Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » excel
Tabelele pivotante

Tabelele pivotante


Tabelele pivotante

Tabelele pivotante sunt cel mai puternic si mai elaborat procedeu de analiza a datelor. Prin crearea unui tabel pivotant se realizeaza un tabel de date cu mai multe intrari in care se rezuma date provenite din diverse surse: liste Excel, baze de date, surse de date externe etc. Tabelul poate fi exploatat interactiv.

Puterea unui tabel pivotant consta in aceea ca imaginea grafica formata in foaia de calcul este dotata cu o serie de elemente de control si cu o serie de proceduri care permit rearanjarea automata a tabelului (pentru a vizualiza diferite aspecte), inserarea de linii/coloane de totaluri si subtotaluri, includerea de functii utilizator; in cazul in care numarul de dimensiuni este mai mare, tabelul este organizat pe pagini, fiecare dintre acestea devenind vizibila printr-o simpla selectare.

Pentru a avea o imagine intuitiva sa consideram lista Excel alaturata.



Este evident ca analiza datelor este dificila in cazul existentei unui mare numar de inregistrari. Ar trebuie un mijloc de selectare a unui anumit reprezentant, anumit oras, anumit produs, totaluri pe luni/produse etc. Desi o asemenea operatiune este posibila prin procedura de filtrare a unei liste Excel, o imagine mai completa a realitatii se poate obtine formand un tabel pivotant bazat pe aceste date. Un exemplu este dat in figura urmatoare.

Se poate observa aranjarea pe pagini a rezultatelor, fiecare pagina fiind determinata de optiunea selectata in lista derulanta de langa butonul reprezentant (in figura este data pagina care cuprinde date pentru toti reprezentantii). Structura de linii si coloane este determinata de numarul campurilor de linii sau coloane (in figura se observa doua campuri care determina linii  luna si produs  si un camp care determina coloanele localitate). Datele interioare sunt obtinute prin prelucrarea automata a campului valoare, functia totalizatoare fiind suma (mesajul din coltul stanga sus al tabelului). Tabelul mai contine subtotaluri pentru fiecare luna si totalurile generale pe linii si coloane.

In utilizarea unui tabel pivotant, structura acestuia se poate modifica interactiv prin tragerea butoanelor campuri in alte zone ale tabelului: de exemplu, daca se trage butonul luna peste zona de pagina, langa reprezentant, atunci o pagina este definita de o optiune pentru reprezentant si o optiune pentru luna (aceasta nu va mai figura pe linii). Restructurarea dinamica produce recalcularea tabelului.

Elementele unui tabel pivotant

Un tabel pivotant contine campuri de mai multe tipuri. Un camp corespunde, in general, unui camp din baza de date sau lista de baza, dar poate fi creat si de catre utilizator pe baza unei formule. Fiecare camp are corespondent un buton care poate fi agatat si tras in alta zona a tabelului, producand restructurarea acestuia. Datorita posibilitatii de modificare a structurii tabelului pivotant, clasificarea data campurilor este relativa.

  • Camp de pagina (page field)  este un camp din datele sursa care produce clasificarea informatiilor pe pagini. In exemplul anterior campul reprezentant este camp de pagina. Campul este insotit de un control de tip ComboBox din care se selecteaza pagina vizibila. In lista derulanta sunt afisate toate valorile acestui camp care se intalnesc in datele sursa.
  • Camp de linie (row field)  este un camp din date care a primit o orientare orizontala, pe linie. In exemplu, campurile luna si produs sunt campuri linie. Daca sunt mai multe campuri linie, acestea formeaza in prezentarea vizuala o structura ierarhica, doar nivelul exterior fiind listat o singura data.
  • Camp de coloana (column field) este un camp din date care a primit o orientare verticala, pe coloana. In exemplu, campul localitate este un camp coloana. Daca sunt mai multe campuri coloane, acestea formeaza in prezentarea vizuala o structura ierarhica, doar nivelul exterior fiind listat o singura data.
  • Camp de date (data field)  este un camp din datele sursa care contin informatia rezumata. In exemplu este campul valoare. Pentru datele numerice functia implicita de rezumare este sumarea (sum), pentru datele text functia implicita este cea de numarare (count).
  • Intrari (items)  sunt valorile (categoriile) unui camp. De exemplu, 'ian' si 'feb' sunt intrari ale campului luna. Aceste intrari sunt utilizate in tabelul pivotant drept etichete de linii/coloane/pagini.
  • Regiunea datelor (data area)  este partea tabelului pivotant care contine rezumatele datelor, cu alte cuvinte zona din tabel fara liniile si coloanele de campuri si etichete.

