Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica » word
Formatarea textului

Formatarea textului


Formatarea textului

Toate comenzile necesare formatarii textului se afla in meniul Format. Iar cele mai des utilizate pot fi gasite pe bara de instrumente Formating.

1. Formatarea caracterelor

Formatarea carecterelor consta in specificarea atributelor individuale ale acestora (tipul corpului de litera (font-ul), dimensiunea caracterelor, stilul, etc.).

Sunt larg cunoscute asemenea fonturi ca: Times New Roman, Courier New, Arial. Stilurile de baza, folosite pentru reprezentarea caracterelor, sunt: obisnuit (regular), aldin (bold), cursiv (italic), aldin si cursiv (bold italic). De asemenea caracterele pot fi subliniate (underline). Unele portiuni de text pot fi scrise doar cu majuscule.



Figura 5.8. Fereastra Font eticheta Font

 

Pentru formatarea caracterelor se activeaza Format/Font. In rezultat se afiseaza fereastra Font ce contine filele: Font (figura 3.1), Caracter Spacing (figura 5.8.), Text Effects (figura 5.9.).

Fila Font. Din lista: Font se selecteaza tipul fontului; Font Style - stilul; Size - marimea caracterelor; Font color - culoarea caracterelor; Underline style - modul de subliniere; Underline color - culoarea liniei de subliniere.

In sectiunea Effects pot fi selectate efecte speciale, bifand efectul dorit. In caseta Preview este afisata o portiune de text in aspectul in care va fi prezentat documentul.

In fila Caracter Spacing se selecteaza spatiul dintre caractere, iar in Text Effects - efecte ale textului, care nu vor fi prezente in documentul imprimat. Dupa ce s-au ales toate optiunile dorite se activeaza butonul OK.

Figura 5.9. Fereastra Font eticheta Character Spacing

 

Fila Character Spacing. Din sectiunea Scale se selecteaza cu cat, in puncte procentuale, trebuie sa fie caracterele mai mici sau mai mari in dependenta de formatul curent al textului. In sectiunea Spacing   se indica spatiul dintre caractere si se poate opta pentru Expanded, in cazul in care se cere ca spatiul dintre caractere sa fie extins fata de normal, sau Condensed - condensat fata de normal. Respectiv din caseta By se indica punctele cu cat trebuie sa fie mai extins sau condensat spatiul in dependenta de normal.

In caseta Position poate fi selectata optiunea Raised sau Lowered in dependeta de faptul trebuie sa fie textul ridicat sau coborat fata de normal.

Figura 5.10. Fereastra Font eticheta Text Effects

 

Fila Text Effects. Din aceasta fereastra poate fi selectat unul din efecte pentru text. Efectele selectate vor fi vizualizate doar la monitor, adica nu vor putea fi imprimate.

Cele mai des utilizate comenzi de formatare a caracterelor sunt atasate unor butoane plasate pe bara de instrumente Formating, acestea sunt:

butonul Font   - activand sageata din dreapta a acestui buton se afiseaza lista cu toate tipurile de font-uri de unde poate fi selectat tipul necesar;

butonul Size   cu ajutorul caruia poate fi selectata dimensiunea caracterelor;

butonul Bold   - acest buton este activat atunci cand se necesita de a scrie caractere ingrosate, respectiv, pentru a trece inapoi la caractere normale se acest buton se dezactiveaza;

butonul Italic   - utilizat pentru a scrie cu caractere inclinate;

butonul Underline   - utilizat pentru sublinierea simpla cu o linie a textului.


2. Formatarea paragrafelor

Procedura de aliniere a paragrafelor poate fi realizata, executand clic pe unul dintre butoanele de alinierea din bara de instrumente Formating:

- alinierea paragrafului la stanga (Align Left);

-alinierea la centru (Center);

- alinierea la dreapta (Align Right);

- alinierea bilaterala (Justify).

Pentru stabilirea intervalului dintre randuri poate fi utilizat butonul Line Spacing   din aceeasi bara de instrumente.

Pentru mai multe optiuni de formatare a paragrafului este necesar de a activa Format/Paragraph. In rezultat se deschide fereastra Paragraph (fereastra 5.11.).

Din sectiunea General optiunea Alignment poate fi selectat unul din modurile de aliniere a textului. Astfel alinierea textului poate fi efectuata sau cu ajutorul butoanelor din bara de instrumente Formating sau utilizand optiunea respectiva din fereastra Paragraph.

Din sectiunea Indentation poate fi facuta indentarea, respectiv in casetele Left si Right se indica la cati centimetri trebuie facuta aceasta. De exemplu da se va indica 1cm la stanga si 2cm la stanga atunci ca rezultat textul va fi deplasat cu 1cm la dreapta de la marginea din stanga a campului si respectiv cu 2cm la stanga de marginea din dreapta a campului.

Pentru indentarea primei linii a paragrafului se efectueaza cu ajutorul optiunii Special unde se selecteaza First line iar din caseta By se indica cu cati centimetri trebuie deplasata prima inie.

Figura 5.11. Fereastra Paragraph

 

Indentarea poate fi efectueata si cu ajutorul triunghiurilor de pe rigla orizontala (figura 5.12.)


In sectiunea Spacing din fereastra Paragraph poate fi selectata distanta dintre paragrafe respectiv Before - de deasupra paragrafului si After - de dupa paragraf. Tot in aceasta sectiune poate fi indicata distanta dintre randuri - Line Spacing.

