Organizatiile doresc sa beneficieze de avantajele costului scazut ale mediilor prietenoase ale statiilor de lucru. Este de asemenea o nevoie puternica si o dorinta de a capitaliza investitiile existente. Astfel, retelele companiilor sunt puse in asa fel incat sa conecteze statiile de lucru catre diferite servere.
Tehnologia client-server aduce ca beneficiu utilizarea celor mai eficiente interfete utilizator, stocare date, conectivitate si servicii de aplicatie. Produsele client-server sunt instalate in interiorul organizatiei prezente Dar nu sunt efectiv folosite. Modelul client-server furnizeaza mijloace tehnologice in vederea utilizarii investitiilor anterioare in concordanta cu optiunile tehnologiei actuale. Este un declin dramatic in ceea ce priveste costul componentelor tehnologiei client-server. Organizatiile folosesc aceasta tehnologie ca o oportunitate pentru a furniza solutii afacerii. Competitia intre servicii si calitate pe piata maresc si mai mult nevoia de a profita de beneficiile disponibile de la aplicatiile construite pe modelul client-server.
Tehnologia client-server in cele mai bune implementari ale sale muta captarea de date si procesarea de informatii direct catre utilizatorul expert - adica utilizatorul cu abilitatea de a raspunde erorilor de date, si utilizatorul cu abilitatea de a folosi informatiile facute disponibile. Sistemele cele mai importante sunt implicate direct in procesul executarii afacerilor, si sunt fortate sa arate valoric acest lucru.
Modelul tehnologiei client/server furnizeaza mijloace de integrare a aplicatiei cu productivitate ridicata pentru un angajat anume sau un manager cu nevoi de a procesa date pentru a satisface cerintele de procesare a informatiilor in cadrul companiei.
Imbunatatirea partajarii datelor
Datele care sunt colectate ca parte a procesului uzual de lucru si stocate pe un server sunt disponibile imediat tuturor utilizatorilor autorizati. Folosirea limbajului SQL pentru a defini si a manipula date furnizeaza suportul pentru accesul deschis tuturor clientilor ce proceseaza informatie. SQL ofera tuturor utilizatorilor autorizati accesul la informatie printr-o imagine care este specifica nevoilor lor. Serviciile de retea transparente arata ca aceleasi date sunt disponibile cu acelasi nivel pentru toti utilizatorii desemnati.
In modelul client-server, toate informatiile pe care clientul este indreptatit sa le utilizeze sunt disponibile pe statia sa. Nu este necesara schimbarea in modul terminal sau logarea la alt procesor pentru accesarea de informatii. Toate procesele si informatiile autorizate sunt direct disponibile pentru interfata statiei sale.
Modelul client-server furnizeaza oportunitati de a realiza adevarate sisteme deschise. Aplicatiile pot fi create si implementate fara a tine cont de platforma sau caracteristici tehnice ale software-ului. De aceea utilizatorii pot obtine servicii sau acces transparent la servicii furnizate de baze de date, sau servere de aplicatii. Sistemele de operare si plaltformele hardware sunt independente de aplicatii si de uneltele folosite pentru dezvoltarea aplicatiei respective.
Aplicatiile client-server functioneaza in doua moduri. Acestea pot functiona ca si suport pentru o aplicatie deja existenta - sau acestea pot furniza intrari de date, pastrare date, sau raportare pentru un numar de clienti si servere. In celalalt caz, folosirea - sau chiar existenta - unei masini gazda este total mascata pentru dezvoltator prin folosirea diverselor limbaje de comunicare (exemplu limbajul SQL).
SQL este o definitie standard si un limbaj de acces. Acest standard permite multor vanzatori care produc la ora actuala aplicatii de baze de date, motoare care sa manipuleze aceste date ca si tabele SQL. Aproape toate uneltele de dezvoltare permit o compatibilitate cu bazele de date accesate prin SQL. Serviciile de retea permit o conectivitate intre un client local si servere distante. Cu cateva produse de baze de date, cum sunt Ingres Star, un utilizator poate defini o vedere consolidata a datelor care in mod fizic distribuita intre platforme diverse.
