Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » internet
Utilizare Internet

Utilizare Internet


Utilizare Internet

Se vor aborda urmatoarele notiuni:

Ce este o retea?

Ce este Internet-ul?

Ce puteti face cu Internet-ul?

Cum se folosesc adresele Internet?



Cum va conectati la Internet?

Exemple de folosire a serviciilor Internet WWW si e-mail.

Ce este o retea?

Inainte de a patrunde in reteaua Internet insasi, am putea afla ce este o retea. Multi cititori nu au lucrat inca niciodata pe o retea. (De fapt, a fi atasat la o retea nu mai este o conditie necesara conectarii la Internet.)

Reteaua reprezinta un ansamblu de echipamente fizice interconectate intre ele, astfel incat acestea sa poata comunica. Aceste echipamente nu trebuie neaparat sa fie apropiate intre ele. De fapt, ele pot sa se afle in parti diferite ale cladirii sau ale lumii. Exemple de retele: retelele radio sau radioreleu, de televiziune etc. In particular, la o retea de calculatoare echipamentele fizice sunt calculatoarele si in continuare ne vom referi la aceasta.

Daca reteaua este compusa din calculatoare aflate in acelasi loc, se numeste retea locala (Local Area Network). Acestea sunt calculatoare care de obicei se afla in acelasi departament, sectie de lucru sau sediu de firma. In figura de mai jos se arata un exemplu de retea locala:


In cazul cand calculatoarele sunt raspandite pe o arie mult mai mare, reteaua se numeste retea de mari dimensiuni (Wide Area Network). Aceste retele pot fi compuse din calculatoare aflate in orase, tari sau chiar continente diferite. In linii mari, singura diferenta intre o LAN si o WAN este suprafata geografica acoperita de retea. Figura urmatoare arata un exemplu de retea


de mari dimensiuni:

Retelele sunt folosite in multa locuri, inclusiv comert, educatie si cercetare. Ele ofera o gama larga de avantaje pentru utilizatorii calculatoarelor, printre care:

Comunicatie

Puteti folosi programe pentru a comunica electronic intre calculatoarele din retea. Aceasta comunicatie, cunoscuta ca e-mail (electronic mail - posta electronica), permite comunicarea imediata pe distante mari.

Date comune

Vorbim despre date centralizate atunci cand, in urma actualizarii datelor de catre o persoana de pe retea, acestea sunt imediat accesibile tuturor.

Resurse partajate

Sistemele conectate la retea pot folosi in comun imprimante, unitati de disc fix, fisiere si practic orice dispozitiv fizic.

Observatie: Calculatoarele, imprimantele si celelalte resurse care alcatuiesc o retea sunt adesea numite colectiv "Reteaua".

Tehnologiile folosite in prezent in retele pot varia enorm. Sistemele de operare folosite depind de tipul calculatoarelor care alcatuiesc reteaua. In ceea ce priveste reteaua Internet, tipul de sistem de operare folosit nu va conta prea mult; practic orice tip de retea poate fi atasat la Internet.

Ce este Internet-ul?

Internet-ul este o retea de intindere mondiala care cuprinde o vasta colectie de informatii si resurse disponibile prin intermediul calculatorului.

Internet a fost descrisa ca "o colectie larga de retele legate" sau ca o "retea de retele". Amandoua descrierile sunt exacte, intr-un fel, dar amandoua sunt insuficiente pentru a arata complet ce anume este Internet in realitate. Aceasta deoarece pentru a descrie reteaua Internet este foarte greu; specialistii o vad sub aspecte diferite.


Astfel, Internet-ul s-ar putea prezenta ca pe cel mai mare, complet (si complex) instrument de invatare in lume. Prin Internet puteti gasi resurse de cunostinte care va permit sa studiati practic orice disciplina imaginabila. In plus, puteti comunica rapid si eficient cu alte persoane interesate in aceeasi disciplina. Profesori, studenti si alti educatori pot sa-si impartaseasca ideile imediat, in ciuda distantelor foarte mari, cum se vede in de mai jos:


Internet-ul este privit ca un instrument de cercetare esential si indispensabil. Prin Internet, puteti obtine acces la cele mai avansate facilitati de cercetare si de realizare a relatiilor dumneavoastra cu altii care lucreaza in acelasi domeniu, in aceleasi scopuri. Informatiile pot fi difuzate gratuit, ceea ce va poate ajuta in proiecte. Puteti de asemenea avea acces la facilitati de calcul avansate, supercalculatoarele fiind astfel la dispozitia oamenilor de stiinta si a cercetatorilor.

