Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » word
FORMATAREA PARAGRAFELOR

FORMATAREA PARAGRAFELOR


FORMATAREA PARAGRAFELOR

Word centreaza, aliniaza marcajele de tabulare, chiar adauga aer intre paragrafe.

Tehnici de formatare a paragrafelor

-1. folosesti comanda de formatare intr-un singur paragraf ptr formatarea acestuia (plasezi cursorul in paragraf, apoi folosesti comanda)

-2. folosesti comanda de formatare asupra unui bloc de paragrafe selectat ptr a le formata impreuna.

Comenzile de formatare a paragrafelor actioneaza numai asupra paragrafelor, nu si a propozitiilor sau cuvintelor.

ATENTIE: un paragraf este o bucata de text care se sfarseste cand apesi tasta Enter. Poate fi alcatuit dintr-un cuvant sau o propozitie.

Daca doresti sa vezi simbolul tastei Enter la sfarsitul fiecarui paragraf, alegi Tools (Instrumente) à Options. Executi clic pe panoul Wiev (Vizualizare). În zona a doua de jos Formatting Marks(Marcaje de formatare), selectezi Paragraph Marks(Marcaj paragraf), apoi OK. Acum de cate ori apesi Enter simbolul marcheaza sfarsitul paragrafului.



Alinierea paragrafelor se face in patru moduri: stanga (normal), centru, dreapta si complet aliniat.

Ctrl+L sau butonul Align Left(Aliniere la stanga) de pe bara cu instrumente ptr a alinia textul la stanga (normal).

Ctrl+E sau folosesti butonul Center(La centru) ptr centrarea unui paragraf.

Ctrl+R sau butonul Align Right(Aliniere la dreapta) lipeste textul de-a lungul marginii din dreapta a paginii

Ctrl+J sau butonul Justify(Stanga-dreapta) ptr alinierea completa a textului. Da paragrafului margini netede (folosit de ziare si reviste). Word realizeaza alinierea completa inserand spatii suplimentare intre cuvinte intr-un rand de text.

Aerisirea pe verticala a paragrafelor se poate face in doua moduri:

-1.- modificarea distantei dintre randuri (metoda traditionala), se face in trei tipuri (ptr un paragraf sau toate paragrafele dintr-un bloc):

-spatierea simpla- Ctrl+1

-spatierea dubla  Ctrl+2

-spatierea la 1½  Ctrl+5 (nu inseamna spatiere la 5 randuri) Se foloseste 5 de pe tastatura mare. Cu 5 de pe minitastatura numerica selectezi intregul doc.

Spatierea randurilor se face de obicei ptr adaptarea notelor sau a comentariilor brute la corecturi ulterioare.

-2.- adaugarea de spatii inainte sau dupa paragrafe.

Unii folosesc dublu Enter ptr a incheia un paragraf, cand in realitate Word are nevoie de un singur Enter dupa urmatoarele comenzi:

plasezi cursorul in paragraful pe care-l doresti mai aerisit, sau marchezi un bloc de paragrafe ptr a le afecta pe toate

alegi Formatà Paragraf care apeleaza caseta de dialog Paragraf

ptr a adauga spatiu inaintea unui paragraf, in zona Spacing(Spatiere), in caseta Before(Înainte) introduci valoarea 2. Ptr spatiu dupa paragraf introduci valoarea 2 in caseta After(Dupa).

Ptr a crea un rand gol echivalent cu dublu Enter, faci clic de 2 ori pe sageata cu varful in sus din caseta After(Dupa). Valoarea 12 puncte inseamna ca dupa paragraf va exista doar aproximativ un rand gol (6 pt = ½ rand de text). Vezi in fereastra Preview(Examinare) din partea de jos, in ce fel afecteaza lucrurile spatierea inainte sau dupa paragraf.

Clic pe OK si paragraful (paragrafele) dispun acum de o spatiere suplimentara. Dupa dactilografierea unui nou text si apasarea tastei Enter, vei observa un interval suplimentar intre acel paragraf si urmatorul.

Recomand folosirea spatierii After(Dupa).