Dezvoltatorii de sisteme au gasit un punct in care acest amestec neomogen va fi un atribut al dezvoltarii de motoare de baze de date din ce in ce mai puternice fara a fi dependente de platforma.
Serviciile pentru baze de date oferite ca raspuns al unei cereri SQL poate fi oferit de unul din serverele de baze de date: Oracle, Ingres, Sybase, care ruleaza pe platforme Windows NT, OS/2, Unix, sau Solaris. Mediul de dezvoltare (SDE) si uneltele trebuie sa implementeze o interfata cu producatorul bazei de date si cu produsele care exista in sistemul de operare. Dezvoltatorul nu trebuie sa stie ce motor sau ce sistem de operare ruleaza. Daca SDE nu anuleaza dreptul dezvoltatorului de a folosi acces direct in baza de date, atunci entuziasmul acestuia se va dovedi prin evitarea folosirrii unor optiuni ale vanzatorului bazei de date.
Modelul client-server asigura capabilitatea de a face cereri pe loc de informatie. Ca rezultat, optimizarea suportului pentru SQL dinamic in cazul bazelor de date distribuite este vital pentru succesul noii generatii de aplicatii client-server. Prima generatie implementeaza aspectele procesului afacerii. A doua generatie introduce cereri locale ca urmare a experientei castigate in interiorul informatiilor deja existente.
Prin folosirea SQL pentru accesul la date, utilizatorii pot accesa informatii din baza de date de oriunde din retea. De pe PC-urile locale , serverul local, sau de oriunde din reteaua WAN, accesul la date fiind oferit dezvoltatorului si utilizatorului prin aceeasi cerere. Singura diferenta ar fi performanta diferita daca banda alocata este insuficienta. Datele mai pot fi accesate si din memoria RAM, de pe un disc magnetic optic, prin aceleasi cereri SQL. Tabelele logice pot fi accesate fara a cunoaste ordinea coloanelor. Numeroase tabele pot fi "alaturate" pentru a obtine un nou tabel logic folosit de aplicatie in acelasi fel, fara a tine cont de forma lui fizica.
Folosirea unor tipuri noi de date, cum ar fi obiectele binare foarte largi ( BLOB ) permit altor tipuri de informatii cum ar fi imagini, video si audio sa fie stocate si accesate folosind aceleasi cerei SQL pentru aceesul la date.
Dezvoltatorii au astazi o foarte mare independenta. Datele sunt accesate prin SQL fara a fi nevoie de a cunoaste hardware, sisteme de operare sau locatia fizica care furnizeaza datele. Retelele permit accese ale aplicatiilor si cerereri SQL prin RPC. Retelele pot fi bazate pe OSI (Open Systems Interconnect ), TCPIP, SNA ( System Network Architecture) Dar nu va fi nevoie de schimbare a codului scris. Dezvoltatorul unei solutii se loveste de standarde de proces fara a considera platforma fizica. Limbaje de dezvoltare ca: COBOL, C pot functiona pe platforme foarte diverse.
Primul pas in a oferi o administrare eficienta a unei retele LAN este de a stabili standardele pentru hardware, software, retele, instalari, dezvoltari si codificari. Aceste standarde folosite impreuna cu alte produse de marca (IBM, HP, AT&T ) permit o vedere de ansamblu a retelei LAN.
Este foarte important de realizat o vedere de ansamblu asupra tehnologiei in timpul vietii unui sistem. Arhitectura pe care un sistem este construit trebuie sa fie capabila sa suporte toti utilizatorii de-a lungul intregii sale vieti. Organizatii largi au luat in calcul pentru aplicatiile lor o folosinta intre 5 si 10 ani. Multe sisteme sunt construite cu o vedere asupra a numai ce exista astazi, insa ei sunt gata sa renunte la sistemele invechite odata cu schimbarile ce apar in arhitectura, schimbari la care nu s-ar fi putut adapta cu sistemele vechi.