O scurta istorie a Internet-ului

A localiza exact in timp momentul crearii retelei Internet este practic imposibil.
Amintiti-va, Internet este o "retea de retele". Aceasta se petrece deoarece sunt prea multe sisteme de retele (peste 21.000) direct accesibile la Internet. Fiecare dintre retele are propria sa origine si fiecare in parte ajuta la definirea scopului si dimensiunii Internet-ului.


La mijlocul anilor '60, cercetatorii incepeau sa experimenteze idea de retele de calculatoare care erau atat rapide cat si demne de incredere desi se bazau pe medii de conexiune obisnuite cum ar fi liniile telefonice. Din framantarea creierelor s-a nascut ideea retelelor de comutare de pachete. Asa cum se arata in figura urmatoare, informatiile care circula prin retea sunt fragmentate intr-un anumit numar de bucati, numite pachete. Aceste pachete includ nu doar informatia propriu-zisa, ci si informatii de adresare despre destinatie si ordinea dorita (pachet 1, pachet 2, s.a.m.d.). aceste pachete sunt apoi trimise prin retea, unde in cele din urma ajung la destinatiile dorite. Apoi sunt reasamblate si mesajul este receptionat de calculatorul aflat la celalalt capat al retelei.

In 1969, Departamentul Apararii S.U.A., prin Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata (ARPA), a creat o retea de comutare de pachete experimentala bazata pe linii telefonice. Acest mediu (liniile telefonice) era ideal pentru receptionarea si transmiterea informatiilor prin comutare de pachete. Din colectia initiala de retele s-a nascut apoi ARPANet, unul dintre stramosii Internet-ului. ARPANet permitea oamenilor de stiinta, cercetatorilor si personalului militar din diverse locuri sa comunice prin posta electronica sau prin conversatii pe calculator in timp real. Curand, alte locatii care nu erau conectate la ARPANet au inceput sa vada avantajele comunicatiilor electronice. Multe dintre locatii au gasit cai pentru a-si conecta retelele lor personale la ARPANet. Aceasta a dus la nevoia de a conecta intre ele calculatoare fundamental diferite (de exemplu sisteme IBM si non-IBM).

In anii '70, ARPA a elaborat seturi de reguli, numite protocoale, care au facut posibila comunicarea. Inainte de sfarsitul deceniului, ideea conectarii se raspandise in asemenea masura, incat sedii din toata lumea erau conectate la retea.

In anii '80, retelele conectate la ARPANet au continuat sa creasca. In 1982 ARPANet s-a unit cu MILNet (reteaua militara) si alte cateva retele. Internet s-a nascut din aceasta consolidare de retele, asa cum arata si figura 5. Pe masura ce tot mai multe colegii si companii de cercetare se legau la Internet, rolul ARPA a-a diminuat.

Astazi, reteaua Internet a devenit foarte aglomerata, datorita numarului de calculatoare conectate la aceasta si deci a numarului de utilizatori care doresc acces la resursele acestei retele si, specialistii americani si europeni in domeniul calculatoarelor se gandesc la aparitia unor noi retele si anume: Internet II si EuroNet. Acestea nu vor fi insa independente de Internet-ul "original" si se vor putea efectua schimburi de informatii dintr-o retea in alta.

Ce puteti face cu Internet-ul?

Puteti efectua orice lucrare legata de calculatoare sau de informatie. Evident, informatia este un domeniu mai larg. Folosind vastele resurse ale Internet-ului, puteti comunica cu oameni din toata lumea despre orice subiect doriti. Puteti transfera fisiere de pe calculatoare aflate la distanta pe sistemul dvs. Puteti efectua cercetari asupra oricaruia dintre cateva mii de subiecte, comunicand tot timpul cu altii care impartasesc interesele dvs.

