Administrarea interoperabilitatii retelelor
Instalarea si configurarea adaptoarelor de retea
Instalarea si configurarea protocoalelor de retea
Instalarea si configurarea serviciilor de retea
Inainte de a conecta calculatoare la retea trebuie sa instalati sis a configurati adaptoarele de retea pe calculatoare.De asemenea, aveti voie de driverepentru adaptoarele de retea instalate pe calculatoare.
Conexiunile retelei necesita protocoale de reatea adecvate.Cele trei protocoale de baza care sunt folosite de Windows 2000 Server sunt TCP/IP, NWLinkIPX/SPX/NetBios si NetBEUI.
Serviciile de retea asigura administrarea adreselor IP si functiile de conversie a adreselor.Principalele servicii utilizate pentru interoperabilitatea retelei Windows 2000 sunt Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP),Domain Name System (DNS) si Windows Internet Name Service (WINS).
In acest capitol veti invata cum sa instalati sis a configurati adaptoarele de retea, cum sa administrati protocoalele de retea si cum sa instalati sis a configurati serviciile de lucru in retea.
Instalarea si configurarea adaptoarelor de retea
Adaptoarele de retea sunt dispozitive hardware utilizate pentru conectarea calculatoarelor (sau a altor dispozitive) la retea.Adaptoarele de retea sunt responsabile de asigurarea legaturii fizice la retea si de furnizarea adresei fizice a calculatorului.Ca si celelalte dispozitive hardware, adaptoarele de retea au nevoie de un driver pentru a comunica cu sistemul de operare Windows 2000.
Instalarea, configurarea si depanarea adaptoarelor si driverelor de retea.
In sectiunile urmatoare veti invata cum sa instalati si sa configurati adaptoarele de retea, si cum sa depanati adaptoarele de retea care nu functioneaza corect.
Instalarea unui adaptor de retea
Inainte de a instala fizic adaptorul de retea, ar trebui sa cititi instructiunile ce insotesc acest dispozitiv hardware.Daca adaptorul de retea este nou, ar trebui sa aiba capacitate Plug-and-Play sis a se autoconfigureze.Dupa ce instalati un adapto de retea care permite Plug-and-Play, acestea ar trebui sa functioneze la prima repornire a calculatorului.
Daca adaptorul de retea nu este de tip Plug-and-Play, dup ace l-ati instalat, sistemul de operare ar trebui sa sesizeze ca a-ti adaugat un nou dispozitiv hardware sis a porneasca un asistent de tip Wizard care sa va indrume in timpul procesului de incarcare a driverului pentru adaptor.Daca sistemul Add New Hardware Wizard nu porneste automat, puteti adauga adaptorul de retea prin intermediul pictogramei Add/Remove Hardware din Control Panel.
Configurarea unui adaptor de retea
Dup ace a-ti instalat un adaptor de retea, puteti sa-l configurati prin intermediul casetei sale de dialog Properties.Pentru a accesa aceasta caseta de dialog,selectati Start-Settings-Control Panel si dublu click pe pictograma Network and Dial-up Connections,apoi dublu click pe optiunea Local Area Connections si click pe butonul Configure din caseta de dialog Local Area Connections Properties.Sau, click dreapta pe My Network Places si alegeti Properties, apoi click dreapta pe Local Area Connections,alegeti Properties,Iar apor click pe butonul Configure.
In caseta de dialog Properties a adaptorului de retea, proprietatile sunt grupate in patru tab-uri:General,Advanced,Drivers si Resources.Proprietatile din aceste tab-uri sunt prezentate in urmatoarele sectiuni.
Tab-ul General
Tab-ul General al casetei de dialog Properties a adaptorului de retea, prezentat in fig.1 afiseaza numele adaptorului, tipul dispozitivului, producatorul si locatia.Caseta Device Status raporteaza daca dispozitivul funtioneaza sau nu corect.Daca dispozitivul nu functioneaza corect,puteti face click pe butonul Troubleshooter pentru ca Windows sa afiseze cateva sfaturi generale pentru depanare.De asemenea, puteti active sau dezactiva dispozitivul prin intermediul optiunilor listei derulante Device Usage.
Tab-ul Advanced
Continutul tab-ului Advanced al casetei de dialog Properties a adaptorului de retea variaza in functie de adaptorul si driverul de retea pe acre le folositi.Figura 9.2 prezinta un exemplu de tab Advanced pentru adaptorul Fast Ethernet.Pentru a configure optiunile in aceasta caseta de dialog, alegeti propritetatea pe care doriti sa o modificati din lista Property aflata in partea stanga si precizati valoarea dorita pentru acea proprietate in caseta Value din partea dreapta.
Tab-ul Driver
Tab-ul Driver al acsetei de dialog Properties a adaptorului de retea, prezentat in Figura 9.3,furnizeaza urmatoarele informatii despre driver:
- Furnizorul driverului, care de obicei este Microsoft sau producatorul adaptorului de retea
- Data la care a fost pus in circulatie driverul respective
- Versiunea driverului, pentru a sti daca driverul instalat este cel mai nou
- Firma care furnizeaza semnatura digitala pentru driver (semnarea electronica a driverelor este tratata in Capitolul 3, "Configurarea mediului Windows 200 Server").
