constanta coloana, pus in fata numarului pastreaza constant randul

Referinta cu ajutorul numelor sau etichetelor - pentru a nu va referi la o celula prin intermediul adresei sale puteti realiza referirea celulei respective cu ajutorul numelui sau Pentru aceasta va trebui sa apelati functia Define din meniul Insert-Name Aceasta functie va deschide fereastra Define Name in care puteti alege diferite optiuni referitoare la noua referinta pe care o creati.

<Fig.> Insert Menu

Rows

Columns

Worksheet

Chart.

Function.

Name Define. //selected

</Fig.>

Dupa ce ati creat o referinta prin nume, de fiecare data cand veti selecta celula respectiva va aparea in locul adresei celulei numele referintei alese Numele poate fi folosit in formule.

<Fig.> Define Name

Names in workbook: //In campul Names in Workbook introduceti numele dorit

<Edit field>

rata_dobanzii

</Edit field>

<List Box>

nume

rata dobanzii

</List Box>

Refers to:

<Combo Box>

=Sheet1!$A$1

</Combo Box>

<Buttons>

OK

Close

Add

Delete

</Buttons>

</Fig.>





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.