Iata cateva servicii pentru Internet:

Posta electronica - Posta electronica (e-mail) este unul dintre primele servicii dezvoltate pentru Internet. Putem folosi posta electronica pentru a schimba scrisori sau fisiere cu alte persoane conectate la Internet;

UseNet - Putem folosi grupurile de discutii UseNet pentru a colabora cu alti utilizatori conectati la Internet;

File Transfer Protocol (FTP) - Putem folosi un client FTP pentru a executa transfer de fisiere de pe un calculator-gazda pe un altul,

Internet Relay Chat (IRC) - Putem realiza conversatii in direct. Folosind noile produse software putem chiar participa la conferinte video si audio pe Internet;

World Wide Web (WWW) - Este o colectie foarte mare de documente statice si interactive. Pentru a putea vizualiza aceste pagini avem nevoie de un browser Web (de exemplu Internet Explorer sau Netscape Navigator, prezente intr-o multitudine de variante).


Ce retele sunt legate la Internet?

Ati aflat deja ca, intr-un fel, Internet poate fi considerata o retea de retele. aceasta inseamna ca va puteti conecta la oricare dintre cele cateva mii de retele din toata lumea. La ultima numaratoare erau peste 21.000 de retele atasate le Internet. Unele retele, desi conectate la Internet, sunt considerate particulare si inchise pentru utilizarea publica. Aceste retele se ataseaza la Internet mai ales pentru scopuri de comunicare, nu pentru a furniza resurse aditionale utilizatorilor Internet-ului in general.

Totusi, va puteti conecta la o gama larga de retele. Aceste retele se impart in cinci mari categorii, ca in figura de mai jos. In fiecare dintre categoriile de retele exista sute de retele individuale diferite, cea mai larga categorie fiind cea educationala.


Cum se folosesc adresele Internet?

Inainte de a putea intelege pe deplin cum sa va orientati prin Internet, trebuie sa intelegeti modul de comunicare intre calculatoarele dintr-o retea. In principiu, pentru ca doua sau mai multe sisteme de calcul sa poata comunica intre ele trebuie ca acestea sa "vorbeasca" aceeasi limba, adica este nevoie de un sistem de comunicatie care sa asigure transferul de informatie complet, corect, fara erori de la un calculator la altul. In anii '80 au aparut standardele OSI si IEEE 802 care au prevazut cum se desfasoara comunicatia intre sisteme de calcul.

Nu vom intra in amanunte, insa ne intereseaza notiunea de protocol si acesta defineste regula prin care se asigura transferul de informatie. Mai multe protocoale se grupeaza in asa numita stiva de protocoale. Stiva de protocoale folosita in Internet se numeste TCP/IP si are in componenta ei protocoalele TCP, IP, HTTP, FTP, TELNET, SSH etc.

Tot ceea ce faceti in Internet implica utilizarea unei adrese. Adresele sunt chiar ceea ce spune numele lor, o metoda de a identifica in mod unic o zona a retelei sau o persoana legata la Retea. Cea mai veridica (si cea mai exacta) ar fi chiar adresa dvs. de acasa. Aceasta adresa, daca este completa, identifica in mod unic unde locuiti. Daca cineva vrea sa va trimita ceva sau sa va viziteze, trebuie sa va cunoasca adresa. La fel in Internet. Daca cineva vrea sa va trimita ceva, ca de exemplu e-mail, trebuie sa va cunoasca adresa. Daca cineva vrea sa recupereze ceva de pe un calculator din Internet, trebuie sa stie adresa calculatorului. Ca si in cazul adreselor fizice, o adresa Internet merge de la general la specific.

In Internet un calculator se identifica asadar prin adresa IP (Internet Protocol) a acestuia. O adresa IP are in prezent lungimea de 32 biti, impartita in 4 grupe a cate 8 biti si despartite prin caracterul ".".

De exemplu, 193.231.143.135 este adresa unui calculator din Internet. Pentru ca numerele sunt mai greu de retinut si interpretat s-a inventat un mecanism de translatare a adreselor numerice in adrese caracter sau Sistemul de Numire a Domeniilor (Domain Naming System - DNS). Astfel, adresa de mai sus corespunde numelui gsgchitu.dj.edu.ro

Adresa se interpreteaza de la dreapta spre stanga si vom putea avea o idee despre locul unde este situat calculatorul respectiv; astfel, pentru numele de mai sus: ro - este situat in Romania, edu - este institutie organizationala, dj - Dolj, iar gsgchitu - pozitia terminala.