Facand click pe butonul Driver Details aflat in partea de jos a tab-ului Driver va aparea caseta de dialog Driver File Details, asa cums e observa in Figura 9.4 aceasta caseta de dialog afiseaza urmatoarele detalii despre driver:
Locatia fisierului driverului, informatie utila pentru depanare
Furnizorul original al driverului, informatie utila pentru depanare
Versiunea fisierului, informatie utila pentru depanare
Informatii de copyright despre driver
Cu ajutorul butonului Uninstall aflat in partea de jos a tab-ului Driver se poate stere driverul din calculator.Ar trebui sa dezinstalati driverul daca intentionati sa-l inlocuiti cu altul complet nou.Evident, este de preferat sa faceti un upgrade in loc sa-l dezinstalati.
Pentru a actualize un driver, click pe buronul Update Driver, aflat in partea inferioara a tab-ului Driver.Va porni asistentul Uprgrade Dispozitiv Driver Wizard, care va va indruma in procesul de upgrade al driverului pentru un dispozitiv existent.
Tab-ul Resource
Fiecare dispozitiv instalat pe un calculator utilizeaza resursele calculatorului.Resursele include setarile cererilor de intrerupere (IRQ), ale memoriei si ale intrarilor/iesirilor(I/O- imput/output).Tab-ul Resources al casetei de dialog Properties a adaptorului de retea afiseaza setarile resurselor pentru adaptorul dumneavoastra de retea, asa cum se observa in Figura 9.5.Aceste informatii sunt importante pentru depanare, deoarece, daca alte dispozitive incearca sa utilizeze aceleasi resurse, ele nu vor functiona corect.Caseta Conflicting Device List, aflata in partea inferioara a tab-ului, afiseaza conflictele existente (daca exista vreunul).
Depanarea adapatoarelor de retea
Daca adaptorul de retea nu functioneaza, s-ar putea sa fie o problema cu hardware-ul cu driverul sau cu protocoalele de retea.In continuare sunt prezentate cateva cauze ale acestor probleme:
- Adaptorul de retea nu este in lista HCL: daca dispozitivul nu se afla in lista HCL, ar trebui sa contactati vanzatorul pentru a primi un sfat.
- Driver vechi: asigurat-va ca aveti cel mai nou driver pentru adaptorul dumneavoastra.Puteti cauta cea mai noua versiune a driverului pe site-ul Web al celui care s-a vandut adaptorul.
- Adaptorul de retea nu este cunoscut deWindows 2000 recunoaste dispozitivul.Dca nu vedeti dispozitvul, va trebui sa-l instalati manual (prin intermediul pictogramei Add/Remove Hardware din Control Panel). De asemenea, ar trebui sa verificati daca setarile resurselor adaptorului de retea nu intra in conflict cu setarile resurselor altor dispozitive ( verificati tab-ul Resources al casetei de dialog Properties adaptorului de retea).
Hardware-ul nu functioneaza corect: verificati daca hardware-ul fucntioneaza corect.Relatati toate programele de diagnosticare care le-ati prmit o data cu adaptorul.Daca totul pare sa functioneze corect, asigurati-va ca toate celelalte dispozitive hardware pentru retea sunt instalate corect si fucntioneaza, iar cablul este bun.In astfel de situatii va prinde bine sa aveti la indemana dispozitive hardware de rezerva (cum sunt cablurile si alte adaptoare de retea) despre care stiti ca functioneaza corect.
Protocoalele de retea nu sunt cnfigurate corespunzator:asigurati-va ca protocoalele de retea au fost configurate corect.Protocoalele de retea sunt prezentate detaliat in urmatoarea sectiune a acestui capitol.
Instalarea si configurarea protocoalelor de retea
Protocoalele de retea functioneaza la nivelurile de retea si de transporturile modelului OSI.Ele sunt responsabile pentru transportul datelor in cadrul retelei.Puteti folosi noi multe protocoale de retea cu Windows 2000 Server.
Windows 200 suporta urmatoarele protocoale:
TCP/IP, care este cel mai frecvent utilizat protocol si este instalat pentru conectarea la retele Nowell NetWare
NWLINK IPX/SPX/NetBIOS, care este utilizat pentru conectarea la retele Nowell NetWare
NetBEUI, care este un protocol nerutabil, util pentru retele mici
AppleTalk care este utilizat pentru calculatoare Apple Macintosh, fiind un protocol complet functional si ratabil
DLC (Data Link Control), care este utilizat in primul rand pentru imprimante si conectari la medii IBM
Urmatoarele sectiuni descriu instalarea si configurarea TCP/IP, NWLink IPX/SPX/NetBIOS si Net BEUI, care sunt protocoalele de baza utilizate cu Windows 200 Server.De asemenea, ve-ti invata care sa administrati legaturile de retea.
Utilizarea TCP/IP
TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) este unul dintre cele mai obisnuite protocoale de retea utilizate.TCP/IP a fost dezvoltat initial in anii 70 pentru departamentul Apararii (DoD) ca modalitate de conectare a diferitelor retele.De atunci, TCP/IP a devenit un standard industrial.
La o instalare noua Windows 2000 Server, TCP/IP este instalat implicit.TCP/IP ofera urmatoarele avantaje:
Este cel mai utilizat protocol si este suportat de majoritatea sistemelor de operare in retea.Este protocolul necesar pentru accesul la Internet.
TCP/IP este scalabil pentru utilizarea in retele mici si mari.In retele mari, TCP/IPfurnizeaza servicii de rutare.
TCP/IP este proiectat sa fie tolerant la erori si poate sa reruteze dynamic pacete daca unele legaturi ale retelei devin indisponibile (presupunandca exista cai alternative)
Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) si Domain Name System (DNS) ofera functionalitati speciale protocolului TCP/IP.