In caseta Preview pot fi previzualizate toate modificarile efectuate in fereastra respectiva.

3. Inserarea marcajelor

3.1. Liste numerotate

Pentru a insera liste numerotate este necesar de a activa Format/Bullets and Numbering, eticheta Numbered. Ca rezultat se va deschide fereastra Bullets and Numbering (fereastra 5.13.).

In aceasta fereastra se poate opta pentru una din cele sapte variante propuse. Daca nici una din variante nu verifica necesitatile utilizatorului poate fi activat butonul Customize si de a personaliza una din variante dupa necesitati. Analogic trebuie de procedat si in cazul cand este necesar ca numerotarea listei sa porneasca nu de la inceput. Astfel, in acest caz se activeaza butonul Customize si in caseta Start at se indica de la cat trebuie sa inceapa numerotarea.

Figura 5.13. Fereastra Bullets and Numbering fila Numbered

 


Pentru a crea liste numerotate poate fi utilizat si butonul Numbering   din bara de instrumente Formating. La utilizarea acestui buton computerul incepe o lista numerotata de stil prestabilit. Astfel daca nu se necesita un anume tip de lista numerotata, pentru comoditate, se poate folosi butonul respectiv, iar daca stilul listei conteaza atunci trebuie deschisa fereastra Bullets and Numbering.

3.2. Liste de tip caracter

Pentru a crea liste de tip caracter (liste marcate) este necesar de a activa Format/Bullets and Numbering eticheta Bulleted. Ca rezultat este deschisa fereastra Bullets and Numbering (figura 5.14.).

Figura 5.14. Fereastra Bullets and Numbering fila Bulleted

 

Aici poate fi selectat una din cele sapte variante de liste. Daca printre acestea nu se regaseste cea necesara poate fi activat butonul   Customize si personalizata una din variante. Ca rezultat al activarii butonului se deschide fereastra Customize Bulleted List (figura 5.15.).

In aceasta fereastra poate fi selectat unul din caracterele prezente care, dupa necesitate, pot fi formatate activand butonul Font. Pentru a alege alt caracter se activeaza butonul Character. Pentru a utiliza pe post de caracter o imagine se activeaza butonul Picture

Figura 5.15. Fereastra Customize Bulleted List

 

Pentru crearea listelor de tip caracter poate fi utilizat si butonul Bullets   din bara de instrumente Formating. La folosirea acestui buton word-ul incepe o lista de tip caracter de un stil prestabilit. Astfel daca nu este necesar de creat o lista de un anumit stil poate fi utilizat acest buton, astfel economisindu-se timp.

4. Crearea bordurilor pentru paragrafe si pentru pagini

Daca este necesar de a adauga bordura unui singur paragraf care deja este introdus este suficient de a plasa cursorul contextual in acest paragraf. Daca este necesar de a adauga bordura mai multor paragrafe, acestea trebuiesc selectate.

Pentru a crea o bordura este necesar de a activa Format/Borders and Shading esticheta Borders (figura 5.16.).

Fereastra Borders and Shading, ce se deschide in rezultat, este impartita in trei sectiuni. In sectiunea din partea stanga Setting se selecteaza tipul bordurii. In sectiunea din mijloc se selecteaza toate preferintele ce tin de linia de bordura. Iar in a treia sectiune poate fi previzualizata bordura.

Pot fi create borduri nu doar pentru paragrafe dar si pentru pagina in intregime. Pentru aceata se activeaza meniul Format comanda Borders and Shading, fila Page Border. Fereastra ce se deschide este foarte asemanatoare cu cea pentru crearea bordurilor pentru paragraf cu o singura exceptie: Sectiunea din mijloc a ferestrei contine inca o optiune si anume: Art. De aici pot fi selectate borduri artistice (figura 5.17.).

Figura 5.17. Bordura artistica pentru pagina

 

Fereastra Borders and Shading contine inca o fila pe langa cele doua prezentate mai sus si anume Shading. Cu ajutorul optiunilor prezente in aceasta fila pot fi adaugate umbre textului.

5. Impartirea textului in mai multe coloane

Pentru a imparti textul in mai multe coloane textul respectiv trebuie selectat dupa care este necesar de a activa meniul Format comanda Columns. In fereastra Columns (figura 5.18.) sectiunea Presets poate fi selectat unul din modurile prestabilite de impartire a textului in coloane sau in caseta Number of columns poate fi indicat in cate coloane este necesar de a imparti textul. Previzualizarea va fi facuta in sectiunea Preview.

Figura 5.18. Fereastra Columns

 


Impartirea textului in coloane poate fi facuta si utilizand butonul Columns   din bara de instrumente Standard. Cu ajutorul acestuia poate fi selectata impartirea textului in una, doua, trei sau patru coloane.

6. Supradimensionarea primului caracter

P

entru supradimensionarea primului caracter se pozitioneaza cursorul in paragraful respectiv si se actioneaza Format/Drop Cap. In fereastra Drop Cap (figura 5.19.) in sectiunea Position se indica modul in care restul textului va ocoli cadrul primului caracter. Din lista Font se selecteaza fontul caracterului supradimensionat.

Figura 5.19. Fereastra Drop Cap

 


Numarul de randuri peste care se intinde primul caracter este dat de valoarea din campul Lines to Drop, iar distanta de la latura dreapta a cadrului pana la partea din stanga a textului paragrafului se introduce in campul de editare Distance from Text.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.