Crearea unui tabel pivotant
Microsoft Excel dispune de un wizard specializat pentru crearea unui tabel pivotant. Cei trei pasi pe care trebuie sa-i parcurga utilizatorul in mod asistat corespund celor patru dialoguri ale wizard-ului.

  1. Fixarea datelor sursa. Pornirea wizard-ului pentru crearea unui tabel pivotant se realizeaza folosind optiunea PivotTable Report din meniul Data.

Ca sursa de date se poate indica:

  • Microsoft Excel list or database  este cazul frecvent al operarii in Excel si fixeaza ca sursa o lista Excel. Este util in acest caz sa se selecteze lista inainte de a se da comanda PivotTable Report.
  • External data source  se arata ca datele sursa se afla intr-un fisier extern (baza de date Access etc.).
  • Multiple consolidation range  permite realizarea unei unificari de date sub forma de tabel pivotant.
  • Another PivotTable  sursa de date este un tabel pivotant creat anterior.

Se actioneaza butonul Next pentru a se trece la urmatorul dialog.

  1. Referinta la datele sursa. In al doilea dialog al wizard-ului se precizeaza locul exact, adresa, de unde se preiau datele sursa. Daca acestea sunt intr-o lista Excel dialogul este cel din figura urmatoare.

In partea inferioara se observa butoanele de navigare intre ecranele wizard-ului:

  • Cancel  anuleaza operatiunea de creare a tabelului pivotant.
  • Back  se revine la dialogul precedent.
  • Next  se accepta optiunile din dialogul curent si se trece la pasul urmator.
  • Finish  termina faza de preluare a optiunilor si creeaza tabelul pivotant fara a mai afisa celelalte dialoguri.

In zona Range se da referinta la domeniul datelor sursa, aceasta poate fi stabilita dinamica prin utilizarea butonului de restrangere a dialogului sau prin cautare actionand Browse.

  1. Localizarea tabelului pivotant. Ultimul dialog al wizard-ului determina locul unde se creeaza tabelul si diverse optiuni privind structura acestuia.
    • New worksheet  tabelul se creeaza pe o foaie noua,
    • Existing workshet  tabelul se creeaza intr-o zona a unei foi existente. Zona poate fi selectata dinamic.


Prin actionarea butonului Finish se termina wizard-ul si se creeaza tabelul pivotant pe baza optiunilor selectate.

In grupul de butoane este afisat in acest dialog butonul Options care deschide un nou dialog pentru configurarea tabelului.

Optiunile, suficient de sugestive prin denumirile lor, se refera in principal la includerea in tabel a liniilor/coloanelor de total (Grand totals for columns, Grand totals for rows), la formatarea automata a tabelului rezultat (AutoFormat table), la modul de afisare a celulelor vide sau cu erori (For error values, show, For empty cells, show). Alte optiuni sunt explicate in sectiunile care urmeaza.

Grupul Data options fixeaza relatiile dintre tabel si datele sursa (salvare, actualizare etc.). Prin OK se revine la pasul 4 al wizard-ului.
Observatie. Dialogul poate fi afisat si independent de wizard-ul de creare a unui tabel pivotant prin bara de unelte PivotTable sau meniul contextual.

Alaturi de butnul Options mai este butonul Layout care deschide urmatoarea fereastra:

Dialogul permite stabilirea interactiva a campurilor tabelului. Dialogul contine o schema a tabelului cu figurarea zonelor acestuia si, in partea dreapta, o lista cu toate campurile definite in datele sursa.

Prin tragerea butonului corespunzator unui camp din lista sursa in regiunea dorita a tabelului (Page pagini, Row linii, Column coloane, Data regiunea datelor) se creeaza in tabel un camp de pagina, de linie, de coloana sau, respectiv, de date. In timpul cat dialogul este vizibil se poate efectua orice operatiune de drag-and-drop cu butoanele reprezentand campurile.

