Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » word
FORMATAREA TABULATOARELOR

FORMATAREA TABULATOARELOR


FORMATAREA TABULATOARELOR

Tabulatoarele pe care le fixezi sunt mai mult decat simple marcaje, folosesc ptr alinierea sau aranjarea textului in diverse moduri utile si economisesti o gramada de timp. Un tabulator e ca un spatiu urias. Cand apesi tasta Tab, Word lanseaza cursorul scobitoare catre urmatorul marcaj de tabulare. Poti folosi tabulatoarele ptr alinierea unor coloane de date, sau ptr indentarea paragrafelor (randurilor) de text.

- apasarea tastei Tab insereaza un ,,caracter" Tab in doc. Acesta deplaseaza cursorul scobitoare, si orice text pe care-l scrii catre

urmatorul marcaj de tabulare.

- apasarea tastei Tab nu insereaza spatii. Daca folosesti Backspace (Delete)ptr eliminarea unui tabulator, stergi un caracter Tab.

- Word poate afisa caracterul Tab daca-i soliciti. Arata ca o sageata subtire cu varful spre dreapta (à). Ptr afisare alegi Tools (Instrumente)àOptions, clic pe eticheta View(Vizualizare), bifezi Tabulatori in aria Marcaje de formatare. Apoi clic pe OK.



- marcajele de tabulare sunt fixate la intervale de ½ inch (1,25cm) pe fiecare rand de text - daca nu ai indicat altfel.

- e util ca Rigla sa fie vizibila atunci cand lucrezi cu tabulatoare.

Tabulatorul se opreste aici

Exista doua locuri in Word unde poti fixa marcajele de tabulare: Rigla si caseta de dialog Tab. Majoritatea oamenilor folosesc Rigla, dar ptr unele optiuni privind tabulatoarele trebuie mers la caseta de dialog Tab.

butonul Tab

marginea stanga marginea dreapta

L 1 L 2 3 4 ----- ----- ------------- 18 19 20

tabulator stanga tabulator centru tabulator dreapta

Rigla e prima optiune ptr fixarea tabulatoarelor datorita butonului Tab din partea stanga, care expune unul din cele cinci marcaje de tabulare diferite ale Word:

L tabulatorul cel mai comun e cel cu aliniere la stanga. La apasarea tastei Tab textul va aparea la urmatorul marcaj de tabulare.

l marcajul de tabulare cu aliniere pe centru centreaza textul pe marcajul respectiv.

l tabulatorul cu aliniere la dreapta face textul sa se alinieze la dreapta acelui marcaj de tabulare.

l : tabulatorul zecimal aliniaza numerele dupa virgula zecimala. Se dovedeste a fi un mare avantaj cand tiparesti o lista de preturi.

l tabulatorul de bara.

Executi clic pe butonul Tab. Vezi cum se schimba tabulatoarele, unde sunt incluse si obiectele Indent prima linie si Indent Agatat.

Cum sa fixezi un marcaj de tabulare

clic pe butonul Tab pana gasesti tipul de tabulator dorit

clic pe Rigla acolo unde vrei sa plasezi marcajul de tabulare. Poti trage marcajul de tabulare la stanga/dreapta. Observi o linie care se prelungeste in jos in textul doc si care iti arata exact unde anume se va alinia textul ptr respectivul marcaj de tabulare.

ptr fixarea unui alt marcaj de tabulare repeti Pasul 2. Poti fixa cate un nou marcaj de tabulare de cate ori executi clic pe Rigla.

cand ai terminat executi clic in doc ptr a fixa cursorul scobitoare si continui sa scrii.

NU UITA!

-tabulatoarele si folosirea tastei Tab aliniaza textul exact la marcajul de tabulare. Apasarea barei de spatiu nu face acest lucru.

-fixarea tabulatoarelor afecteaza numai paragraful in care se afla cursorul scobitoare. Ptr mai multe paragrafe sau intregul doc, trebuie sa le selectezi mai intai ca un bloc.