In sectiunile urmatoare veti invata cum sa configurati sis a testate TCP/IP.
Configurarea TCP/IP
TCP/IP necesita o adresa IP si o masca de subretea.De asemenea, puteti configure multi alti parametric optionali, cum sunt setarile DNS si Windows Internet Name Service (WINS).In functie de setarea retelei, configuratia TCP/IP se poate face manual sau dinamic.
Adresa IP
Adresa IP identifica in mod unic un calculator in retea.Adresa IP are 32 de biti si este formata din patru campuri separate de puncte.O parte a adresei este utilizata pentru identificarea adresei de retea, iar cealalta parte este utilizata pentru identificarea adresei calculatorului gazda.
Daca utilizati Internetul, atunci ar trebui sa va inregistrati adresa IP la uns eit Internet de inregistrare.Exista trei clase principale de adrese IP.I n functie de clasa pe care o utilizati , diferite portiuni ale adresei indica adresa retelei si adresa gazdei, asa cum se observa in Figura 9.6.
Tabelul 9.1 prezinta cele trei clase de adrese de retea si numarul de retele si gazed disponibile pentru fiecare clasa de retea.
Masca subretelei
Masca subretelei utilizeaza pentru a preciza ce parte a adresei IP reprezinta adresa retelei si ce parte reprezinta adresa gazdei.I mplicit, se aplica urmatoarele masti de subretea:
Clasa A: 255.0.0.0
Clasa B: 255.255.0.0
Clasa C: 255.255.255.0
U tilizand 255, selectati octetul sau octetii (sau, in anumite cazuri, partea unui octet) utilizati pentru identificarea adresei retelei.D exemplu, pentru adresa 191.200.2.1 de clasa B, daca masca subretelei este 255.255.0.0, atunci 191.200 este adresa retelei si 2.1 este adresa gazdei.
Gateway implicit
Configurati un gateway implicit daca reteaua contine routere. Un router este un dispozitiv care conecteaza doua sau mai multe segmente de retea impreuna.Routerele functioneaza la nivelul de retea al modelului OSI.
Puteti configure un server Windows 2000 sa se comporte ca un router instaland doua sau mai multe palci de retea in server, atasand fiecare placa de retea unui segment diferit al retelei si apoi configurand fiecare palca de retea pentru segmental cariua ati atasat-o.De asemenea, puteti utilize routere de la terte firme, care in mod obisnuit ofera mai multe facilitate decat serverele Windows 2000 configurate ca routere.
De exemplu, sa presupunem ca reteaua este configurata asa cum se observa in Figura 9.7.Reteaua A utilizeaza adresa IP131.1.0.0.Reteaua B utilizeaza adresa de retea IP 131.2.0.0.In acest caz, fiecare placa de retea din router ar trebui configurata cu o adresa IP corespunzatoare segmentului cariua I se adreseaza palace de retea respective.
Serverele DNS
Serverele DNS sunt utilizate pentru a pune in corespondenta numele gazdelor cu adresele IP. A cest lucru usureaza accesarea gazdelor de domeniu.
Cand accesati Internetul si introduceti www. Whitehouse.gov, exista servere DNS care descompun numele de gazda in adresa IP.Daca nu aveti acces la un server DNS configurat corespunzator, puteti configure un fisier HOSTS pentru calculatorul dumneavoastra.Un fisier HOSTS contine maparile adreselor IPla domeniile gazda pe care dorir sa le accesati.Serverele DNS SUNT PREZENTATE IN DETALIU IN SECTIUNEA " Utilizarea DNS", ulterior in cadrul acestui capitol.
ServereWINS
Serverele WINSsunt utilizate pentru a pune in corespondenta numele Network Basic Imput/Output System (NetBIOS) cu adresele IP.Windows 2000 utilizeaza numele NetBIOS in completare la nuemle gazdelor pentru a identifica calculatoarele din retea.Acest lucru este folosit in special pentru compatibilitatea cu Windows NT 4, care utilize foarte mult acest tip de adresare.Cand incercati sa accesati un calculator utilizand numele NetBIOS, sistemul trebuie sa poata sa transforme numele NetBIOS in adresa IP.Aceasta conversie a adreselor poate fi obtinuta prin utilizrea uneia din metodele urmatoare:
Prin metoda inundarii (daca calculatorul pe acre incercati sa-l contactati se afla pe acelasi segment al retelei)
Prin intermediul unui server WINS
Prin intermediul unui fisier LMHOSTS, care contine o mapare statica a adreselor IP la numele NetBIOSale calculatoarelor
Server WINS sunt prezentate in detaliu in sectiunea"Utilizarea DNS", ulterior in cadrul acestui capitol.
Configurarea manuala a IP-ului
Puteti configure manual IP-ul daca va cunaosteti adresa IPsi amsca de subretea.Daca utilizati componenete optionale, cum sunt un gateway implicit sau un server DNS, trebuie sa cunoasteti adresele IPale calculatoarelor care gazduiesc aceste servicii.
Pentru a configure manual IP-ul, urmati pasii:
Pe Desktop, click dreapta pe My Network Places si alegeti Properties.
Click dreapta pe Local Area Connection si alegeti Properties.
I n caseta de dialog Local Area Connection Properties, marcati Internet Protocol (TCP/IP) si click pe butonul Properties.
Va aparea acseta de dialog Internet Protocol (TCP/IP) Properties, asa cum se observa in Figura 9.8 .Alegeti butonul radio Use the Following IP Adress.