Intelegerea domeniilor

Sistemul de numire a domeniilor (DNS) este folosit in Internet.

Un domeniu este un nivel organizational in Internet.

Domeniile pot fi conectate impreuna pentru a crea un identificator unic pentru

o organizatie, sistem de calculatoare sau utilizator individual.

Cand sunt conectate impreuna, numele domeniilor se plaseaza de la stanga la

dreapta, de cel mai specific la cel mai general.

Domeniile de pe nivelul cel mai general (cele din dreapta in adresa) pot fi de

natura organizationala sau geografica.

Tipuri de domenii:

Domenii organizationale

De obicei, cel mai general nivel (cel din dreapta) dintr-un domeniu complet este un cod care arata tipul de organizatie careia ii apartine domeniul. In acest fel, puteti vedea imediat tipul de sistem caruia ii apartine reteaua. Exista doar sapte domenii organizationale diferite, ca in tabelul de mai jos.

Domeniu

Scop

Com

Edu

Gov

Int

Mil

Net

Org

Entitati comerciale

Institutii educationale

Institutii guvernamentale non - militare ale SUA

Institutii internationale (NATO)

Institutii militare SUA

Resurse de retea

Organizatii non-profit

Domenii geografice.

Daca domeniul este o anumita tara, acesta include un cod care arata tara careia ii apartine. Acest cod consta doar din doua caractere, care reprezinta codurile internationale ale tarilor. Astfel, urmatoarea adresa arata ca domeniul este in Spania:

Exista efectiv zeci de coduri de domenii geografice; cateva mai comune sunt urmatoarele:

Domeniul

Tara

Domeniul

Tara

au

ca

ch

de

dk

es

fr

il

it

Australia

Canada

Elvetia

Germania

Danemarca

Spania

Franta

Israel

Italia

jp

mx

nz

pl

ru

tr

uk

us

va

Japonia

Mexic

Noua Zeelanda

Polonia

Federatia Rusa

Turcia

Marea Britanie

Statele Unite

Vatican

Nota: Pentru Romania folositi codul ro.

Utilizatorii care folosesc posta electronica in Internet (e-mail) trebuie sa aiba cel putin o casuta postala (asa numita adresa e-mail). In componenta unei adrese e-mail intra caracterul In stanga @ avem identificatorul utilizatorului (user ID), identificatorul unic, in acest caz. Partea din adresa situata dupa semnul este domeniul, cu puncte intre fiecare doua nivele ale domeniului.

Astfel, aceasta adresa contine atat un user ID cat si un domeniu structurat pe doua nivele:

User ID Domeniu

[email protected]

In adresa de mai sus sancris este numele utilizatorului, iar gsgchitu.dj.edu.ro este numele domeniului de care apartine.

Cum va conectati la Internet?

Pentru a avea acces la serviciile Internet trebuie mai intai sa ne conectam la retea. Conexiunea se realizeaza prin intermediul unui furnizor de servicii Internet, care se mai numeste Internet Service Provider sau provider. Un furnizor de servicii Internet va poate oferi mai multe metode de a va conecta la Internet:

Legatura directa la Internet.

Acces telefonic prin distribuitor (printr-o linie de telefon sau linie comutata Dial-Up).

Acces indirect prin alt serviciu.

Majoritatea utilizatorilor folosesc modem-uri pentru a stabili o conexiune PPP la un furnizor de servicii Internet prin intermediul liniei telefonice. Modem-urile sunt de diferite tipuri; majoritatea celor comercializate astazi au viteze de 33,6 Kbps sau 56 Kbps. Ca un sfat, va recomandam sa va interesati la furnizorul de modem daca cel pe care vreti sa-l achizitionati este compatibil Hayes.

Sistemele de operare Windows au incorporate facilitati pentru Internet, printre care si aplicatia Dial-Up Networking ce va permite conectarea la retea prin intermediul liniei de telefon, un browser de Web (Internet Explorer), posta elecronica (Inbox), FTP, Telnet etc.

Reamintim ca Browser-ul este o aplicatie care va permite vizualizarea de documente World Wide Web (WWW).