Majoritatea sistemelor au nevoie de informatii citite si apoi salvate. Folosirea modelului client/server aduce ca avantaj utilizarea puterii de procesare a serverului, clientul prelucrind numai rezultatul cererii emis catre server. Serverul este de obicei o masina foarte rapida (atit pentru accese de citire cit si de calcule, Dar si pentru trimiterea datelor catre clienti ). Clientii folosesc puterea serverului simultan rezultind o incarcare mica a statiilor client comparativ cu serverul.
Cea mai mare revolutie tehnologica care a afecta industria de computere a fost cauzata de necesarul de crestere a capacitatii de stocare disponibila pentru aplicatie. Memoria RAM este folosita pentru executia programelor si pentru a stoca date temporar sau permanent.
Utilizatorii au intrat in era utilizarii memoriilor mari si ieftine ducind la eficientizarea aplicatiilor care aveau nevoie de memorie suplimentara.
Interfata grafica de proiectare ( utilizare )
Interfetele grafice utilizator( GUI ) au nevoie de o mare cantitate de memorie RAM pentru a pastra imaginiile de pe ecran, listele, textul de ajutor, caile de navigatie. Deoarece GUI permite procesarea aleatoare in locul traditionalei procesari secventiale, toate posibilele procese logice precum si codul de control GUI asociat imaginii trebuie sa fie disponibil in RAM pentru a furniza raspunsurile adecvate.
O alta schimbare dramatica in domeniul software este zona bazelor de date. Sistemele de fisiere traditionale si tehnologia bazelor de date se bazeaza pe localizarea referintelor pentru o buna performanta a accesului. Localizarea referintelor implica ca toate datele necesare sa satisfaca o cerere sunt stocate fizic unele linga altele. In orice caz, mediile de astazi au nevoie de accese multiple ale inregistrarilor provenite din tabele diferite si locuri diferite. Performanta se poate obtine in aceste medii cind baza de date foloseste chei de extragere organizate in liste de cautare. Acccesul fizic la baza de date este limitat numai la selectarea inregistrarilor care satisfac criteriul de cautare.
Tehnologia bazelor de date relationale, folosind SQL imbina aceste lucruri cu succes. Cererea de cautare poate fi evaluata aplicand-o indexilor care identifica campurile ce satisfac criteriul de cautare. Numai aceste inregistrari sunt citite si extrase din baza de date fizica.
Era echipamentelor desktop a inceput cu introducerea calculatoarelor personale IBM PC.
Au fost simtiti mai multi pasi:
Statiile de lucru emulau sisteme complexe
Adaugarea de servere de baze de date si comunicatii
Aplicatii complete client/server
Comparand productivitatea unui utilizator care foloseste pentru analiza unui buget un spreadsheet sau un program in COBOL. In primul caz utilizatorul are in fata o imagine vizuala a problemei iar introducerea unei simple variabile devine triviala comparativ cu introducerea acesteia in programul COBOL, unde va fi nevoie de un programator caruia trebuie sa-I fie explicata problema, acesta sa o inteleaga apoi sa incerce sa realizeze acest lucru.
Lucru direct pe server
Bazele de date sunt de obicei mutate pe servere pentru a folosi procesoarele acestuia sau performantele I/O mai ridicate. Alte aplicatii pot fi partajate tot pentru viteza Dar si pentru disponibilitate.
Reducerea timpului total de executie
Prin rularea unor cereri de cautare, sau alte comenzi ce folosesc capacitatea de calcul foarte intens, precum si procedurile stocate duc la reducerea acestui timp de executie.
Folosirea unui client multitasking
O data cu devenirea tot mai sofisticata a statiei client , capabilitatea ca aceasta sa execute mai multe procese in acelasi timp este din ce in ce mai atractiva. Task-uri independente pot fi activate pentru a gestiona procesele de comunicatie, cum sunt email, mesaje news, colectarea de date de la servere remote. Aplicatii cu productivitate cunoscuta ca procesoare de texte si prezentari grafice pot fi atractive. Multe din aceste aplicatii pot fi legate impreuna pentru a furniza informatii despre mediul de procesare. Functii ca DDE sau OLE permit includerea de foi de calcul in documente . Aceste link-uri pot fi active in sensul modificari ce se executa in aceste "obiecte" se vor pastra si "updata" in documentul care le poarta. Dezvoltatorii pot testa aprecia, crea si verifica programe in paralel.