La crearea unui camp de date se stabileste implicit functia de centralizare, dar aceasta se poate modifica prin click dublu pe campul de date, caz in care se poate selecta o alta functie predefinita.

Crearea unui camp calculat
In afara de liniile de totalizare create in mod automat se pot introduce linii suplimentare care sa contina date calculate dupa formule proprii. In aceasta operatiune se face distinctia intre un camp calculat, situat in nivelul superior al ierarhiei de campuri linie sau coloana, si un item calculat, care reprezinta un camp inserat pe un nivel inferior al ierarhiei de campuri.
Pentru crearea unui camp calculat urmati pasii:

  1. Activati o celula din tabelul pivotant.
  2. Alegeti optiunea Formulas din meniul PivotTable (sau bara de unelte PivotTable) si selectati optiunea Calculated Field.

  1. Va fi afisata fereastra Insert Calculated Field.

  1. In zona de editare Name tastati un nume pentru campul care se creeaza.
  2. In zona Formula creeati formula dupa care se calculeaza noul camp. Atunci cand este necesara o referinta la datele dintr-un alt camp, operatiunea se realizeaza prin selectarea in lista Fields si actionarea butonului Insert Field (rezultatul se vede in zona Formula).
  3. Apasati butonul Add pentru a termina. Noul camp poate fi pozitionat in tabelul pivotant (pe linie sau pe coloana) in mod uzual.

Crearea unui item calculat
Pentru crearea unui item calculat (similar unui camp calculat, dar situat pe un nivel inferior al ierarhiei de campuri) urmati pasii urmatori.

  1. Daca tabelul pivotant este structurat ca un outline (total sau doar pentru campul unde se insereaza noul item), eliminati gruparea intrarilor campului unde are loc inserarea.
  2. Selectati campul sau o intrare a campului unde veti adauga itemul calculat.
  3. Alegeti optiunea Formulas din meniul PivotTable (sau bara de unelte PivotTable) si selectati Calculated Item.
  4. Va fi afisata fereastra Insert Calculated Item. Este de remarcat informatia suplimentara din linia de titlu privind campul in care se introduce noul subcamp.

  1. In zona editabila Name dati un nume noii intrari.
  2. In zona Formula creeati formula de calcul a itemului. Referinta la un camp sau o alta intrare (doar din campul curent insa) se obtine utilizand listele Fields si Items.
  3. Prin butonul Add terminati definirea unei noi intrari.
  4. Pasii 2-7 pot fi repetati pentru alte intrari calculate (ale aceluiasi camp) si procesul se termina prin OK.

Afisarea rezultatelor pentru campurile calculate
Pentru campurile calculate inserate de utilizator sau create de Excel ca linii/coloane de totaluri se poate alege un mod de afisare implicand calcule suplimentare asupra tabelului pivotant. Pentru a selecta un asemenea mod de afisare a rezultatelor:

  • deschideti meniul contextual (prin click dreapta pe campul respectiv);
  • selectati optiunea Field si, daca nu este vizibila lista derulanta Show data as, alegeti Options>> din fereastra afisata.

In lista derulanta Show data as sunt disponibile optiunile urmatoare, selectarea unei optiuni producand calculele si afisarea corespunzatoare a tuturor rezultatelor campului respectiv:

  • Difference From - Afiseaza diferentele dintre valoarea campului selectat in lista Base field si valoarea campului selectat in lista Base item.
  • % Of - Afiseaza procentaje raportate la valoarea selectata in Base item.
  • % Difference From - Este o combinatie intre optiunile precedente: afiseaza diferentele dintre valoarea campului si valoarea fixa din Base item, afisarea fiind in procente.
  • Running Total In - Afiseaza datele ca totaluri succesive. Campul pentru care se alege aceasta optiune trebuie sa fie selectat in prealabil.
  • % of row - Afiseaza datele din fiecare linie ca procentaj din totalul liniei.
  • % of column - Afiseaza datele din fiecare coloana ca procentaj din totalul coloanei.
  • % of total - Afiseaza datele ca procentaje din totalul general.
  • Index - Afiseaza datele utilizand formula: ((value in cell) x (Grand Total of Grand Totals)) / ((Grand Row Total) x (Grand Column Total)). Este proportia realizata in celula din ceea ce este asteptat in cazul unei distributii uniforme a datelor.