Adaugarea de spatiu inainte, dupa sau in jurul unui paragraf, nu e acelasi lucru cu spatierea dubla a textului in interiorul paragrafului, randurile din interior raman nemodificate.

Poti folosi caseta de dialog Paragraf ca sa modifici alinierea paragrafului (vezi sectiunea respectiva). Lista derulanta Alignement (Aliniere) din partea de sus contine cele 4 optiuni de aliniere a paragrafelor din Word.

Caseta de dialog Paragraf poate fi folosita si ptr dispunerea spatierii traditionale a randurilor. Lista derulanta Line Spacing(Spatiere) contine tot felul de optiuni de spatiere.

Daca selectezi Multipla din lista derulanta LineSpacing(Spatiere), poti introduce valori exacte ptr spatierea randurilor in caseta At(La). Ex introduci 3 ptr a dispune o spatiere tripla.

Obiectul pt

Spatiul introdus de Word intre paragrafe (si fonturile) se masoara in puncte - unitate de masura a zetarilor. Un inch(inci) are 72 de puncte. Astfel daca folosesti un font de 12 pt, un spatiu de 12 pt intre paragrafe adauga un rand suplimentar. 6pt = ½ rand de text.

Casetele in care introduci nr de puncte in caseta de dialog Paragraf au atasate niste filatoare cu sageti in sus si in jos pe care daca faci clic  maresti sau micsorezi distanta dintre randuri cu cate 6 pt. Daca ai nevoie de valori mai exacte, le poti scrie direct, dar uzuale sunt 6 si 12 pt, mai rar 18 pt.

Schimbarea indentarii unui paragraf

În loc sa folosesti mereu tasta Tab, ii comanzi lui Word sa faca indentarea automata.


-indentarea primului rand se poate face selectand intregul doc si apoi urmezi comenzile de mai jos, sau parcurgi pasii inainte de a incepe sa scrii ptr a-l influenta in intregime:

-1.- alegi FormatàParagraf, apare caseta de dialog Paragraf. Asigura-te ca ai in fata panoul Indents and Spacing(Indentari si spatiere).

-2.- in zona Indentation(Indentare),pe lista derulanta Speciala, selectezi First Line(Prima linie).

-3.- introduci distanta la care vrei sa indentezi prima linie in caseta By(Cu:). Daca nu ai intervenit, caseta trebuie sa indice automat 0.5" (sau 1,25 cm), inseamna ca Word indenteaza automat primul rand al fiecarui paragraf cu o jumatate de inch. Poti scrie o alta valoare daca doresti o alta indentare (aici nu se masoara in puncte pt ca pe inaltime).

-4.- clic pe OK si blocul selectat, sau paragraful curent (si urmatoarele pe care le vei scrie) vor avea toate indentat automat primul rand.

Ca sa elimini indentarea primului rand al unui paragraf, repeti pasii dar selectezi none(nici una) de pe lista derulanta, apoi OK.

-indentarea agatata este un paragraf in care primul rand iese afara in stanga si restul paragrafului este indentat (cum apare mai jos).

-1.- deplasezi cursorul in paragraful pe care vrei sa-l agati si sa-l indentezi (sau il muti acolo unde vrei sa scrii un paragraf nou cu indentare agatata, sau poti selecta un bloc).

-2.- apesi Ctrl+T combinatia rapida ptr indentarea agatata, care in Word deplaseaza paragraful pana la primul marcaj de tabulare lasand pe loc doar primul rand. Poti face aceasta si in caseta de dialog Paragraf, alegi Agatat de pe lista derulanta Special si introduci indentarea (de regula o jumatate de inch sau 1,25 cm) in caseta By(Cu:) si clic pe OK.

Daca vrei sa indentezi mai mult un paragraf, apesi de mai multe ori Ctrl+T.

Ptr anularea unei indentari agatate apesi Ctrl+Shift+T.

-indentarea intregului paragraf inseamna sa-l incadrezi aliniindu-i marginea din stanga la un marcaj de tabulare:

-1.- deplasezi cursorul scobitoare oriunde in interiorul paragrafului (il muti acolo unde vrei sa scrii  paragraf nou, sau selectezi un bloc)

-2.- apesi Ctrl+M combinatia rapida de indentare, sau poti face clic pe butonul Increase Indent(Marire indent) de pe bara cu instrumente de formatare.