-eliminarea unui marcaj de tabulare e f.simpla si consta in tragerea tabulatorului in jos de pe Rigla, spre text.

-,,Fantoma" marcajului de tabulare pe care s-ar putea s-o vezi cand selectezi un bloc, apare cand exista un tabulator fixat intr-un paragraf, dar nu in toate. Poti elimina ,,fantoma" tragand-o jos de pe Rigla, sau poti face clic pe marcajul de tabulare ca sa-l fixezi ptr toate paragrafele selectate.

Fixarea Tabulatoarelor standard cu aliniere la stanga

Sunt numite astfel deoarece textul scris dupa apasarea tastei Tab isi aliniaza partea din stanga la marcajul de tabulare.

Ex:

L 1 2 L 3 L 4 ----- ----- ----- 18 L 19 20

Cauze comune: Frica Groaza Nebunia

Vezi cum fiecare farama de text isi aliniaza marginea din stanga la marcajele de tabulare din figura ?

Ca sa creezi un nou marcaj de tabulare ptr paragraful curent, urmeaza acesti pasi:

1.- scrie intai paragraful in care vrei sa introduci tabulatorul.

2.- asigura-te ca cursorul scobitoare e in paragraful pe care vrei sa-l modifici.

3.- alegi marcajul de tabulare cu aliniere la stanga de pe butonul Tab.


4.- clic cu mouse-ul pe Rigla in locul unde vrei un nou marcaj de tabulare

Poate nu vezi imediat avantajele procedeului. Totusi daca va trebui vreodata sa revii si sa editezi doc, sau sa rearanjezi tabulatoarele de oprire, vei aprecia faptul ca intre ele nu exista decat un tabulator. AI ÎNCREDERE ÎN ACEST SFAT.

Tabulatorul de centrare

Este un caracter unic. În mod normal e folosit cu un singur cuvant, sau un nr mic de cuvinte. Permite sa centrezi acel cuvant (cuvinte) pe un rand fara sa centrezi tot paragraful.

Cel mai bun ex il constituie scrierea unui antet sau a unui subsol - un singur rand de text. (vezi Cap.15, ,,Formatarea doc", ptr mai multe info despre antete si subsoluri).

1.- incepi un nou paragraf, unul continand text pe care vrei sa-l centrezi

2.- apesi tasta Tab (o singura data)

3.- scrii textul care trebuie centrat. Un titlu de capitol, numele tau sau orice text pe care il scrii va fi centrat pe acel rand atunci cand fixezi un marcaj de tabulare cu aliniere pe centru.

4.- apesi Enter. Acesta incheie randul. Acum esti pregatit sa fixezi tabulatorul cu aliniere pe centru.

5.- executi clic cu mouse-ul ptr a pune cursorul scobitoare in randul pe care tocmai l-ai scris.

6.- executi clic pe butonul Tab pana apare tabulatorul cu aliniere pe centru (arata ca un T rasturnat).

7.- clic cu mouse-ul in mijlocul Riglei si fixezi tabulatorul cu aliniere pe centru. Textul trebuie sa se alinieze centrat pe tabulator.

NU UITA!

-Tabulatoarele cu aliniere pe centru sunt cel mai bine folosite pe un singur rand de text, de regula singure (desi nu exista restrictii si poti folosi cate tabulatoare doresti in acelasi rand).

-Cel mai des le folosesti la antete si subsoluri. Vezi Cap.15 - Formatarea doc.

-Centrarea unui paragraf e in majoritatea cazurilor mai eficienta decat utilizarea unui tabulator cu aliniere pe centru.

Drept inainte, tabulatorule

Tabulatorul cu aliniere la dreapta aliniaza textul la dreapta marcajului de tabulare.

Ptr fixare alegi tabulatorul cu aliniere la dreapta de pe Rigla, apoi executi clic pe Rigla in locul unde vrei sa fie tabulatorul.