In casetele de text corespunzatoare, precizati adresa IP, masca de subretea si (optional) gateway-ul implicit pe acre doriti sa le folositi.
Optional, selectati butonul radio Use the Following DNS Server Adresses si precizati un server DNS preferat si unul alternative in acsetele de text corespunzatoare.
Click pe butonul OK pentru a retine setarile si apoi inchideti caseta de dialog.
Configurare speciala
Facand click pe butonul Advanced din caseta de dialog Internet Protocol (TCP/IP)Properties (figura 9.8), se va deschide caseta de dialog Advanced TCP/IPSetting, przentata in Figura 9.9. In aceasta caseta de dialog puteti configure setarile speciale DNS si WINS.
Setari speciale DNS
Puteti configure servere DNS suplimentare ce pot fi utilizate pentru conversia numelor precum si alte setari speciale DNS prin intermediul tab-ului DNS al casetei de dialog Advanced TCP/IP Setting, prezentata in Figura 9.10.Optiunile acestei casete de dialog sunt descries in Tabelul 9.2
Setari speciale WINS
Puteti configure optiunile speciale WINS prin intermediul tab-ului WINS din acseta de dialog Advanced TCP/IP Setting, prezentata in Figura 9.11.Optiunile din aceasta caseta de dialog sun prezentate in Tabelul 9.3.
Configurarea IP dinamica
Configurarea IP dianmica presupune ca aveti un server DHCPla retea.Serverele DHCP sunt configuratea sa furnizeze in mod automat clientilor DHCP toate informatiile despre configuratia lor IP.Serverele DHCP sunt prezentate la detaliu in sectiunea "Utilizarea DHCP", ulterior in cadrul acestui capitol.
Implicit, cand este instalat TCP/IP pe un calculator Windows 200 Server, calculatorul este configurat pentru configurarea IP dinamica.Cand calculatorul este confiurat pentru confiurarea IP manuala si doriti sa utilizati confiurarea dinamica, trebuie sa urmati pasii:
Pe Desktop, click dreapta [e butonul My Network Places si alegeti Properties.
Click dreapta pe Local Area Connection si alegeti Properties.
In castea de dialog Local Area Connection, marcati Internet Protocol (TCP/IP) si click pe butonul Properties.
Va aparea caseta de dialog Internet Protocol (TCP/IP) Properties ( fig 9.8).Alegeti butonul radio Obtain an IP Adress Automatically.Apoi click pe butonul OK.
Testarea configuratiei IP
Dupa ce a-ti configurat IP, puteti testa configuratia IP utilizand comenzile IPCONFIG si PING.
Comanda IPCONFIG
Comanda IPCOFIG afiseaza configuratia IP.Tabelul 9.4 listeaza cateva comutatoarea de comanda ce pot f utilizate impreuna cu aceasta.
Comanda PING
Comanda PING este utilizata pentru a trimite o cerere de raspuns-ecou Internet Message Protocol (ICMP) pentru a verifica daca este disponibil calculatorul de la distanta.Comanda PING are urmatoarea sintaxa:
PING IP address : de exemplu, daca adresa dumneavoastra IP este 131.200.2.30, introduceti urmatoarea comanda:
Comanda PING este utila pentru verificarea conectivitatii intre doua gazde.De exemplu, daca ati fi putut utilize PINGpentru a verifica existenta unei cai valide de comunicatie la urmatoarele adrese:
Adresa lookback, 127.0.0.1
Adresa IP a calculatorului local (o puteti verifica cu IPCONFIG)
Adresa IP a routerului local (gateway-ului implicit)
Adresa IP a calculatorului de la distanta
Daca PING nu a obtinut un raspuns de la uan dintre aceste adrese, ati avea un punct de plecare pentru depanarea erorii de conectare.
Utilizarea NWLink IPX/SPX/NetBIOS
NWLink IPX.SPX/NetBIOS Compatible Transport este implementarea Microsoft a stivei de protocoale Novell Internetwork Packet Exchange/Sequenced Packet Exchange (IPX/SPX).Implementarea Windows 2000 a stivei de protocoale IPX/SPX adauga support NetBIOS.
Principalafunctie a NWLink este sa se comporte ca un protocol de transport pentru a ruta pachete intre retele.Protocolul NWLink nu va permite de la sine sa accesati NetWare File si Print Services.Oricum, furnizeaza totusi o metoda de transport al datelor prin retea.Daca doriti sa accesati NetWare File si Print Services, trebuie sa instalati NWLink si Client Services for NetWare (CSNW) pe clientul Windows 2000 sau Gateway Services for NetWare (GSNW) pe calculatorul Windows 2000 Server .CSNW si GSNW sunt pachete de software care lucreaza la nivelurile superioare ale modelului OSI pentru a permite accesul la NetWare File si Print Services.
Un avantaj al utilizarii NWLink este usurinta cu acre se instaleaza si se configureaza.Urmatoarele sectiuni prezinta cum trebuie sa instalati sis a configurati acest protocol.
Instalarea NWLink IPX/SPX/NetBIOS
Pentru a instala NWLink, urmati pasii:
Pe Desktop, click dreapta pe My Network si alegeti Properties.
Cilck dreapta pe Local Area Connection si alegeti Properties.
In caseta de dialog Local Area Connection, click pe butonul Install.
Va aparea caseta de dialog Select Network Component Type, asa cum se observa in Figura 9.12.Marcati Protocol si click pe butonul Add.
Va aparea caseta de dialog Select Network Protocol, asa cum se observa in Figura 9.13.Selectati din lista NWLink IPX/SPX/NetBIOS Compatible Transport Protocol.Apoi click pe butonul OK.