Reducerea traficului de retea se poate face prin cateva metode bine cunoscute:
Minimizarea cererilor - acestea sunt realizate prin ecrane de prezentare. In modelul client/server, este posibil de a introduce scaderi de trafic. In vechile baze de date dBAse, FoxPro, Access sau Paradox, cautarea este un proces pe care il gestioneaza clientul. Toate inregistrarile sunt trimise clientului care va face si filtrarea necesara. In cazul unor baze de date de mari dimensiuni acest lucru este dramatic. Inregistrarile care sunt blocate de un client apar ca "lock-ed" pentru restul clientilor ele neputand fi updatate pana cand proprietarul lor nu va termina tranzactia. Pentru acest motiv modelul server nu este eficient la un nr. mare de utilizatori. OLTP(Online Transaction Processing) in modelul client/server are nevoie de trigere si proceduri stocate. Produse ca Sybase, Ellipse sau Ingres folosesc capacitatile pe care serverele gazda le ofera.
Folosirea cu grija a resurselor de retea
Folosirea aplicatiilor si a serverelor de baze de date pentru a produce un raspuns pentru un set necesar manipularii unor date pot reduce dramatic traficul in reteaua respectiva. Nu exista o valoare adaugata in a muta niste date de pe statia client catre alta zona a retelei. Scaderea maxima a incarcarii retelei se realizeaza atunci cand datele care vin la client sunt doar cele necesare in a popula forma respectiva de interogare.
Clientul in modelul client/server este statia de lucru. Acceasi statie de lucru daca este folosita in comun de mai multi utilizatori in acelasi timp devine server.
Rolul clientului
In modelul client/server, clientul joaca rolul de consumator al serviciilor provenite de la un server. Modelul face o separare clara intre functiunile bazate pe ideea de servere care furnizeaza servicii ca urmare a cererilor din partea clientilor.
Facilitati cum sunt DDE, OLE sau CORBA permit o foarte usoara comunicare intre un server si un client prin traditionala "cut and paste".
O statie client foloseste un SO local pentru a acoperi atat serviciile de baza cat si interfata cu sistemul de operare de retea.
Request for service
Statiile client emit cereri pentru un server arondat. Cand acest server este de fapt acelasi procesor sau este un procesor de informatie de retea, formatul cererii este acelasi. NOS software adauga specificatii speciale in cererea trimisa de solicitant.
Comunicarea interproces (IPC) este termenul generic folosit pentru a descrie comunicatiile intre procesele ce ruleaza. In modelul client/server, aceste procese pot fi pe acelasi computer, in aceeasi retea sau distante in Internet.
Cel mai intalnit serviciu furnizat de NOS este redirectarea. Acest serviciu intercepteaza cererile sistemului de operare si le redirecteaza catre serverul sistemului de operare. In acest fel, cererile catre directoarele discului, fisierele, imprimantele , porturile serale sunt interceptate de catre software-ul de redirectare(peste LAN) catre locatia corecta a serverului. Este posibil pentru unele servicii sa fie furnizate de catre client.
Aceasta tehnica permite apelul unor proceduri aflate pe alta masina (de obieci pe server) decat cea pe care se executa aplicatia.
NOS permite clientului generarea de cereri cand printerul este ocupat. Acestea sunt redirectate de catre NOS redirector si controlate de catre serverul de printare. Clientii pot vedea status-ul cozii de printare in orice moment. Multe servere de printare notifica clientul cand cererea de printate a fost terminata . Serviciile de fax sunt disponibile in aceeasi maniera ca si print serverele, cu aceeasi interfata si notificare.