Bara de unelte PivotTable
Pentru operatiuni asupra elementelor unui tabel pivotant este disponibila o bara de unelte specifica. Afisarea ei se face in mod uzual: View - Toolbars - PivotTable. Figura urmatoare prezinta aceasta bara de unelte.

Utilizarea acestor unelte este explicata la prezentarea operatiunilor specifice pentru tabelele pivotante.
Meniul PivotTable, deschis din prima unealta a barei PivotTable, contine comenzi dintre care unele sunt acoperite de unelte ale barei PivotTable iar altele de comenzi ale meniului contextual asociat unui tabel pivotant.

Operatiuni asupra unui tabel pivotant

Dintre operatiunile permise intr-un tabel pivotant sunt explicate in continuare doar cele mai importante.

Actualizarea unui PivotTable
Prin operatiunea de actualizare intelegem recalcularea tabelului pentru a include eventualele modificari efectuate asupra datelor sursa, operatiunea fiind importanta mai ales atunci cand se considera o sursa externa de date.
Pentru actualizare urmati pasii:

  • selectati o celula a tabelului,
  • alegeti optiunea Refresh Data din bara PivotTable (sau Refresh Data din meniul PivotTable).

Observatii

  • Pentru actualizarea tabelului la deschiderea caietului se da comanda Options din meniul PivotTable si sub Data source options se marcheaza Refresh on open. In lipsa acestei marcari nu se realizeaza o actualizare a datelor la deschiderea caietului.
  • Daca sursa de date este o lista Excel si s-au adaugat noi linii si campuri acesteia, dupa actualizarea tabelului se poate utiliza PivotTable Wizard pentru adaugarea noilor campuri la structura tabelului.
  • Pentru actualizarea tuturor tabelelor pivotante din caiet se da comanda Refresh All din meniul PivotTable a barei de unelte sinonime.

Modificarea sursei de date
Atunci cand se modifica structura listei Excel considerata sursa de date a unui tabel pivotant, modificarea poate fi reflectata in tabel urmand pasii:

  1. Selectati o celule a tabelului.
  2. Alegeti optiunea PivotTable Wizard.
  3. In dialogul PivotTable Wizard - Step 3 of 4 apasati butonul Back.
  4. In dialogul PivotTable Wizard - Step 2 of 4 selectati noul domeniu al datelor sursa prin includerea liniilor/coloanelor adaugate.
  5. Apasati Next.
  6. In dialogul PivotTable Wizard - Step 3 of 4 modificati dupa necesitati structura tabelului.
  7. Apasati butonul Finish.

Eliminarea unui tabel pivotant
Eliminarea unui tabel pivotant din foaia de calcul se poate efectua in doua moduri principale.
Stergerea unui tabel pivotant nu afecteaza datele sursa.

  1. Prin selectarea unei zone din foaia de calcul care include in totalitate tabelul si comanda Clear  All din meniul Edit. Acest mod este accesibil atunci cand tabelul este inconjurat de o zona de celule libere care permite selectia prealabila stergerii.
  2. Utilizand comenzile din bara de unelte PivotTable
    1. In meniul PivotTable alegeti optiunea Select si asigurati-va ca butonul Enable Selection este activ.
    2. Activati prin click o celula a tabelului.
    3. In meniul PivotTable selectati optiunea Select si apoi Entire Table.
    4. In meniul Edit selectati optiunea Clear si alegeti All.

Formatarea unui tabel pivotant
In formatarea unui tabel pivotant trebuie retinut ca pentru pastrarea formatarii efectuate si dupa o operatiunea de actualizare (refresh) a tabelului se va incepe prin verificarea ca butonul Enable Selection (dupa succesiunea bara PivotTable meniul PivotTable Select) este activ, ceea ce permite selectarea unor zone ale tabelului pivotant.

Urmati urmatoarele etape:

  1. Selectati partea dorita din tabel.
  2. Formatati (chenar, font) in mod uzual, cu unelte sau comenzi din meniul Format.
  3. Pentru stabilirea optiunilor care afecteaza formatarea tabelului (cum ar fi AutoFormat) alegeti optiunea Options (din meniul PivotTable de pe bara sinonima) sau din pasul 4 al wizard-ului PivotTable.




Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.