Configurarea NWLink IPX/SPX
Singurele optiuni pe acre trebuie sa le configurati pentru NWLink sunt numarul retelei interne ( internal network number) si tipul cadrului (frame type).In mod obisnuit, pentru aceste setari trebuie listate valorile implicite.
Numarul retelei interne este utilizat de obicei pentru identificarea serverelor de fisiere NetWare.De asemenea, este utilizat daca rulati File and Print Services pentru NetWare sau rutarea IPX. Tipul cadrului precizeaza modul in care sunt impachetate datele pentru transmisia prin retea.In cazul in cre calculatoarele care utilizeaza NWLink folosesc tipuri de cadru diferite, acestea nu vor putea sa comunice intre ele.Implicit, tipul cadrului este setat la Auto Detect, pentru a incerca sa aleaga automat un tip de cadru pentru reteaua dumneavoastra.
Pentru a configure NWLink, urmati pasii:
Pe Desktop, click dreapta pe My Network Places si selectatit Properties.
Click dreapta pe Local Area Connection si selectati Properties.
In caseta de dialog Local Area Connection Properties, marcati NWLink IPX/SPX.NetBIOS Compatible Transport Protocol si click pe butonulProperties.
Va aparea caseta de dialog NWLink IPX/SPX/NetBIOS Compatible Transport Protocol Properties, asa cum se observa in Figura 9.14.In aceasta caseta de dialog puteti configure numarul retelei interne si tipul cadrului.
Utilizarea NetBEUI
Prescurtarea NetBEUI vine de la NetBIOS Extended User Interface.Aceasta a fost dezvoltata la mijlocul anilor 80 pentru conectarea grupurilor de lucru care rulau sstemele de operare OS/2 si LAN Manager.Protocolul NetBEUIofera urmatoarele avantaje:
Este usor de instalat
Nu are cerinte speciale de configurare
NetBEUI are capacitate de autoreglare.
NetBEUI este mai simplu decat TCP/IP si IPX/SPX. si de aceea, ofera performante mai bune
NetBEUI utilizeaza mai putina memorie decat IPX/SPX
Principalul dezavantaj al protocolului NetBEUI este ca nu este rutabil, deci nu-l puteti folosi in retele care au mai mult de un segment.De asemena, NetBEUI nu este la fel de raspandit ca protocolul TCP/IP.
Pentru a instala NetBEUI, urmati pasii:
Pe Desktop, click dreapta pe My Network Places si selectati Properties.
Cilck dreapta pe Local Area Connection si selectati Properties
In caseta de dialog Local Area Connection Properties, click pe butonul Install.
In caseta de dialog Select Network Component Type ( fig 9.12), marcati Protocol si click pe butonul Add.
In caseta de dialog Server Network Protocol (fig 9.13), selectati din lista un protocol NetBEUI si click pe butonul OK.
Administrarea legaturilor de retea
Binding-urile sunt utilizate pentru a active comunicatia intre adaptorul de retea si protocoalele de retea care sunt instalate.Daca pe calculatorul umneavoastra sunt instalate mai multe protocoalele de retea, puteti imbunatati performantele calculatorului prin plasarea celor mai folosite protocoalele in capul listei de legaturi.
Pentru a configure legaturile in retea, deschideti fereastra Network and Dial-up Connection ai apoi se selectati Advanced-Advanced Setting din bara de meniuri principale.Va aparea tab-ul Adapters and Binding al casetei de dialog Advanced Setting, asa cum se observa in Figura 9.15.Pentru fiecare conexiune locala, daca sunt listate mai multe protocoale, puteti utilize butoanele cu sageata, aflate in partea dreapta a casetei de dialog, pentru a schimba ordinea protocoalelor.
Instalarea si configurarea serviciilor de retea
Principalele servicii utilizate pentru interoperabilitatea retelelor sunt DCP, DNS si WINS.In retelele Windows 2000, doar calculatoarele Windows 2000 Server se pot comporta cu servere DHCP, WINS si DNS.Acelasi calculator poate incarca toate cele trei servicii.
Urmatoarele sisteme de operare sunt suportate cu sisteme-client:
Windows 2000 Professional sau Server
Windows NT 3,51 (sau mai nou) Worstation sau Server
Windows 95 sau Windows 98
Windows for Workgroups 3.11 (cu TCP/IP-32)
Microsoft Network Client 3.0 pentru Microsoft MS-DOS cu driverul TCP/IPde mod real
Microsoft LAN Manager versiunea 2.2c (versiunea OS/2 nu este suportata)
Instalarea serviciilor de retea
Puteti instala serviciile DHCP,WINS si DNS prin intermediul pictogramei Add/Remove Programs din Control Panel.Pentru a instala un serviciu de retea pe un calculator Windows 2000 Server, urmati pasii:
1. Asigurati-va ca serverul este configurat cu o adresa IP statica, prin verificarea proprietatilor TCP/IP.
2. Selectati Start-Setting-Control Panel.Dublu click pe pictograma Add/Remove Programs.
3. Va aparea fereastra Add/Remove Programs, asa cum se observa in Figura 9.16. Click pe optiunea Add/Remove Windows Components.
4. Va porni Windows Components Wizard, asa cum se observa in Figura 9.17.Selectati Networking Services si click pe butonul Details.
5. Va aparea caseta de dialog Networking Services, asa cum se observa in Figura9.18.Va aparea caseta de vidare pentru serviciul pe acre doriti sa-l instalati:Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP), Windows Internet Name Service (WINS) sau Domain Name System (DNS).Apoi click pe butonul OK.