O statie client poate avea la un moment dat mai multe ferestre deschise la un moment dat. Capabilitatea de a activa, muta, mari sau ascunde o fereastra este permisa de catre serviciul de control a ferestrelor al sistemului de operare client. Aceste servicii sunt esentiale intr-o implementare client/server, pentru ca acestea interactioneaza cu serviciul de mesaje anuntand utilizatorul asupra diferitelor evenimente.
Anumite aplicatii opereaza foarte bine pe clienti fara a avea un disk local de stocare date; terminale X sunt exemplele concludente. Statiile client trebuie sa asigure suficient software intr-un EPROM pentru a permite programului de boot care sa activeze acele interfete ce permit incarcarea sistemului din alte medii decat cele locale.
Aplicatiile pot fi invocate de pe un client sau a fi executate pe un server la distanta. Procesul de Backup este cel mai intalnit exemplu.
Sistemele de operare permit functiuni locale cum sunt: copiere, lipire, editare, comparare.
CORBA (Common Object Request Broker Arhitecture) este o specificatie de la OMG (Object Management Group), un consortiu ce vinde sisteme UNIX. OLE accentueaza impartirea de resurse intre aplicatii pe un singur desktop, insa CORBA adreseaza aceste transferuri intre platforme si cum aceste obiecte se pot muta prin retea, CORBA permite clientilor sistemului Windows sau Unix sa imparta obiecte. Un procesor de text care opereaza pe un desktop poate include imagini generate pe o platforma Unix.
Serverul este un computer multiuser. Nu exista specificatii speciale care sa faca dintr-un computer obisnuit un server. Platforma hardware trebuie sa fie selectata pe baza cerintelor si economiei. Serverele, pentru aplicatiile client/server lucreaza cel mai bine cand sunt configurate cu un sistem de operare care suporta partajarea memoriei, izolarea aplicatiilor si multitasking.
Serverul asigura controlul asupra resurselor partajate. Aplicatiile de pe un server trebuie sa fie izolate unele de altele pentru ca in cazul unei erori una sa nu o poata strica pe cealalta.
Cel mai intalnit sistem de operare de retea este Novell Netware .
Serverele ofera servicii de aplicatii, fisiere, tiparire, fax, imagine, comunicare, securitate, si controlul retelei. Acestea vor fi descrise in cele ce urmeaza.
Este foarte important de a intelege serverul ca si concept nu ca si o implementare fizica. Serviciile client si serverel pot fi oferite de catre acelasi sistem fizic. Aria retelelor se muta la retelele peer (ce pot comunica liber), oferind posibilitatea ca orice "device" sa poata juca atat rol de client cat si de server.
Serverele de aplicatii ofera suportul pentru clienti de a accesa informatii. In modelul client/server aceste servicii pot fi oferite pentru o intreaga organizatie sau doar pentru o parte a acesteia invocata prin IPC (Interprocess Control De exemplu, un sistem de salarii poate pastra datele despre angajati pe un server, salariile pe un alt server, iar calculele sa se execute pe un al treilea server. Aceste servere pot rula sisteme de operare diferite si pot fi situate la distanta mare unul de altul. Aplicatia client invoca aceste servicii fara a considera aceste tehnologii sau de a sti de diferentele fizice geografice intre aceste servere.
Serverele de fisiere ofera accesul catre fisierele sale discret catre clienti pe baza politicii de securitate elaborata de administratorii serverului. Exemple de file servere sunt low-end: Novell NetWare, OS/2 sau Windows NT. Clasa de mijloc o ocupa serverele UNIX cu acees via NFS. Ultimul nivel este oferit de mainframe-uri. Servicii de fisiere Serviciile de fisiere se ocupa cu accesul la directoarele si fisierele localizate in zona de stocare a serverului. Aceste servicii sunt posibile prin procesul redirectare existent in sistemul de operare de pe statia client.
Sunt servere pe care se executa diverse calcule complexe . Acestea au configuratii speciale hardware, multiprocesor. Un exemplu sunt realizarea de programe in domeniul grafic 3D unde sunt simulate miscari complexe cu numar foarte mare de obiecte, rezolutii foarte mari.