-3.- scrie-ti paragraful (daca ai selectat un bloc, va fi indentat pana la urmatorul marcaj de tabulare).

Poti sa repeti Ctrl+M ca sa indentezi paragraful pana la urmatorul marcaj de tabulare.

Ca sa revii la marginea originala, apesi Ctrl+Shift+M, sau clic pe instrumentul Decrease Indent(Micsorare indent).

-dubla indentare a unui paragraf - cand trebuie sa absorbi un paragraf din doua parti, stanga/dreapta (ex. cand scrii citate):

-1.- duci cursorul in paragraf (sau acolo unde vrei sa scrii unul nou, sau selectezi mai multe paragrafe ca un bloc)

-2.- alegi comanda FormatàParagraf, apare caseta de dialog Paragraf, localizezi zona de indentare.

-3.- inscrii marimea indentarii in caseta Left(La stanga) si aceeasi valoare in caseta Right(La dreapta), sau poti folosi sagetile cu varful in sus sau in jos pentru cresterea sau micsorarea indentarii.

-4.- verifica in partea Preview(Examinare) din caseta de dialog ptr a te asigura ca indentarea paragrafului e cea dorita.

-5.- clic pe OK.

Ptr dez-indentarea unui paragraf, introduci zero in casetele Left(La stanga) si Right(La dreapta).

ATENTIE! Cand incerci sa combini indentarea la stanga si la dreapta cu una agatata, sau a primului rand, te-ar putea scoate din minti, pana selectezi (none) (nici una) de pe lista derulanta Special.

Rigla

Este bara finala de informatii de pe ecranul Word. Poate fi folosita ptr indentarea din-zbor a unui paragraf, ca si ptr dispunerea tabulatoarelor (vezi si Cap.13).

Daca nu vezi Rigla pe ecran, alegi comanda View(Vizualizare)àRuler(Rigla).

Rigla tipica a Word

comutatorul de tab

indent agatat indent prima linie indent dreapta

1 2 3 4 5 6 ----- ----- --------- ----- ------ 17 18 19 20

indent stanga

Urmatoarele actiuni afecteaza paragraful in care se afla cursorul scobitoare, sau un grup de paragrafe selectate ca un bloc, prin tragere spre stanga sau dreapta cu mouse-ul:

à din partea dreapta a riglei, ajusteaza indentarea partii din dreapta a paragrafului

à ajusteaza indentarea partii din stanga a paragrafului. Observi ca deplasarea acestei casete muta triunghiul de indentare a primului rand ca si pe cel al indentarii agatate.

à de deasupra ¤ ; indentarea agatata ajusteaza indentarea la stanga fara a afecta indentarea primului rand.

v  à ajusteaza indentarea primului rand.

SFATURI:

-aproape tot ce poti face unui paragraf cu Rigla poti face si in caseta de dialog Paragraf.

-poti selecta diferite tipuri de tabulatoare cu ajutorul dispozitivului Tab (vezi Cap.13).

-Rigla e buna ptr vizualizarea indentarilor. Daca vrei sa fii exact, trebuie sa folosesti caseta de dialog Paragraf. Doar acolo poti introduce valori precise ale indentarilor.

-fixarea indentarilor unui paragraf nu e acelasi lucru cu fixarea marginilor, care se face la nivelul formatarii paginilor (vezi Cap.14).

Comenzile de formatare a paragrafelor

Ctrl+E centreaza paragrafele Ctrl+T face o indentare agatata

Ctrl+J aliniaza complet paragrafele Ctrl+Shift+T anuleaza indentarea agatata

Ctrl+L aliniaza (alipeste) la stanga Ctrl+1 spatiere simpla intre randuri

Ctrl+R aliniaza (alipeste) la dreapta Ctrl+2 spatiere dubla intre randuri

Ctrl+M indenteaza textul Ctrl+5 spatiere la 1 ½ randuri

Ctrl+Shift+M anuleaza indentarea textului.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.