Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » retele calculatoare
RETEAUA BUS

RETEAUA BUS


ReTeaua Bus

Reteaua Bus este cea mai simpla, cuprinzind o singura cale principala de comunicatie cu fiecare mecanism atasat principalului cablu (bus) printr-un dispozitiv numit emitator - receptor sau cutia de jonctiune. De la fiecare emitator - receptor , un alt cablu ( adesea foarte scurt ) se ataseaza la adaptatorul de retea al dispozitivului.

Principalul avantaj al retelei bus este ca aceasta permite a high - speed bus. Un alt avantaj al retelei " bus " este ca de obicei este imun la problemele cu oricare card de retea din interiorul unui dispozitiv din retea, deoarece emitatorul - receptorul permite trafic prin baza, daca un dispozitiveste atasat sau nu la cutia de legatura. Fiecare capat al "bus" -ului se termina cu un bloc de rezistoare sau un mecanism electric similar sa marcheze din punct de vedere electric, sfirsitul cablului. Fiecare dispozitiv de pe platforma are un numar special de identificare, sau adresa, care " informeaza " dispozitivul ca informatiile primite sunt pentru acel dispozitiv.

O retea "bus" este adesea un cablu direct. El este rasucit in jurul peretilor si cladirilor dupa nevoie. Acesta are o singura cale de la un capat la celalalt, cu fiecare capat terminat intr-un fel ( de obicei cu un rezistor ). Multe dispozitive in reteaua " bus" pot trimite sau primi date de-a lungul "bus'-ului prin comprimarea mesajului cu adresa destinatarului.

O variatie a topologiei retelei " bus" este gasita in multe LAN-uri mici care folosesc cablul Ethernet subtire ( care arata ca si cablul coaxial de televiziune ) sau cablul perechii rasucite ( care seamana cablurilor telefonice). Acest tip de retea consta dintr-un cablu coaxial lung care ajunge la toate calculatoarele.

Exista trei concepte la comunicatia pe magistrala:

Transmiterea semnalului

Reflectarea semnalului



Terminatorul

a.     Transmiterea semnalului.

Datele din retea, sub forma de semnale electronice, sunt transmise tuturor calculatoarelor din retea; totusi informatia este acceptata  doar de calculatorul a carui adresa corespunde cu adresa codificata in semnalul transmis. La un moment dat un singur calculator poate trimite mesaje. Performanta retelei va depinde de numarul calculatoarelor legate, deoarece numai un calculator poate trimite date la un moment dat, deci in cazul in care sunt mai multe calculatoare conectate acestea vor trebui sa astepta pe rand, deci reteaua va fi mai lenta. Magistrala este o topologie pasiva, adica acestea nu transmit semnalele de la un calculator la altul. Daca unul se defecteaza reteaua continua sa functioneze.

b.     Reflectarea semnalului

Deoarece datele sau semnalele electronice sunt transmise in intreaga retea, acestea vor parcurge cablul de la un capat la altul. Daca semnalului i s-ar permite sa se deplaseze fara intrerupere, el ar continua se se reflecte inainte si inapoi, impiedicand celelalte calculatoare sa transmita semnale. Din acest motiv semnalul trebuie oprit odata ajuns la destinatie.

c.      Terminatorul

Pentru a opri reflectarea semnalului, la fiecare capat al cablului este plasat un terminator, care va absorbi semnalele libere. Absorbirea acestora "elibereaza" cablul, permitand si altor calculatoare sa poata transmite date.


Mai sus se pot vedea cele 3 topologii de conectare a retelelor.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.