Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » sql
Consultarea datelor

Consultarea datelor


Consultarea datelor

Consultarea datelor se realizeaza prin intermediul frazei SELECT, care in limbajul natural semnifica selectarea sau extragerea datelor dintr-o tabela.

In sintaxa generala a acestei fraze, de regula, se regasesc urmatoarele clauze:

SELECT [<lista_atribute>|*][ALL | DISTINCT]

FROM <lista tabele>

[WHERE <expresie logica>]

[GROUP BY <lista campuri>]

[HAVING <expresie logica>]

[ORDER BY <lista campuri>]

Din aceasta sintaxa sunt obligatorii numai clauzele SELECT si FROM celelalte clauze sunt optionale si permit "rafinarea" operatiei de selectie.

Clauza SELECT corespunde operatorului de proiectie din algebra relationala, fiind utilizata pentru stabilirea listei campurilor (coloanelor) din tabela ce se va obtine.

Lista atributelor de selectat permite specificarea datelor de extras si care deci se vor regasi in relatia /tabela finala. In aceasta lista pot fi incluse:atribute separate prin virgula, care vor aparea in relatia rezultat, in ordinea indicata in lista;toate atributele din relatia de intrare, daca se utilizeaza "*";atribute rezultate din evaluarea unor expresii si anume :atribute calculate (ex.: cantitate*pret);functii standard (ex.: CTOD());constante;variabile de memorie;rezultatul aplicarii functiilor agregat (ex. AVG(), MAX(), MIN(), COUNT(), SUM())

Optiunea DISTINCT permite anularea liniilor redundante, in timp ce optiunea ALL listeaza toate liniile tabelelor.



Exemplul 1.

SELECT Nrmatr, Numest, Prenume;

FROM student

Prin aceasta fraza vor fi extrase din tabela student.dbf campurile Nrmatr, Numest si Prenume.

SQL ofera si posibilitatea unei extrageri totale a datelor (fara conditii) prin utilizarea caracterului generic '*'.

Exemplul 2

SELECT * FROM student

Cu aceasta fraza SELECT se vor extrage toate campurile (coloanele) tabelei student.dbf.

Acest gen de interogare - fara conditii - poarta numele de consultare simpla. Plecand de la o astfel de consultare, prin folosirea clauzei WHERE se ajunge la consultarea calificata. De altfel clauzele SELECT, FROM si WHERE sunt cele mai utilizate in formatul unei fraze SELECT. Calificarea presupune introducerea uneia sau mai multor conditii legate intre ele prin intermediul operatorilor logici AND, OR si NOT. In ceea ce priveste precedenta acestor operatori, cea mai mare prioritate o are NOT urmat de AND si OR. Pentru a schimba ordinea de evaluare a unei expresii se utilizeaza parantezele. Expresiile sunt evaluate de la stanga la dreapta, iar daca apar subexpresii incadrate intre paranteze, acestea sunt evaluate primele.

In limbajul SQL conditiile pot fi grupate in trei categorii:conditii de comparare;conditii de jonctiune;conditii de subinterogare.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.