Serverele de baze de date sunt controlate de catre motoare ca si Sybase, IBM, Ingres, Informix,sau Oracle. Serverul de fisiere ofera spatiul initial, iar baza de date aloca spatiul pentru tabelele proprii in spatiul alocat de file server.
Aceste masini sunt responsabile pentru a oferi servicii specializate necesare de catre produsele de backup, erori software, sau spatiu insuficient.
Primele tipuri de baze de date erau servere de fisiere cu o interfata diferita. Produse ca dBase, Clipper, FoxPro si Paradox executa motorul de baza de date in principiu pe masina client si foloseste serviciile de fisiere pentru accesul la inregistrari si pentru a obtine controlul spatiului liber.
Alte motoare de baze de date client/server cum sunt Sybase, IBM Database Manager, Ingres, Oracle si Informix aduc nou posibilitatea de a executa cereri SQL emise de la o statie de lucru. Serviciile de fisiere sunt inca folosite pentru a aloca spatiul si servicii de directoare, Dar toate celelalte servicii sunt oferite de catre serverul de baze de date.
Dr. Codd a emis 13 reguli care trebuiesc respectate de catre un motor de baza de date pentru a fi compatibil. Iata cateva din standardele la cate trebuie sa se alinieze:
ANSI SQL si IBM DB2
O varietate de aplicatii de nivel inalt
C si COBOL SQL precompilers
Suport pentru: Netware, OS/2, Windows NT, Mac, UNIX
Suport pentru SO client: DOS, Windows, Mac, Unix
Cateva din capabilitatile unei daze de date pentru a asigura o performanta buna este:
Utilitare pentru optimizarea performantei
Anulare tranzactii dinamice
"Roll-back", "Roll-forward"
Recuperare fisiere auditare
Detectare erori si recuperare
Unelte de reparare
Suport pentru baze de date "mirrored"
Control pentru baze de date distribuite la distanta
Mentenanta pentru acuratete si duplicare fisiere audit.
Intr-o implementare client/server, baza de date trebuie sa ruleze pe server. De aceea motorul bazei de date trebuie sa suporte cereri SQL de la client si sa le execute total pe server, returnand apoi raspunsul celui care a trimis cererea.
Imprimantele de inalta calitate, statiile care genereaza faxuri, si plotterele sunt candidati naturali pentru a sustine un server de resurse. Serverul poate accepta intrari de la mai multi clienti, forma coada in functie de prioritatea cererii si rezolvarea ei cand dispozituvul este disponibil.
Serverele de tiparire ofera suport pentru clienti de a primi documente, aranja pentru tiparire, prioritizare a lor. Un server de tiparire eficient va suporta si include modul cum se va comporta in cazul unor probleme fizice de imprimata, notificari client, etc.
Serverele de fax asigura un serviciu similar cu cel de tiparire. In plus, serverele de fax, pot crea cozi de intrare si de iesire pentru o distibutie ulterioara in cazul unor probleme de conexiune sau de aglomerare. Pentru ca faxurile sunt transmise folosind grupa de compresie III sau grupa IV , serverele de fax trebuie sa fie capabile de a comprima sau decomprima in timp real documente pentru a le putea tipari, trimite sau afisa. Acest lucru este posibil printr-o cartela atasata faxului.
Serverele de comunicatie asigura un serviciu de comunicare in retele WAN(wide area network). Acest suport include un subset al IBM SNA, protocoale asincrone, X25,ISDN, TCP/IP, OSI.
Serverele de securitate asigura restrictii de acces pentru software si date accesibile de pe server. Comunicarea este controlata de catre cserverul de comunicare. Folosirea unor nume de utilizator si a unei parole reprezinta minimul de securitate.
Cererea de procesare Sunt cereri pe care le lanseaza un client catre NOS rezident catre masina client. Aceste cereri sunt impachetate intr-un RPC si trimisa catre nivelul aplicatie al stivei protocolului client. Aceasta cerere este primita de catre nivelul aplicatie.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |