Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » grafica design
Formatul GIF

Formatul GIF


Formatul GIF

GIF, este acronimul de la Graphics Interchange Format, care este un format grafic, creat de CompuServe. Fisierele GIF, sunt folosite in primul rand pentru a stoca mai multe imagini, care sunt afisate una dupa alta. Este desigur unul dintre cele mai cunoscute formate pentru fisiere de imagini: GIF utilizeaza un algoritm de compresie LZW - denumit dupa cei care l-au creat, Lempel, Ziv si Welch. La imagini color este posibila o comprimare de 3:1, uneori se poate obtine chiar si o rata de comprimare de 5:1. Caracteristica tuturor imaginilor GIF este ca sunt reprezentate doar 256 de culori. Extensia acestor fisiere este GIF.

Codificarea LZW divizeaza informatiile de imagine. Fiecarei succesiune ii este atribuit un index, care este salvat intr-un tabel. In consecinta, informatia propriu-zisa nu este formata din puncte individuale de imagine, ci din indexurile din tabel. La prima vedere, comprimarea LZW lucreaza fara pierderi in cazul fisierelor GIF, deoarece fisierul GIF decomprimat este identic cu cel dinainte de comprimare. Problema este insa urmatoarea: fisierele GIF salveaza numai 8 biti pe punct de imagine, fapt ce micsoreaza adancimea de culoare la 256 de culori. Dar, fiind vorba despre placi grafice care pot reprezenta pana la 16 milioane de culori, aceasta adancime este prea mica.

Cu catva timp in urma, GIF a fost cel mai important format de fisier in Usenet pentru transferul de imagini color prin intermediul liniei telefonice. Insa, pentru ca Unisys a protejat compresia LZW prin patent, au existat tot mereu probleme de licenta la aplicatiile comerciale. Acest fapt si metodele moderne de comprimare care au aparut intre timp au dus la inlocuirea lui GIF cu JPEG.



Acest format este unul dintre cele mai populare formate pe Internet. Nu doar ca are o compresie excelenta in cazul imaginilor cu zone mari de aceeasi culoare, dar este de asemenea si singura optiune pentru animatie pe Web (doar daca nu doriti sa va folositi de Flash sau alte formate de animatie vectoriala, care de regula sunt costisitoare). Formatul GIF89a suporta de asemenea transparenta si interlacing.

Formatul GIF suporta maxim 256 de culori, care face acest format practic pentru orice element grafic, exceptand fotografiile. Cea mai folosita metoda de reducere a dimensiunii fisierelor GIF este reducerea numarului de culori din paleta. Este important de stiut ca GIF foloseste schema de comprimare LZW (zip) pentru a face fisierele cat mai mici cu putinta, fara a pierde din date.

Imaginea GIF optimizata ocupa 1,20 KB fata de 20 KB cat ar fi ocupat ca bitmap necomprimat

Fig 5.

Asa cum am mentionat anterior, formatul GIF suporta si transparenta. Aceasta permite designerului grafic sa schimbe portiuni din imagine in culoarea din fundalul paginii de Web, indiferent care ar fi aceasta. Aceasta inseamna ca daca amplasati un GIF cu zone de transparenta pe un fundal rosu acestea vor deveni si ele, la randul lor rosii.

Imaginea GIF are setat fundalul ei alb ca fiind transparent. Aceasta determina ca acele zone sa 'adopte' culoarea fundalului pe care este amplasat.

Fig 6.

Facilitatea de interlacing a unui GIF creaza iluzia unei incarcari mai rapide. Ceea ce se intampla de fapt este ca imaginea este prezentata in browser in mai multe etape. La inceput va fi neclara si in ceata, dar pe masura ce se descarca mai multa informatie de pe server imaginea devine din ce in ce mai clara pana ce imaginea a fost descarcata complet. Este important de stiut ca GIF-urile intretesute sunt un pic mai mari decat cele neintretesute, asa incat este recomandat sa folositi intreteserea doar atunci cand este neaparata nevoie.

Imaginea GIF se clarifica din ce in ce mai mult pana este descarcata complet de pe server.

In general, fisierele GIF trebuie folosite pentru logo-uri, desene din linii si icon-uri. Evitati sa il folositi pentru imagini fotografice si elemente grafice care au zone de culoare cu gradiente continue. Cand alegeti sa folositi GIF evitati gradientele, anti-aliasing-ul acolo unde nu este nevoie, pentru a minimiza dimensiunea fisierelor.

GIF foloseste metoda LZW de compresie si are doua forme: GIF87a si GIF89a. Este suportat pe o varietate de sisteme, dar metoda de decodificare este lenta si nu suporta standardul true-color (24biti/pixel), ci doar intre 2 si 256 culori.

GIF87a

Conform specificatiilor, fisierele GIF87a permit urmatoarele:

► imagini compresate cu algoritmul LZW

► un singur fisier poate contine mai multe imagini - cadre (suport pentru animatie)

► pozitionarea imaginilor intr-o suprafata de ecran logic

► tehnica interlacing

GIF89a

Varianta GIF89a este o extensie a formatului GIF87a, oferind:

► modalitatea de a specifica timpul de asteptare intre afisarea fiecarui cadru

► transparenta

► comentarii neprintabile incluse in fisier

► afisarea unor linii de text

►interactiune cu utilizatorul

►modul de disparitie a unui anumit cadru inainte de afisarea urmatorului

►extensiile specifice aplicatiilor particulare pot fi codate in fisier





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.