6. Va intoarceti in caseta de dialog Windows Components.Click pe butonul Next.
7. Va aparea caseta de dialog Completing the Windows Components Wizard. Click pe butonul Finish.
8. Va 9intoarceti la fereastra Add/Remove Programs.Click pe butonul Close. Inchideti Control Panel.
Utilizarea DHCP
Fiecare dispozitiv care va utilize TCP/IP in reteaua dumneavoastra trebuie sa aiba adresa IPvalida si unica.Pentru a simplifica problema urmaririi si atribuirii adrselor IP valide, Internet Engenering Task Force (IETF) a lucrat cu cele mai amri firme din industria calculatoarelor pentru a dezvolta DHCP.Ca si toate celelalte dezvoltari din Internet, acest protocol a fost discutat intr-o serie de "Cereri de comentarii" (Request for Comments-RFCs), care sunt disponibile pe nuimeroase site-uri din Internet.
Pentru a se comporta ca un server DHCP, calculatorul Windows 2000 Server trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
Sa aiba instalat serviciul DHCP
Sa aiba adresa IP statica
S ai aiba la dispozitie un numar de adrese Ip valide ce pot fi atribuite cilentlor DHCP.Toate sistemele de operare Microsoft pomenite anterior sunt suportate ca si clienti DHCP, precum sunt si sitemele de operare non-Microsoft cum sunt Unix si Macintosh.
De ce este necesar DHCP
Incercarea de a tine evidenta si corespondentei dintre gazde si adresele lor poate fi o sarcina monumentala.Firmele au folosit baze de date, foi de calcul tabelar si chiar etichete lipite pentru a tine evidenta corespondentei fiecarei gazde cu adresa IP.
Din pacate, metodele utilizate pentru a administra manual adresele IP nu sunt deloc eficiente.Daca un administrator uita sa-si noteze ca o adresa este deja atribuita, aceeasi adresa ar putea fi atribuita a doua oara.Acest lucru ar fi echivalent cu atribuirea aceluiasi numar de telefon pentru doi abonati.De asemenea, este posibil ca administratorii sa introduca gresit adresele IP, lucru ce poate duce la adresele duplicate sau complet gresite.Cateodata, utilizatorii contribute fara sa vrea la aceasta problema prin copierea informatiiilor de configurare de pe calculatorul unui coleg de serviciu sau prin incercarea de a ghici o adresa IP cand nu pot contacta administratorul sistemului.
Implementarea Microsoft a porotcolului TCP/IP incearca sa minimizeze problemele duplicarii adreselor IP prin difuzarea in retea a unui Adress Resolution Protocol (ARP) in momentul in care calculatorul initiaza stiva protocolului TCP/IP.Daca un alt calculator raspunde la emiterea acestui ARP, asta inseamna ca adresa IP care a fost ceruta este deja in folosinta si TCP/IP nu va fi initializat pe noul calculator.Amandoua calculatoarele vor receptiona un mesaj de atentionare despre faptul ca o adresa IP a fost duplicate.
Calculatoarele mutate de la o subretea la alta fara reconfigurarea adresei IP sunt cauza altei probleme des intalnite.Daca un claulator este mutat dintr-o subretea in alta, adresa IP trebuie modificata pentru a reflecta noua adresa de retea de subretea.Daca adresa IP nu a fost actualizata dupa o asemenea mutare,TCP/IP se va initializa, dar calculatorul nu va putea sa comunice cu alte calculatoare din retea, deoarece va crede ca traficul locul este la distanta, iar traficul la distanta este local.
Intelegerea implementarii DHCP
DHCP este implementat cu serviciu client/server, asa cum se observa in Figura 9.19 DHCP functioneaza in modul urmator:
1. Cand porneste calculatorul client, difuzeaza in retea un mesaj DHCPREQUEST, cerand un server DHCP.Cererea include adresa hardware a calulatorului client.
2. Orice server DHCP care receptioneaza mesajul difuzat si care are adrese IP disponibile va trimite un mesaj DHCPOFFER clientului , oferind o adresa IPpentru o perioada stabilita de timp (numita concesiune-lease), o masca de subretea si un identificator de server (adresa IP serverului DHCP).Adresa oferita de server este marcata ca nefiind disponibila sin u va mai fi oferita nici unui alt client in tmpul perioadei de negociere DHCP.
3. Clientul selecteaza uan dintre oferte si difuzeaza un mesaj DHCPREQUEST, indicandu-si selectia.Astfel, toate ofertele DHCP ce nu au fost acceptate vor redeveni disponibile.
4. Serverul DHCP care a fost selectat trimite inapoi un mesaj DHCPACK drept confirmare, indicand adresa IP, masca de subretea si durata de concesiune pe care o va utilize calculatorul client.De asemenea, s-ar putea sa trimita informatii suplimentare de configurare, cum ar fi adresa gateway-ului implicit sau adresa serverului DNS.
Configurarea unui server DHCP
Dupa instalarea serviciului DHCP, veti putea vedea pictograma DHCP in Administrative Tools.
Pentru a configure serverul DHCP, urmati pasii:
Selectati Start-Programs-Administrative Tools-DHCP.
Va aparea fereastra DHCP, asa cum se observa in Figura 9.20.Click dreapta pe server si selectati New Scope din meniul pop-up.
Va porni New Scope Wizard.Click pe butonul Next.