Dupa fixare apesi tasta Tab si apoi scrii (de ex. data).

Scrierea unui text langa un tabulator cu aliniere la dreapta impinge textul spre stanga, mentinandu-l aliniat la marcajul de tabulare.

Ca si in cazul unui marcaj de tabulare cu aliniere pe centru, marcajul de tabulare cu aliniere la dreapta e cel mai bine folosit singur pe un rand, de obicei intr-un antet, un subsol, ori vreun titlu de doc.

Uimitorul tabulator zecimal ( )

Fara tabulatoarele zecimale coloanele de numere nu s-ar potrivi niciodata intre ele. Constitue un avantaj serios cand ai de scris un raport financiar ca in ex. de mai jos:

Cheltuieli:

-Flori 66,38 lei

-Masina 155,40 lei

-Coafor 2,35 lei

Virgula zecimala aliniaza cifrele la stanga nr intregi(lei) si la dreapta zecimalele(bani). În engleza punctul zecimal aliniaza $ si©.

Cea mai buna metoda de a fixa un tabulator zecimal este ca inainte de a scrie sa formatezi primul paragraf. Executi clic pe Tab pana la aparitia tabulatorului zecimal. Apoi clic pe Rigla ptr a fixa tabulatorul.

Scrierea cu un tabulator zecimal decurge astfel: scrii textul pe care il ai de scris inaintea tabulatorului (daca exista vreunul), apoi apesi tasta Tab. Cursorul scobitoare se aliniaza cu marcajul de tabulare zecimal. Scrii prima parte a numarului (leii) si textul se deplaseaza spre stanga. Apesi virgula zecimala (tasta .Del de pe minitastatura numerica) si a doua parte a nr (banii), se deplaseaza spre dreapta. Totul se aliniaza in functie de locul virgulei (punctului la scrierea in engleza).

SFAT: daca trebuie sa rearanjezi lucrurile (poate coloanele sunt prea apropiate), selectezi toate randurile cu numere ca un bloc. Folosesti apoi mouse-ul ptr a face tabulatorul zecimal sa alunece la stanga sau la dreapta pe Rigla. Poti realinia nr din blocul selectat toate odata.

Omagiu tabulatorului bara ( l )

Cel mai nou tabulator adaugat de Microsoft in procesarea de text.

Fixarea lui introduce o linie verticala in doc in dreptul marcajului de tabulare. El nu fixeaza de fapt un marcaj de tabulare. Daca apesi tasta Tab cursorul scobitoare nu sare catre bara. Este impropriu conceptului de tabulator de bara, desi efectul este dragut (si inutil ar spune unii). Linia va continua sa se prelungeasca in jos cu fiecare rand dactilografiat, pana la sfarsitul paragrafului.

La urmatorul paragraf poti scoate tabulatorul bara prin tragere in jos de pe Rigla si linia verticala nu se va mai prelungi.

Utilizarea casetei de dialog Tabs(Tabulatori)

Fixarea tabulatoarelor pe Rigla e avantajoasa ptr ca poti vedea efectul tabulatorului asupra textului si poti trage marcajul de tabulare ptr a face ajustari.

Ptr perfectionisti exista caseta de dialog Tabs(Tabulatori) pe care o chemi alegand FormatàTabs

Lucrul cu aceasta caseta e incomod, Rigla e incomparabil mai intuitiva in fixarea tabulatoarelor. Dar presupunem ca ai editor extrem de irascibil care vrea tabulatoare la 1,1875 si 3,49 cm(inci). În acest caz, caseta de dialog Tabs e singurul loc unde poti face asta.

apelezi caseta de dialog alegand FormatàTabs(Tabulatori) din bara de meniuri.

introduci pozitia exacta a marcajului de tabulare in caseta Tab Stop Position(Pozitionare tabulator).

alegi tipul marcajului de tabulare din zona Alignement(Aliniere). Standard e cel cu aliniere la stanga.

executi clic pe butonul Set(Stabilire). Acest buton e cel care creeaza marcajul de tabulare -nu butonul OK- . Dupa clic pe buton marcajul de tabulare e plasat pe lista de sub caseta de dialog Tab Stop Position(Pozitionare tabulator).

continui fixarea tabulatoarelor. Repeti pasii de le 1 la 3 ptr toate tabulatoarele pe care trebuie sa le fixezi.

executi clic pe OK. Ai revenit la doc cu noile marcaje de tabulare vizibile pe Rigla.

NU UITA!

daca trebuie sa fixezi un sir de tabulatoare, de ex la 2,3 cm(0.75 inci) unul de altul, scrii 2,3 cm(0.75") in caseta DefaultTabStops (Tabulatori impliciti), apoi clic pe OK. Word reprezinta automat marcajele de tabulare si le fixeaza ptr tine.

ptr fixarea unor marcaje de tabulare exacte, scrii ptr fiecare in parte distanta in caseta Tab Stop Position(Pozitionare tabulator). De ex scrii 2,5 apoi clic pe butonul Set(Stabilire); scrii 3,5 si clic pe Set(Stabilire); scrii 5 si clic pe Set(Stabilire) samd. Fiecare marcaj de tabulare e adaugat listei din caseta de dialog Tabs(Tabulatori). Executi clic pe OK ca sa fixezi marcajele de tabulare ptr paragraful curent.

Daca ai gresit executi clic pe marcajul de tabulare pe care vrei sa-l elimini si apoi pe butonul Clear(Golire).

Ptr fixarea unui marcaj de tabulare trebuie sa executi clic pe butonul Set(Stabilire). Daca dai clic direct pe OK marcajul de tabulare nu este fixat.

Stergerea unui marcaj de tabulare in caseta de dialog Tabs(Tabulatori)

Ptr indepartarea unui marcaj de tabulare folosind caseta de dialog Tabs(Tabulatori), executi clic pe tabulatorul respectiv din lista de sub caseta Tab Stop Position(Pozitionare tabulator), dupa care executi clic pe butonul Clear(Golire).

Butonul ClearAll(Goliretotala) din caseta de dialog Tabs(Tabulatori) indeparteaza toate tabulatoarele de pe Rigla apoi clic pe OK.

Fixarea unor tabulatoare directoare curajoase

Tabulatorul director poate fi fixat doar in caseta de dialog Tabs(Tabulatori), nu si pe Rigla.

chestiuni tehnice! - un tabulator director produce un sir de puncte cand apesi tasta Tab. Aceste tabulatoare le vezi tot timpul in indexuri, opisuri si table de materii. Word permite alegerea intre 3 directori diferiti:

tabulator director de tip linie punctata ................. pag 18

tabulator director de tip fermoar -------- ----- ------ ----- ----- ---------- pag 18

tabulator director de tip submarin __________ ______ ____ ___ pag 18

Ptr fixarea unui tabulator director curajos urmezi pasii:

-1.- pozitionezi cursorul scobitoare pe randul unde vrei sa ai tabulator director;

-2.- fixezi pe Rigla un marcaj de tabulare cu aliniere la stanga;

-3.- alegi comanda FormatàTabs(Tabulatori) si apare caseta de dialog Tabs(Tabulatori)

-4.- selectezi pe lista TabStopPosition(Pozitionare tabulator) marcajul de tabulare pe care vrei sa-l faci director. Ex 10cm (3inci)

-5.- alegi stilul dorit ptr curajosul tabulator director din lista Indicator. Eu prefer linia punctata pe care o poti selecta si cu Alt+2.

-6.- executi clic pe butonul Set(Stabilire) - pe care de regula uiti sa-l folosesti- si te miri ca nu ti-a mers!

-7.- clic pe OK

-8.- scrie textul ce trebuie sa apara inaintea marcajului de tabulare

-9.- apasa tasta Tab. Cursorul scobitoare sare la marcajul de tabulare si lasa pe urmele sale un ,,material"- linia punctata directoare (sau linia intrerupta directoare, sau sublinierea directoare).