Daca ati ales conexiunea de tip acces telefonic atunci trebuie sa va conectati la furnizorul de servicii astfel:

lansati in executie aplicatia Dial Up Networking ce va avea ca efect transmiterea unui apel telefonic la furnizorul dvs. Pentru ca furnizorul sa va poata identifica are nevoie de un nume de utilizator (User name) si o parola (Password), ceea ce inseamna ca aceste va trebui sa le specificati;

odata conexiunea stabilita aveti acces la instrumentele retelei Internet. Daca doriti acces la documente WWW atunci lansati in executie aplicatia Internet Explorer, ceea ce va avea ca efect deschiderea urmatoarei ferestre de aplicatie:

Conexiunea printr-o legatura directa presupune existenta unei linii directe de comunicatie, ce poate fi linie telefonica directa (dedicated line), unda radio sau radio-releu, dar si legatura satelit.

Observatie: legatura Dial-Up este utila in cazul unei legaturi de durata mica, este relativ lenta si ieftina, pe cand legatura directa se foloseste pentru un trafic mare pe Internet, relativ scumpa si rapida.

Intrebari. Exercitii. Probleme.

Ce este o retea de calculatoare?

Care sunt avantajele unei retele de calculatoare?

Ce este Internet-ul?

Care sunt instrumentele pentru Internet?

Ce este un provider? Care sunt modalitatile de conectare la Internet?

Exemple de folosire a serviciilor Internet

Vizualizare de pagini Internet

Reamintim ca pentru a vizualiza pagini Internet avem nevoie de cel putin un browser de Internet. Internet Explorer este furnizat impreuna cu sistemul de operare Windows '95, 98' etc. si se gaseste in variante din ce in ce mai imbunatatite. Netscape Navigator este o componenta a familiei de aplicatii Netscape Communicator. Iata ferestrele de aplicatie a acestor doua dintre cele mai folosite browser-e de Internet:

Internet Explorer Netscape Navigator

In exemplul de mai sus in campul adresa s-a introdus www.yahoo.com.

Observatii: paginile WWW au un format special, in general HTM sau HTML. In zona adresei este prezent sau nu grupul de litere WWW. Nu exista diferenta intre literele mari si mici. Paginile WWW sau WEB au o constructie speciala. In acestea putem gasi informatii text, poze, butoane, iar unele dintre aceste elemente sunt legaturi (link-uri) catre alte pagini, care ne trimit spre informatii detaliate asupra elementului respectiv. Deci, pagina WWW are o structura arborescenta. Retineti ca mouse-ul este indispensabil in lucrul cu pagini WWW, cel putin pentru faptul ca link-urile se pot accesa rapid cu acesta prin simpla punctare.

In lume exista astazi milioane de adrese de unde se pot obtine informatii dintre cele mai diverse. Reamintim ca fiecarei adrese ii corespunde cel putin un calculator conectat la Internet. Pozitia in Internet a adresei se mai numeste site. In general, institutiile incearca sa-si denumeasca site-ul cat mai explicit, apropiat de numele acestora. De exemplu: www.microsoft.com (site-ul oficial al firmei Microsoft), www.hp.com (site-ul oficial al firmei Hewlett Packard), www.edu.ro (site-ul oficial al Ministerului Educatiei si Cercetarii), www.ziare.ro, www.gds.ro (Gazeta de Sud), www.evenimentulzilei.ro etc.

Totusi, la un moment dat apare problema ca dorim o anumita informatie, dar nu stim unde o putem gasi. De aceea au aparut site-uri sau programe speciale care cauta pentru noi, in functie de anumite cuvinte pe care le specificam. Aceste site-uri, programe se mai numesc motoare de cautare. Exemple: www.google.com, www.yahoo.com, www.cauta.ro etc. de remarcat este faptul ca exista motoare de cautare ce cunosc si limba romana, in general limba engleza fiind cea mai folosita. De exemplu, presupunem ca dorim sa gasim fotografii ce imortalizeaza cascade. Avand browser-ul Internet Explorer, in campul adresei tastam mai intai site-ul de cautare (de exemplu: www.google.com), asteptam sa se incarce pagina acestui site si apoi intr-un camp special (inconfundabil) tastam ce ne intereseaza (de exemplu: pictures with waterfalls sau fotografii cu cascade), ca in figura alaturata. Inceperea cautarii se realizeaza punctand cu mouse-ul pe butonul Google Search.

In figurile de mai sus reprezentand browser-ele este deschisa pagina www.yahoo.com. Ati identificat zona de cautare?

Intrebari. Exercitii

Ce rol au butoanele Back, Forward, Stop, Reload, Home de pe bara de unelte a browser-elor prezentate?

Sa se caute site-uri ce ofera informatii despre orasul Craiova, agentii de turism din Craiova, locuri de munca la firme romanesti, dar si straine.

Posta electronica

Reamintim ca, pentru a primi sau trimite mesaje electronice in Internet trebuie ca atat expeditorul, cat si destinatarul sa aiba fiecare cel putin o adresa e-mail.

Deci, pentru a incepe comunicarea cu o anume persoana trebuie sa avem propria adresa electronica.

Exista 2 posibilitati:

a)     daca lucram la o institutie care are acces la Internet, atunci contactam administratorul de Internet pentru a ne crea adresa. In principiu, acest lucru presupune crearea unui utilizator de posta electronica. De exemplu, pentru calculatorul gsgchitu.dj.edu.ro s-a creat utilizatorul cneco. Exista mai multe aplicatii cu ajutorul carora se poate folosi adresa [email protected] in scopul trimiterii/primirii de mesaje electronice. Microsoft Outlook, Outlook Express, Netscape Messenger sunt dintre cele mai folosite programe.


Iata interfetele acestora:

Outlook Express Netscape Messenger

In ferestrele de aplicatie avem urmatoarele butoane, cuvinte cheie uzual intalnite:

New Mail sau New Msg - se folosesc pentru a compune un mesaj nou;

Send/Recv sau Get Msg - se folosesc pentru a citi mesaje noi;

Reply - se foloseste pentru a raspunde la un mesaj;

Print - se foloseste pentru a tipari un mesajul curent;

Inbox - aici se pastreaza mesajele primite;

Outbox sau Sent- aici se pastreaza mesajele trimise;

Deleted Items sau Trash - aici se pastreaza mesajele sterse cu Delete; cat timp nu se sterg din acest director mesajele se pot recupera (functioneaza asemanator cu Recycle Bin);

Drafts - mesaje compuse, dar netrimise inca.


O fereastra de compunere mesaj nou arata astfel:

Se observa ca in campul To: se trece adresa caruia sau carora se trimite mesajul (mai multe adrese se despart prin caracterul ","), in campul Subject: se trece subiectul mesajului, in zona alba (fereastra de lucru) se scrie mesajul, in care se pot atasa si imagini grafice etc., iar butonul Send permite trimiterea efectiva a mesajului.

b)     folosind un asa numit free-e-mail, adica un site ce ofera gratuit posta electronica, ca de exemplu: mail.yahoo.com, mail.k.ro, mail.hotmail.com etc. Pentru aceasta trebuie sa accesam, prin intermediul unuia dintre browser-e pagina site-ului pe care dorim sa avem e-mail-ul. Si in acest caz, pentru inceput va trebui sa cream, de data aceasta noi un cont de utilizator, in unul sau mai multi pasi, unde ni se vor cere diverse informatii. Procesul de creare este simplu, interactiv si, ca model orientativ iata cateva cuvinte cheie pe care le veti intalni: Step n (pasul n), Next (urmatorul, urmatoarea), Go (du-te mai departe), Ok (da), Submit (valideaza), Check (verifica), Look in.(cauta in.), User Name (numele utilizatorului), Password (parola) etc. Dupa crearea contului putem folosi adresa de e-mail. Va trebui sa ne log-am la adresa proprie prin nume si parola, validam si, daca s-au introdus corect aceste informatii ni se va deschide fereastra de comunicare. Aceasta va avea butoanele prezentate mai sus, precum: Check mail, Compose, Inbox, Outbox, Trash, Log out. etc.


Iata ferestrele de log-are pe yahoo si de utilizare a [email protected]:

Intrebari. Exercitii

Care sunt modalitatile prin care putem folosi posta electronica?

Ce rol au butoanele New Mail, New Msg, Send/Recv, Get Msg, Print, Reply, Inbox, Check mail, Compose din programele prezentate?

Sa se caute site-uri ce ofera free-e-mail.

Sa se creeze un utilizator nou pe site-ul yahoo si sa se schimbe mesaje electronice intre utilizatorii cursului.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.