Va aparea caseta de dialog Scope Name, asa cum se observa in Figura 9.21.Introduceti un nume si un comentariu ce vor fi utilizate pentru identificarea domeniului.Click pe butonul Next.
Va aparea caseta de dialog IP A dress Range, asa cum se observa in Figura 9.22.Introduceti orima si ultima adresa in casetele de text xorespunzatoare pentru a defini intervalul de adrese al domeniului DHCP.Precizati masca de subretea care va fi utilizata de domeniul DHCP, fie prin selectarea unei imagini, fie prin introducerea unei adrese IP si click pe butonul Next.
Va aparea caseta de dialog Add Exclusions, asa cums e observa in Figura 9.23.In aceasta acseta de dialog, puteti preciza adresele pe care le doriti sa le excludeti din domeniul DHCP precizat.Excluderile sunt folosite pentru rezervarea adreselor IP care sunt deja utilizate sau rezervate.Pentru a exclude o singura adresa, introduceti adresa in caseta de text Start IP Adress si click pe butonul Add.Pentru a exclude un interval de adrese IP aflate una dupa alta, introduceti prima si ultima adresa a intervalului in casetele de text corespunzatoare si click pe butonul Add.Butonul Remove este utilizat pentru stergerea adreselor excluse.Dupa ce ati configurat excluderile de adrese, click pe butonul Next.
Va aparea caseta de dialog Lease Duration, asa cum se observa in Figura 9.24.In aceasta acseta de dialog, precizati cat timp va putea clientul sa utilizeze aceasta adresa IP inainte ca ea sa fie returnata domeniului DHCP.Implicit, un client DHCP va incerca sa-si reinnoiasca adresa IP dup ace a trecut jumatate din perioada de concesionare.Perioada de concesionare implicita este de opt zile.S-ar putea sa doriti sa scurtati perioada de concesionare, daca aveti un numar limitat de adrese IP in domeniul dumneavoastra comparative cu numarul clientilor care cer adrese IP.Dupa ce configurati domeniul serverului DHCP,clik pe butonul Next.
Va aparea caseta de dialog Configure DHCPOptions, asa cums e observa in Figura 9.25.Puteti opta sa configurati cele mai uzuale optiuni de configurare IP din aceasta caseta de dialog.Alternativa sa selectati optiunea No, I Will Configure These Options Later sis a atribuiti gateway-urile implicite, serverele DNS si serverele WINS altadata (dar inaintea folosirii adreselor de IP de catre clientii din domeniul DHCP).In acest exemplu, este selectata optiunea Yes, I Want to Configure These Options Now pentru a configure setarile DHCP suplimentare.Click pe butonul Next pentru a continua.
Va aparea caseta de dialog Router (Default Gateway), asa cumse observa in Figura 9.26.Precizati adresa IP a gateway-ului implicit care va fi utilizat de catre clientii DHCP si click pe butonul Add.Click pe butonul Next.
Va aparea caseta de dialog Domain Name and DNS Server,a sac ums e observa in Figura9.27.Aceasta caseta de dialog va permite sa configurati domeniul parinte pe care il vor utilize clientii DHCP, pentru conversia numelor DNS.De asemenea, puteti configure numele si adresele IPale serverelor DNS ce vor fi utilizate pentru conversia numelor DNS.Dupa ce ati precizat aceste informatii click pe butnoul Next.
Va aparea caseta de dialog WINS Servers, asa cum se observa in Fifura 9.28.Aceasta caseta de dialog va oermite sa configurati serverele WINS primare si secundare care sunt utilizate pentru transformarea numelor calculatoarelor NetBIOS la adrese IP.Precizati informatiile despre serverul WINS si click pe butonul Next.
Va aparea caseta de dialog Activate Scope, asa cum se observa in Figura 9.29.Aceasta caseta de dialog va permite sa precizati daca veti active sau nu domeniul DHCP.Clientii DHCP pot utilize doar serviciile domeniilor DHCP active.Puteti opta sa activati domeniul in acest moment sau mai tarziu.Dupa ce ati preciza daca activati sau nu domeniul, click pe butonul Finish.
Va aparea caseta de dialog Completing the New Scope Wizard.Click pe butonul Finish.
Daca serverul DHCP face parte din Active Directory, trebuie sa-l autorizati.Pentru acesta,click dreapta pe serverul DHCP in fereastra DHCP principala si selectati Authorize din meniul pop-up.
Utilizarea WINS
Anterior Windows 2000,clientii Windows, cum sunt clientii Windows 9x si Windows NT4,utilizau nume NetBIOSpentru a comunica calculatoarelor din retea.Serverele WINSsunt utilizate pentru a pune, transforma numele NetBIOS ale calculatoarelor in adrese IP.
Cand un client incearca sa comunice cu un alt calculator utilizand un nume NetBIOS.Intr-un media WINS, sunt utilizati urmatorii pasi pentru a transforma numele NetBIOS intr-o adresa IP:
1. Cilentul isi va verifica cache-ul local de nume NetBIOS pentru a vedea daca acesta contine o adresa mapata NetBIOS to-IP.
2. Daca cererea nu este solutionata, clientul va trimite o interogarate de nume serverului WINS primar.
3. Daca serverul WINS un poate transforma numele, este initiata o transmisie difuzata pentru a incerca localizarea calculatorului de la distanta.