-10.- scrie referinta, pagina, numarul sau orice altceva

-11.- apesi Enter ptr a incheia randul.

chestiuni tehnice: poti regla marcajele de tabulare si dupa ce le-ai fixat, in caz ca o parte a textului nu se aliniaza. Adu-ti aminte! Ca sa reglezi marcajele de tabulare ptr mai mult de un paragraf o data, trebuie sa selectezi totul ca un bloc. Vezi Cap.6.

Poti verifica distantele oricarui tabulator tinand apasat Alt si clic apasat pe tabulatorul de pe Rigla.

Apasarea tastei Tab insereaza un caracter Tab in doc si deplaseaza cursorul catre urmatorul marcaj de tabulare.

Afisarea caracterului Tab: ToolsàOptionsàViewàTabàOK.

Marcajele de tabulare sunt fixate la intervale de ½ inci pe fiecare rand de text, daca nu indici tu altfel.

E util ca rigla sa fie vizibila cand lucrezi cu tabulatoare. Daca nu e vizibila ViewàRuler.

Sunt pe rigla cinci marcaje de tabulare:

aliniere la stanga - 1.- scrii paragraful

2.- asigura-te ca ai cursorul in paragraf

3.-alegi marcajul de pe butonul Tab de pe rigla

4.-clic pe rigla in locul (locurile) dorit(e)

aliniere pe centru - permite centrarea unui cuvant (sau mai multe) pe un rand de text fara sa centrezi tot paragraful. Cel mai des il folosesti la antete si subsoluri.

aliniere la dreapta -ca si cel pe centru e bine sa-l folosesti singur pe rand. Util in antet subsol sau titluri. Împinge textul spre stanga.

zecimal - aliniaza numerele dupa virgula zecimala. Dupa fixarea tabulatorului scrii textul dinaintea lui, apesi Tab. Scrii prima parte a nr si textul se deplaseaza la stanga, apesi virgula zecimala (punctul ptr engleza) si a doua parte a nr (banii, centii) se deplaseaza spre dreapta aliniindu-se totul. Daca coloanele sunt prea apropiate, selectezi toate randurile cu nr ca un bloc si cu mouse-ul muti tabulatorul pe rigla.

tabulatorul de bara - introduce o linie verticala in dreptul marcajului de tabulare

Tabulatorul afecteaza numai paragraful in care se afla cursorul. Ptr mai multe paragrafe le selectezi ca un bloc.

Eliminarea unui marcaj de tabulare se face prin tragerea in jos de pe rigla.

Caseta de dialog Tabs

Poti fixa tabulatoare la distante precise si pretentioase.

1.- FormatàTabs.

2.- introdu pozitia exacta in caseta TabStopPosition

3.- alegi tipul marcajului de tabulare din zona Alignement

4.- clic pe butonul Set

5.- continui fixarea tabulatoarelor (daca mai ai) repetand pasii 1-3

6.- clic pe OK.

Daca ai un sir de tabulatoare la distante egale, scrii valoarea in caseta DefaultTabStops, apoi OK.

Daca ai gresit, clic pe cel pe care-l elimini si apoi pe Clear. ClearAll le elimini pe toate.

Tabulatoare directoare

Produc siruri tip:

linie punctata .... fermoar ----- ----- --------- submarin ___________

1.- pozitionezi cursorul pe rand

2.- fixezi pe rigla un marcaj de tabulare cu aliniere la stanga

3.- in caseta de dialog Tabs selectezi marcajul pe care vrei sa-l faci director de pe lista TabStopPosition

4.- alegi stilul dorit ptr Tab director

5.- clic pe Set apoi pe OK

6.- scrii textul ce trebuie sa apara inaintea marcajului director

7.- apesi tasta Tab

8.- scrii referinta (pagina sau altceva)

9.- Enter ptr a incheia randul.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.