Dupa ce a fost instalat un server WINS si dupa ce au fost configurati clientii WINS, inregistrarea numelui WINS se va petrece automat.Cand clientul WINS porneste, acesta va trimite automat adresa si numele NetBIOS serverului WINS desemnat.Va interoga serverul WINS pentru a verifica faptul ca numele NetBIOS pe care il utilizeaza nu este deja utilizat.Acelasi lucru se intampla si daca se modifica informatiiile despre adresa IP ( de exemplu, calculatorul este mutat intr-o alta subretea sau DHCP atribue noi informatii de configurare).Inregistrarea numelui este temporara, astfel incat clientul trebuie sa-si reinnoiasca periodic aceasta inregistrare.
Puteti instala un server WINS urmand indicatiile sectiunii"Instalarea serviciilor de retea", prezentata mai devreme in acest capitol.Pentru a se comporta ca un server WINS, calculatorul Windows 2000 Server trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
- Sa aiba serviciul WINS instalat.
- Sa aiba o adresa IP statica,o masca de subretea si un gateway implicit configurarat (daca este utilizata rutarea)
Dupa ce WINS a fost instalat, veti vedea pictograma programului WINS in grupul Administrative Tools.Puteti examina intrarile bazei de date WINS si puteti configura serverul WINS prin intermediul acestui utilitar.
Utilizarea DNS
DNS este utilizat la Internet si in retele private pentru a transforma numele gazdelo (calculatoarelor) in adrese IP,.Numele gazdei nu trebuie sa fie acelasi cu numele calculatorului Windows 2000, dar aceasta este setarea implicita.
DNS este o structura ierarhica care este utilizata pentru organizarea logica a numelor de domenii.Varful acestei structuri ierarhice este reprezentat de un punct.Exemple de domenii de varf sunt: .com, .edu, .gov si extensii pentru locatii geografice.Firmele, organizatiile si indivizii reprezinta domeniile de nivel second.
Pentru a accesa o gazda, utilizati un nume de domeniu mic determinat(fully qualified domain name-FQDN).DNS utilizeaza FQDN pentru a pune in cores[ondenta numele gazdei cu o anumita adresa IP.
Pentru a se comporta ca un server DNS,calculatorul Windows 2000 Server trebuie sa fie configurat cu protocolul TCP/IP utilizand o adresa IP statica.DNS poate fi instalat doar pe un claculator Windows 2000 Server.
Intelegerea conversie numelui
Cand clientii DNS interogheaza serverele DNS pentru convertirea numelui, este utilizat urmatorul proces:
1. Clientul DNS interogheaza serverul DNS care este configurat pentru connvertirea numelui.
2. Daca serverul DNS poate solutiona interogarea, returneaza un raspuns clientului DNS.Acesta se numeste interogare iterativa.
3. Daca serverul DNS nu poate solutiona interogarea, contacteaza alte servere DNS in numele clientului DNS la incercarea de a solutiona interogarea.Aceasta se numeste interogare recursiva.
Cand interogati un server DNS, puteti utiliza doua tipuri de interogari :
- Interogari pentru cautare directa pentru maparea unui FQDN la o adresa IP.
- Interogari pentru cautarare inversa, pentru maparea unei adrese IP la un FQDN.
Configurarea unui server DNS
Dupa ce DNS a fost instalat, veti vedea pictograma programului DNS in grupul Administrative Tools.
Pentru a configura un server DNS urmati pasii:
1. Selectati Start-Programs-Administrative Tools-DNS.
2. Va aparea fereastra DNS, asa cum se observa in Figura 9.30.Click dreapta pe serverul DNS si selectati optiunea Configure the Server din meniul pop-up.
3. Va porni Configure DNS Server Wizard.Click pe butonul Next.
4. Va aparea caseta de dialog Boot Server, asa cums e observa in Figura 9.31.In aceasta caseta de dialog veti indica daca acesta este primul server DNS din reteaua dumneavoastra sau daca reteaua noi contine deja un server DNS.Daca alegeti optiunea This Is the First DNS Server on This Network, acest calculator devine serverul radacina.In cazul in care configurati DNS functioneaza deja.In acest exemplu, este selectata optiunea One or More DNS Servers Are Running on This Network.Click pe butonul Next.
5. In caseta de dialog Foward Lookup Zone, selectati optiunea Yes, Create a Forward Lookup Zone si click pe butonul Next.
6. In caseta de dialog Zone Type, selectati optiunea Standard Primary si click pe butonul Next.
7. In caseta de dialog Zone Name, introduceti mastermcse.com si click pe butonul Next.
8. In caseta de dialog Zone File, selectati optiunea Create a New File with This File Name si acceptati numele implicit.Click pe butonul Next.
9. In caseta de dialog Reverse Lookup Zone, selectati optiunile No, Do Not Create a Reverse Lookup Zone si click pe butonul Next.
10. In caseta de dialog Completing the Configure, the DNS Server Wizard click pe butonul Finish.
Rezumat
Capitolul prezinta modul de administrare al conexiunii in retea.Au fost prezentate urmtoarele subiecte:
- Cum sa instalati, sa configurati si sa depanati adaptoarele de retea.Instalati adaptoare care nu sunt Plug-and-Play prin intermediul Add/Remove Hardware Wizard.Configurati un adaptor de retea prin intermediul casetei sale de dialog Properties.
- Cum sa instalati, sa configurati sa testati protocoalele de retea.Protocolul instalat implicit cu Windows 2000 Server este TCP/IP.Puteti instala si protocoalele NWLink IPX/SPX/NetBIOS, NetBEUI,AppleTalk si DLC.
- Cum sa instalati si sa configurati serviciile de retea.Serviciile de retea includ DHCP, WINS si DNS.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |